Έξι κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα – Αυξάνονται και στην Ευρώπη

Date:

Από το 2020 έως και το 2023 δεν είχε επιβεβαιωθεί κανένα κρούσμα στη χώρα μας. Οριακά στο 90% οι εμβολιασμοί.

Σε αυξημένη επαγρύπνηση βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές στη χώρας μας, καθώς η ιλαρά παρουσιάζει ανοδική τάση η οποία εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί, εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Στην Ελλάδα από το 2020 έως και το 2023 δεν επιβεβαιώθηκε κανένα κρούσμα ιλαράς. Το 2024, όμως, έχουν ήδη επιβεβαιωθεί έξι. Όλα επιβεβαιώθηκαν το πρώτο 15θήμερο του Φεβρουαρίου και ήταν:

  • Ένα στη Θεσσαλονίκη
  • Τέσσερα στα Χανιά
  • Ένα στην Αθήνα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι τα κρούσματα αυτά δεν συνδέονται μεταξύ τους. Ωστόσο αναμένονται τα αποτελέσματα της φυλογενετικής ανάλυσης ώστε να προσδιορισθούν με ακρίβεια οι πύλες εισόδου του ιού που προκαλεί την ιλαρά στη χώρα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν προκύψει άλλα ύποπτα κρούσματα, αλλά η επιτήρηση συνεχίζεται. Την πραγματοποιεί το Εργαστήριο Αναφοράς Ιλαράς και Ερυθράς που βρίσκεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, με τη συνεργασία του ΕΟΔΥ και των Υγειονομικών Αρχών της χώρας.

«Η άνοδος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ιλαράς σε πολλές χώρες της Ευρώπης από τις αρχές του έτους, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Αρχές της Δημόσιας Υγείας της χώρας μας», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ιατρός-βιοπαθολόγος δρ Ε. Αγγελάκης, διευθυντής Ερευνών στο Παστέρ.

Ανησυχία για την Ευρώπη

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 941 άνθρωποι νόσησαν από ιλαρά σε 41 κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειάς του το 2022. Το 2023, όμως, ο αριθμός των ασθενών αυξήθηκε ραγδαία.

Μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023 ήταν 30πλάσιος έναντι του 2022: ξεπέρασε τις 30.000. Σχεδόν 21.000 εξ αυτών, χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Τα κρούσματα είχαν καταγραφεί σε 40 από τα 53 κράτη-μέλη του ευρωπαϊκού ΠΟΥ.

Στα τέλη του Δεκεμβρίου, οι ασθενείς με ιλαρά σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ ξεπέρασαν τις 42.200.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καταγράφηκαν το 2023 συνολικώς 2.361 κρούσματα. Οι περισσότεροι ασθενείς με ιλαρά καταγράφηκαν στη Ρουμανία. Έφτασαν στους 1.755 ή 74,3% των συνολικών κρουσμάτων της ΕΕ.

Από πιο σοβαρό είναι το γεγονός πως τα κρούσματα στη Ρουμανία από Ιανουάριο 2023 έως και τις 6 Φεβρουαρίου 2024 έφτασαν τα 4.679. Έξι από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Ακόμα ένας ασθενής έχασε τη ζωή του στην Ιρλανδία, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).

Επιπλέον, από τα κρούσματα του 2023 στην ΕΕ μόνο το 5,4% ήταν εισαγόμενα, δηλαδή προέρχονταν από χώρες εκτός ΕΕ.

