Teen

Tροφικές αλλεργίες: Το γνωστό φάρμακο που περιορίζει τις επικίνδυνες αντιδράσεις

ΠΑΙΔΙ

Μια γνωστή φαρμακευτική ουσία φαίνεται ικανή να περιορίζει τις επικίνδυνες αντιδράσεις του οργανισμού σε περίπτωση κατανάλωσης τροφικού αλλεργιογόνου σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Ένα φάρμακο μπορεί να κάνει τη ζωή των παιδιών με τροφικές αλλεργίες ασφαλέστερη, προλαμβάνοντας επικίνδυνες αντιδράσεις σε κατανάλωση αλλεργιογόνου τροφίμου, σύμφωνα με νέα μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ.

Όπως αποκαλύπτει η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, η συστηματική χρήση ομαλιζουμάμπης θα μπορούσε να προστατεύσει τους ανθρώπους από σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, όπως δυσκολία στην αναπνοή, εάν εν αγνοία τους καταναλώσουν μια μικρή ποσότητα ενός τροφίμου στο οποίο είναι αλλεργικοί.

Η ομαλιζουμάμπη, την οποία ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε αρχικά για τη θεραπεία ασθενειών όπως το αλλεργικό άσθμα και η χρόνια κνίδωση, δεσμεύει και αδρανοποιεί τα αντισώματα που προκαλούν πολλά είδη αλλεργικών ασθενειών. Με βάση τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στη νέα μελέτη, ο FDA ενέκρινε την ομαλιζουμάμπη για τη μείωση του κινδύνου αλλεργικών αντιδράσεων στα τρόφιμα στις 16 Φεβρουαρίου.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που βρίσκεται στα χέρια μας μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία για τα άτομα με αλλεργία σε πολλά τρόφιμα. Αυτή η νέα προσέγγιση έδειξε πραγματικά σημαντικές αποκρίσεις για πολλές από τις τροφές που προκαλούν τις αλλεργίες τους» ανέφερε σχετικά η Δρ Sharon Chinthrajah, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής και Παιδιατρικής, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Αλλεργίας και Άσθματος Sean N. Parker στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ.

«Τα άτομα που αντιμετωπίζουν τροφικές αλλεργίες απειλούνται παράλληλα καθημερινά από αλλεργικές αντιδράσεις, ως αποτέλεσμα της τυχαίας έκθεσης στις ουσίες που έχουν αλλεργία. Η μελέτη έδειξε ότι η ομαλιζουμάμπη μπορεί να αποτελέσει ένα στρώμα προστασίας έναντι μικρών, τυχαίων εκθέσεων» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Robert Wood, καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Σημαντικές επιδράσεις 

Η μελέτη περιελάμβανε 177 παιδιά με τουλάχιστον τρεις τροφικές αλλεργίες το καθένα (στα φιστίκια και σε δύο άλλα τρόφιμα), εκ των οποίων το 38% ήταν ηλικίας 1 έως 5 ετών, το 37% ήταν ηλικίας 6 έως 11 ετών και το 24% ήταν 12 ετών και άνω. Οι σοβαρές τροφικές αλλεργίες επαληθεύτηκαν με prick test και τροφικές προκλήσεις, καθώς αντέδρασαν σε λιγότερο από 100 χιλιοστόγραμμα πρωτεΐνης φιστικιού και λιγότερο από 300 χιλιοστόγραμμα από κάθε άλλο τρόφιμο.

Τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων ανατέθηκαν τυχαία να λάβουν ενέσεις ομαλιζουμάμπης και το ένα τρίτο έλαβε ενέσιμο εικονικό φάρμακο- οι ενέσεις πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα 16 εβδομάδων. Κατά τον επανέλεγχο, 79 ασθενείς (66,9%) που είχαν λάβει ομαλιζουμάμπη μπορούσαν να ανεχθούν τουλάχιστον 600 mg πρωτεΐνης φιστικιού, ποσότητα που περιέχεται σε δύο ή τρία φιστίκια, σε σύγκριση με μόνο τέσσερις ασθενείς (6,8%) που είχαν λάβει το εικονικό φάρμακο. Παρόμοια ποσοστά ασθενών παρουσίασαν βελτίωση στις αντιδράσεις τους στα άλλα τρόφιμα της μελέτης.

Επιπλέον, η ομαλιζουμάμπη ήταν ασφαλής και δεν προκάλεσε παρενέργειες, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις μικρών αντιδράσεων στο σημείο της ένεσης. Η μελέτη αυτή είναι και η πρώτη που αποδεικνύει την ασφάλειά της σε παιδιά ηλικίας μόλις 1 έτους.

Παρά τα θετικά αποτελέσματα, υπάρχουν όμως ακόμα αναπάντητα ερωτήματα, σύμφωνα με τους ερευνητές: «Πόσο καιρό πρέπει να παίρνουν οι ασθενείς αυτό το φάρμακο; Έχουμε αλλάξει μόνιμα το ανοσοποιητικό σύστημα; Ποιοι παράγοντες προβλέπουν ποιοι άνθρωποι θα έχουν την ισχυρότερη ανταπόκριση; Ακόμα δε γνωρίζουμε» καταλήγει η Δρ Chinthrajah.

Διαβάστε ακόμη:

Τροφική αλλεργία: Δύο θεραπείες που επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε φιστίκια

Τροφικές αλλεργίες: Η «αθώα» κίνηση που αυξάνει τον κίνδυνο για τα παιδιά

Υπερτροφές: Ο Νο1 καρπός που πρέπει όλοι να τρώμε – Δεν είναι τα αμύγδαλα

Related posts

Σύνδρομο Turner: Από τι έπασχε το μωρό που έχασε η Εριέττα Κούρκουλου – Λάτση

admin

Ο απροσδόκητος παράγοντας που επιταχύνει τη γήρανση στις γυναίκες – Τους «κλέβει» έως και 6 μήνες

admin

Aυτισμός: Νέο διαγνωστικό εργαλείο εντοπίζει τους προβληματικούς νευρώνες στον εγκέφαλο

admin

Συγχωνευτικές σχέσεις: Όταν γονείς και παιδιά χάνουν τα όρια και τον εαυτό τους – Τα «καμπανάκια» κινδύνου

admin

ΟΗΕ: Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών κινδυνεύουν παγκοσμίως, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη

admin

Γονείς: 4 τοξικές φράσεις που βλάπτουν τη σχέση του παιδιού με το φαγητό

admin

Σωματείο Eliza: Διοργανώνει webinar για την Ενδοσχολική Βία

admin

Καρκίνος: Πόσο ασφαλή είναι τα φάρμακα της εξωσωματικής γονιμοποίησης; Ο ειδικός απαντά

admin

Τα δημοφιλή ροφήματα που «κλέβουν» και «χαλούν» τον ύπνο μας

admin

Bullying στα σχολεία: 41 καταγγελίες έχει δεχθεί η πλατφόρμα – «Θα προστατέψουμε κάθε παιδί» λέει ο Πιερρακάκης

admin

Σχολικός εκφοβισμός – Γονείς: Πώς να βοηθήσετε το παιδί που βιώνει bullying – 7 συμβουλές από μια ειδικό

admin

Αγχωμένη Gen Z : Ο ρόλος των social media και οι ευθύνες των γονιών, σύμφωνα με έναν κοινωνικό ψυχολόγο

admin