Γυναικολογικοί όγκοι: Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να γίνει ρομποτικό χειρουργείο

Date:

Καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι αντιμετωπίζονται πλέον κατά περίπτωση χωρίς βαριά και μεγάλα χειρουργεία. Δείτε πότε οι γιατροί επιλέγουν ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (MIS).

Η γυναικολογική ογκολογία είναι ένας κρίσιμος κλάδος της γυναικολογίας, ο οποίος εστιάζει στην πρόληψη, τη διάγνωση και την θεραπεία των νεοπλασμάτων στα γυναικεία γεννητικά όργανα. Αυτά τα νεοπλάσματα περιλαμβάνουν τόσο τους καλοήθεις όσο και τους κακοήθεις όγκους, όπως ο καρκίνος.

«Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (MIS) στη γυναικολογική ογκολογία αναπτύχθηκαν για να αντιμετωπίζουν χειρουργικά προβλήματα με μέγιστη αποτελεσματικότητα, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την παρέμβαση και τη διαταραχή στο ανθρώπινο σώμα. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική περιλαμβάνει την κλασική και τη ρομποτικά υποβοηθούμενη λαπαροσκόπηση, γνωστή και ως ρομποτική χειρουργική, τεχνικές που επιτρέπουν την ολοκλήρωση της επέμβασης μέσα από μικρές τομές στην κοιλιά, χρησιμοποιώντας κάμερα και οθόνη, καθώς και ειδικά εργαλεία», αναφέρει ο κ. Στυλιανός Ίβρος Διευθυντής κλινικής Γυναικολογίας & Γυναικολογικής Ογκολογίας Metropolitan Hospital και εξηγεί πως πραγματοποιείται μια τέτοια επέμβαση καθώς και τα οφέλη της για τις ασθενείς:

Ποιες γυναικολογικές ογκολογικές παθήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με ρομποτική χειρουργική;

Οι διαθέσιμες ρομποτικές και αποτελεσματικές θεραπευτικές τεχνικές στη γυναικολογική ογκολογία περιλαμβάνουν:

 • Χειρουργική αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου του ενδομήτριου
 • Χειρουργική αντιμετώπιση και θεραπεία του αρχόμενου καρκίνου των ωοθηκών
 • Χειρουργική αντιμετώπιση και θεραπεία των όγκων οριακής κακοήθειας των ωοθηκών
 • Χειρουργική αντιμετώπιση και θεραπεία των σαρκωμάτων της μήτρας
 • Στρατηγικές διατήρησης γονιμότητας σε νέες ασθενείς με γυναικολογικούς καρκίνους

Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική έχει τα ίδια αποτελέσματα με την κλασική μέθοδο;

Καθώς περνούν τα χρόνια, ολοένα και περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται με τη χρήση σύγχρονων τεχνικών, ανάμεσα τους της λαπαροσκοπικής, αλλά και της ρομποτικής μεθόδου, οι οποίες περιλαμβάνουν είτε μικρότερη τομή σε σύγκριση με την παραδοσιακή επέμβαση, είτε επέμβαση χωρίς καμία τομή, ανάλογα με την επιλεγόμενη τεχνική.

«Όταν ο χειρουργός διαθέτει επαρκή εμπειρία και η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο, η τεχνική ελάχιστης επεμβατικότητας συνήθως επιλέγεται, καθώς προσφέρει λιγότερους κινδύνους λοίμωξης, μικρότερο χρόνο ανάρρωσης, μειωμένο κόστος και αποτελεσματικότερο αποτέλεσμα.

Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να ξεκινήσει με μία σύγχρονη τεχνική και στη συνέχεια, ανάλογα με τα ευρήματα, ο χειρουργός να αποφασίσει να πραγματοποιήσει μεγαλύτερη τομή για ευκολότερη διαχείριση και επιτυχέστερη επέμβαση», επισημαίνει.

