Τι είναι πιο επιβλαβές για την υγεία σας, το κάπνισμα ή το άτμισμα;

Date:

Το άτμισμα εμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια ως μια εναλλακτική για το τσιγάρο. Ωστόσο αν και κατά πολλούς θεωρείται λιγότερο επιβλαβές από το κάπνισμα, τα ερωτήματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της χρήσης του παραμένουν.

Οι συσκευές ατμίσματος δεν περιέχουν καπνό ούτε βγάζουν πίσσα και αυτό ενισχύει την ιδέα πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλέστερο από το κανονικό. Όπως επισημαίνουν όμως οι ειδικοί, ενδεχομένως να είναι λιγότερο επιζήμιο, αλλά σίγουρα είναι και αυτό βλαβερό.

Συγκρίνοντας το ηλεκτρονικό με το κανονικό τσιγάρο

Οι υποστηρικτές του ηλεκτρονικού τσιγάρου ισχυρίζονται ότι οι συσκευές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα. Αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα στοιχεία για να καθοριστεί εάν είναι όντως ένας αποτελεσματικός τρόπος διακοπής του καπνίσματος. Οι έρευνες, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, δείχνουν ότι οι χρήστες είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν το κάπνισμα μαζί με το άτμισμα, η λεγόμενη «διπλή χρήση».

Σχετικά με την επιβάρυνση της υγείας, είναι αλήθεια πως ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν περιλαμβάνει όλες τις τοξικές ουσίες που περιέχει ο καπνός του τσιγάρου. Ωστόσο περιέχει ορισμένες εξίσου επικίνδυνες ουσίες, όπως τη φορμαλδεΰδη, την οξική αλδείνη, τις νιτροζαμίνες, το διακετύλιο (χημική ουσία που συνδέεται με μια σοβαρή πνευμονική νόσο) και άλλες χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο, πτητικές οργανικές ενώσεις και βαρέα μέταλλα όπως το νικέλιο, ο κασσίτερος και ο μόλυβδος.

Υπάρχουν επίσης και πολλές άλλες ουσίες η ασφάλεια των οποίων δεν έχει ακόμη ερευνηθεί σε βάθος. Οι χρήστες αναπνέουν αυτούς τους τοξικούς ρύπους και οι μη χρήστες που βρίσκονται κοντά κινδυνεύουν να εκτεθούν ως παθητικοί χρήστες.

Επίσης τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν και νικοτίνη, η οποία είναι εξαιρετικά εθιστική. Μάλιστα ορισμένοι τύποι ηλεκτρονικών τσιγάρων εκθέτουν τους χρήστες σε ακόμη περισσότερη νικοτίνη από τα παραδοσιακά τσιγάρα.

Τι ισχύει για τα αναπνευστικά νοσήματα

Τόσο το κάπνισμα όσο και το άτμισμα ερεθίζουν τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες, γεγονός που μπορεί να συμβάλει σε διάφορες καταστάσεις υγείας σχετικά με το αναπνευστικό όπως άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα.

Πολλοί γνωρίζουν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, η οποία περιλαμβάνει χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα. Οι ειδικοί είναι λιγότερο σίγουροι για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ατμίσματος. Ωστόσο, όπως αναφέρει το HealthLine, μία μελέτη του 2020 έδειξε ότι οι σημερινοί χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων έχουν περίπου 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν αναπνευστική πάθηση από εκείνους που δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα ή καπνίζουν.

Τι ισχύει για τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Το κάπνισμα συνδέεται επίσης με την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό και μια γενική επιδείνωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Αυτοί οι παράγοντες και οι επιβλαβείς χημικές ουσίες στα τσιγάρα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Σε ανακοίνωσή του το 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι το 20% των θανάτων από καρδιακές παθήσεις συνδέονται με το κάπνισμα.

Οι επιπτώσεις του ατμίσματος στην υγεία της καρδιάς είναι λιγότερο ξεκάθαρες, αλλά αξιόπιστες έρευνες το συσχετίζουν με παρόμοιες αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Όπως έχει διαπιστωθεί, τα άτομα που ατμίζουν έχουν σταθερά χειρότερα αποτελέσματα από εκείνα όσων δεν καπνίζουν και δεν ατμίζουν, αλλά ελαφρώς καλύτερα από αυτούς που ανήκουν στην ομάδα των καπνιστών.

