Health

Έχετε επίμονα συμπτώματα μετά την COVID; Μπορεί να φταίει ο σίδηρός σας

Τι έδειξε νέα μελέτη, που βασίσθηκε σε αλλεπάλληλες αναλύσεις αίματος σε 200 ασθενείς, επί έναν χρόνο.

Οι ασθενείς που αναπτύσσουν επίμονα συμπτώματα μετά την COVID-19 μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη ρύθμιση των επιπέδων σιδήρου στο αίμα τους, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Η απορρύθμιση του σιδήρου είναι συνηθισμένο φαινόμενο μετά από κάθε είδους λοίμωξη. Και αυτό, διότι ο σίδηρος αποβάλλεται γρήγορα από το αίμα, για να μην παγιδευτούν σε αυτόν επικίνδυνα βακτήρια.

Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε αλλεπάλληλα δείγματα αίματος, τα οποία λάμβαναν οι ερευνητές επί 12 μήνες από 214 ασθενείς.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι πιθανότητες να αναπτυχθεί long COVID (ή εμμένουσα COVID) επηρεάζονταν από την ταχύτητα της ρύθμισης της φλεγμονής και των επιπέδων σιδήρου μετά την οξεία φάση της λοίμωξης.

Όσοι ασθενείς χρειάζονταν τον περισσότερο χρόνο για να ρυθμίσει ο οργανισμός τους αυτές τις παραμέτρους και ταυτοχρόνως είναι πιο σοβαρές αρχικές λοιμώξεις, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν εμμένοντα συμπτώματα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Immunology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, όταν η αποβολή του σιδήρου διαρκέσει πολύ καιρό, ο οργανισμός υποφέρει. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την πρόληψη της αναιμίας και την καλή οξυγόνωση του οργανισμού. Η συνεχής αποβολή του πλήττει και τα δύο. Επηρεάζει επίσης αρνητικά τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας και το ανοσοποιητικό.

Με άλλα λόγια, «ένας προστατευτικός μηχανισμός μετατρέπεται σε σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Hal Drakesmith, καθηγητής Βιολογίας του Σιδήρου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η long COVID αποτελεί μεγάλη ταλαιπωρία για τους ασθενείς, αλλά η ακριβή αιτία της παραμένει άγνωστη. Οι πάσχοντες έχουν συμπτώματα που επιμένουν για περισσότερο από 3 μήνες. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται κόπωση, δύσπνοια, πόνοι τους μυς και προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης.

Υπολογίζεται ότι το 30% των πασχόντων έχουν αυτά τα συμπτώματα για 3-6 μήνες. Το σχεδόν 10%, εξ άλλου, μπορεί να τα έχουν επί περισσότερο από έναν χρόνο.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Αιματολογικό τεστ ανιχνεύει τον καρκίνο των ωοθηκών σε αρχικά στάδια [μελέτη]

admin

Ποδηλασία: 15 κορυφαίες συμβουλές για να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας

admin

Είμαι ογκολόγος και αυτό είναι το κορυφαίο αντικαρκινικό γεύμα

admin

9 «κατ’ οίκον» θεραπείες για τις καούρες με τη σφραγίδα του Harvard

admin

Η άσκηση κάνει καλό στην καρδιά μέσω… εγκεφάλου!

admin

Νέα έρευνα: Πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει σοβαρά τη γονιμότητα

admin

Covid: Το μυστικό της «αντοχής» των παιδιών μπορεί να κρύβεται στη μύτη τους [μελέτη]

admin

Προσέξτε αυτό το κοινό παυσίπονο: Μπορεί να επηρεάζει την καρδιά

admin

Υπέρταση: Πως συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας στους μεσήλικες

admin

Έτσι θα μείνεις πιστή στο τρέξιμό σου

admin

Βόλος: Φίδι δάγκωσε 40χρονη γυναίκα μέσα στη θάλασσα

admin

Πόσες θερμίδες χρειάζεστε καθημερινά;

admin