Ποια είναι τα κύρια πλεονεκτήματα που προσφέρει η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική;

Τα σημαντικά πλεονεκτήματα της ρομποτικής χειρουργικής στην γυναικολογική ογκολογία είναι:

 • Χειρουργική ακρίβεια
 • Λιγότερη απώλεια αίματος και μειωμένη ανάγκη για μεταγγίσεις
 • Ταχύτερη ανάκαμψη
 • Ελαχιστοποίηση του χρόνου νοσηλείας
 • Ελαχιστοποίηση του μετεγχειρητικού πόνου και των επιπλοκών
 • Άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα και μικρότερες τομές
 • Σύντομη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες του ατόμου
 • Μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης

Πώς πραγματοποιούνται οι σύγχρονες, σχεδόν αναίμακτες, χειρουργικές επεμβάσεις;

«Οι σύγχρονες, σχεδόν αναίμακτες επεμβάσεις πραγματοποιούνται μέσω της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η οποία επιτρέπει τη χειρουργική επέμβαση στα εσωτερικά όργανα του ανθρώπινου σώματος από μικρές οπές που δεν απαιτούν μεγάλες τομές. Αυτό γίνεται δυνατό με τη χρήση ειδικών εργαλείων και την αξιοποίηση του βίντεο, ενώ η επέμβαση ξεκινά με μια μικρή τομή στην περιοχή του ομφαλού. Στη συνέχεια, διοχετεύεται αέριο διοξειδίου του άνθρακα μέσα στην κοιλιακή χώρα, προκειμένου να «φουσκώσει» το κοιλιακό τοίχωμα, δημιουργώντας έτσι χώρο και εξασφαλίζοντας καλή οπτική πρόσβαση. Η χρήση εργονομικά και τεχνολογικά προηγμένων εργαλείων συμβάλλει στην αποτελεσματική εκτέλεση της επέμβασης» προσθέτει.

Πώς πραγματοποιείται η ρομποτική χειρουργική επέμβαση;

Στο Metropolitan Hospital γίνεται χρήση του προηγμένου ρομποτικού συστήματος Da Vinci για τις χειρουργικές επεμβάσεις. Το μηχάνημα αποτελείται από ένα ρομπότ με βραχίονες που τοποθετείται δίπλα στο χειρουργικό τραπέζι και προσαρμόζεται πάνω στον ασθενή. Ο χειρουργός κάθεται στη χειρουργική κονσόλα και ελέγχει τους ρομποτικούς βραχίονες με ακρίβεια, προκειμένου να εκτελέσει με ασφάλεια την επέμβαση μέσα από μικρές τομές. Το ρομποτικό σύστημα μεταφέρει τις κινήσεις στο χειρουργικό πεδίο, λειτουργώντας με ακρίβεια σε επίπεδο χιλιοστών, εκτελώντας τις απαιτούμενες κινήσεις με απόλυτη ασφάλεια.

Ποια είναι η τεχνική του λεμφαδένα φρουρού στις γυναικολογικές κακοήθειες;

Η τεχνική του λεμφαδένα φρουρού είναι ένα σημαντικό εργαλείο στη γυναικολογική ογκολογία, το οποίο επιτρέπει τη σταδιοποίηση των κακοηθειών με υψηλή ευαισθησία, ιδίως σε καρκίνους όπως ο καρκίνος του ενδομήτριου, όπου η χρήση της μπορεί να φτάσει και να υπερβεί το 98%.

Πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη τεχνική;

Στην πράξη, η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει την εκτομή και τη βιοψία του λεμφαδένα, προκειμένου να προσδιοριστεί εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί πέρα ​​από τον αρχικό όγκο στο λεμφικό σύστημα.

Η μέθοδος βασίζεται στην παρατήρηση ότι ο λεμφαδένας φρουρός είναι ο πρώτος προορισμός της νόσου, δηλαδή ο πρώτος λεμφαδένας που δέχεται τα καρκινικά κύτταρα. Με τον εντοπισμό αυτού του λεμφαδένα και τον έλεγχο για την παρουσία καρκινικών κυττάρων, μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια εάν η νόσος έχει προχωρήσει.

