Απόκριες 2024: Δέκα ιδανικοί προορισμοί για να «καρναβαλιστείς»

Date:

Απόκριες 2024: Δέκα ιδανικοί προορισμοί για να «καρναβαλιστείς»

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας πλησιάζει και σου έχουμε μερικές περιοχές που θα μπορούσες να επισκεφτείς για να το απολαύσεις στο έπακρον.

Ο Μάρτιος είναι επιτέλους εδώ και μαζί του «κουβαλάει» τα δύο πρώτα τριήμερα του 2024. Το πρώτο τριήμερο της χρονιάς είναι αυτό της Καθαράς Δευτέρας που «πέφτει» στις 18 Μαρτίου. Φυσικά, ο Μάρτιος έχει back to back και δεύτερο τριήμερο, αφού ακριβώς την επόμενη Δευτέρα μετά την Καθαρά Δευτέρα είναι η 25η Μαρτίου.

  • 26 αποκριάτικα τραγούδια που κάθε χρόνο μας ξεσηκώνουν (ελληνικά & ξένα)

Έτσι, πολλοί έχουν αρχίσει να ψάχνουν προορισμούς για ένα τριήμερο. Άλλωστε, όπως έχουν έρθει τα πράγματα, αν μία μικρή απόδραση δεν «κάτσει» την Καθαρά Δευτέρα, μπορεί πάντα να «κάτσει» ακριβώς την επόμενη εβδομάδα που είναι το τριήμερο της 25ης Μαρτίου.

Μια και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας όμως είναι χρονικά πιο κοντά μας και συνδέεται άμεσα με την κορύφωση των αποκριάτικων εκδηλώσεων, πάμε να δούμε πού μπορούμε να περάσουμε το σαββατοκύριακο του καρναβαλιού και την Καθαρά Δευτέρα που ακολουθεί.

1. Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πανέμορφη πόλη, η οποία προσφέρεται για μία τριήμερη απόδραση είτε μένεις Αθήνα είτε μένεις κάπου αλλού. Η συμπρωτεύουσα συνδυάζει τον πολιτιστικό πλούτο με «πλούσιο» nightlife. Φυσικά, οι Θεσσαλονικείς φημίζονται για την χαλαρότητά τους, αλλά και το καλό φαγητό, κάτι που σίγουρα θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να επαναφορτίσεις τις μπαταρίες σου. Αν και δεν έχει κάποια διάσημη παρέλαση ή κάποιο έθιμο, στη Θεσσαλονίκη θα βρεις ξέφρενα αποκριάτικα πάρτι αν το επιθυμείς, όπως και κάτι πιο chill σε περίπτωση που δεν θέλεις να… «καρναβαλίσεις» και πολύ!

2. Ναύπλιο

Το Ναύπλιο δεν φημίζεται για το καρναβάλι του, αλλά είναι μία καλή επιλογή για εσένα που θέλεις να εκμεταλλευτείς το τριήμερο χωρίς να… «καρναβαλιστείς»! Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, που συνδυάζει την ομορφιά της θάλασσας με τον πολιτισμό και την ιστορία ούσα άλλωστε η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας. Αν λοιπόν θέλεις να χαλαρώσεις χωρίς να «νιώσεις στο πετσί σου» τις Απόκριες, τότε το Ναύπλιο είναι μία πολύ καλή επιλογή.

3. Ιωάννινα

Τα Ιωάννινα είναι μία πολύ γραφική πόλη γεμάτη ζωή, ιστορία και όμορφα σοκάκια. Μάλιστα, το σαββατοκύριακο των Καρναβαλιών, η πόλη μπαίνει έντονα σε καρναβαλικούς ρυθμούς, αφού την Κυριακή της Αποκριάς στήνονται οι περιβόητες τζαμάλες, δηλαδή μεγάλες φωτιές γύρω από τις οποίες στήνεται τρελό γλέντι.

