Ανακαλύψτε τα πιο αποτελεσματικά «φυσικά» αντικαταθλιπτικά – Το μυστικό για καλύτερα αποτελέσματα

Date:

Ανακαλύψτε τα πιο αποτελεσματικά «φυσικά» αντικαταθλιπτικά – Το μυστικό για καλύτερα αποτελέσματα

FITNESS

Πολλές μελέτες συνηγορούν πλέον στο πόσο θετικά επηρεάζει η άσκηση την ψυχολογία μας. Ποιοι τύποι ασκήσεων, όμως είναι και οι πιο καθοριστικοί; Νεότερη μελέτη απαντά προτείνοντας τα καλύτερα φυσικά «παυσίπονα» για την κατάθλιψη

ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ

Δεν είναι άγνωστο ότι η κίνηση χαρίζει ζωή και αποτελεί έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας. Υπάρχουν, όμως, και συγκεκριμένες ασκήσεις που μπορούν να απαλύνουν τα αρνητικά συναισθήματα πιο αποτελεσματικά από άλλες.

Σύμφωνα με μια νεότερη επισκόπηση στοιχείων που δημοσιεύτηκε στο The BMJ, ασκήσεις, όπως το περπάτημα ή το τζόκινγκ, η γιόγκα και η προπόνηση ενδυνάμωσης φαίνεται πως δρουν δραστικότερα κατά της κατάθλιψης , είτε μόνες τους είτε παράλληλα με τις καθιερωμένες θεραπείες, όπως η ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα. Μάλιστα, ακόμα και και οι δραστηριότητες χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα ή η γιόγκα, είναι ευεργετικές, αλλά όσο πιο έντονη είναι η δραστηριότητα, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη.

Παρότι οι συγγραφείς τονίζουν ότι η εμπιστοσύνη σε πολλά από τα ευρήματα παραμένει χαμηλή και χρειάζονται περισσότερες μελέτες υψηλής ποιότητας, επισημαίνουν ότι αυτές οι μορφές άσκησης «θα μπορούσαν να θεωρηθούν μαζί με την ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα ως βασικές θεραπείες για την κατάθλιψη». Είναι γεγονός ότι η φυσική δραστηριότητα συνιστάται συχνά παράλληλα με την ψυχοθεραπεία και τα φάρμακα, αλλά οι θεραπευτικές οδηγίες και οι προηγούμενες ανασκοπήσεις στοιχείων διαφωνούν σχετικά με τον τρόπο συνταγογράφησης της άσκησης για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της κατάθλιψης.

Για να διευθετήσουν αυτή την ασάφεια, οι ερευνητές ανέτρεξαν σε βάσεις δεδομένων αναζητώντας τυχαιοποιημένες μελέτες που συνέκριναν την άσκηση ως θεραπεία για την κατάθλιψη με καθιερωμένες θεραπείες (π.χ. τα αντικαταθλιπτικά Αναστολείς Επαναπρόσληψης Σεροτονίνης (SSRI), γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία), ενεργούς συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου (π.χ. συνήθη φροντίδα, δισκίο εικονικού φαρμάκου) ή μη θεραπευόμενους συμμετέχοντες σε ομάδες ελέγχου.

Εντόπισαν τελικά 218 σχετικές μελέτες που αφορούσαν 14.170 συμμετέχοντες με κατάθλιψη προς ανάλυση. Κάθε δοκιμή αξιολογήθηκε για μεροληψία και καταγράφηκε ο τύπος, η ένταση και η συχνότητα κάθε παρέμβασης της άσκησης. Λήφθηκαν, επίσης, υπόψη και άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την επίδραση, όπως το φύλο των συμμετεχόντων, η ηλικία, τα βασικά επίπεδα κατάθλιψης, οι υπάρχουσες παθήσεις και οι διαφορές μεταξύ των ομάδων.

Τα οφέλη ανά άσκηση

Σε σύγκριση με τους ενεργούς συμμετέχοντες, διαπιστώθηκαν μεγάλες μειώσεις στην κατάθλιψη μετά από την επίδραση του χορού, και μέτριες μειώσεις για το περπάτημα ή το τζόκινγκ, τη γιόγκα, την προπόνηση ενδυνάμωσης, τις μικτές αερόβιες ασκήσεις και το tai chi ή το qigong. Σημαντικά θεωρήθηκαν και τα αποτελέσματα για τον συνδυασμό άσκησης με φαρμακευτική αγωγή ή αερόβιας άσκησης με ψυχοθεραπεία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η άσκηση θα μπορούσε να προσφέρει πρόσθετο όφελος παράλληλα με αυτές τις καθιερωμένες θεραπείες.

