Τι πραγματικά κάνει ένα έμβρυο μέσα στη μήτρα

Date:

Χάρη στον υπέρηχο και σε άλλα εργαλεία υψηλής τεχνολογίας, οι επιστήμονες μπορούν να δουν μέσα στο εσωτερικό της μήτρας και να ανακαλύψουν κάποια πράγματα για το πώς είναι για ένα έμβρυο να ζει εκεί. 

Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι το έμβρυο ανταποκρίνεται στη φωνή και σε άλλους ήχους, αντιδρά στις φωτεινές και σκοτεινές σκιές όταν η εγκυμονούσα μετακινείται, πέφτει καθώς η μέλλουσα μαμά αλλάζει θέση ενώ ακόμη γεύεται γλυκά ή πικάντικα φαγητά που μόλις έφαγε. Οι εμπειρίες αυτές βοηθούν το έμβρυο να αναπτύξει τον εγκέφαλο του, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί το πώς ακριβώς αναπτύσσεται ο εγκέφαλος και το κατά πόσο η ομιλία (τα ακουστικά ερεθίσματα) στο έμβρυο επηρεάζει τη νοημοσύνη, τη δημιουργικότητα ή τη μετέπειτα ανάπτυξη. 

Κοιτά ποιος… ακούει!

Η ακοή του εμβρύου αναπτύσσεται κατά το τρίτο τρίμηνο της κύησης, όταν το υπερηχογράφημα δείχνει ότι το αγέννητο μωρό σας γυρνάει το κεφάλι για να ανταποκριθεί σε έναν ήχο. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι το έμβρυο μπορεί να ακούσει ήχους ήδη από την 20η εβδομάδα ενώ θα τρομάξει από δυνατούς θορύβους στις 25 περίπου εβδομάδες. Οι πολύ δυνατοί ήχοι μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό και τις κινήσεις του μωρού και μερικές φορές ακόμη και να αδειάσουν την κύστη του.

Άλλωστε η μήτρα δεν είναι ένα ήσυχο μέρος, όπως πολλοί νομίζουν. Στην πραγματικότητα, οι χτύποι της καρδιάς, το πεπτικό σύστημα, η μεταφορά αίματος σε όλο το σώμα και η φωνή της μέλλουσας μητέρας ακούγονται πιο δυνατά από ό,τι αν μεταδιδόταν ο ήχος μέσω του αέρα, αφού αντηχεί μέσα από τα οστά και τα υγρά του σώματος. 

Οι θόρυβοι που προέρχονται έξω από το σώμα της εγκυμονούσας είναι πιο πνιγμένοι αλλά και πάλι ακούγονται. Μάλιστα οι ήχοι χαμηλής συχνότητας τείνουν να ακούγονται περισσότερο από τους ήχους υψηλής συχνότητας, πράγμα που σημαίνει ότι οι ανδρικές φωνές τείνουν να ακούγονται στο έμβρυο πιο καθαρά από τις γυναικείες και η μουσική είναι επίσης πιο εύκολα αναγνωρίσιμη. 

Μελέτες, έχουν επίσης δείξει ότι τα μωρά μετά τη γέννηση τείνουν ανά αναγνωρίζουν και να παρηγορούνται από μία ιστορία ή ένα τραγούδι που άκουγαν και όσο βρίσκονταν μέσα στη μήτρα. 

Γενικώς προτείνεται στους μέλλοντες γονείς να βάζουν λίγη κλασική μουσική ή άλλη χαλαρωτική μουσική στο έμβρυο για 5-10 λεπτά την ημέρα. 

