ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ – ΠΛΑΤΟΝΟΦ – ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ

Date:

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει τον «Πλατόνοφ» του Άντον Τσέχωφ σε σκηνοθεσία του κορυφαίου Ρώσου σκηνοθέτη Adolf Shapiro.

Στο πρώιμο αυτό έργο που βρέθηκε λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα χωρίς τίτλο, οπότε καταχωρήθηκε με το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα, υπάρχουν ήδη τα κυρίαρχα θεματικά μοτίβα που θα απασχολήσουν τον Τσέχωφ στην ωριμότητά του. Η άφιξη του Πλατόνοφ αναστατώνει την θερινή ραστώνη των καλεσμένων της χήρας Άννα Πετρόβνα, ξυπνώντας απαγορευμένα πάθη, αλλά και το υπαρξιακό ρίγος για το μάταιο και το φευγαλέο της ζωής. Ένα έργο μυστηριώδες, όπου το υψηλό και το ποταπό, το κωμικό και το τραγικό, διαρκώς συνυπάρχουν, αλλά και συμπλέκονται άρρηκτα. Ο διάσημος και πολυβραβευμένος Adolf Shapiro (Άντολφ Σαπίρο), ήταν μαθητής και διάδοχος της Maria Knebel, η οποία με τη σειρά της, ήταν μαθήτρια και διάδοχος του Konstantin Stanislavsky. Η παγκόσμια φήμη του Shapiro οφείλεται κυρίως στη μελέτη, την ερμηνεία και τη σκηνοθεσία του πάνω στα έργα του Άντον Τσέχωφ.

«Έχω ανεβάσει κείμενα του Τσέχωφ σε πολλές γλώσσες και σε πολλές χώρες. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που θα καταπιαστώ με το χρονολογικά παλαιότερο δείγμα του ταλέντου του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα», δήλωσε ο σπουδαίος σκηνοθέτης. Ο Adolf Shapiro έχει επισκεφθεί πολλές φορές τη χώρα μας και έχει παραδώσει θεατρικά σεμινάρια, σε πολλούς Έλληνες ηθοποιούς ως δάσκαλος του θεάτρου.

«Ελπίζω ότι από αυτό το πρώτο έργο του Τσέχωφ, το οποίο εμπεριέχει όλα τα θέματα τα οποία ο συγγραφέας αναπτύσσει στα επόμενα έργα του, θα προκύψει μια παράσταση – αφιέρωμα στον Τσέχωφ, μια δουλειά πάνω στη θεματολογία του. Μένει και να σκεφτούμε γιατί ο τίτλος του έργου «Πλατόνοφ» εμπεριέχει το όνομα του μεγάλου Έλληνα φιλοσόφου της αρχαιότητας. Υπάρχουν πολλά ακόμα αινίγματα σε αυτό το έργο και με την παράσταση μας θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε αυτά», σημείωσε επίσης ο Adolf Shapiro. Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο Νικίτα Μιχάλκοφ εμπνευσμένος από το νεανικό έργο του Άντον Τσέχωφ, το 1977 σκηνοθετεί την ταινία «Μηχανικά πιάνα», και μεταφέρει τον μικρόκοσμο του κορυφαίου θεατράνθρωπου στη μεγάλη οθόνη. Ο Μιχάλκοφ καταφέρνει να δημιουργήσει μία από τις πολυτιμότερες ταινίες του ρωσικού κλασσικού κινηματογράφου. 

