Health

Καρκίνος του εγκεφάλου: Φάρμακο από λάδι ελιάς βελτιώνει την πρόγνωση των ασθενών

Ενθαρρυντικά ευρήματα από την αρχική φάση των κλινικών δοκιμών. Πόσοι ασθενείς ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία.

Ένα φάρμακο που παράγεται από το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθεί τους ασθενείς με την πιο συχνή μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Το φάρμακο παράγεται από το ελαϊκό οξύ – ένα λιπαρό οξύ που εκ φύσεως υπάρχει στο λάδι. Επιστήμονες από το νοσηλευτικό οργανισμό The Royal Marsden NHS Foundation Trust και το Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (ICR) του Λονδίνο, το δοκίμασαν σε 54 ασθενείς με γλοιοβλάστωμα και άλλους προχωρημένους συμπαγείς όγκους.

Από τους 21 ασθενείς με γλοιοβλάστωμα που το έλαβαν, ανταποκρίθηκαν σχεδόν ένας στους τέσσερις (το 24%). Ο ένας εξ αυτών είχε «εκπληκτική ανταπόκριση» που διαρκεί εδώ και περισσότερο από 2,5 χρόνια.

Tο γλοιοβλάστωμα είναι ο πιο συχνός πρωτοπαθής όγκος του εγκεφάλου. Είναι μία επιθετική μορφή καρκίνου που συχνά έχει φτωχή πρόγνωση.

Το ερευνητικό (πειραματικό) φάρμακο λέγεται 2-OHOA. Δρα εμποδίζοντας την επικοινωνία ορισμένων πρωτεϊνών στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων, που διευκολύνει την ανάπτυξή τους. Οι ασθενείς το διέλυαν σε νερό και το έπαιρναν τρεις φορές την ημέρα.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην Βρετανική Επιθεώρηση Καρκίνου (BJC).  Όπως γράφουν οι ερευνητές, το φάρμακο ήταν γενικώς καλά ανεκτό. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειές του ήταν αναστρέψιμη ναυτία, έμετος και διάρροια.

Δύσκολη νόσος

«Το γλοιοβλάστωμα είναι μία δύσκολη στην αντιμετώπισή της ασθένεια. Οι ασθενείς με προχωρημένο νόσο έχουν πολύ φτωχή πρόγνωση. Συχνά επιζούν μόλις ένα χρόνο μετά τη διάγνωση», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Juanita Lopez, παθολόγος-ογκολόγος στο Νοσοκομείο Royal Marsden.

Όπως επισήμανε, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες δεν έχει υπάρξει αποτελεσματικό, νέο φάρμακο για τους ασθενείς αυτούς. Επομένως «η ανάπτυξη φαρμάκων πρέπει να επιταχυνθεί επειγόντως», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς, οι ασθενείς με καρκίνο του εγκεφάλου δεν έχουν συχνά την ευκαιρία να συμμετέχουν στις αρχικές φάσεις κλινικών μελετών, όπως η παρούσα. Και αυτό εξαίρει τη σημασία που έχουν έρευνες με νέα φάρμακα, όπως το 2-OHOA, το οποίο παράγεται από βασικό συστατικό του ελαιολάδου».

Οι επιστήμονες συνεχίζουν την παρακολούθηση των ασθενών τους και διεξάγουν περαιτέρω μελέτες, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή το φάρμακό τους θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ευρέως.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Η δουλειά που δυσκολεύει το μυαλό προστατεύει από άνοια, Αλτσχάιμερ

admin

ΕΟΔΥ: 4 θάνατοι από κορονοϊό, 7 διασωληνωμένοι, 3 σοβαρά κρούσματα γρίπης

admin

ΠΟΥ: H μετάδοση της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους αποτελεί πηγή «μεγάλης ανησυχίας»

admin

Τα αντιβιοτικά, η μεταδοτικότητα και άλλοι έξι μύθοι για την επιπεφυκίτιδα

admin

Καμπανάκι για τα τσιμπούρια: Προκαλούν εγκεφαλίτιδα σε χιλιάδες Ευρωπαίους κάθε χρόνο

admin

Ο κανόνας 30-30-30 για μια ισορροπημένη διατροφή

admin

Ποια είναι τα 14 δικαιώματα που έχουν όλοι οι ασθενείς στην ΕΕ

admin

Πόσες θερμίδες πρέπει να έχει το πρωινό σας για να χάσετε βάρος

admin

Ποια νόσος στο συκώτι προσβάλλει έναν στους πέντε 20άρηδες

admin

Η στυτική δυσλειτουργία δεν είναι απλώς θέμα ροής αίματος – Πώς να την αντιμετωπίσετε

admin

Ποια επαγγέλματα προστατεύουν το μυαλό από την άνοια

admin

Κιρκάδιος ρυθμός: Το σώμα μας έχει ένα εσωτερικό ρολόι και πρέπει να το ακούμε για το καλό της υγείας μας

admin