Διαβήτης: Πώς θα καταλάβετε αν το αυξημένο σάκχαρο έχει επιπτώσεις στα μάτια σας

Date:

Τι είναι και που οφείλεται η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια. Πώς εκδηλώνεται και πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό.

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα μάτια, οι οποίες είναι μη αναστρέψιμες και μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά την όραση. Μολονότι, όμως, αυτές οι βλάβες είναι συχνές, πολλοί ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν διότι δεν ελέγχονται προληπτικά γι’ αυτές.

Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη έχει βλάβες στα μάτια λόγω της υψηλής συγκέντρωσης σακχάρου στον οργανισμό του. Ωστόσο το 50% αυτών των ασθενών δεν είναι ενήμεροι για την κατάστασή τους, αναφέρει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Παντελής Παπαδόπουλος, συντονιστής διευθυντής της Α’  Οφθαλμολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Metropolitan Hospital.

Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, όπως ονομάζεται η πάθηση, αποτελεί μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές του σακχαρώδους διαβήτη. Οφείλεται στις βλάβες που προκαλεί το αυξημένο σάκχαρο στα αιμοφόρα αγγεία των ματιών. Διακρίνεται σε δύο τύπους:

  • Την μη παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια. Η μορφή αυτή μπορεί να εμφανίζεται σε ήπιο, μέτριο ή σοβαρό βαθμό. Κατ’ αυτήν, επηρεάζονται αρχικά τα μικρά αγγεία του αμφιβληστροειδούς. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα τριχοειδή αποφράσσονται, προκαλώντας ισχαιμία. Τα μεγαλύτερα αγγεία αποκτούν βλάβες στα τοιχώματα τους, προκαλώντας μικροαιμορραγίες, μικροανευρύσματα και εξιδρώματα. Αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της όρασης, λόγω συσσώρευσης υγρών στην περιοχή της ωχράς κηλίδας (η πάθηση λέγεται διαβητικό οίδημα ωχράς).
  • Την παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια. Σε αυτό τον τύπο, εμφανίζονται παθολογικά αγγεία (λέγονται νεοαγγεία) λόγω της εκτεταμένης ισχαιμίας στα μάτια. Εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, τα νεοαγγεία μπορεί να προκαλέσουν απότομη μείωση της όρασης. Αυτή μπορεί να οφείλεται σε αιμορραγία, ελκτική αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς ή ακόμα και στην αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης (νεοαγγειακό γλαύκωμα).

Οι παράγοντες κινδύνου

Η ανάπτυξη της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας σχετίζεται με ορισμένους παράγοντες κινδύνου, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται:

  • Η διάρκεια του σακχαρώδους διαβήτη
  • Η μη ικανοποιητική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στον οργανισμό. Ο ασθενής θα έχει γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (συμβολίζεται HbA1c) πάνω από 6,5%
  • Η υπέρταση
  • Το κάπνισμα
  • Η υπερλιπιδαιμία (αυξημένη χοληστερόλη, τριγλυκερίδια)
  • Η πρωτεϊνουρία (αποβολή πρωτεϊνών στα ούρα)
  • Η εγκυμοσύνη

Λιγοστά ύποπτα συμπτώματα

Στα πρώιμα στάδιά της, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια δεν προκαλεί συμπτώματα στην όραση. Ακόμα και όταν υπάρχουν σοβαρές αλλαγές στα μάτια λόγω μη παραγωγικής αμφιβληστροειδοπάθειας, ο ασθενής μπορεί να μην τις αντιλαμβάνεται. Και αυτό, διότι δεν θα νιώθει πόνο ούτε θα επηρεάζεται η όραση του, αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Οι πρώτες ενδείξεις ότι μειώνεται η όραση θα παρουσιαστούν όταν θα επηρεαστεί η ωχρά κηλίδα, δηλαδή η κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς όπου βρίσκονται οι σημαντικότεροι φωτο-υποδοχείς. Όταν συμβεί αυτό, όμως, η αμφιβληστροειδοπάθεια θα είναι προχωρημένη.