Οι τζαμάλες παραμένουν αναμμένες μέχρι την Καθαρά Δευτέρα, όπου ο χορός και η διασκέδαση «χτυπάνε κόκκινο». Στα bonus είναι το γεγονός πως την επίσκεψή σας στα πανέμορφα Ιωάννινα μπορείτε να τη συνδυάσετε με μία εκδομή στα Ζαγοροχώρια, τα Τζουμέρκα ή το εξίσου γραφικό Μέτσοβο.

4. Πάτρα

Φυσικά, όταν σκεφτόμαστε τα Καρναβάλια, δεν γίνεται να παραλείψουμε την Πάτρα. Το Πατρινό καρναβάλι είναι το μεγαλύτερο αποκριάτικο γεγονός της χώρας και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πολύ κόσμο, που συμμετέχει στις καρναβαλικές παρελάσεις και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις και τα πάρτι. Αν λοιπόν έχεις όρεξη για μπόλικο πάρτι, μακαρένα και κε τα πόνγκο, τότε η Πάτρα είναι το μέρος σου!

5. Ξάνθη

Η Ξάνθη φημίζεται επίσης για το Καρναβάλι της με πολύ κόσμο να επισκέπτεται τη γραφική πόλη της Θράκης ακριβώς λόγω του μεγάλου της καρναβαλιού. Η Ξάνθη είναι μία πόλη με γραφικά στενά λόγω της Παλιάς Πόλης και έντονη πολιτιστική ζωή, ενώ αυτή την εποχή όλη η πόλη μετατρέπεται σε μία παρέα που συμμετέχει σε ένα μεγάλο και ξέφρενο πάρτι. Αν θέλεις λοιπόν η Καθαρά Δευτέρα να σε βρει εξαντλημένο ή εξαντλημένη από τον χορό και τη διασκέδαση, τότε η Ξάνθη is your place to be.

6. Ρέθυμνο

Η πανέμορφη πόλη της Κρήτης κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της Αποκριάς μπαίνει σε καρναβαλικούς «ρυθμούς». Το καρναβάλι του Ρεθύμνου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μαζί με το Πατρινό και το Ξανθιώτικο. Αν έχεις όρεξη για καρναβάλι και παρελάσεις με «βενετσιάνικο» και όχι μόνο «άρωμα», τότε το Ρέθυμνο σε περιμένει. Άλλωστε, τόσο το Ρέθυμνο όσο και η Κρήτη γενικότερα είναι ένας από τους πιο όμορφους προορισμούς ανεξαρτήτως εποχής. Συνεπώς, όποια περίοδο και αν επιλέξεις να το επισκεφτείς, θα το απολαύσεις, πόσω μάλλον αυτήν που έχει και μια άκρως διασκεδαστική… θεματική!

7. Κέρκυρα

Αν «ψήνεσαι» για ένα διαφορετικό καρναβάλι με λίγο πιο «βενετσιάνικο αέρα», τότε η Κέρκυρα θα σου ταιριάξει γάντι. Οι επιρροές των Ενετών είναι ακόμη εμφανείς, αφού η αποκριάτικη παρέλαση των καρναβαλιστών γίνεται με κέφι πάντα φορώντας τις Βενετσιάνικες Στολές. Έτσι, όσοι και όσες δίνουν το παρών έχουν την ευκαιρία να ζήσουν την ατμόσφαιρα του Βενετσιάνικου Καρναβαλιού.

8. Κοζάνη

Η Κοζάνη φημίζεται για το καρναβάλι της με την πόλη να «ζωντανεύει» σε καρναβαλικούς ρυθμούς. Βασικό «συστατικό» του καρναβαλιού είναι το έθιμο του Φανού. Ο Φανός είναι μία εορταστική πυρά που ανάβει στα σταυροδρόμια της πόλης όσο οι «καρναβαλιστές» χορεύουν σε αποκριάτικους ρυθμούς.

9. Τύρναβος

Ο Τύρναβος εκτός από το «δυνατό» τσίπουρό του είναι γνωστός και για το καρναβάλι του. Συγκεκριμένα, το Τυρναβίτικο Καρναβάλι διαρκεί φυσικά όλο το Τριώδιο, αλλά η αποκορύφωσή του έρχεται την Κυριακή της Αποκριάς με τη βραδινή μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και την Καθαρά Δευτέρα με το έθιμο «Μπουρανί».

