Γενιά Z: Ποια είναι η Νο1 ανησυχία που προβληματίζει τους νέους για το μέλλον

Date:

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Το άγχος της νεότερης γενιάς είναι πραγματικό και ζητά δράση – Για την ευημερία όλων μας

-

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Curtin στην Αυστραλία ανέδειξε ότι οι νέοι είναι βαθιά προβληματισμένοι σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Η ανησυχία αυτή φαίνεται, μάλιστα, να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή τους ζωή, ενώ ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτεταμένες επιπτώσεις τις επόμενες δεκαετίες.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Sustainable Earth Reviews, επικεντρώθηκε σε φοιτητές πανεπιστημίου της γενιάς Z (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1995 και 2010), διαπιστώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή ήταν η υπ’ αριθμόν ένα περιβαλλοντική τους ανησυχία.

Ειδικότερα, ένα εντυπωσιακό 80% εξέφρασε είτε «ανησυχία» είτε «έντονη ανησυχία» για την κλιματική αλλαγή, ενώ πολλοί συμμετέχοντες αναγνώρισαν συναισθήματα άγχους που σχετίζονται με αυτό το ζήτημα.

Αυτή η μορφή άγχους, που πηγάζει από τις ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή, εκδηλώνεται ως ανησυχητικές σκέψεις, συντριπτική αγωνία για τις μελλοντικές κλιματικές καταστροφές και τη συνεχιζόμενη μοίρα της ανθρωπότητας και του κόσμου. Συχνά, οδηγεί σε συναισθήματα φόβου, ανασφάλειας, θυμού, κόπωσης, αδυναμίας και θλίψης.

Η Dora Marinova, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Curtin με ειδίκευση στην αειφορία, παρατήρησε ότι αυτό το κλιματικό άγχος συμβάλλει σημαντικά στη γενική ανησυχία της γενιάς Z για το μέλλον, η οποία θα μπορούσε να έχει σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. «Οι νέοι άνθρωποι ανησυχούν πολύ και, κατά κάποιον τρόπο, εκφοβίζονται από την έλλειψη συγκεκριμένης δράσης που λαμβάνεται για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», σχολίασε χαρακτηριστικά.

«Οι σοβαρές ανησυχίες της γενιάς Z είναι πιθανό να επηρεάσουν όχι μόνο την ψυχική τους υγεία, την οποία η κοινωνία και το σύστημα δημόσιας υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίσουν, αλλά και τις αποφάσεις της ζωής τους. Αυτό περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο ξοδεύουν χρήματα, τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, τις επιλογές καριέρας και πολλά άλλα», πρόσθεσε.

Η έρευνα αποκάλυψε κι ένα ακόμη, πολύ ενδιαφέρον εύρημα: Παρά τις ανησυχίες τους, μόνο το 35% της γενιάς Ζ συμμετέχει ενεργά στον παραδοσιακό ακτιβισμό για το κλίμα, όπως η συγκέντρωση χρημάτων, οι δωρεές, η υποστήριξη πολιτικών εκστρατειών ή η συμμετοχή σε πορείες και διαμαρτυρίες.

Σύμφωνα με την δρ. Diana Bogueva από το Πανεπιστήμιο Curtin, οι συμμετέχοντες στην έρευνα χρησιμοποιούν αντ’ αυτού τακτικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να ενημερωθούν.

Η ίδια σημείωσε ότι, ενώ οι διαδικτυακές δραστηριότητες είναι ζωτικής σημασίας, η γενιά Z ίσως χρειαστεί να συμμετέχει πιο ενεργά με συμβατικούς τρόπους στην προσπάθεια κατά της κλιματικής αλλαγής, όπως για παράδειγμα οι πολιτικές εκστρατείες. Αυτό θα μπορούσε να τους βοηθήσει να συνδεθούν με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και άλλες γενιές, ασκώντας μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη αποφάσεων που επιταχύνουν τη δράση για το κλίμα και εξασφαλίζουν έναν κατοικήσιμο πλανήτη για όλους.

