Εγκυμοσύνη: Οι κίνδυνοι από την πέτρα στο νεφρό

Date:

Πόσο συχνή είναι, με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται και τι είδους θεραπείες μπορούν να εφαρμοστούν.

Η εγκυμοσύνη προκαλεί διάφορες αλλαγές στην ανατομία και την φυσιολογία της γυναίκας, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να αυξάνουν τις πιθανότητες αναπτύξεως λιθίασης στο ανώτερο ουροποιητικού (π.χ. πέτρα στο νεφρό).

Υπολογίζεται ότι μία στις 200 έως και 1 στις 1.500 εγκύους εκδηλώνουν συμπτωματική λιθίαση. Η κατάσταση αυτή είναι πολύ επώδυνη και μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές οι οποίες μπορεί να απειλήσουν τη μητέρα ή/και το μωρό, όπως:

 • Φλεγμονή του ουροποιητικού
 • Σήψη (σηψαιμία)
 • Πρόωρο τοκετό

Η λιθίαση έχει επίσης υψηλό ποσοστό υποτροπής. Το 50% των ασθενών θα επανεμφανίσουν λίθο μέσα στην επόμενη 10ετία από την αρχική διάγνωση.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός ουρολόγος Χρήστος Παπαχρήστου, διευθυντής του  Ουρολογικού Τμήματος ΛΗΤΩ, πολλές από τις αλλαγές που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη αφορούν το ανώτερο ουροποιητικό.

Ειδικότερα, από την έκτη εβδομάδα της κύησης αρχίζει φυσιολογική υδρονέφρωση στο 90% των εγκύων. Αυξάνεται επίσης το μέγεθος της μήτρας και τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνη, που προκαλούν ελάττωση του περισταλτισμού του ουρητήρα.

Παρατηρείται επίσης αύξηση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης. Η αύξηση αυτή οδηγεί σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στα ούρα του ουρικού οξέος και του ασβεστίου – ουσιών που προάγουν τον σχηματισμό λίθων. Τέλος, παρατηρούνται αλλαγές και στο pH των ούρων.

Συμπτώματα και διαφορική διάγνωση

Η λιθίαση του ανώτερου ουροποιητικού στην εγκυμοσύνη προκαλεί πολλά συμπτώματα, όπως:

 • Κολικό νεφρού
 • Αιματουρία (αίμα στα ούρα)
 • Πυρετό
 • Ναυτία – έμετο
 • Συχνουρία – έπειξη για ούρηση.

Ωστόσο υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που μπορεί να μιμηθούν τα συμπτώματα της λιθίασης και πρέπει να αποκλειστούν ως ενδεχόμενα (διαφορική διάγνωση), διευκρινίζει ο κ. Παπαχρήστου. Τέτοιου είδους καταστάσεις είναι:

 • Η σκωληκοειδίτιδα
 • Η εκκολπωματίτιδα
 • Η χολοκυστίτιδα
 • Η αποκόλληση του πλακούντα
 • Ο πρόωρος τοκετός

Η διάγνωση

Η διάγνωση της λιθίασης κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να γίνει με ορισμένες απεικονιστικές εξετάσεις. Η πρώτη που χρησιμοποιείται είναι το υπερηχογράφημα νεφρών. Η χρήση του υπερήχου είναι ασφαλής, οικονομική και μπορεί να επαναληφθεί συχνά, επειδή δεν χρησιμοποιείται ακτινοβολία.

Αρκετές φορές, όμως, προκύπτει διαγνωστικό πρόβλημα, διότι αφενός δεν είναι πάντοτε εφικτό να απεικονιστεί ο λίθος που προκαλεί την απόφραξη, αφετέρου διότι αντίστοιχη κλινική εικόνα μπορεί να προκαλέσει και η φυσιολογική διάταση της μήτρας λόγω της κύησης.

Η απλή ακτινογραφία νεφρών-ουρητήρων-ουροδόχου κύστεως (ΝΟΚ) είναι ασφαλής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί, λέει ο κ. Παπαχρήστου. Η δόση της ακτινοβολίας στην οποία εκτίθεται το έμβρυο δεν υπερβαίνει το 0,5mGy.

Η μαγνητική τομογραφία παρέχει περισσότερες πληροφορίες από το υπερηχογράφημα, αλλά έχει συγκεκριμένα μειονεκτήματα όπως:

 • Μεγάλο κόστος
 • Χρονοβόρος εξέταση
 • Μικρή ειδικότητα στην αναγνώριση λίθων

Αντιθέτως, η αξονική τομογραφία δεν χρησιμοποιείται ως εξέταση ρουτίνας στην εγκυμοσύνη. Σε περιπτώσεις, όμως, όπου υπάρχει διαφοροδιαγνωστικό πρόβλημα και το αποτέλεσμα της εξέτασης θα αλλάξει το θεραπευτικό πλάνο, είναι εφικτή η χρήση ειδικών πρωτόκολλων χαμηλής ακτινοβολίας.