Διανομή

Πλατόνοφ: Γιώργος Χριστοδούλου

Άννα Πετρόβνα: Παναγιώτα Βλαντή

Σεργκέι Βοϊνίτσεφ: Όμηρος Πουλάκης

Σοφία: Έρρικα Μπίγιου

Σάσα: Ειρήνη Καζάκου

Νικολάι Τριλέτσκι: Γιώργος Ηλιόπουλος

Πορφύρι Γκλαγκόλεφ: Κώστας Φλωκατούλας

Τιμοφέι Μπουγκρόφ: Θανάσης Ζερίτης

Ιβάν Τριλέτσκι: Θανάσης Βλαβιανός

Γεράσιμ Πέτριν: Δημήτρης Καραμπέτσης

Μαρία Γκρέκοβα: ΙώβηΦραγκάτου

Πάβελ Σερμπούκ: Σπύρος Ιωάννου

Ντουνιάσσα: Αναΐς Έλληνα

Ταυτότητα Παράστασης

Κείμενο: Άντον Τσέχωφ

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία : Adolf Shapiro

Μετάφραση: Ευγενία Κριτσέφσκαγια

Διερμηνέας: Ντίνα Σαράντη

Σκηνικά- Κοστούμια: Maria Tregubova

Σχεδιασμός Φωτισμών : Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδόσης Σκαρβέλης

Φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης

Διεύθυνση Παραγωγής: Τάκης Γεώργας

Οργάνωση Παραγωγής: Χρυσαντίνα Κούλουμπου

Εκτέλεση Παραγωγής: Αντώνης Ανδρουλιδάκης

Επικοινωνία & Προβολή παράστασης: Ελένη Λιλή

Διεύθυνση εμπορικού τμήματος: Γιώργος Γεώργας

Οργάνωση Γραφείου Παραγωγής: Βικτώρια Λώλη

Παραστάσεις

έως 28 Απριλίου 2024

Τετάρτη & Κυριακή 19.00

Πέμπτη, Παρασκευή 21.00

Σάββατο 17.30 & 21.00

Διάρκεια παράστασης 135 λεπτά (με το διάλειμμα)

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ρεπόρτερ από την Καλαμάτα παράτησε τη ζωντανή σύνδεση, γδύθηκε και έφυγε με jet ski

Ο δημοσιογράφος, Γιώργος Μαρκόπουλος, άφησε τους παρουσιαστές της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του Action 24 με το στόμα ανοιχτό.

Ματίνα Παγώνη για Παύλο Πολάκη: “Δεν μπορείς να κάνεις τον καμπόσο όταν ο άλλος δεν μπορεί να μιλήσει”

Για το περιστατικό που σημειώθηκε στη Βουλή με τον Παύλο Πολάκη, o οποίος επιτέθηκε στη συνεργάτιδα του Άδωνη Γεωργιάδη, τοποθετήθηκε η Ματίνα Παγώνη.

Νίκος Ψαρράς: «Με κάποιους ανθρώπους οι ζωές μας μπλέκονται και είναι σαν μια ζωή»

Ο ταλαντούχος πρωταγωνιστής Νίκος Ψαρράς μιλά για την αγαπημένη του σύζυγο, τη σκηνοθέτιδα Έλενα Καρακούλη, με την οποία συμπορεύεται 12 χρόνια. Πόσα χρόνια είσαι μαζί με τη σε τη σκηνοθέτιδα Ελενα Καρακούλη; Νίκος Ψαρράς στο gossip-tv: «Ο ηθοποιός παίζει στο φως - Εκτίθεται και άρα... κρίνεται» Με την Έλενα είμαστε μαζί δώδεκα χρόνια και έντεκα

Μάρα Ζαχαρέα: Κάνει ηλιοθεραπεία στην εντυπωσιακή βεράντα της στην Πάρο – Η θέα από το σπίτι της!

