Καρκίνος: Ανισότητες στην εκπαίδευση και στέρηση επηρεάζουν την επιβίωση από τη νόσο (μελέτη)

Date:

Το 2022 σημειώθηκαν 20 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου και 9,7 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως. 

Σύμφωνα με δημοσίευση του Lancet Public Health τις προηγούμενες μέρες, οι τελευταίες εκτιμήσεις του IARC* (Διεθνούς Φορέα για την Έρευνα για τον Καρκίνο) δείχνουν ότι:

  • ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν ο πιο συχνός καρκίνος με 2,5 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις—12,4% των συνολικών νέων περιπτώσεων,
  • ο καρκίνος του μαστού (2,3 εκατομμύρια περιπτώσεις, 11,6%),
  • ο καρκίνος του παχέος εντέρου (1,9 εκατομμύρια περιπτώσεις, 9,6%)
  • ο καρκίνος του προστάτη (1,5 εκατομμύρια περιπτώσεις, 7,3%)

Με τη γήρανση και την αύξηση του πληθυσμού και τις αλλαγές στην έκθεση σε παράγοντες κινδύνου, οι προβλέψεις υπολογίζουν 35 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου το 2050. Πίσω από αυτούς τους ζοφερούς αριθμούς, υπάρχουν τεράστιες διαφορές και ανισότητες μεταξύ των χωρών αλλά και εντός των χωρών.

Διαφορές και αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην Ευρώπη

Ο καρκίνος είναι μια σημαντική ανησυχία για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, με σαφή την ανάγκη για καλύτερο έλεγχο του καρκίνου και αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Η θνησιμότητα από καρκίνο ποικίλλει μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και εντός των χωρών.

Τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο διαφέρουν κατά περισσότερο από 30% μεταξύ περιοχών στη Ρουμανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία ή την Ισπανία.

Ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες αντιμετωπίζουν διαφορές στη θνησιμότητα από καρκίνο ανάλογα με την ηλικία και το φύλο, αλλά και το επίπεδο εκπαίδευσης (1,7–2,6 φορές υψηλότερος κίνδυνος θνησιμότητας από καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα με χαμηλότερο σε σύγκριση με υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης) και το επίπεδο στέρησης (πάνω κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο μεταξύ των λιγότερο στερημένων ομάδων σε σύγκριση με τις πιο στερημένες ομάδες).

Σε μια δημοσιευμένη έκθεση περιγράφεται λεπτομερώς πώς αυτές οι ανισότητες που σχετίζονται με την εκπαίδευση και τη στέρηση επηρεάζουν την επιβίωση από τον καρκίνο.

Εκπαίδευση και τρόπος ζωής μειώνουν την επιβίωση

Πρώτον, περισσότερο από το 40% της επιβάρυνσης του καρκίνου που παρατηρείται στην Ευρώπη μπορεί να αποδοθεί σε παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προληφθούν—οι οποίοι είναι πιο διαδεδομένοι σε άτομα που στερούνται και σε άτομα με λιγότερα χρόνια εκπαίδευσης.

Παράγοντες κινδύνου όπως το κάπνισμα, το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία, η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η χαμηλή σωματική δραστηριότητα είναι πιο διαδεδομένοι σε άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε σύγκριση με άτομα που έχουν ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο υψηλότερος επιπολασμός παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο επηρεάζει επίσης δυσανάλογα τους πιο ευάλωτους, όπως τα άτομα που βιώνουν έλλειψη στέγης, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στο The Lancet Public Health, με τη χρήση καπνού για παράδειγμα να κυμαίνεται από 26% έως 73%.

Πρωτοβουλίες για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου

Έχουν αναπτυχθεί διάφορες πρωτοβουλίες για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με τον καρκίνο και ορισμένες είχαν σαφώς αντίκτυπο, όπως η μείωση του επιπολασμού του καπνίσματος που παρατηρήθηκε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες την τελευταία δεκαετία. Για να διασφαλιστεί η ισότητα, οι πολιτικές πρέπει όχι μόνο να στοχεύουν στη μείωση των συνολικών παραγόντων κινδύνου, αλλά και στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων.