Πρώτα συντηρητική θεραπεία

Η λιθίαση του ανώτερου ουροποιητικού στην εγκυμοσύνη μπορεί να αντιμετωπιστεί συντηρητικά (με φάρμακα) ή με πιο ειδικές θεραπείες. Μία έγκυος με λιθίαση μπορεί να χρειασθεί παυσίπονα και αντιβιοτικά φάρμακα.

Οι επιλογές της δεν είναι αντίστοιχες του γενικού πληθυσμού. Η παρακεταμόλη (ή ακεταμινοφαίνη) μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε όλη τη διάρκεια της κύησης. Ομοίως και τα οπιοειδή, που δρουν σε πιο επώδυνες καταστάσεις, εξηγεί ο κ. Παπαχρήστου.

Όσον αφορά τα αντιβιοτικά φάρμακα, πενικιλίνες και κεφαλοσπορίνες μπορεί να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε όλη την εγκυμοσύνη.

Επειδή οι έγκυοι εγκυμονούσες αποβάλλουν αυτόματα τους λίθους πιο εύκολα απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός, η αρχική αντιμετώπιση είναι πάντοτε συντηρητική. Στο 50-80% των εγκύων θα υπάρξει αυτόματη αποβολή του λίθου. Οι υπόλοιπες θα χρειασθούν πιο ειδικές θεραπείες.

Ειδικές θεραπείες

Ωστόσο η εξωσωματική λιθοτριψία αποτελεί απόλυτη αντένδειξη στην εγκυμοσύνη, λόγω των κινδύνων από τη χορηγούμενη ακτινοβολία και τις επιβλαβείς επιδράσεις της ενέργειας των κυμάτων στους ιστούς του εμβρύου.

Η παροχέτευση του συστήματος με τη χρήση ουρητηρικού καθετήρα pig-tail συχνά είναι αρκετή για την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Εναλλακτικό τρόπο παροχέτευσης του συστήματος αποτελεί η τοποθέτηση διαδερμικής νεφροστομίας.

Οριστική λύση στο πρόβλημα δίνεται με την ενδοσωματική λιθοτριψία με χρήση λέιζερ. Αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης.

«Η αντιμετώπιση της εγκύου με λιθίαση του ουροποιητικού αποτελεί πρόκληση για τον ουρολόγο. Στις αποφάσεις που θα ληφθούν σημαντικό ρόλο παίζουν παράγοντες όπως η θέση και το μέγεθος του λίθου, η ένταση των συμπτωμάτων και η ύπαρξη ή όχι φλεγμονής. Η εμπειρία του ουρολόγου σε ανάλογες περιπτώσεις καθορίζει σε σημαντικό βαθμό το τελικό αποτέλεσμα», καταλήγει ο κ. Παπαχρήστου.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Έξαλλη η Μαγγίρα με την Ισμήνη Καλέση: «Γιατί τώρα που δεν ζει να αποδομείς έτσι τη Βλαχοπούλου;»

Τα όσα είπε για την αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου η Ισμήνη Καλέση την περασμένη Παρασκευή στην ΕΡΤ θέλησε να σχολιάσει η Μπέττυ Μαγγίρα

Κώστας Καραφώτης: Η εντυπωσιακή εμφάνιση του γαμπρού και οι λαμπεροί καλεσμένοι

Την εκλεκτή της καρδιάς του, Κάτια Μάνου παντρεύτηκε Κώστας Καραφώτης παντρεύτηκε το απόγευμα της 26ης Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης.

Βίντεο και φωτογραφίες από τον γάμο του Κώστα Καραφώτη με την Κάτια Μάνου

Τα σκαλιά της εκκλησίας ανέβηκε ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Καραφώτης με την αγαπημένη του Κάτια-Νανά Μάνου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κολωνάκι. Η ευτυχία καθρεπτιζόταν στα πρόσωπα του ζευγαριού μέσα στην εκκλήσία ενώ μετά το τέλος του μυστηρίου ο φακός απαθανάτισε του νεόνυμφους σε τρυφερά ενσταντανέ.  Η νύφη εντυπωσιακή φορώντας δαντέλα, ενώ από το

Εξερράγη η Ναταλί Κάκκαβα και υπέβαλε την παραίτηση της: “Δεν μου το επιτρέπουν η ηθική και ο αξιακός μου κώδικας”

"Από την πρώτη στιγμή δεχόμουν και δυστυχώς ανεχόμουν απαράδεκτες συμπεριφορές" καταγγέλλει, μεταξύ πολλών άλλων, η Ναταλί Κάκκαβα.

