Teen

O απρόσμενος παράγοντας που θέτει την εγκυμοσύνη σε κίνδυνο

ΠΑΙΔΙ

Υπάρχουν πολλοί γνωστοί παράγοντες κινδύνου για μια εγκυμοσύνη, αλλά κι ένας που ίσως δεν έχετε λάβει υπόψη σας – Μάθετε ποιος

ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ

Ωμά τρόφιμα, αλκοόλ, κάπνισμα, καφεΐνη. Αυτά είναι μόνο μερικά απ’ όσα πρέπει να αποφεύγει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για καθημερινές συνήθειες, οι οποίες μπορούν, ωστόσο, να προσαρμοστούν. Τι γίνεται, όμως, με την επίδραση ενός άλλου, καθημερινού παράγοντα, αυτού της δουλειάς; Πώς σχετίζεται η εργασία με την υγιή εξέλιξη μιας κύησης;

Αυτό έβαλε στόχο να διερευνήσει μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο του Κάνσας, εστιάζοντας σε μέλλουσες μητέρες που εργάζονται στην ιατρική και τη νομική επιστήμη, ιδίως στις χειρουργούς, που συχνά εργάζονται πολλές ώρες, υπό συνθήκες υψηλού στρες. Διερεύνησαν κατά πόσον το άγχος αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσμενείς εκβάσεις, όπως πρόωρο τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης και προβλήματα υγείας στα νεογέννητα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες γιατροί τείνουν να γεννούν μωρά με περίπου 2,3% χαμηλότερο βάρος γέννησης, ενώ έχουν και 0,3% μικρότερη εγκυμοσύνη από τις δικηγόρους. Οι χειρουργοί έχουν ακόμη χειρότερα ποσοστά: Αντιμετωπίζουν περίπου 32% μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννήσουν πρόωρα. Ο δρ. Jena δήλωσε ότι οι αριθμοί αυτοί είναι συγκρίσιμοι με την επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία των βρεφών.

Τα ευρήματά τους, που παρουσιάστηκαν σε έγγραφο εργασίας του Εθνικού Γραφείου Οικονομικών Ερευνών, δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση, αλλά ο αντίκτυπος δεν είναι σημαντικά μεγάλος. «Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν διαφορές στα έμβρυα, που αποδίδονται στον τρόπο ζωής των γυναικών», δήλωσε ο δρ. Anupam B. Jena της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Η έρευνα αυτή προστίθεται στα υπάρχοντα στοιχεία που συνδέουν το άγχος και τις επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, μελέτες μετά την 11η Σεπτεμβρίου έδειξαν αυξημένο κίνδυνο χαμηλού βάρους γέννησης των βρεφών γυναικών με αραβικά ονόματα, που αποδίδεται σε αυξημένο στρες λόγω των αντι-αραβικών αισθημάτων. Ακόμη και λιγότερο σοβαροί στρεσογόνοι παράγοντες, όπως μια ήττα της αγαπημένης ομάδας στο πρωτάθλημα, συνδέθηκαν με μικρή αύξηση του κινδύνου χαμηλού βάρους γέννησης.

Η ερευνήτρια Lilly Springer τονίζει τη βαθιά επίδραση των εμπειριών μιας μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο στις άμεσες, όσο και στις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού. «Οτιδήποτε βιώνει μια μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μπορεί να έχει μόνιμο αντίκτυπο στο παιδί. Αυτοί οι εννέα μήνες είναι απίστευτα διαμορφωτικοί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι Springer και Anupam τονίζουν ότι τα ευρήματα αυτά δεν θα πρέπει να αποτρέπουν τις γυναίκες από καριέρες υψηλού στρες ή να οδηγούν σε πρακτικές διακρίσεων. Αντιθέτως, ελπίζουν ότι η έρευνα παρακινεί σε περαιτέρω διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο το εργασιακό περιβάλλον και οι πολιτικές επηρεάζουν τις έγκυες γυναίκες. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αντιμετώπιση των στρεσογόνων παραγόντων στο χώρο εργασίας θα μπορούσε να ωφελήσει τις μέλλουσες μητέρες.

Σε μεταγενέστερο επίπεδο, η ομάδα σχεδιάζει να αναλύσει περαιτέρω το σύνολο δεδομένων της, με στόχο να διερευνήσει ευρύτερες επιπτώσεις και πιθανές λύσεις για τον μετριασμό των κινδύνων που σχετίζονται με τα επαγγέλματα υψηλού στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Το συμπέρασμα είναι ότι, αν πράγματι υπάρχει αντίκτυπος στην υγεία των βρεφών, θα πρέπει να βρούμε τρόπο να τον μετριάσουμε», καταλήγει ο δρ. Jena.

Διαβάστε ακόμη:

Εγκυμοσύνη: Πώς το έμβρυο προστατεύει τη μητέρα από τα αυτοάνοσα

Αιματολογικές κακοήθειες στην κύηση: Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο – Ο απαραίτητος έλεγχος

Εγκυμοσύνη: Το ευρέως χρησιμοποιούμενο χάπι που μπορεί να καθυστερήσει την ομιλία του παιδιού

Related posts

Σύνδρομο Turner: Από τι έπασχε το μωρό που έχασε η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση

admin

Ο απροσδόκητος παράγοντας που επιταχύνει τη γήρανση στις γυναίκες – Τους «κλέβει» έως και 6 μήνες

admin

Aυτισμός: Νέο διαγνωστικό εργαλείο εντοπίζει τους προβληματικούς νευρώνες στον εγκέφαλο

admin

Συγχωνευτικές σχέσεις: Όταν γονείς και παιδιά χάνουν τα όρια και τον εαυτό τους – Τα «καμπανάκια» κινδύνου

admin

ΟΗΕ: Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών κινδυνεύουν παγκοσμίως, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη

admin

Γονείς: 4 τοξικές φράσεις που βλάπτουν τη σχέση του παιδιού με το φαγητό

admin

Σωματείο Eliza: Διοργανώνει webinar για την Ενδοσχολική Βία

admin

Καρκίνος: Πόσο ασφαλή είναι τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης; Ο ειδικός απαντά

admin

Τα δημοφιλή ροφήματα που «κλέβουν» και «χαλούν» τον ύπνο μας

admin

Bullying στα σχολεία: 41 καταγγελίες έχει δεχθεί η πλατφόρμα – «Θα προστατέψουμε κάθε παιδί» λέει ο Πιερρακάκης

admin

Σχολικός εκφοβισμός – Γονείς: Πώς να βοηθήσετε το παιδί που βιώνει bullying – 7 συμβουλές από μια ειδικό

admin

Αγχωμένη Gen Z : Ο ρόλος των social media και οι ευθύνες των γονιών, σύμφωνα με έναν κοινωνικό ψυχολόγο

admin