Σε τέτοια περίπτωση, τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να παρουσιάζουν «διαρροή» στην ωχρά κηλίδα, οπότε μπορεί να βλέπετε αιωρούμενα σκοτεινά σημάδια στο οπτικό πεδίο σας. Μπορεί επίσης να μειώνεται σταδιακά, σε βάθος χρόνου η όρασή σας. Αν εκδηλωθεί αιμορραγία λόγω των νεοαγγείων, μπορεί να υπάρξει απότομη μείωση της όρασης. Αν αναπτυχθεί νεοαγγειακό γλαύκωμα, η μείωση της όρασης μπορεί να συνοδεύεται και από πόνο.

Εν τούτοις, «ακόμα και σε προχωρημένες περιπτώσεις, η νόσος μπορεί να εξελίσσεται για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς συμπτώματα», τονίζει ο ειδικός. «Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σημασία που έχει η τακτική οφθαλμολογική παρακολούθηση των πασχόντων από διαβήτη».

Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να εξετάζουν μία φορά τον χρόνο τα μάτια τους, εάν δεν έχουν ενδείξεις διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας. Αν εμφανίσουν τέτοιες ενδείξεις, τότε η παρακολούθηση πρέπει να γίνεται συχνότερα, αναλόγως με την βαρύτητα της αμφιβληστροειδοπάθειας..

Πότε  να αρχίζει ο προληπτικός έλεγχος

Τα μάτια σας πρέπει να αρχίσετε να ελέγχετε προληπτικά σύντομα μετά τη διάγνωση του διαβήτη σας. Ειδικότερα, η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας συνιστά τα εξής:

  • Αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι: Να πηγαίνετε στον οφθαλμίατρο για έλεγχο κάθε χρόνο, αρχίζοντας 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.
  • Αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ: Να πάτε αμέσως για οφθαλμολογικό έλεγχο. Να τον επαναλαμβάνετε μία φορά τον χρόνο.
  • Αν είστε έγκυος και έχετε σακχαρώδη διαβήτη: Να ελέγξετε τα μάτια σας μία φορά στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κυήσεως.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αναστασία Γιάμαλη: “Έχει αλλάξει, πριν γίνω περισσότερο γνωστή θα λάμβανα d…k pics και υβριστικά μηνύματα”

Παρασκευή, 20.9.2024, 00:00 Zappit@ZAPPIT_ "Μετά από αυτή τη σχετική αναγνωρισιμότητα και αφού κατέστη σαφές ότι εγώ απαντάω στα υβριστικά και υποτιμητικά σχόλια και το κάνω δημόσια, κι ας κρύβω τα στοιχεία του παραβιαστή, μειώθηκαν πάρα πολύ τα d..k pics και τα σχόλια που λαμβάνω είναι πιο ευγενικά" δήλωσε η Αναστασία Γιάμαλη. Η Αναστασία Γιάμαλη έδωσε

Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Ο λόγος που δεν δέχτηκε να παίξει σε ταινία με τη Βουγιουκλάκη – Τελικά επιλέχθηκε ο Αλεξανδράκης

Ο Μάκης Δελαπόρτας κάθισε στον καναπέ του Στούντιο 4 το απόγευμα της Πέμπτης και μίλησε για την κόντρα που είχαν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και

Γιώργος Σαμπάνης για Ιωάννα Σαρρή: Κουφέτα θα φάτε κάποια στιγμή και από εμένα

Όσα είπε ο τραγουδιστής για το ενδεχόμενο γάμου με τη σύντροφό του 

Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη

Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη Επίσης, αποκάλυψε ότι μία από τις αιτίες σύγκρουσης των δύο ηθοποιών ήταν ποιανού το όνομα θα μπει

Άννα Κουρή: Με τον σύζυγό μου είμαστε 30 χρόνια μαζί! Τέλειο για μας, βαρετό για τον κόσμο

Για την προσωπική της ζωή και πώς έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να την κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Άνν

Χρήστος Μάστορας: Η ανάρτηση για την Σοφία Πετρούνια-Ευχές & αδημοσίευτα βίντεο με τη βαφτιστήρα του