Αυτή η πληροφορία είναι κρίσιμη για τη σταδιοποίηση της νόσου, προσφέροντας σημαντική καθοδήγηση για την επιλογή της επόμενης θεραπευτικής προσέγγισης. Ταυτόχρονα, απαλλάσσει τις ασθενείς από την εκτεταμένη λεμφαδενεκτομή, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης λεμφοιδήματος στα κάτω άκρα έως και 30%, κατά τα πρώτα δύο μετεγχειρητικά χρόνια.

Σε ποιες γυναικολογικές κακοήθειες μπορεί να εφαρμοστεί;

Η μέθοδος του λεμφαδένα φρουρού χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στη θεραπεία του καρκίνου του αιδοίου, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και πρόσφατα στον καρκίνο του ενδομήτριου, με τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Επίσης, αυτή η τεχνική εφαρμόζεται ευρέως στη χειρουργική ογκολογία, όπως στον καρκίνο του μαστού, στο μελάνωμα και άλλα, με επιτυχία εδώ και δεκαετίες.

Ποια είναι τα επιμέρους πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης τεχνικής;

«Η παραπάνω μέθοδος έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Πρώτον, με τη χρήση μιας συγκεκριμένης χρωστικής, μπορούμε να ανιχνεύσουμε ακόμα και καρκινικά κύτταρα που έχουν ξεκινήσει να μετακινούνται από τον κύριο όγκο προς άλλα σημεία. Δεύτερον, μπορούμε να αποκτήσουμε το μέγιστο δυνατό αριθμό πληροφοριών για τον όγκο με το ελάχιστο δυνατό χειρουργικό κόστος. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να προσφέρουμε στην ασθενή τη σωστή, προσαρμοσμένη θεραπεία που χρειάζεται», καταλήγει ο κ. Ίβρος.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Πρωταθλητής Ευρώπης ο Παναθηναϊκός! Έτσι πανηγύρισαν οι διάσημοι φίλαθλοι τον θρίαμβο

Final Four Euroleague: Το 7ο αστέρι στην ιστορία του κατέκτησε ο Παναθηναϊκός AKTOR επικρατώντας 80-95 της Ρεάλ Μαδρίτης στον μεγάλο τελικό του Βερολίνου. Μυθικό, απίθανο, μοναδικό, απλά Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στο Βερολίνο και έγραψε ιστορία κατακτώντας ένα ακόμα πιο μάγκικο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ακόμα και από αυτό της Μπολόνια. Ο Εργκίν Αταμάν έγραψε ιστορία, ο

Κώστας Καραφώτης – Κάτια Μάνου: Το πρώτο ταγκό του ζευγαριού στη δεξίωση του γάμου

Την εκλεκτή της καρδιάς του, Κάτια Μάνου παντρεύτηκε Κώστας Καραφώτης παντρεύτηκε το απόγευμα της 26ης Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης.

Καλοκαίρι 2024: Tα 5 μαγιό που είναι απόλυτη τάση

Το καλοκαίρι είναι κοντά μας και ήδη ίσως αρκετές από εσάς να έχετε κάνει τις πρώτες σας επισκέψεις στην παραλία! Είτε τις έχετε κάνει είτε όχι καλό είναι να γνωρίζετε την φετινή μόδα στα μαγιό. Για αυτό έψαξα και βρήκα για εσένα τα πιο μοδάτα μαγιό για εντυπωσιακές εμφανίσεις στην παραλία. Εσύ που ενδιαφέρεσαι να

Έξαλλη η Μαγγίρα με την Ισμήνη Καλέση: «Γιατί τώρα που δεν ζει να αποδομείς έτσι τη Βλαχοπούλου;»

Τα όσα είπε για την αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου η Ισμήνη Καλέση την περασμένη Παρασκευή στην ΕΡΤ θέλησε να σχολιάσει η Μπέττυ Μαγγίρα

Κώστας Καραφώτης: Η εντυπωσιακή εμφάνιση του γαμπρού και οι λαμπεροί καλεσμένοι

Την εκλεκτή της καρδιάς του, Κάτια Μάνου παντρεύτηκε Κώστας Καραφώτης παντρεύτηκε το απόγευμα της 26ης Μαΐου στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ρηγίλλης.

