Ένας ακόμη λόγος να βουρτσίζουμε τα δόντια μας

Date:

Το να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δεν ωφελεί μόνο τη στοματική, αλλά τη γενικότερη υγεία μας

Το να βουρτσίζουμε τα δόντια μας δεν ωφελεί μόνο τη στοματική, αλλά και τη γενικότερη υγεία μας. Ιδίως όταν βρισκόμαστε στο νοσοκομείο…

Νέα έρευνα του Χάρβαρντ που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine δείχνει ότι οι σοβαρά άρρωστοι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι πολύ λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν πνευμονία μέσα στο νοσοκομείο εάν τους βουρτσίζουν τα δόντια δύο φορές την ημέρα. Χρειάζονται επίσης αναπνευστήρα για λιγότερο χρόνο, μπορεί να βγουν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) γρηγορότερα και είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν στη ΜΕΘ σε σχέση με τους ασθενείς που δεν το κάνουν.

Γιατί το βούρτσισμα των δοντιών κάνει τη διαφορά;

«Είναι λογικό το βούρτσισμα των δοντιών να απομακρύνει τα βακτήρια που μπορούν να οδηγήσουν σε τόσα πολλά άσχημα αποτελέσματα», λέει η Δρ Tien Jiang, καθηγήτρια πολιτικής στοματικής υγείας και επιδημιολογίας στην Οδοντιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.

«Η πλάκα στα δόντια είναι τόσο κολλώδης που το ξέπλυμα από μόνο του δεν μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά τα βακτήρια. Μόνο η οδοντόβουρτσα μπορεί», εξηγεί.

Η πνευμονία συγκαταλέγεται σταθερά μεταξύ των πιο σοβαρών λοιμώξεων που εμφανίζουν οι ασθενείς κατά τη νοσηλεία τους. Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Έρευνα και την Ποιότητα της Υγείας, κάθε χρόνο περισσότεροι από 633.000 Αμερικανοί που πηγαίνουν στο νοσοκομείο για άλλα προβλήματα υγείας καταλήγουν να παθαίνουν πνευμονία. Οι κυψελίδες στον έναν ή και στους δύο πνεύμονες γεμίζουν με υγρό ή πύον, προκαλώντας βήχα, πυρετό, ρίγη και δυσκολία στην αναπνοή. Σχεδόν το 8% όσων αναπτύσσουν νοσοκομειακή πνευμονία πεθαίνουν από αυτήν.

Πώς έγινε η μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 15 τυχαιοποιημένες δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν σχεδόν 2.800 ασθενείς. Όλες οι μελέτες συνέκριναν αποτελέσματα μεταξύ βαρέως άρρωστων νοσηλευόμενων ασθενών που τους βούρτσιζαν καθημερινά τα δόντια και αυτών που δεν το έκαναν.

  • 14 από τις μελέτες διεξήχθησαν σε ΜΕΘ
  • 13 αφορούσαν ασθενείς που έπρεπε να είναι σε αναπνευστήρα
  • 11 χρησιμοποίησαν ένα αντισηπτικό διάλυμα που ονομάζεται γλυκονική χλωρεξιδίνη για όλους τους ασθενείς: και σε αυτούς που τους βούρτσιζαν τα δόντια και σε αυτούς που δεν το έκαναν.

Τα ευρήματα

Τα ευρήματα ήταν τόσο σημαντικά που θα έπρεπε να οδηγήσουν σε μια προσπάθεια να καθιερωθεί το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα για όλους τους νοσηλευόμενους ασθενείς, λέει η Δρ Jiang.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, στους οποίους ανατέθηκε τυχαία το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα, είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν νοσοκομειακή πνευμονία.

Αυτά τα αποτελέσματα ήταν ακόμη πιο σημαντικά για τα άτομα που χρησιμοποιούν αναπνευστήρα, τα οποία χρειάζονταν αυτήν την επεμβατική αναπνευστική βοήθεια για λιγότερο χρόνο εάν κάποιος έπλενε τα δόντια τους.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν στη ΜΕΘ -και μπορεί να έβγαιναν από την εντατική γρηγορότερα- αν γινόταν αυτό δύο φορές την ημέρα.

Το πόσο καιρό ήταν οι ασθενείς στο νοσοκομείο ή το αν τους χορηγούνταν αντιβιοτικά όσο ήταν εκεί δεν φάνηκε να επηρεάζει τα ποσοστά πνευμονίας.

Επίσης, το βούρτσισμα των δοντιών τρεις ή περισσότερες φορές την ημέρα δεν μεταφράστηκε σε πρόσθετα οφέλη σε σχέση με το βούρτσισμα δύο φορές την ημέρα.