Παγώνη: Οριακά στο 90% οι εμβολιασμοί

Ο ΠΟΥ τονίζει πως για να είναι μια χώρα ασφαλής από την ιλαρά και να αποφύγει τις εξάρσεις, πρέπει να είναι εμβολιασμένο το τουλάχιστον 95% των παιδιών. Η χώρα μας έχει φτάσει στο 89,9%, είπε χθες στο Mega η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

«Όσες μητέρες δεν έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους, πρέπει να κάνουν και τις δύο δόσεις. Η μία δόση δεν σημαίνει ότι είσαι εμβολιασμένος, ότι έχεις κάλυψη. Μόνο όποιος έχει κάνει και τις 2 δόσεις είναι καλυμμένος εφ’ όρου ζωής», τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Η ιλαρά είναι πολύ πιο μεταδοτική από τον Covid, γι’ αυτό και στο εξωτερικό είχαν τόσο πολλά κρούσματα. Είναι επικίνδυνη η ιλαρά, γιατί μπορεί να κάνει επιπλοκές, όπως πνευμονία και εγκεφαλίτιδα».

Το εμβόλιο για την ιλαρά εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας το 1981 με μία δόση. Από το 1999 χορηγούνται δύο δόσεις. Η αποτελεσματικότητά του είναι υψηλή. Φθάνει στο 93% μετά από την πρώτη δόση και στο 97% μετά και την δεύτερη, στο πρώτο και πέμπτο έτος ηλικίας αντίστοιχα. Η διάρκεια της ανοσίας είναι ισόβια.

Στις πληθυσμιακές ομάδες με ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο νοσήσεως από ιλαρά συμπεριλαμβάνονται:

  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
  • Εκπαιδευτικοί
  • Φοιτητές, σπουδαστές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
  • Ενήλικες που πρόκειται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό
  • Μέλη οικογενείας ατόμων με ανοσοκαταστολή
  • Ασθενείς με HIV λοίμωξη (ο εμβολιασμός συνιστάται όταν τα επίπεδα των κυττάρων CD4 είναι 200/μL ή υψηλότερα)

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΟΥ, ECDC

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες

Η δύναμη της θρησκευτικής Πίστης: Είναι όντως θεραπευτική; Τι λέει η επιστήμη

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μια μέρα βαθιάς περισυλλογής και πένθους, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην πίστη μας και μας καλεί να αναλογιστούμε τη δύναμη της. Η ιδέα ότι η πίστη μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες έχει πιστούς ακολούθους εδώ και αιώνες. Από τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές μέχρι τα παραδοσιακά μυστικά που μεταδίδονται από

Βιταμίνες «με το κιλό»: Η μόδα της «αυτοθεραπείας» που ανησυχεί τους γιατρούς – Δείτε παρενέργειες

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ένα νέο life style υγείας με …. βιταμίνες έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των social media, με τους γιατρούς να χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη νέα μόδα της «αυτοδιάγνωσης» και της ευκολίας να

Πάσχα: Συμβουλές προστασίας από τα ατυχήματα στον Επιτάφιο και την Ανάσταση – Οι πρώτες βοήθειες

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται σήμερα με την Σταύρωση και την Ταφή του Ιησού Χριστού. Το απόγευμα θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα και τους πιστούς να προσδοκούν πλέον την Ανάσταση του Κυρίου. Ωστόσο κάθε Πάσχα καταγράφονται και αρκετά ατυχήματα, πολλά από τα οποία έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Για να αποφύγουμε

Άνοια: Σε ποια συνηθισμένο πρόβλημα μετά τα 55 οφείλεται ένα στα τρία κρούσματα

Η αντιμετώπισή του μπορεί να την καθυστερήσει για χρόνια. Οι μισοί πάσχοντες από αυτό όμως δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Η απώλεια ακοής ευθύνεται για πολύ περισσότερα κρούσματα άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες και η αντιμετώπισή της μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια την εκδήλωση της νοητικής διαταραχής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Πώς εξηγούμε στα μικρά παιδιά το Πάσχα

Πάσχα: άλλη μία αγαπημένη παιδική γιορτή, εφόσον συνδυάζεται με δώρα και λαμπάδες, με το νονό και τη νονά, με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με το ψήσιμο του αρνιού, με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που προσφέρουν εξαίσιο θέαμα, αν και τα περισσότερα μικρά παιδιά φοβούνται τους κρότους. Το Πάσχα όμως δεν είναι μόνο γιορτή. Έχει και