Τι ισχύει για τον κίνδυνο καρκίνου

Τέλος, σχετικά με τον κίνδυνο πρόκλησης καρκίνου, το HealthLine σημειώνει πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν κυκλοφορούν αρκετό καιρό ώστε οι ειδικοί να κατανοήσουν πλήρως τη σχέση μεταξύ της χρήσης τους και του κινδύνου πρόκλησης καρκίνου. Αλλά πολλά προϊόντα περιέχουν, όπως προαναφέρθηκε, μερικές από τις ίδιες καρκινογόνες ουσίες των τσιγάρων.

Εν ολίγοις, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα επιβλαβών χημικών ουσιών. Εάν καπνίζετε παραδοσιακά τσιγάρα, το άτμισμα μπορεί να μειώσει την έκθεσή σας σε αυτές τις χημικές ουσίες και ενδεχομένως να μειώσει και τον κίνδυνο καρκίνου. Αλλά εάν δεν καπνίζετε, η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Μια νέα γενιά καπνιστών

Όπως επισημαίνει η Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση, η μεγαλύτερη απειλή των ηλεκτρονικών τσιγάρων για τη δημόσια υγεία μπορεί να είναι η εξής: Η αυξανόμενη δημοτικότητα του ατμίσματος μπορεί να «κανονικοποιήσει» το κάπνισμα, το οποίο έχει μειωθεί εδώ και χρόνια. Η αντιστροφή αυτής της τάσης θα είναι καταστροφική.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα εξελίσσονται πλέον στην πιο κοινή μορφή καπνίσματος στις κατηγορίες των εφήβων και των νέων. Ειδικοί υπογραμμίζουν κάποιους λόγους που μπορεί τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να είναι πιο δελεαστικά για τους νέους: Πρώτον πολλοί πιστεύουν ότι δεν είναι τόσο επικίνδυνο για την υγεία τους, δεύτερον το κόστος είναι χαμηλότερο, τρίτον η γεύση και η μυρωδιά του είναι πιο ελκυστική από αυτή του παραδοσιακού τσιγάρου και τέλος δεν υπόκειται στις ίδιες απαγορεύσεις και περιορισμούς με το παραδοσιακό τσιγάρο.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη μόδα του ατμίσματος, αυξάνουν τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία δεν είναι ακόμη γνωστές σε βάθος, αλλά η επιστήμη δείχνει σαφώς ότι το άτμισμα δεν είναι ούτε ασφαλής ούτε υγιεινή εναλλακτική λύση στο κάπνισμα, με τη χρήση του να είναι ξεκάθαρα επιβλαβής συγκριτικά με την αποχή από το κάπνισμα.

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Βασίλης Καρράς: Αυτή είναι η διαθήκη του – Η περιουσία που αφήνει στη γυναίκα & την κόρη του

Πέντε περίπου μήνες μετά τον θάνατο του Βασίλη Καρρά ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το Πρωινό η περιουσία του τραγουδιστή που αφήνει στις δύο γυναίκες της ζωής του, στη σύζυγό του και στην κόρη του.  Η γυναίκα του και η κόρη του είναι οι δύο κληρονόμοι. Ο τραγουδιστής άφησε περιουσία που ξεπερνά τα 10

Φίλος Σταρόβα: «Ξεκουράζεται για να ανακτήσει τις δυνάμεις του, συνεχίζει τις λογοθεραπείες»

Ο Δημήτρης Στραόβας εδώ και ένα 24ωρο βρίσκεται στο σπίτι του μετά από δύο βδομάδες νοσηλείας στο Τζάνειο, αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Τα ύποπτα συμπτώματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Στην Ελλάδα πάσχουν περισσότεροι από 21.000 άνθρωποι, το 65% εκ των οποίων είναι γυναίκες. Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας σήμερα (30 Μαΐου) και στο προσκήνιο έρχεται η αυτοάνοση ασθένεια που εκδηλώνεται συνήθως στους νέους και συχνότερα στις γυναίκες. Η ασθένεια εκδηλώνεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς επιτεθεί (λανθασμένα) στον εγκέφαλο και το

Άνοιξε η διαθήκη του Βασίλη Καρρά – Η αξία «μαμούθ» της περιουσίας του και οι κληρονόμοι