Αισθάνεται κάτι το μωρό όταν αγγίζει;

Η αίσθηση της αφής αρχίζει να αναπτύσσεται νωρίς στην εγκυμοσύνη καθώς το έμβρυο εξερευνά το τοίχωμα της μήτρας, τον ομφάλιο λώρο και ακόμη και τα μέρη του σώματός του, αφιερώνοντας τον περισσότερο χρόνο αγγίζοντας το πρόσωπό του. Ήδη από την ένατη εβδομάδα, το μωρό σας θα ανταποκριθεί όταν τα χείλη του ή οι περιοχές γύρω από το στόμα του αγγίζονται. Μέχρι τον όγδοο μήνα, το έμβρυο κινείται με το στόμα ανοιχτό, κάτι που αποτελεί την έναρξη του αντανακλαστικού ριζοβολίας, το οποίο χρειάζεται το έμβρυο για να αρχίσει να θηλάζει μετά τη γέννηση.

Έχουν γεύση και οσμή τα έμβρυα;

Η οσμή και η γεύση είναι συχνά δύσκολο να διαχωριστούν και περιγράφονται ως χημειοαισθήσεις. Περίπου από τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης, το έμβρυο καταβροχθίζει μια ποικιλία τροφών που έχει φάει η μητέρα, μέσω του αμνιακού υγρού και μέχρι το τρίτο τρίμηνο, το έμβρυο μπορεί να καταλάβει αν αυτό που τρώει είναι πικρό, γλυκό ή ξινό. 

Τα νεογέννητα γνωρίζουν και παρηγορούνται από τη μυρωδιά της μητέρας τους ακόμα και όσο βρίσκονται ακόμα στη μήτρα, μέσω του αμνιακού υγρού ενώ εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα έμβρυα είναι εξοικειωμένα με τη γεύση του μητρικού γάλακτος ακόμα και πριν το δοκιμάσουν. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι όσο πιο ποικίλη είναι η διατροφή μιας εγκύου, τόσο πιο “ανοιχτό” θα είναι το μωρό στο να φάει διαφορετικές τροφές.

Βλέπουν τα έμβρυα;

Η όραση του μωρού σας είναι η αίσθηση που αναπτύσσεται τελευταία. Οι τσέπες των ματιών σχηματίζονται περίπου στις πέντε εβδομάδες της εγκυμοσύνης και μέχρι τον τέταρτο μήνα, τα μάτια έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα βλέφαρα του εμβρύου όμως δεν θα ανοίξουν πριν τον έβδομο μήνα. Κάπου τότε, το έμβρυο θα αρχίσει να τα ανοιγοκλείνει και να γυρίζει τα μάτια, σαν να τα δοκιμάζει. Ένα έντονο φως μπορεί να διαπεράσει τη μήτρα και μπορεί να κάνει το έμβρυο πιο δραστήριο.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σοκάρει η Applegate: «Έτρωγα 5 αμύγδαλα την ημέρα. Αν έτρωγα 6, έκλαιγα» – Η μάχη με την ανορεξία

Η Christina Applegate προχώρησε σε μία σοκαριστική εξομολόγηση σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές που τη βασάνιζαν για χρόνια. Συγκεκριμένα, η Christina Applegate μίλησε στο MeSsy, το podcast της με τη Jamie-Lynn Sigler, για τις διατροφικές της διαταραχές λέγοντας: "Απλά στερούμουν το φαγητό για χρόνια και χρόνια και χρόνια". Απλγκέιτ- Συγκλονίζει για τη μάχη της με τη σκλήρυνση

Θανάσης Ευθυμιάδης: Ποια είναι η σχέση του με το χρήμα & πώς βιοπορίζεται σήμερα;

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή, The 2Night Show και μεταξύ άλλων μίλησε για τη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής του.

50 Cent: Αντέδρασε στο βίντεο του Diddy – Ο Θεός να μας βοηθήσει, είπε

Σε πλάνα που ήρθαν στη δημοσιότητα, ο ράπερ ασκεί σωματική βία στην πρώην σύντροφό του

Πωλίνα: Είχα δεχτεί χρήματα για να κάνω γυμνή φωτογράφιση

Η συμφωνία ήταν να πάμε Σεϋχέλλες, να κάνω φωτογράφιση, να έχω την απόλυτη επιλογή των φωτογραφιών και φυσικά να μην πάρω μία, περιέγραψε