Μία πάρα πολύ τρυφερή ανάρτηση έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο Χρήστος Μάστορας για τη βαφτιστήρα του, Σοφία Πετρούνια. Ο frontman των Μελισσών, έχει βαφτίσει την κόρη του Λευτέρη Πετρούνια και της Βασιλικής Μιλλούση και θέλησε να της ευχηθεί και δημόσια για τα γενέθλιά της - αν και καθυστερημένα. Ο Χρήστος Μάστορας πόσταρε

Μάικλ Μάντσεν: Παίρνει διαζύγιο από τη σύζυγό του μετά από 28 χρόνια – Πιστεύει ότι οδήγησε τον γιο τους στην αυτοκτονία

Μάικλ Μάντσεν: Παίρνει διαζύγιο από τη σύζυγό του μετά από 28 χρόνια - Πιστεύει ότι οδήγησε τον γιο τους στην αυτοκτονία Ο ηθοποιός και συχνός συνεργάτης του Κουέντιν Ταραντίνο είχε πρόσφατα συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία Ο Μάικλ Μάντσεν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τη σύζυγό του, ΝτεΆννα Μάντσεν, μετά από 28 χρόνια γάμου. Ο πρωταγωνιστής του

Μελ Γκίμπσον: Ψάχνει τοποθεσίες στην Ευρώπη για να γυρίσει το σίκουελ του Passion of the Christ

Ο Μελ Γκίμπσον βρίσκεται στην Ευρώπη και αναζητά τοποθεσίες για τη συνέχεια της άκρως επιτυχημένης ταινίας του 2004, «Passion of the Christ», κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι το σίκουελ θα γίνει πραγματικότητα. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Γκίμπσον φέρεται να περιηγήθηκε στη Μάλτα με μια ομάδα παραγωγής και στη συνέχεια έφτασε στη νότια

Γεώργιος Τσιούλος: Ο Εύζωνας δάκρυσε και μαζί του όλη η χώρα – Το βίντεο που έγινε viral

Ενδιαφεροντα ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΕΥΖΩΝΑΣ Γεώργιος Τσιούλος: Ο Εύζωνας δάκρυσε και μαζί του όλη η χώρα – Το βίντεο που έγινε viral Γεώργιος Τσιούλος: Δάκρυσε όλη η Ελλάδα στο «αντίο» του Εύζωνα Γεωργίου Τσιούλου από την Προεδρική Φρουρά Τζωρτζίνα Φράγκου 20.09.2024 | 00:19 Γεώργιος Τσιούλος: Δάκρυσε όλη η χώρα από το «αντίο» του Εύζωνα Γεωργίου Τσιούλου

Survivor: «Άρχισαν τα όργανα» στους πράσινους – «Στήνει αυτί και έχει πονηριά, δεν μας ξεγελάς αγάπη μου»

«Άναψαν τα αίματα» στην ομάδα των πράσινων στο Survivor με τον Απόστολο Μιχαήλ να ξεσπά κατά της Αγγελικής λέγοντας ότι «κρυφακούει για να έχει το προβάδισμα». «Μετά από περίπου μία εβδομάδα μπορώ να διακρίνω με ποια άτομα είμαι εντελώς άσπρο μαύρο κι ένα από αυτά είναι η Αγγελική. Δεν ταιριάζουμε καθόλου γιατί συνεχώς πετά κακίες

Δανάη Παππά: Εντυπωσιακή στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τον ντόρο για τον χωρισμό

Στην avant premiere της σειράς Άγιος Έρωτας βρέθηκαν οι δημοσιογράφοι, το βράδυ της Πέμπτης 19/9 και το gossip-tv δεν θα μπορούσε να λείπει από εκεί.

Κατερίνα Καινούργιου: Νέα βραδινή έξοδος – Ποζάρει ερωτευμένη στην αγκαλιά του Παναγιώτη Κουτσουμπή

Μία νέα βραδινή έξοδο πραγματοποίησε η Κατερίνα Καινούργιου, το βράδυ της Πέμπτης 19/9, ενώ νωρίτερα είχε πάει και στο Ζάππειο.