Health

Ο καρκίνος του προστάτη έχει δύο ξεχωριστούς τύπους – Τι αλλάζει στη θεραπεία

Ο καρκίνος του προστάτη διαγιγνώσκεται ετησίως σε περισσότερους από 7.000 άνδρες στη χώρα μας.

Ο καρκίνος του προστάτη αναπτύσσεται με δύο ξεχωριστούς τρόπους μέσα στο σώμα, με αποτέλεσμα να οδηγεί σε δύο διακριτούς τύπους οι οποίοι μπορεί να χρειάζονται διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Το εύρημα αυτό μπορεί να διευκολύνει τους γιατρούς να εντοπίσουν το 15% των ασθενών οι οποίοι θα έχουν πιο επιθετική νόσο.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η πιο συχνή κακοήθης νόσος των ανδρών. Υπολογίζεται ότι ετησίως διαγιγνώσκεται σε περισσότερους από 7.000 ασθενείς στην Ελλάδα.

Σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για αδενοκαρκίνωμα, δηλαδή για κακοήθη νόσο που αρχίζει από τα κύτταρα του προστατικού αδένα. Σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι άλλο είδος καρκίνου, όπως νευροενδοκρινής όγκος του προστάτη.

Το αδενοκαρκίνωμα του προστάτη είναι επιθετικό στο 15% των περιπτώσεων. Αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένοι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μεταστάσεων σε άλλα όργανα. «Η μεγάλη δυσκολία είναι να αναγνωρίσουμε αυτούς ακριβώς τους ασθενείς, των οποίων η ζωή μπορεί να κινδυνεύσει», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. David Wedge, καθηγητής Γονιδιωματικής του Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

«Εάν βρούμε τρόπο να προβλέπουμε ποιοι θα έχουν αυτή την έκβαση, θα μπορούμε να τους χορηγούμε πιο εντατική θεραπεία», συνέχισε. «Είναι επίσης πιθανό να μειωθούν θεραπείες, όπως οι εγχειρήσεις, στο υπόλοιπο 85% των ασθενών που δεν θα κινδυνεύσουν από τη νόσο τους».

Η νέα μελέτη

Ο Dr. Wedge και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι η νέα μελέτη τους μπορεί να συμβάλλει σε αυτό τον διαχωρισμό. Όπως αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση Cell Genomics, ανέλυσαν το γονιδίωμα των καρκινικών όγκων 159 ασθενών με αδενοκαρκίνωμα του προστάτη.

Ύστερα χρησιμοποίησαν τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις για να καταγράψουν την σειρά με την οποία υπέστη βλάβη το DNA των προστατικών κυττάρων ώστε να αναπτυχθεί ο καρκίνος. Ο ένας από αυτούς τους τρόπους ήταν η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Και οι τρεις προσεγγίσεις κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: οι καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται με δύο διακριτούς τρόπους. Αυτό που τους διαφοροποιεί είναι ο τρόπος ανάπτυξης των μεταλλάξεων και οι εμπλεκόμενοι βιολογικοί μηχανισμοί.

Οι δύο τύποι ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο στις αντικαρκινικές θεραπείες. Στην πραγματικότητα, όταν οι ερευνητές κοίταξαν τα αποτελέσματα στις αιματολογικές εξετάσεις των ασθενών, ανακάλυψαν πως ο ένας τύπος του καρκίνου σχετιζόταν με διπλάσιες πιθανότητες υποτροπής. Επιπλέον, σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς με αυτό τον τύπο είχαν ήδη μεταστάσεις της νόσου.

Η πρακτική σημασία

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι με μία απλή, γενετική εξέταση θα μπορούσε να ανευρίσκεται από την αρχή ποιοι ασθενείς θα έχουν πιο επιθετικό καρκίνο του προστάτη. Αναλόγως με τα ευρήματά της, θα μπορεί να προσαρμόζεται και η θεραπεία.

Οι ερευνητές συνεχίζουν τη μελέτη τους, για να εξακριβώσουν εάν ο επιθετικός τύπος καρκίνου του προστάτη σχετίζεται με παράγοντες, όπως:

  • Η ηλικία
  • Η εθνικότητα

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου πριν τα 50: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες

admin

Ποιες εξετάσεις χρειαζόμαστε μετά την ενηλικίωση και πόσο συχνά

admin

Δισεπίλυτος γρίφος η αύξηση της εμφάνισης καρκίνου σε ηλικίες κάτω των 50 – Οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι φταίει

admin

Προληπτικό στεντ για τη μείωση εμφραγμάτων και θανάτων

admin

Οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις ανά ηλικία και φύλο

admin

Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται γενετικά με τρεις μορφές καρκίνου

admin

Πώς θα κάνεις πιο εύκολο το τέλος μιας φιλίας

admin

Σας απατά συναισθηματικά; Ανακαλύψτε τα σημάδια

admin

10 συμβουλές για επίπεδη κοιλιά (και όχι μόνο) αυτό το καλοκαίρι

admin

Πότε οι καούρες οφείλονται σε παλινδρόμηση και πότε σε διαφραγματοκήλη

admin

Πώς θα περιορίσετε το αλάτι, έναν από τους βασικούς ενόχους για τις καρδιακές παθήσεις

admin

«Καμπανάκι» ΠΟΥ – Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων

admin