Τι λένε τα ζώδια για σήμερα Κυριακή 19 Μαϊου 2024

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπουν τα ζώδια για σας για σήμερα Κυριακή 19 Μαϊου 2024. Πώς θα είναι η μέρα σου; Τι προβλέπει το ζώδιο και ο ωροσκόπος σου; Ταύρος: Η προοπτική σου είναι θετική και στραμμένη προς το μέλλον και το κίνητρο να επιδιώξεις νέα ενδιαφέροντα είναι ισχυρό. Μπορεί να υπάρξει μια μαθησιακή ανακάλυψη ή μια

Λάκης Γαβαλάς: Συνεχίστηκε στο αεροπλάνο το επεισόδιο με τους μοναχούς – Με έβρισαν, λέει, του τράβηξα το μούσι

Λέει ότι δεν θ' απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη - «Αν η Εκκλησία θεωρήσει ότι πρέπει να τους βάλει σε τάξη, ας τους βάλει σε τάξη»

Λόπεζ – Αφλεκ: Δυο ξένοι στην ίδια πόλη, ψάχνει ο καθένας για δικό του σπίτι

Λόπεζ - Αφλεκ: Δυο ξένοι στην ίδια πόλη, ψάχνει ο καθένας για δικό του σπίτι Λόπεζ - Αφλεκ: Δυο ξένοι στην ίδια πόλη, ψάχνει ο καθένας για δικό του σπίτι Αν και εθεάθησαν μετά από 47 μέρες μαζί σε μια εκδήλωση ωστόσο δεν λένε να κοπάσουν οι φήμες που τους θέλουν να οδηγούνται σε διαζύγιο

Νίκος Πολυδερόπουλος: «Ο Θεός δεν σε βοηθάει αν είσαι άπραγος»

Κόντρα στις δυσκολίες της ζωής και έχοντας ως όπλο την πίστη του στον Θεό και στον άνθρωπο, είναι αποφασισμένος να κάνει όλα του τα όνειρα πραγματικότητα.

Η Δούκισσα του λιμανιού που μάγεψε το πάλκο

Η φτώχεια αλλά και το πάθος ανέβασαν στο πάλκο τη Δούκισσα στα 13 της, με μάνατζερ τη... γιαγιά της. Εκτοτε πέρασαν χρόνια με άφθονες ταινίες και αμέτρητα λαϊκά σουξέ, που δεν της «επέτρεψαν» να το εγκαταλείψει ποτέ. Η πορεία αυτή δεν αλλοίωσε ούτε τη συνείδηση ούτε τον χαρακτήρα της. Πάντα τραγουδούσε με το ίδιο πάθος

Baby Lasagna: Αρνήθηκε να δεχτεί το βραβείο των 50.000 ευρώ από την Eurovision – Θα τα δωρίσει σε νοσοκομεία

Baby Lasagna: Αρνήθηκε να δεχτεί το βραβείο των 50.000 ευρώ από την Eurovision - Θα τα δωρίσει σε νοσοκομεία Δείτε την ανάρτηση που έκανε ο τραγουδιστής Ο Baby Lasagna θα δεχτεί 50.000 ευρώ ως χρηματικό έπαθλο για τη συμμετοχή του στη Eurovision 2024. Ωστόσο, o τραγουδιστής αποφάσισε να δωρίσει αυτό το χρηματικό ποσό σε 2

Νίκος Μάνεσης για Μαρίνα Σάττι: Εκτεθήκαμε, αν νυστάζεις, πήγαινε στο ξενοδοχείο

Εξωτερική πολιτική δεν μπορούν να κάνουν ούτε οι τραγουδιστές, ούτε οι χορευτές, ούτε οι συνθέτες, ούτε κανείς, τόνισε ο παρουσιαστής

J2US: “Βόμβα” στη νέα αποχώρηση, το κοινό ανέτρεψε την βαθμολογία και τους έστειλε πρόωρα σπίτι

Ποιο ζευγάρι απογοήτευσε με τη νέα του εμφάνιση και αποχώρησε αυτή την εβδομάδα από το J2US;