Τα δυνατά σημεία και οι περιορισμοί της μελέτης

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα ήταν η συγκέντρωση μικρότερων μελετών ετών σε μια μεγαλύτερη ανάλυση – κάτι ιδιαίτερα ασυνήθιστο στην οδοντιατρική, λέει η Δρ Jiang.

«Από οδοντιατρική άποψη, το να έχεις 15 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές είναι τεράστιο. Είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρώσεις τόσο μεγάλο πληθυσμό στην οδοντιατρική με τόσο υψηλό επίπεδο αποδεικτικών στοιχείων», λέει.

Αλλά οι τεχνικές βουρτσίσματος δοντιών μπορεί να διέφεραν μεταξύ των νοσοκομείων που συμμετείχαν στην έρευνα. Και ενώ η μελέτη ήταν τυχαιοποιημένη, δεν μπορούσε να είναι τυφλή. Επειδή δεν υπήρχε τρόπος να «κρυφτεί» το πρόγραμμα βουρτσίσματος των δοντιών, οι κλινικοί γιατροί που συμμετείχαν στη μελέτη γνώριζαν πιθανότατα ότι οι προσπάθειές τους παρακολουθούνταν, κάτι που μπορεί να άλλαξε τη συμπεριφορά τους.

«Ίσως να ήταν πιο προσεκτικοί λόγω αυτού», λέει η Δρ Jiang.

Πώς ακριβώς μπορεί το βούρτσισμα των δοντιών να αποτρέψει την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη από πνευμονία;

Δεν είναι δύσκολο. Η πνευμονία σε νοσηλευόμενους ασθενείς συχνά προέρχεται από την εισπνοή μικροβίων. Μικροβίων που αριθμούν περισσότερα από 700 διαφορετικά είδη, συμπεριλαμβανομένων βακτηρίων, μυκήτων και ιών.

Πόσο σημαντικό είναι το βούρτσισμα των δοντιών αν δεν νοσηλεύεστε;

Σε περίπτωση που πιστεύετε ότι τα ευρήματα της μελέτης αφορούν μόνο άτομα στο νοσοκομείο, ξανασκεφτείτε το. Το αντίθετο, δείχνει πόσο σημαντικό είναι για όλους να φροντίζουν τα δόντια και τα ούλα τους.

Περίπου 300 ασθένειες και καταστάσεις συνδέονται κατά κάποιο τρόπο με τη στοματική υγεία. Η κακή στοματική υγεία προκαλεί συγκεκριμένα προβλήματα υγείας και επιδεινώνει άλλα. Τα άτομα με ουλίτιδα και απώλεια δοντιών, για παράδειγμα, έχουν υψηλότερα ποσοστά καρδιακών προσβολών. Και όσοι πάσχουν από ανεξέλεγκτη ασθένεια των ούλων συνήθως έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

-: Harvard Health Publishing

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιλαρά: Προειδοποίηση ΕΟΔΥ για έξαρση κρουσμάτων – Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες

Έλον Μασκ: Προβλήματα σε εργαστήριο της εταιρείας εμφυτευμάτων εγκεφάλου Neuralink εντοπίζει ο FDA

Άνδρας πέθανε από υπερδοσολογία βιταμίνης D

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μπέσσυ Αργυράκη: Τα σαράντα χρόνια γάμου και το προξενιό για την Εβελίνα: «Το εγκατέλειψα»

Η Μπέσσυ Αργυράκη μίλησε στην εκπομπή «Πάμε Δανάη» και για το προξενιό που δέχθηκε αλλά και γι΄αυτό που έκανε η ίδια στην κόρη της.  Όπως περιέγραψε η Μπέσσυ Αργυράκη, πριν γνωρίσει τον σύζυγό της, βρισκόταν σε μία σχέση που είχε προβλήματα. Κόλαφος η Μπέσσυ Αργυράκη κατά της Marseaux: «Είναι ασέβεια, δεν μου δείχνει καλό χαρακτήρα»

Δανάη Λουκάκη: Η άγνωστη σχέση που την ενώνει με τον Σωτήρη Κοντιζά

Τη σχέση που την ενώνει με τον Σωτήρη Κοντιζά, αποκάλυψε η Δανάη Λουκάκη. Η ηθοποιός μιλώντας στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα αποκάλυψε τη στενή φιλιά της με την σύζυγο του σεφ αλλά και με τον ίδιο, τον οποίο γνώριζε πολύ πριν γίνει γνωστός. «Είναι η πρώτη μου φίλη που έκανε παιδιά και δεν το

Τράβις Σκοτ: Θα διαθέσει έσοδα από τις πωλήσεις του στους πληγέντες από τις πυρκαγιές στο Λος Αντζελες