Βίντεο και φωτογραφίες από τον γάμο του Κώστα Καραφώτη με την Κάτια Μάνου

Τα σκαλιά της εκκλησίας ανέβηκε ο γνωστός τραγουδιστής Κώστας Καραφώτης με την αγαπημένη του Κάτια-Νανά Μάνου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κολωνάκι. Η ευτυχία καθρεπτιζόταν στα πρόσωπα του ζευγαριού μέσα στην εκκλήσία ενώ μετά το τέλος του μυστηρίου ο φακός απαθανάτισε του νεόνυμφους σε τρυφερά ενσταντανέ.  Η νύφη εντυπωσιακή φορώντας δαντέλα, ενώ από το

Εξερράγη η Ναταλί Κάκκαβα και υπέβαλε την παραίτηση της: “Δεν μου το επιτρέπουν η ηθική και ο αξιακός μου κώδικας”

"Από την πρώτη στιγμή δεχόμουν και δυστυχώς ανεχόμουν απαράδεκτες συμπεριφορές" καταγγέλλει, μεταξύ πολλών άλλων, η Ναταλί Κάκκαβα.

Βασιλική Τρουφάκου: Έγινε μανούλα για πρώτη φορά και “λιώνει” αγκαλιά με τον νεογέννητο γιο της

Βασιλική Τρουφάκου: Έγινε μανούλα για πρώτη φορά και «λιώνει» αγκαλιά με τον νεογέννητο γιο της Κυριακή, 26.5.2024, 21:40 Zappit@ZAPPIT_ "Ήρθες κι άνθισε η καρδιά μου! Τα καταφέραμε, αγοράκι μου" εξομολογείται γλυκά η Βασιλική Τρουφάκου. Σε πελάγη ευτυχίας πλέει εδώ και λίγες ώρες η Βασιλική Τρουφάκου μιας και έγινε για πρώτη φορά μανούλα και κρατεί πλέον το

Η Ναταλί Κάκκαβα υπέβαλε την παραίτησή της από τη θέση αντιδημάρχου Σαρωνικού

Πιο ενοχλημένη από ποτέ δείχνει να είναι η Ναταλί Κάκκαβα, τα τελευταία 24ωρα, όπως άλλωστε γίνεται εμφανές από την ανάρτηση που επέλεξε να κάνει το βράδυ της Κυριακής στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook. Μάλιστα, η γοητευτική παρουσιάστρια υπέβαλε την παραίτηση της από την θέση αντιδημάρχου που κρατούσε ως τώρα μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Ειδικότερα

Γέννησε η Βασιλική Τρουφάκου & αυτά είναι τα πρώτα καρέ με το νεογέννητο-«Τα καταφέραμε αγοράκι μου»

Showbiz Γέννησε η Βασιλική Τρουφάκου & αυτά είναι τα πρώτα καρέ με το νεογέννητο-«Τα καταφέραμε αγοράκι μου» Gossip-tv Team 26-05-2024 22:07 Το πρώτο της παιδί έφερε στον κόσμο η Βασιλική Τρουφάκου πριν από μερικές ώρες. Η ηθοποιός γέννησε ένα υγιέστατο αγοράκι και έκανε γνωστή την ευχάριστη είδηση μέσα από τον προσωπικό της λογαριασμό στο instagram.

Αμούτζας και Μπρεάζου στον Ισθμό της Κορίνθου – Καρέ καρέ η στιγμή της πτώσης από τη γέφυρα

Ο Γιώργος Αμούτζας και η Τάνια Μπρεάζου λατρεύουν τα extreme sports και όπως είδαμε μέσα από τα social media έκαναν για άλλη μια φορά bungee jumping στον Ισθμό της Κορίνθου.  Ο ηθοποιός και η τραγουδίστρια που βρίσκονται στο J2US λατρεύουν τα σπορ αλλά και να γυμνάζονται μαζί καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που τους έχουμε δει