Βασιλική Τρουφάκου: Έγινε μανούλα για πρώτη φορά και “λιώνει” αγκαλιά με τον νεογέννητο γιο της

Βασιλική Τρουφάκου: Έγινε μανούλα για πρώτη φορά και «λιώνει» αγκαλιά με τον νεογέννητο γιο της Κυριακή, 26.5.2024, 21:40 Zappit@ZAPPIT_ "Ήρθες κι άνθισε η καρδιά μου! Τα καταφέραμε, αγοράκι μου" εξομολογείται γλυκά η Βασιλική Τρουφάκου. Σε πελάγη ευτυχίας πλέει εδώ και λίγες ώρες η Βασιλική Τρουφάκου μιας και έγινε για πρώτη φορά μανούλα και κρατεί πλέον το

Η Ναταλί Κάκκαβα υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση αντιδημάρχου Σαρωνικού

Πιο ενοχλημένη από ποτέ δείχνει να είναι η Ναταλί Κάκκαβα, τα τελευταία 24ωρα, όπως άλλωστε γίνεται εμφανές από την ανάρτηση που επέλεξε να κάνει το βράδυ της Κυριακής στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Μάλιστα, η γοητευτική παρουσιάστρια υπέβαλε την παραίτηση της από την θέση αντιδημάρχου που κρατούσε ως τώρα μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Ειδικότερα

Γέννησε η Βασιλική Τρουφάκου & αυτά είναι τα πρώτα καρέ με το νεογέννητο-«Τα καταφέραμε αγοράκι μου»

Showbiz Γέννησε η Βασιλική Τρουφάκου & αυτά είναι τα πρώτα καρέ με το νεογέννητο-«Τα καταφέραμε αγοράκι μου» Gossip-tv Team 26-05-2024 22:07 Το πρώτο της παιδί έφερε στον κόσμο η Βασιλική Τρουφάκου πριν από μερικές ώρες. Η ηθοποιός γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι και έκανε γνωστή την ευχάριστη είδηση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.

Αμούτζας και Μπρεάζου στον Ισθμό της Κορίνθου – Καρέ καρέ η στιγμή της πτώσης από τη γέφυρα

Ο Γιώργος Αμούτζας και η Τάνια Μπρεάζου λατρεύουν τα extreme sports και όπως είδαμε μέσα από τα social media έκαναν για άλλη μια φορά bungee jumping στον Ισθμό της Κορίνθου.  Ο ηθοποιός και η τραγουδίστρια που βρίσκονται στο J2US λατρεύουν τα σπορ αλλά και να γυμνάζονται μαζί καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τους έχουμε δει

Ρένια Λουιζίδου: “Με ρώτησαν στο δρόμο και είχα πάθει εγκεφαλικό, μου ήρθε τρέλα”

Ρένια Λουιζίδου: «Με ρώτησαν στο δρόμο και είχα πάθει εγκεφαλικό, μου ήρθε τρέλα» Κυριακή, 26.5.2024, 20:52 Zappit@ZAPPIT_ "Όταν είσαι πολλά χρόνια στη δουλειά, δεν μπορείς να κάνεις κάθε χρόνο τηλεόραση" δηλώνει η Ρένια Λουιζίδου. Την Ρένια Λουιζίδου και τον Κρατερό Κατσούλη φιλοξένησε ο Τάσος Τρύφωνος, το απόγευμα της Κυριακής, στο νέο επεισόδιο της εκπομπής «Τετ α

Κόλαφος η Μπέττυ Μαγγίρα για την Ισμήνη Καλέση: “Γιατί τώρα που δεν ζει να αποδομείς έτσι την Ρένα Βλαχοπούλου;”

Κόλαφος η Μπέττυ Μαγγίρα για την Ισμήνη Καλέση: «Γιατί τώρα που δεν ζει να αποδομείς έτσι την Ρένα Βλαχοπούλου;» Κυριακή, 26.5.2024, 20:26 Zappit@ZAPPIT_ Aν δεν σου άρεσε η Ρένα Βλαχοπούλου σαν άνθρωπος, δεν πρέπει να βγεις να το πεις" υπογραμμίζει η Μπέττυ Μαγγίρα. Την συνέντευξη που έδωσε η Ισμήνη Καλέση αυτή την εβδομάδα σχολίασε η Μπέττυ

Η Βασιλική Τρουφάκου έγινε μανούλα για πρώτη φορά και «λιώνει» αγκαλιά με τον νεογέννητο γιο της

Σε πελάγη ευτυχίας πλέει εδώ και λίγες ώρες η Βασιλική Τρουφάκου μιας και έγινε για πρώτη φορά μανούλα και κρατεί πλέον το πρώτο της παιδί στην αγκαλιά της. H αγαπημένη ηθοποιός θέλησε να μοιραστεί μέρος της προσωπικής της ευτυχίας με τους διαδικτυακούς της φίλους και επέλεξε να δημοσιεύσει ορισμένα πολύ τρυφερά στιγμιότυπα στα οποία και «λιώνει» από