Το παραδοσιακό «Μπουρανί» που πραγματοποιείται την Καθαρά Δευτέρα αποτελεί την αναβίωση ενός αρχαίου διονυσιακού τελετουργικού. Πρόκειται για τη γιορτή του φαλλού (ναι, του ανδρικού μορίου), που συμβολίζει την αναπαραγωγή και την ευτεκνία.

Έτσι, οι κάτοικοι του Τυρνάβου περιφέρονται στις πόλεις με ξύλινους φαλλούς πειράζοντας τους περαστικούς, ενώ την ίδια ημέρα όλοι και όλες τρώνε το «μπουρανί», ένα νηστίσιμο πιάτο που έδωσε το όνομά του σε ολόκληρο το δρώμενο.

10. Νάουσα

Για όσους και όσες είναι λάτρεις της παράδοσης, η πόλη της Νάουσας διοργανώνει επίσης ένα παραδοσιακό καρναβάλι με μεγάλο highlight το έθιμο «Γεννίτσαροι και Μπούλες», το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει παραοδιακούς χορούς, στολές και πάρα πολύ κέφι.

Διαβάστε ακόμη:

  • Τι σημαίνουν πραγματικά οι στίχοι του «Que te la pongo»;
  • Αποκριές στην Αθήνα: 80 εκδηλώσεις σε 55 σημεία
  • Τσικνοπέμπτη 2024: Πότε «πέφτει» – Όλες οι αργίες του έτους
  • Οι αργίες του 2024 – Τα τριήμερα της νέας χρονιάς

Ακολούθησε το - στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS – ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  

  

  

  

  

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΔΩ..

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Eurovision 2024: Άλλος ένας σταρ φέτος στο Μάλμε – Και ο Τζόνι Λόγκαν θα βρεθεί στη σκηνή

Eurovision 2024: Ο Johnny logan είναι ο μοναδικός καλλιτέχνης που κέρδισε δύο φορές στο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον εκπροσωπώντας την Ιρλανδία, το 1980 και το 1987. Το 1992 συνέθεσε το νικητήριο τραγούδι. Κέρδισε πρώτη φορά τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Γιουροβίζιον το 1980 με το τραγούδι What's Another Year?, σε στίχους της Shay Healy. Το 1984

Θανάσης Βέγγος: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο «καλός μας άνθρωπος»

Ήταν 3 Μαΐου 2011, λίγο πριν συμπληρώσει τα 84 χρόνια του όταν ο Θανάσης Βέγγος άφησε την τελευταία του πνοή στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρό

Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Καβγάς εκτός ορίων με τον σύντροφό της – Τραυματίστηκε και ούρλιαζε στους διαδρόμους ξενοδοχείου

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν φωτογραφίες με την Μπρίτνεϊ Σπίαρς σε άσχημη κατάσταση, να περπατάει τυλιγμένη με κουβέρτα και με αστυνομικούς να τη συνοδεύουν έξω από ξενοδοχείο στο Λος Άντζελες. Ρεπορτάζ του TMZ αναφέρει ότι η ποπ σταρ καβγάδισε έντονα με τον σύντροφό της, Πολ Σόλιζ, με την κατάσταση να ξεφεύγει των ορίων. Το βράδυ

Μαρία Αντωνά: Το μήνυμα που έστειλε ο χάκερ της στην Μπέττυ Μαγγίρα

Η Μαρία Αντωνά έπεσε θύμα χάκερ, που παραβίασαν το προφίλ της στο Instagram και έκαναν προσβλητικές αναρτήσεις εναντίον του πρώην συντρόφου της, Άρη Σοϊλέδη. Ωστόσο λίγο αργότερα η ραδιοφωνική παραγωγός ξεκαθάρισε ότι έπεσε θύμα απάτης. Την ίδια ώρα, πολλοί από τους ακολούθους της ενημέρωσαν την ίδια αλλά και τους δικούς τους followers για ό,τι είχε