Ο δεύτερος βασικός πυλώνας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων του καρκίνου είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου. Παρά τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου βάσει πληθυσμού που εφαρμόζονται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η συμμετοχή είναι ανεπαρκής και ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των ομάδων.

Μόνο πέντε χώρες έχουν ποσοστό συμμετοχής άνω του 50% σε προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του τραχήλου της μήτρας.

Οι γυναίκες με λιγότερα έτη εκπαίδευσης είναι λιγότερο πιθανό να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο από εκείνες με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης (54,4% έναντι 63,5%).

Η εφαρμογή του προσυμπτωματικού ελέγχου από μόνη της δεν αρκεί για να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην έγκαιρη ανίχνευση. Οι δημόσιες πολιτικές πρέπει να βελτιώσουν την ευαισθητοποίηση και την προβολή.

Η ενίσχυση της εκπαίδευσης του κοινού στον τομέα της υγείας και η αντιμετώπιση των ευρειών ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο είναι θέματα μείζονος σημασίας στις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόζονται για τον καρκίνο.

Η εκπαίδευση διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων κατά του καρκίνου. Η εκπαίδευση είναι ένας ισχυρός, αλλά παραμελημένος, καθοριστικός παράγοντας της υγείας. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε σε αυτό το τεύχος, ποσοτικοποιεί τη σημασία της εκπαίδευσης —χρόνια σχολικής εκπαίδευσης— στη μείωση της θνησιμότητας.

Για κάθε επιπλέον έτος εκπαίδευσης, υπήρχε μείωση 2% στον κίνδυνο θνησιμότητας. Μαζί με τις ανισότητες που επισημαίνονται, οι επιπτώσεις της εκπαίδευσης στη μελέτη θνησιμότητας παρέχουν πειστικές αποδείξεις για τη σημασία της εκπαίδευσης στη μείωση των ανισοτήτων για τον καρκίνο και στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής.

* Τα αποτελέσματα και τα σημαντικότερα σημεία της μελέτης συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής), Δρ. Μαρία Καπαρέλου (Ογκολόγος – Παθολόγος) και η Παναγιώτα Ζαχαράκη (Βιολόγος) συνοψίζουν τα σημαντικότερα σημεία της μελέτης.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο «Μονομάχος» επιστρέφει – Όσα ξέρουμε για το σίκουελ που θα κυκλοφορήσει!

Σε έναν νέο θρίαμβο προσβλέπει ο σκηνοθέτης Ρίντλεϊ Σκοτ, με ένα σίκουελ του «Μονομάχου» που άργησε πάρα πολύ να βρει τον δρόμο του για τις κινηματογραφικές αίθουσες. Ήταν το μακρινό 2000 όταν ο «Μονομάχος» του Ρίντλεϊ Σκοτ με πρωταγωνιστή τον Ράσελ Κρόου εκτοξευόταν προς τη δόξα. Ράσελ Κρόου: Ο αρχικός «Μονομάχος» ήταν απλώς ένα «σκουπίδι»

Ο Coyot συναντά τη μουσική της Χάρις Αλεξίου

Ο Coyot συναντά τη μουσική της Χάρις Αλεξίου στο πρόσφατο single του “Dusk till dawn”

Σελίν Ντιόν: Η συγκινητική επιστροφή της – Δείτε την εμφάνιση της τραγουδίστριας στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων

Η 56χρονη σταρ η οποία πάσχει από μία σπάνια νευρολογική διαταραχή επέστρεψε μετά από τέσσερα χρόνια

Σάκης Ρουβάς: Κάνει βουτιά από το σκάφος με τα παιδιά του

Σάκης Ρουβάς: Κάνει βουτιά από το σκάφος με τα παιδιά του GALA Σάκης Ρουβάς Παιδιά Βίντεο Σάκης Ρουβάς: Κάνει βουτιά από το σκάφος με τα παιδιά του Διασκεδάζοντας με τα παιδιά μου, έγραψε στη λεζάντα της ανάρτησης 26.07.2024, 23:30 Ο Σάκης Ρουβάς απολαμβάνει τις καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένειά του. Το απόγευμα της Παρασκευής 26