Η δρ. Bogueva τόνισε ότι δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Gen Z να αντιμετωπίσει το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής -ένα πρόβλημα που ούτως ή άλλως δεν δημιούργησε. Ωστόσο, τόνισε, «η ανάληψη ουσιαστικής δράσης θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση των ατομικών συναισθημάτων άγχους και αδυναμίας».

«Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εξεύρεση τρόπων με τους οποίους μπορούν να γίνουν μέρος της λύσης στην προσωπική τους ζωή, είτε πρόκειται για την επιλογή μιας καριέρας που έχει αντίκτυπο, είτε για την προσαρμογή των προϊόντων ή των τροφίμων που καταναλώνουν», πρότεινε η ειδικός. «Οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να είναι τρομακτικές, όμως δεν είναι πολύ αργά για τη γενιά Z να κάνει τη διαφορά, αγωνιζόμενη για ένα βιώσιμο μέλλον», κατέληξε η δρ. Bogueva.

Διαβάστε επίσης:

Οι νέοι αγωνιούν για την κλιματική αλλαγή – Πόσο βάλλεται η ψυχική τους υγεία

Κλιματική αλλαγή: Αυξάνει τον κίνδυνο για τους πνεύμονες – Ποιοι είναι πιο ευάλωτοι

Κλιματική αλλαγή: Μια διογκούμενη απειλή για τη σωματική και ψυχική υγεία

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Χείμαρρος ο Νίκος Πολυδερόπουλος: “Δεν σεβάστηκαν πως έχασα τον αδελφό μου, δεν έχασα χρυσόψαρο”

"Ήμουν ευάλωτος στη συγκεκριμένη περίοδο. Αν το είχα πιάσει εξ αρχής το ύπουλο φαινόμενο, θα το είχα κόψει" εξηγεί ο Νίκος Πολυδερόπουλος.

Ισμήνη Καλέση: “Δεν μου έλειψε ποτέ κανένα παιδί, τα βλέπω και στρίβω”

Ισμήνη Καλέση: «Δεν μου έλειψε ποτέ κανένα παιδί, τα βλέπω και στρίβω» Παρασκευή, 24.5.2024, 20:05 temp1@ "Δεν ξεπέρασα ποτέ την απώλεια της μητέρας μου, ήταν βράχος μέχρι το τέλος" δήλωσε, παράλληλα, η Ισμήνη Καλέση. Την Ισμήνη Καλέση είδαμε στο Στούντιο 4 της Παρασκευής, όπου και παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Νάνσυ Ζαμπέτογλου

Δικαστής είπε όχι στο αίτημα του Μπόλντουιν για απόσυρση της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας

Απορρίφθηκε χθες το αίτημα του Άλεκ Μπόλντουιν που ζητούσε να αποσυρθεί η κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του που αφορά τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» τον Οκτώβριο του 2021. Οι συνήγοροι του Μπόλντουιν ανέφεραν σε ακρόαση της 17ης Μαΐου ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία για την παραπομπή

Rust: Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν

Rust: Δικαστής αρνήθηκε να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του Άλεκ Μπάλντουιν Η δίκη του ηθοποιού για τον θάνατο της Χαλίνα Χάτσινς στα γυρίσματα της ταινίας «Rust» πρόκειται να ξεκινήσει στις 10 Ιουλίου Δικαστής απέρριψε χθες Παρασκευή αίτημα του ηθοποιού Άλεκ Μπάλντουιν να αποσύρει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας σε βάρος του για τον

Ντάνη Γιαννακοπούλου: Η τρυφερή ανάρτηση με τη γιαγιά και τη νεογέννητη κόρη της

Η δημοσίευση της ηθοποιού στο Instagram με ααφορμή τα πρώτα της γενέθλια ως μητέρα

Πυρ και μανία ο Γρηγόρης Γκουντάρας στα social media: “Σιχαίνομαι τα θλιβερά ανθρωπάκια”

Ο Γρηγόρης Γκουντάρας ξεσπά για "τους υποκριτές, την αδικία, τις κακότροπες συμπεριφορές, τις κλίκες και τους ψεύτικους ανθρώπους".

