Τι έδειξε νέα μελέτη σε υπέρβαρους και παχύσαρκους πάσχοντες από τύπου 2 διαβήτη.
Η συστηματική γυμναστική με μέτρια έως υψηλή ένταση μπορεί να προστατεύει από τη νεφρική νόσο τους ασθενείς με υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου. Υπολογίζεται ότι το 30-50% των κρουσμάτων οφείλονται στον διαβήτη. Ωστόσο η συνύπαρξη των δύο ασθενειών είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς δεκαπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.
Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει βραχυπρόθεσμα τη νεφρική λειτουργία στους διαβητικούς ασθενείς. Στην παρούσα μελέτη, όμως, οι επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν εάν μακροπρόθεσμα προστατεύει από τη χρόνια νεφρική νόσο.
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση British Journal of Sports Medicine. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, εξέτασαν δεδομένα από 1.746 υπέρβαρους και παχύσαρκους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 58 έτη.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 12 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα, σχεδόν ο ένας στους τρεις (οι 567) εκδήλωσαν χρόνια νεφρική νόσο.
Τα ευρήματα
Οι ερευνητές κατέγραψαν το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας των εθελοντών τους τέσσερις φορές στη διάρκεια της μελέτης:
- Κατά την έναρξή της
- Ένα, τέσσερα και οκτώ χρόνια αργότερα
Όπως διαπίστωσαν, όσοι συμμετέχοντες είχαν την περισσότερη μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κάθε εβδομάδα, είχαν σημαντικά μειωμένες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια νεφρική νόσο.
Στην πραγματικότητα, κάθε ώρα άσκησης την εβδομάδα μείωνε κατά 9% τον κίνδυνο νεφρικής νόσου. Όταν μάλιστα η άσκηση διαρκούσε επί περισσότερο από 10 συνεχόμενα λεπτά κάθε φορά, ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 19% με κάθε ώρα άσκησης την εβδομάδα.
Επιπλέον, όσοι εθελοντές αύξησαν στη διάρκεια της μελέτης την φυσική δραστηριότητά τους, αποκόμισαν σημαντική προστασία από τη νεφρική νόσο. Με λίγο περισσότερο από μία ώρα πρόσθετη άσκηση, ο κίνδυνός τους μειώθηκε κατά 33%.
Πώς μειώνεται ο κίνδυνος
Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, η συστηματική γυμναστική ασκεί άμεση αντιφλεγμονώδη δράση και μπορεί:
- Να προάγει τον γλυκαιμικό έλεγχο
- Να βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη
- Να βελτιώνει την αρτηριακή πίεση, το λιπιδαιμικό προφίλ και άλλους μεταβολικούς και καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου
Όλοι αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με τη νεφρική λειτουργία, επισημαίνουν οι ερευνητές. Και συνιστούν στους υπέρβαρους και παχύσαρκους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2 να κάνουν λίγο περισσότερο από μία ώρα μέτριας έντασης δραστηριότητα κάθε μέρα. Τέτοιου είδους δραστηριότητες είναι:
- Το γρήγορο περπάτημα
- Η ποδηλασία
- Το τζόκινγκ
- Η κολύμβηση
Πριν αρχίσετε, όμως, οποιοδήποτε είδος γυμναστικής, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
Φωτογραφία: iStock