Θάνος Μπίρκος: “Μπαίνω σε μαγαζιά που δεν έχει νούμερα για μένα και λέω… απλώς κοιτάζω”

Θάνος Μπίρκος: «Μπαίνω σε μαγαζιά που δεν έχει νούμερα για μένα και λέω… απλώς κοιτάζω» Παρασκευή, 26.7.2024, 11:01 Zappit@ZAPPIT_ "Πηγαίνω ειδικά σε κάτι μαγαζιά που έχει κάτι κοστούμια πολύ slim fit και μεσάτα και λέω: έχω να πάω σε ένα γάμο και κοιτάζω για κοστούμι", εξομολογείται ο Θάνος Μπίρκος. Ο Θάνος Μπίρκος ήταν καλεσμένος στην

Λάμπρος Κωνσταντάρας για Έλενα Ακρίτα: “Ντροπή, ψέμα, κατινιά και μικροψυχία”

Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι αναρτήσεις που έκανε η Έλενα Ακρίτα στα social media σχετικά με την Κατερίνα Παναγοπούλου.

Ρεπόρτερ από την Καλαμάτα παράτησε τη ζωντανή σύνδεση, γδύθηκε και έφυγε με jet ski

Ο δημοσιογράφος, Γιώργος Μαρκόπουλος, άφησε τους παρουσιαστές της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του Action 24 με το στόμα ανοιχτό.

Ματίνα Παγώνη για Παύλο Πολάκη: “Δεν μπορείς να κάνεις τον καμπόσο όταν ο άλλος δεν μπορεί να μιλήσει”

Για το περιστατικό που σημειώθηκε στη Βουλή με τον Παύλο Πολάκη, o οποίος επιτέθηκε στη συνεργάτιδα του Άδωνη Γεωργιάδη, τοποθετήθηκε η Ματίνα Παγώνη.

Νίκος Ψαρράς: «Με κάποιους ανθρώπους οι ζωές μας μπλέκονται και είναι σαν μια ζωή»

Ο ταλαντούχος πρωταγωνιστής Νίκος Ψαρράς μιλά για την αγαπημένη του σύζυγο, τη σκηνοθέτιδα Έλενα Καρακούλη, με την οποία συμπορεύεται 12 χρόνια. Πόσα χρόνια είσαι μαζί με τη σε τη σκηνοθέτιδα Ελενα Καρακούλη; Νίκος Ψαρράς στο gossip-tv: «Ο ηθοποιός παίζει στο φως - Εκτίθεται και άρα... κρίνεται» Με την Έλενα είμαστε μαζί δώδεκα χρόνια και έντεκα

Μάρα Ζαχαρέα: Κάνει ηλιοθεραπεία στην εντυπωσιακή βεράντα της στην Πάρο – Η θέα από το σπίτι της!

Η Μάρα Ζαχαρέα θέλησε να περάσει το καλοκαίρι της μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής της Αθήνας!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Γάλλος σκηνοθέτης… εξαφάνισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο – Η αντίδραση της ΕΡΤ στο σκηνοθετικό λάθος

Παρασκευή, 26.7.2024, 23:50 Zappit@ZAPPIT_ Αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια στα social media από τη γενικότερη εικόνα της διοργάνωσης. Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ της Παρασκευής (26/7). Παρά την καταρρακτώδη βροχή, οι Γάλλοι διοργανωτές κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα φαντασμαγορικό show που για πρώτη φορά έλαβε χώρα

Ρένα Μόρφη σε πρωτοφανή επίθεση προς τους δημοσιογράφους: “Για μένα ήταν ο απόλυτος βιασμός, με τσάκισε”

"Μαθεύτηκε πολύ νωρίς. Ήταν μια είδηση πολύ προσωπική που προσπάθησα να την κρατήσω. Τελικά, δεν τη σεβάστηκαν και την έβγαλαν", περιγράφει η Ρένα Μόρφη.