Health

Ανησυχία για τον κοκκύτη στην Ευρώπη: Αυξάνονται τα κρούσματα

Το 2023 ξεπέρασαν τα 1.700 σε Αγγλία/Ουαλία, τα 3.100 στη Δανία. Καμπανάκι σε Τσεχία, Βέλγιο και αλλού.

Ανησυχία σκόρπισε η είδηση ότι ο κοκκύτης έκανε δυναμική επανεμφάνιση στη χώρα μας, προκαλώντας από τις αρχές του χρόνου 34 κρούσματα, με ένα νεογνό να χάνει τη ζωή του εξαιτίας του.  Ωστόσο δεν είμαστε η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που αρχίζει να βιώνει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο τις συνέπειες της αμφισβήτησης των εμβολίων.

Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πέρυσι είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 9 κρούσματα κοκκύτη. Εφέτος έχουν ήδη αναφερθεί 34. Τα μισά (τα 17) αφορούν παιδιά και εφήβους. Τα έξι από αυτά ήταν βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους – μεταξύ αυτών συμπεριλαμβανόταν το μωράκι που κατέληξε.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών & Εφήβων, τα μικρά παιδιά χρειάζονται πέντε δόσεις από το τριπλούν εμβόλιο του διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη:

  • Οι τρεις πρώτες συνιστώνται σε ηλικία 2, 4 και 6 μηνών
  • Η τέταρτη δόση γίνεται σε ηλικία 15-18 μηνών
  • Η πέμπτη δόση γίνεται στο νηπιαγωγείο (ηλικίες 4-6 ετών)

Σε ηλικία 11-12 ετών, εξ άλλου, μπορεί να γίνει μία ακόμα, επαναληπτική δόση, αναλόγως με το είδος του εμβολίου που έχει κάνει το παιδί.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, είναι πιθανό να έχει υπάρξει καθυστέρηση στους εμβολιασμούς, η οποία εξηγεί εν μέρει την αύξηση των κρουσμάτων. Το ίδιο όμως συμβαίνει και σε αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ραγδαία αύξηση το 2023

Πριν από εμάς, συναγερμό σήμαναν για τον κοκκύτη και άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου «ο βήχας των 100 ημερών» όπως αποκαλείται, διαγνώστηκε σε 1.728 ανθρώπους το 2023.

Ωστόσο τις τρεις πρώτες εβδομάδες του 2024 αναφέρθηκαν στην Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) 636 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα. Και αυτό, όταν τις αντίστοιχες εβδομάδες του 2023 είχαν αναφερθεί μόλις 29 περιστατικά!

Διαβάστε ακόμα Καμπανάκι για τον κοκκύτη: Η μεγαλύτερη επιδημία της τελευταίας 10ετίας στην Αγγλία

Στη Δανία είχαν αναφερθεί μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023 συνολικώς 3.619 κρούσματα και ένας θάνατος, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Από την 37η εβδομάδα του έτους μέχρι και την 41η (11 Σεπτεμβρίου έως και 15 Οκτωβρίου) καταγράφονταν κατά μέσον όρο 227 κρούσματα την εβδομάδα. Ο συνολικός αριθμός του 2023 ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος μετά το 2019. Εκείνη τη χρονιά ο κοκκύτης είχε ανιχνευθεί σε 3.696 ανθρώπους.

Στη Δανία, τα περισσότερα περιστατικά του 2023 είχαν οι νέοι. Στις ηλικίες 5-14 ετών καταγράφηκαν 859 και στις ηλικίες 15-24 ετών ακόμα 807.

Και άλλες χώρες

Στο Βέλγιο ο κοκκύτης αρρώστησε 1.185 ανθρώπους μέχρι τον Αύγουστο του 2023. Τα περισσότερα κρούσματα αναφέρθηκαν στις ηλικίες 5-14 ετών.

Στην Τσεχία αναφέρθηκαν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023 127 κρούσματα, από 67 το 2022. Στη Νορβηγία μέχρι τον Οκτώβριο ο κοκκύτης είχε αρρωστήσει 500 ανθρώπους. Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν 15-19 ετών.

Στη Σουηδία τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ξαφνικά πέρυσι τον Οκτώβριο. Εκείνο το μήνα καταγράφηκαν 43 κρούσματα, σε ένα συνολικό αριθμό 91 περιστατικών όλο τον χρόνο έως εκείνη την στιγμή. Στην Κροατία, τα κρούσματα μέχρι και το Νοέμβριο του 2023 ήταν 2.250. Η ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα κρούσματα ήταν τα παιδιά 10-14 ετών.

Στην Ισπανία επίσης αυξήθηκαν τα κρούσματα. Έφτασαν τα 1.578 έως τις 19 Νοεμβρίου (46η εβδομάδα του χρόνου). Το 2022 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 204.

Επικίνδυνος για τα μωρά

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι ο κοκκύτης είναι ενδημική νόσος. Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου. Σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης αφορούσαν μωρά ηλικίας κάτω των τριών μηνών.

Η προστασία τους από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των προγραμμάτων εμβολιασμού. Ο έγκαιρος εμβολιασμός από τον 2ο μήνα ζωής, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης του κοκκύτη, καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Η επόμενη πανδημία μπορεί να προκληθεί από τον ιό της γρίπης, προειδοποιούν επιστήμονες

admin

Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου πριν τα 50: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες

admin

Ποιες εξετάσεις χρειαζόμαστε μετά την ενηλικίωση και πόσο συχνά

admin

Δισεπίλυτος γρίφος η αύξηση της εμφάνισης καρκίνου σε ηλικίες κάτω των 50 – Οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι φταίει

admin

Προληπτικό στεντ για τη μείωση εμφραγμάτων και θανάτων

admin

Οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις ανά ηλικία και φύλο

admin

Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται γενετικά με τρεις μορφές καρκίνου

admin

Πώς θα κάνεις πιο εύκολο το τέλος μιας φιλίας

admin

Σας απατά συναισθηματικά; Ανακαλύψτε τα σημάδια

admin

10 συμβουλές για επίπεδη κοιλιά (και όχι μόνο) αυτό το καλοκαίρι

admin

Πότε οι καούρες οφείλονται σε παλινδρόμηση και πότε σε διαφραγματοκήλη

admin

Πώς θα περιορίσετε το αλάτι, έναν από τους βασικούς ενόχους για τις καρδιακές παθήσεις

admin