Η Μάρα Ζαχαρέα θέλησε να περάσει το καλοκαίρι της μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής της Αθήνας!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Γάλλος σκηνοθέτης… εξαφάνισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο – Η αντίδραση της ΕΡΤ στο σκηνοθετικό λάθος

Παρασκευή, 26.7.2024, 23:50 Zappit@ZAPPIT_ Αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια στα social media από τη γενικότερη εικόνα της διοργάνωσης. Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ της Παρασκευής (26/7). Παρά την καταρρακτώδη βροχή, οι Γάλλοι διοργανωτές κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα φαντασμαγορικό show που για πρώτη φορά έλαβε χώρα

Ρένα Μόρφη σε πρωτοφανή επίθεση προς τους δημοσιογράφους: “Για μένα ήταν ο απόλυτος βιασμός, με τσάκισε”

"Μαθεύτηκε πολύ νωρίς. Ήταν μια είδηση πολύ προσωπική που προσπάθησα να την κρατήσω. Τελικά, δεν τη σεβάστηκαν και την έβγαλαν", περιγράφει η Ρένα Μόρφη.

Μαριέττα Χρουσαλά: Ξέγνοιαστες στιγμές στη Μύκονο με τον σύζυγό της, Λέοντα Πατίτσα

Παρέλαση επωνύμων γίνεται κάθε βράδυ στα Ματογιάννια, με celebrities και jet setters να «ανακατεύονται» με τα πλήθη των τουριστών. Η Μαριέττα Χρουσαλά και ο Λέων Πατίτσας έκαναν βραδινή έξοδο σε γνωστό μπαρ του νησιού όπου και τους κατέγραψε η κάμερα του Mykonos Live TV. Η πρώην παρουσιάστρια και ο εφοπλιστής είναι από τα πιο ερωτευμένα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η εμφάνιση του Slimane και η ερμηνεία του «Mon Amour» της Eurovision

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με διαφορετικό τρόπο ερμηνεύτηκε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Έκπληξη όμως αποτέλεσε η εμφάνιση του Slimane, νωρίτερα. Φαντασμαγορική είναι η παρέλαση, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλωτή, και πραγματοποιείται κατά μήκος του Σηκουάνα. Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τις κερκίδες που έχουν

Power of Love: Ποιο αγόρι θα αποχωρήσει;

Παρασκευή, 26.7.2024, 13:29 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Απόψε είναι το Gala του Power of Love και ένα αγόρι θα δει την πόρτα της εξόδου από το παιχνίδι. Η Νίκη και ο Jason είναι εκείνοι που φορούν την κονκάρδα στα δύο σπίτια αφού ψηφίστηκαν ως οι δημοφιλέστεροι χαρακτήρες της εβδομάδας. Τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η Νίκη η οποία

Ο Μίμης Πλέσσας κλείνει 100 χρόνια ζωής με μία μεγάλη γιορτή στο Θέατρο Παλλάς

Διαβάστε λεπτομέρειες... Μια ανεπανάληπτη μουσική γιορτή αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, έρχεται στο Θέατρο Παλλάς από τον μετρ των μουσικοθεατρικών επιτυχιών Γιώργο Βάλαρη. Μια επέτειος-σταθμός για την ελληνική μουσική με τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές επιτυχίες του μυθικού συνθέτη και ένα πλούσιο επιτελείο 30 και πλέον καλλιτεχνών μαζί με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα.

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ Δείτε τη δημοσίεση που έκανε λίγο μετά την εντυπωσιακή performance H  Lady Gaga  τραγούδησε στην τελετή έναρξης των  Ολυμπιακών Αγώνων 2024  στο Παρίσι, με μια εντυπωσιακή εμφάνιση εμπνευσμένη από τα καμπαρέ, με μία ομάδα 8 χορευτών.

Μπέτι Μίντλερ: Η ηθοποιός και ο σύζυγός της κοιμούνται σε χωριστά υπνοδωμάτια εδώ και 40 χρόνια

H Μπέτι Μίντλερ αποκάλυψε το μυστικό της για τον 40χρονο γάμο της με τον σύζυγό της Μάρτιν φον Χάσελμπεργκ. Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι το ζευγάρι κοιμάται σε «ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες» από τότε που παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας στις 16 Δεκεμβρίου 1984. Όσον αφορά στον λόγο, η Μίντλερ μιλώντας στο «Entertainment Tonight», απάντησε: «Ο σύζυγός μου ροχαλίζει».