Πέντε περίπου μήνες μετά τον θάνατο του Βασίλη Καρρά, ήρθε στο φως της δημοσιότητας η διαθήκη του τραγουδιστή. O δημοσιογράφος Θάνος Βάγιος αποκάλυψε αποκλειστικά για την εκπομπή «Το Πρωινό» ποιοι είναι οι δύο άνθρωποι που κληρονομούν την κινητή και ακίνητη περιουσία του Βασίλη Καρρά. Η σύζυγος του Βασίλη Καρρά, Χριστίνα, και η κόρη του, Ειρήνη

Καύσωνας: Οικονομικοί τρόποι για να κρατήσετε δροσερό το σπίτι σας

Τι μέτρα μπορείτε να λάβετε τώρα που δεν έχει αυξηθεί ακόμα η εσωτερική θερμοκρασία του σπιτιού σας. Ο πρώτος μίνι καύσωνας βρίσκεται προ των πυλών πριν καλά-καλά αρχίσει το καλοκαίρι και η ζέστη προμηνύεται να μας ταλαιπωρήσει πολύ εφέτος. Πριν γίνει η ζέστη αφόρητη, καλό είναι να πάρετε κάποια μέτρα ώστε να διατηρηθεί όσο το

Δημήτρης Κόκοτας: Ευχάριστα νέα! Μετά από 2 μήνες στη ΜΕΘ, πήγε στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας

Ευχάριστα νέα για τον Δημήτρη Κόκοτα , ο οποίος παραμένει στο νοσοκομείο, Γεννηματάς μετά από έμφραγμα που υπέστη στις πρόβες του J2US.

Βραδινή έξοδος για τη Ματίνα Παγώνη! Οι κατακόκκινες γόβες και το ασπρόμαυρο σύνολο

Μπορεί συνήθως να τη συναντούμε σε τηλεοπτικά πλατό ωστόσο η Ματίνα Παγώνη αγαπά τη νυχτερινή Αθήνα και όταν βρίσκει χρόνο και διάθεση την απολαμβάνει. Αυτή τη φορά ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τη Ματίνα Παγώνη με μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτή που έχουμε στο μυαλό μας. Λιάγκας: Η επική αντίδραση όταν η Παγώνη του ευχήθηκε

Τηλεθέαση: Ο Ολυμπιακός “πέταξε” στο 73,1%

Πρωτοφανή νούμερα για το MEGA.

Η εντυπωσιακή δημοσιογράφος της Φιορεντίνα που στεναχώρησε ο Ολυμπιακός

Τις εντυπώσεις στην OPAP Arena και τον τελικό του Conference League έκλεψε η ιταλίδα δημοσιογράφος Ροσέλα Ρόζα Πετρίλο. Η δημοσιογράφος ήρθε στη χώρα μας για να παρουσιάσει τον τελικό του Europa Conference League. H Ροσέλα Ρόζα Πετρίλο έκανε αναμετάδοση του αγώνα για το κανάλι της Φιορεντίνα ελπίζοντας να πανηγυρίσει τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο των «βιόλα», ωστόσο έφυγε στενοχωρημένη

Πυρετός των αρουραίων: Η επικίνδυνη νόσος που εξαπλώνεται στη Βόρεια Ευρώπη

Ο υπαίτιος ιός εντοπίστηκε στη Σουηδία 500 χιλιόμετρα νοτιότερα από το συνηθισμένο και προέρχεται από τη Φινλανδία. Οι αρουραίοι των αγρών στη νότια Σουηδία φέρουν έναν ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό στους ανθρώπους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Σουηδία. Ωστόσο ο ιός αυτός δεν μοιάζει με εκείνους που έως πρότινος εντοπίζονταν 500 χιλιόμετρα βορειότερα στη χώρα.

Η φωτογραφία της Ελεονώρας Μελέτη με καστανά μαλλιά από την εποχή που έδινε Πανελλήνιες

Η Ελεονώρα Μελέτη έκανε μια ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram με αφορμή την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων στα ΕΠΑΛ. Η παρουσιάστρια ανέβασε μια φωτογραφία της από το 1996, τη χρονιά που είχε δώσει εκείνη Πανελλαδικές εξετάσεις και έστειλε παράλληλα ένα σημαντικό μήνυμα σε μαθητές και γονείς. Η ανάρτηση της Ελεονώρας Μελέτη «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα επιλέγω