Health

«Τοξικό» για το σώμα το μπλε φως από λάμπες LED, κινητά – Ποιο είναι το αντίδοτο

Τα ευρήματα νέας μελέτης για τις επιδράσεις του στα ανθρώπινα κύτταρα. Πώς αντισταθμίζεται ο κίνδυνος.

Η συνεχής έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπουν οι λάμπες LED και τα κινητά, μπορεί να είναι «τοξική» για το σώμα μας, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι το μπλε φάσμα του φωτός διαταράσσει φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων, απορρυθμίζοντας τη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος.

Η γλυκόζη είναι η τροφή του εγκεφάλου και πηγή ενέργειας. Η απορρύθμισή της μπορεί να οδηγήσει στον σακχαρώδη διαβήτη και να κόψει χρόνια από τη ζωή, λένε οι ερευνητές.

«Το φως του ήλιου έχει ισορροπία μεταξύ του μπλε και του κόκκινου φωτός. Ζούμε, όμως, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το μπλε φως. Αν και δεν το βλέπουμε, οι λαμπτήρες LED εκπέμπουν κυρίως μπλε φως και ελάχιστο κόκκινο», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Glen Jeffery, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο University College του Λονδίνου (UCL).

Ωστόσο, η μακροχρόνια έκθεση στο μπλε φως «είναι τοξική χωρίς το κόκκινο», πρόσθεσε. «Και αυτό, διότι έχει σοβαρές επιπτώσεις στην φυσιολογία του σώματος. Μπορεί να διαταράξει το σάκχαρο του αίματος με τρόπο που μακροπρόθεσμα οδηγεί στον διαβήτη και μειώνει το προσδόκιμο επιβιώσεως».

Ο Dr. Jeffery εξήγησε πως ανάλογος κίνδυνος δεν υπήρχε πριν από την δεκαετία του 1990, όταν υπήρχαν μόνο οι λάμπες πυρακτώσεως. Οι παλαιού τύπου λάμπες είχαν ισορροπία μπλε και κόκκινου φωτός παρόμοια με αυτή του ήλιου.

«Σε έναν γηράσκοντα πληθυσμό όπως ο σύγχρονος, η αλλαγή στις λάμπες LED είναι μία δυνητική ωρολογιακή βόμβα για την υγεία», τόνισε.

Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι τον κίνδυνο μπορεί να αποσοβήσει εν μέρει η έκθεση στο φως του ήλιου, επισήμανε.

Επιπτώσεις στα μιτοχόνδρια

Ο Dr. Jeffery και οι συνεργάτες του κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά σε μελέτη με 30 υγιείς εθελοντές. Όπως αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Biophotonics, τα επίπεδα του σακχάρου τους παρουσίαζαν σημαντική διαφορά όταν τους εξέθεταν σε κόκκινο φως.

Η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως διαταράσσει τα μιτοχόνδρια, γράφουν. Τα μιτοχόνδρια είναι δομές στο εσωτερικό των κυττάρων οι οποίες παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται για τις λειτουργίες τους.

Η διαταραχή στη λειτουργία των μιτοχονδρίων είναι αυτή που επηρεάζει την γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος και συμβάλλει στη γήρανση.

Στην παρούσα μελέτη ανακάλυψαν πως όταν εξέθεταν το δέρμα της πλάτης των εθελοντών τους για 15 λεπτά σε κόκκινο φως, τα επίπεδα του σακχάρου τους μειώνονταν αισθητά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στη μελέτη τους κόκκινο φως 670 νανομέτρων (nm) – το είδος που χρησιμοποιείται στις αντιγηραντικές θεραπείες. Όπως διαπίστωσαν, διέγειρε την παραγωγή ενέργειας εντός των κυττάρων και αύξανε την κατανάλωση γλυκόζης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 27,7% τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των εθελοντών τους. Μάλιστα το όφελος παρατηρήθηκε μετά την κατανάλωση υγρής γλυκόζης.

«Είναι σαφές ότι το φως επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των μιτοχονδρίων. Αυτό έχει επιπτώσεις στο σώμα σε κυτταρικό και φυσιολογικό επίπεδο», είπε ο ερευνητής Dr. Michael Powner, λέκτορας Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.

Φωτογραφία: iStock

Related posts

Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου πριν τα 50: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες

admin

Ποιες εξετάσεις χρειαζόμαστε μετά την ενηλικίωση και πόσο συχνά

admin

Δισεπίλυτος γρίφος η αύξηση της εμφάνισης καρκίνου σε ηλικίες κάτω των 50 – Οι επιστήμονες δεν ξέρουν τι φταίει

admin

Προληπτικό στεντ για τη μείωση εμφραγμάτων και θανάτων

admin

Οι απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις ανά ηλικία και φύλο

admin

Ο διαβήτης τύπου 2 συνδέεται γενετικά με τρεις μορφές καρκίνου

admin

Πώς θα κάνεις πιο εύκολο το τέλος μιας φιλίας

admin

Σας απατά συναισθηματικά; Ανακαλύψτε τα σημάδια

admin

10 συμβουλές για επίπεδη κοιλιά (και όχι μόνο) αυτό το καλοκαίρι

admin

Πότε οι καούρες οφείλονται σε παλινδρόμηση και πότε σε διαφραγματοκήλη

admin

Πώς θα περιορίσετε το αλάτι, έναν από τους βασικούς ενόχους για τις καρδιακές παθήσεις

admin

«Καμπανάκι» ΠΟΥ – Ο ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε αγελαδινό γάλα μολυσμένων ζώων

admin