Fitness

Ώμος: Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς – Οι επίφοβες ηλικίες και τα επικίνδυνα σπορ – Ελληνική μελέτη αποκαλύπτει

Ώμος: Ποιοι είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς – Οι επίφοβες ηλικίες και τα επικίνδυνα σπορ – Ελληνική μελέτη αποκαλύπτει

ΕΥΕΞΙΑ

Ποιοι τραυματίζονται ευκολότερα στον ώμο, οι άντρες ή οι γυναίκες; Έρευνα με ελληνική υπογραφή απαντά, διευκρινίζοντας τις κρίσιμες ηλικίες 

YGEIAMOU.GR TEAM

Οι νεότεροι άντρες που γυμνάζονται τακτικά θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με την περιοχή του ώμου, καθώς είναι πιο επιρρεπείς σε τραυματισμούς. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ελληνική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο World Journal of Orthopedics, τα περισσότερα εξαρθρήματα του ώμου παρατηρούνται σε νέους και δραστήριους άντρες, ηλικίας  16 – 20 ετών. Αντίθετα, η επίπτωση στις γυναίκες αυξάνεται μετά την ηλικία των 50 ετών, με την κορύφωση να σημειώνεται στις γυναίκες ηλικίας 61 – 70 ετών.

Όπως αναφέρει η ερευνητική ομάδα Ελλήνων ορθοπαιδικών, οι οξείς τραυματισμοί στην περιοχή του ώμου είναι συχνοί, εξαρτώνται όμως από την ηλικία, τη μυϊκή δύναμη, την οστική πυκνότητα και τον τύπο του συμβάντος που τους προκαλεί. Επισημαίνουν, εξίσου, πως η κατανόηση των διαφορετικών μηχανισμών του τραύματος και του πώς επηρεάζουν τις λειτουργικές ανατομικές δομές της άρθρωσης του ώμου παίζουν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία αυτών των βλαβών.

Αναφορικά με τους τραυματισμούς, περίπου το 95% των εξαρθρώσεων του ώμου είναι πρόσθια, ενώ τα οπίσθια εξαρθρήματα του βραχιονίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 2% – 5% όλων των τραυματικών εξαρθρημάτων του ώμου. Από την άλλη, τα κατάγματα του εγγύς βραχιονίου αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 6% όλων των καταγμάτων στον δυτικό κόσμο. Το 85% των περιπτώσεων αφορούν άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, με την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης μεταξύ 60 και 90 ετών και με αναλογία γυναικών προς άντρες 70:30.

Αυξάνει τον κίνδυνο ο αθλητισμός;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, που υπογράφουν ο Κωνσταντίνος Μαστραντωνάκης, ο Αθανάσιος Καρβουτζής, ο Χρήστος Γιαννακόπουλος και ο Γεώργιος Καλιντεράκης από τις Ορθοπαιδικές κλινικές του νοσοκομείου Ρεθύμνου, του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του Mediterraneo, οι τραυματισμοί στον ώμο εμφανίζονται πιο συχνά σε αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα επαφής υψηλής ενέργειας όπως το ράγκμπι και το χόκεϊ.

Διαφορετικές μελέτες έχουν επισημάνει ότι οι μηχανισμοί  των επαναλαμβανόμενων κινήσεων των αθλητών σε διαφορετικά αθλήματα οδηγούν στην επιβάρυνση του μαλακού ιστού γύρω από την άρθρωση του ώμου.

Διαβάστε επίσης:

Παθήσεις ώμου: Όλες οι μέθοδοι που αποκαθιστούν τους τραυματισμούς

Πόνος στον ώμο: Επτά πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Related posts

Η πρακτική της γιόγκα με τα περισσότερα οφέλη για το μυαλό και τη μνήμη

admin

Αδυνάτισμα: Οι επιλογές του Σαββατοκύριακου που έχουν παρόμοια αποτελέσματα με τις καθημερινές προπονήσεις

admin

Νόσος Πάρκινσον: Η προπόνηση που «σώζει» τους νευρώνες και ενισχύει τη ντοπαμίνη – Μέσα σε έξι μήνες

admin

Επικίνδυνοι για την καρδιά οι μεγάλοι και διογκωμένοι κοιλιακοί – Έρευνα αποκαλύπτει

admin

Όταν ο παππούς «πλέει στα ρούχα του» και άλλα σημάδια υποσιτισμού στην τρίτη ηλικία – Τι να κάνετε

admin

Πόνος στη μέση: Η εναλλακτική άσκηση που ανακουφίζει και επαναφέρει τη λειτουργικότητα της σπονδυλικής στήλης

admin

Προπόνηση: Ποιοι έχουν μεγαλύτερο όφελος για την καρδιά τους με λιγότερες ώρες γυμναστικής

admin

Ανακαλύψτε τα πιο αποτελεσματικά «φυσικά» αντικαταθλιπτικά – Το μυστικό για καλύτερα αποτελέσματα

admin

LIIT: Ανακαλύψτε την προπόνηση που καίει θερμίδες, αδυνατίζει και έχει τα οφέλη της HIIT, χωρίς να σας εξαντλεί

admin

Τέσσερις ασκήσεις για στητό και καλογυμνασμένο στήθος – Αρκούν δύο βαράκια για να πετύχετε φυσική ανόρθωση

admin

Υπέρταση: Η αρχαία κινεζική πρακτική που ρίχνει την πίεση – Όλοι μπορούν να τη δοκιμάσουν

admin

Η καλύτερη προπόνηση για γερό μυαλό και δυνατή μνήμη μέχρι τα βαθιά γεράματα

admin