Ο ράπερ προχώρησε σε μια σημαντική κίνηση στήριξης των πληγέντων

Κώστας Αγέρης για τη Eurovision 2025 και το τραγούδι «Γη μου»: Το πίστευα ότι θα είμαι στη 12άδα, είχα συγκεντρωθεί στον στόχο μου

Κώστας Αγέρης για τη Eurovision 2025 και το τραγούδι «Γη μου»: Το πίστευα ότι θα είμαι στη 12άδα, είχα συγκεντρωθεί στον στόχο μου Μόνο με ελληνικό στίχο θα πήγαινα, δήλωσε ο τραγουδιστής για τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό Ο Κώστας Αγέρης είναι ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα διεκδικήσουν την εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Eurovision στις 30

Έτσι επιβεβαίωσε τον χωρισμό της, μετά από 17 χρόνια γάμου, η Τζέσικα Άλμπα

Μετά από 16 χρόνια γάμου, η Τζέσικα 'Αλμπα (Jessica Alba) και ο Κας Γουόρεν (Cash Warren) αποφάσισαν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους.

Πέμη Ζούνη: “Με ερεθίζει πάρα πολύ ο εμποδισμένος έρωτας”

Πέμη Ζούνη: «Με ερεθίζει πάρα πολύ ο εμποδισμένος έρωτας» Τετάρτη, 22.1.2025, 00:50 Zappit@ZAPPIT_ "Την εξουσία και όχι μόνο τη διασημότητα μπορεί να την έχει και κάποιος που δεν είναι σταρ. Αυτό "τρελαίνει", αν έχεις μία προδιάθεση, αν δεν έχεις καλό έρμα". Την Πέμη Ζούνη και τον Σταύρο Ζαλμά υποδέχθηκε στο «Καλύτερα Αργά» της Τρίτης (21/1)

Πέμη Ζούνη: «Με ερεθίζει πάρα πολύ ο εμποδισμένος έρωτας – Το πάθος δεν μπορείς να το ελέγξεις»

Στην εκπομπή «Καλύτερα Αργά» η Αθηναΐς Νέγκα υποδέχθηκε την Πέμη Ζούνη και τον Σταύρο Ζαλμά το βράδυ της Τρίτης. Οι δύο ηθοποιοί, οι οποίοι φέτος συνεργάζονται στην παράσταση «Φθινοπωρινή Ιστορία», άνοιξαν την καρδιά τους και μίλησαν για τον έρωτα, την κακοποίηση στον χώρο του θεάτρου, καθώς και για τη δύναμη που προσφέρουν η εξουσία και

Χιθ Λέτζερ: Πώς «έσβησε», σαν σήμερα, στα 28 του, ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός

Ο Χιθ Λέτζερ ήταν γεννημένος στις 4 Απριλίου του 1979 και ήταν Αυστραλός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου για την ταινία Σκοτεινός Ιππότης. Ο ηθοποιός βραβεύτηκε μετά θάνατον για τον ρόλο του Τζόκερ (The Joker). Γεννήθηκε στο Περθ. Απέκτησε μία κόρη, την Ματίλντα Ρόουζ, η οποία ήταν καρπός της σχέσης του με την

Γιώργος Γεροντιδάκης: «Είχα κατακτήσεις στο γυναικείο φύλο πριν ασχοληθώ με την υποκριτική»

Στο Πρωινό φιλοξενήθηκε ο Γιώργος Γεροντιδάκης και μίλησε για όλα.  Ο ηθοποιός αναφέρθηκε στη μεγάλη του αγάπη, το ποδόσφαιρο, στην υποκριτική αλλά μίλησε για την εικόνα του. Γεροντιδάκης: Η ερώτηση του Λιάγκα που τον αιφνιδίασε- Θεωρείς ότι είμαι ζεν πρεμιέ; «Είμαι 36. Όλα τα παιδιά της ηλικίας μου στο σχολείο, και κυρίως τα αγόρια, ασχολούνταν

Λαμάρ Όντομ: Μίλησε για το ενδεχόμενο να τα βρει ξανά με την Κλόε Καρντάσιαν – Έχω αλλάξει, υποστηρίζει

Ο Λαμάρ Όντομ συνάντησε μετά από χρόνια την Κλόε Καρντάσιαν, στο σπίτι της, ενώ μέρος του «ραντεβού» τους φαίνεται στη νέα σεζόν του ριάλιτι «The Kardashians». Μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν και τα δημοσιεύματα που τους θέλουν και πάλι μαζί, ο πρώην μπασκετμπολίστας εξήγησε πώς προέκυψε η συνάντησή τους και αναφέρθηκε στη σχέση τους σήμερα.