Συγκινεί ο Αργύρης Αγγέλου για την Άννα Παναγιωτοπούλου: “Ενώ φαινόταν απόμακρη, σου έδινε την ψυχή της”

"Γενικότερα ήταν παράσημο να σε εμπιστευτεί η Άννα και να σε βάλει στην καθημερινότητά της" ομολογεί ο Αργύρης Αγγέλου.

Θ. Γεωργαντάς για Δ. Βανδή: Ήταν πολύ κουλ με τις ερωτήσεις που της έκανα

Ο Θέμης Γεωργαντάς βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη το μεσημέρι της Παρασκευής 24/5 και οι δύο τους αλλά και οι συνεργάτες της στο πλατό σχολίασαν τη συνέντευξη της Δέσποινας Βανδή στον παρουσιαστή. «Ακόμα και εποχές που οι καλλιτέχνες δεν μιλάγανε τόσο εύκολα, ειδικά για τα πιο juicy θέματα, εσένα κάπως σε αισθανόντουσαν ότι:

Ο Κλάους Μάινε των Scorpions σήμερα γιορτάζει τα 76α γενέθλιά του & συνεχίζει να λατρεύει την Ελλάδα

Μία από τις μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας ροκ μουσικής σκηνής είναι αναμφισβήτητα ο Κλάους Μάινε, frontman των θρυλικών, πλέον, Scorpions οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα σχεδόν πάντα στις παγκόσμιες περιοδείες τους καθώς τη λατρεύουν! Ο 76χρονος, πλέον, Κλάους αν και έγινε μέλος του συγκροτήματος από τη Γερμανία, πέντε χρόνια αφότου αυτό είχε ιδρυθεί (1965), θεωρείται

Δωροθέα Αρβανιτάκη: Στην Ικαρία το στερνό αντίο στη μητέρα της Ελευθερίας

Βαρύ το πένθος για την Ελευθερία Αρβανιτάκη καθώς έφυγε από τη ζωή η μητέρα της Δωροθέα η οποία είχε καταγωγή από την Ικαρία.

Tv Queen – Κατέρρευσε η Αγάπη στη Νανά Παλαιτσάκη: “Δεν έχω νιώσει μεγαλύτερη ντροπή στη ζωή μου δημόσια”

Παρασκευή, 24.5.2024, 23:55 Zappit@ZAPPIT_ "Ένιωσα ότι γελοιοποιήθηκα τελείως, ένιωσα απλά ότι με πήρε στον πάτο" εκμυστηρεύτηκε η σπουδάστρια του Tv Queen στη Νανά Παλαιτσάκη. Μια πολύ ευάλωτη πτυχή του εαυτού της έδειξε στο Tv Queen, το βράδυ της Παρασκευής, η Αγάπη Λυδιώτη την ώρα που βρέθηκε η Νανά Παλαιτσάκη στην ακαδημία του OPEN. Μάλιστα, η όμορφη

Γιολάντα Μπαλαούρα: “Είναι οδυνηρό να τραβιέται η κουρτίνα και να βλέπεις το τέρας που έχεις στη ζωή σου”

Γιολάντα Μπαλαούρα: «Είναι οδυνηρό να τραβιέται η κουρτίνα και να βλέπεις το τέρας που έχεις στη ζωή σου» Παρασκευή, 24.5.2024, 23:28 Zappit@ZAPPIT_ "Να ανακαλύπτεις πως αυτός που νομίζεις πως ξέρεις είναι κάποιος που δεν ξέρεις καθόλου" διευκρινίζει η Γιολάντα Μπαλαούρα. Με αφορμή στη σειρά «Ναυάγιο» του MEGA, η Γιολάντα Μπαλαούρα παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Τηλεθεατής και