Πόνος στη μέση: Η εναλλακτική άσκηση που ανακουφίζει και επαναφέρει τη λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης

Date:

Πόνος στη μέση: Η εναλλακτική άσκηση που ανακουφίζει και επαναφέρει τη λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης

FITNESS

Μια νέα ερευνητική εργασία έρχεται να προσθέσει ακόμη περισσότερη πληροφορία στα ολοένα αυξανόμενα οφέλη μιας δημοφιλούς άσκησης στη σωματική -και ψυχική- υγεία

ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που ευνοεί την καθιστική καθημερινότητα όλο και περισσότερο, έχει συμβάλλει στην αύξηση των περιστατικών οσφυαλγίας, κατάσταση που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους, επηρεάζοντας τη λειτουργικότητα και τη ρουτίνα τους.

Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Orthopaedic Research, δείχνει ότι οι στάσεις σώματος, οι ασκήσεις αναπνοής και οι πρακτικές ενσυνειδητότητας της γιόγκα μπορούν να ωφελήσουν τα άτομα με οσφυαλγία, προσφέροντας σημαντική ανακούφιση.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι ειδικοί στρατολόγησαν μια ομάδα γυναικών, αποτελούμενη από 10 γυναίκες με χρόνια οσφυαλγία και 11 χωρίς το πρόβλημα. Οι συμμετέχουσες υποβλήθηκαν σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα γιόγκα συνολικής διάρκειας 4 εβδομάδων, αποτελούμενο από 8 συνεδρίες. Η πρώτη συνεδρία πραγματοποιήθηκε σε κλινική, ενώ οι υπόλοιπες έγιναν εξ αποστάσεως, μέσω διαδικτύου.

Η δοκιμασία έδειξε ότι οι γυναίκες με χρόνια οσφυαλγία παρουσίασαν σημαντική μείωση στην ένταση του πόνου. Ειδικότερα, όπως αξιολογήθηκε μέσω μιας 10βάθμιας οπτικής αναλογικής κλίμακας, ο μέσος πόνος στην αρχή της μελέτης υπολογίστηκε στο 6,80, ενώ μετά τις συνεδρίες μειώθηκε σε 3,30. Λήφθηκε, επίσης, υπόψη ένας παράγοντας που σχετίζεται με τη σπονδυλική στήλη και ονομάζεται φαινόμενο κάμψης – χαλάρωσης, το οποίο συχνά απουσιάζει ή διαταράσσεται σε άτομα με οσφυαλγία, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι από 5,12 που ήταν στην αρχή έφτασε στο 9,49 μετά τις συνεδρίες.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η γιόγκα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη νευρομυϊκή απόκριση κατά την κάμψη του κορμού και την αντίληψη του πόνου σε άτομα με χρόνιο πόνο στη μέση.

«Είναι ενδιαφέρον να αναδείξουμε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η γιόγκα στη διαχείριση αυτής της χρόνιας ενόχλησης», δήλωσε ο ερευνητής και καθηγητής Alessandro de Sire, MD, από το Πανεπιστήμιο Catanzaro Magna Graecia και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Renato Dulbecco, προσθέτοντας ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα, προκειμένου να επιβεβαιωθούν οι μακροπρόθεσμες ευεργετικές ιδιότητες της γιόγκα στη διαχείριση της πάθησης.

Διαβάστε ακόμη:

Μέση: Γιατί πονάει περισσότερο όσο μεγαλώνουμε – Τι να κάνουμε

Ξυπνάτε με πιασμένη μέση; Πέντε κινήσεις που ανακουφίζουν πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι

Οξύς πόνος στη μέση: Τα φάρμακα που προσφέρουν άμεση ανακούφιση

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μιχάλης Αεράκης: «Έχω μεγαλώσει απότομα, ξέρω τι σημαίνει ανθρώπινος πόνος»

Ο Μιχάλης Αεράκης παραχώρησε μια εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη σε γνωστή εφημερίδα και μίλησε για τις δυσκολίες που έχει βιώσει.

Eurovision 2024: Η πρώτη πρόβα της Γαλλίας «κόβει την ανάσα»- Σε ποια θέση είναι στα στοιχήματα;

Eurovision 2024: Ο Slimane που εκπροσωπεί φέτος τη Γαλλία με το αισθαντικό “Mon Amour” ανέβηκε στη σκηνή του Μάλμε, να κάνει την πρώτη του τεχνική πρόβα.

Εριέττα Κούρκουλου: «Δεν μου είναι απαραίτητο να τρώω κρέας»

«”Γιατί δεν τρως κρέας;” Με ρωτούν… “Γιατί δεν είναι απαραίτητο”, απαντώ», αποκαλύπτει η Εριέττα Κούρκουλου αναφορικά με τον vegan τρόπο ζωής της. Το πρωί της Μ. Παρασκευής (03.05.2024), η Εριέττα Κούρκουλου, έστειλε το δικό της μήνυμα ενόψει του Πάσχα. Η εγγονή του Νίκου Κούρκουλου έχει επιλέξει να μην τρώει κρέας και έκανε μία ανάρτηση στο

Η Βαλέρια Κουρούπη ανέβασε τη δική της εκδοχή του «Ζάρι» σατιρίζοντας την Μαρίνα Σάττι

Το λογοπαίγνιο «Δικαίωμα στη Σάττι-ρα», έγραψε σε μία αυτοσχέδια πινακίδα η Βαλέρια Κουρούπη θέλοντας στην δική της εκδοχή του «Ζάρι» της Μαρίνας Σάττι, με το οποίο συμμετέχει στην Eurovision. Με μια δόση χιούμορ, πάντως, η Βαλέρια Κουρούπη σατιρίζει το «Ζάρι» σε ένα απολαυστικό video σε Tik Tok και Instagram. Μάλιστα, πολλοί έχουν επιχειρήσει να κάνουν