Αν και το περπάτημα ή το τζόκινγκ ήταν αποτελεσματικά τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, η προπόνηση ενδυνάμωσης ήταν πιο αποτελεσματική για τις γυναίκες και η γιόγκα ή το qigong ήταν πιο αποτελεσματική για τους άνδρες, αλλά και για τους ηλικιωμένους ενήλικες ενώ η προπόνηση ενδυνάμωσης ήταν πιο αποτελεσματική μεταξύ των νεότερων ατόμων.

Συνολικά, αν και η ελαφριά σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα και η γιόγκα, εξακολουθούσαν να παρέχουν κλινικά σημαντικά αποτελέσματα, τα οφέλη ήταν μεγαλύτερα για την έντονη άσκηση, όπως το τρέξιμο και η διαλειμματική προπόνηση.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη συμπερίληψη της άσκησης ως μέρος των κατευθυντήριων γραμμών κλινικής πρακτικής για την κατάθλιψη, ιδιαίτερα της άσκησης έντονης έντασης. Τα συστήματα υγείας μπορεί να θέλουν να παρέχουν αυτές τις θεραπείες ως εναλλακτικές ή βοηθητικές σε άλλες καθιερωμένες παρεμβάσεις, ενώ παράλληλα θα αμβλύνουν τους κινδύνους για τη σωματική υγεία που σχετίζονται με την κατάθλιψη» καταλήγουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί ένα παγωμένο μπάνιο να μας γλιτώσει από άγχος και κατάθλιψη;

Κατάθλιψη: Το διαγνωστικό εργαλείο που την ανιχνεύει από την ομιλία

Έξι σημάδια ότι έχετε πέσει σε κατάθλιψη και επιμένετε να το αγνοείτε

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σπαγγέτι χωρίς γλουτένη με θαλασσινά

ΥΛΙΚΑ 1 συσκευασία (500γρ.) σπαγγέτι χωρίς γλουτένη No6 ΗΛΙΟΣ¼ φλ. ελαιόλαδο2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες1 συσκευασία (500γρ.) θαλασσινά με λαχανικά1 συσκευασία (425γρ.) γαρίδες αποφλοιωμένες και προβρασμένες με ουρά 16/20½ φλ. άσπρο ξηρό κρασί4 κουταλιές πέστο βασιλικού3 κουταλιές φρέσκο βασιλικό ψιλοκομμένο2 κουταλάκια αλάτι½ κουταλάκι μαύρο πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βγάζετε τα θαλασσινά και τις γαρίδες από

Σούπα λουβάνα

Υλικά 1 φλ. (230 γρ.) λουβάνα (σπαστή φάβα)12 φλ. (3 λίτρα) νερό1/2 φλ. (110 γρ.) ρύζι γλασέ1/3 φλ. (80 ml) ελαιόλαδο (και επιπλέον 3 κουταλιές για το ψωμί)½ φλ. (75 γρ.) ξηρό κρεμμύδι1-2 μικρές σκελίδες σκόρδο1/3 φλ. (90 ml) xυμό λεμονιού½ φλ. (130 ml) xυμό κιτρόμηλο1 κουταλάκι αλάτι1 πρέζα μαύρο πιπέρι2 φλ. μπαγιάτικο ψωμί κομμένο

Φάνης Λαμπρόπουλος: Έδωσε ρεσιτάλ εναντίον όσων πάνε στα νησιά το Πάσχα – «Αφού είσαι από το Διαβολίτσι»

Κατεβείτε κάτω ρε να σουβλίσετε σαν άνθρωποι, θέλουν τουρισμό και οι άλλες περιοχές, λέει στο χιουμοριστικό του βίντεο

Eurovision: Έπεσε η Ελλάδα στα στοιχήματα – Ξανά πρώτος ο Κροάτης

Η Μαρίνα Σάττι και το «Ζάρι» έχουν μεγάλη απήχηση στα social media αλλά τα στοιχήματα θέλουν την ελληνική αποστολή να βρίσκεται οριακά στην τελική δεκάδα της Eurovision. Το μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης πραγματοποιήθηκε η δεύτερη πρόβα της Μαρίνας Σάττι με την ομάδα της και παρά τα θετικά σχόλια που γράφτηκαν στο Twitter, η σελίδα Eurovision