Τοξικά χημικά στα οποία εκτέθηκαν οι παππούδες μας μπορεί να επηρεάζουν τη δική μας υγεία σήμερα

Date:

Η έκθεσή μας σε τοξικά χημικά δεν επηρεάζει εμάς τόσο πολύ (αν και μπορεί), αλλά έχει δραματικές επιπτώσεις στις επόμενες γενιές

Εάν παλεύετε με χρόνιες ασθένειες, μπορεί να μην ευθύνονται τόσο το DNA σας και το περιβάλλον όσο η έκθεση των προγόνων σας σε τοξικά χημικά.

Αυτό σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε αυτόν το μήνα στο περιοδικό Environmental Epigenetics, από μια ομάδα στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Ουάσιγκτον.

Οι ερευνητές εξέθεσαν τρεις διαδοχικές γενιές αρουραίων καθεμία σε ένα μόνο τοξικό, σε μια προσπάθεια να μιμηθούν την έκθεση των ανθρώπων σε διαφορετικές εποχές χημικών ουσιών.

Η πρώτη γενιά εκτέθηκε στο μυκητοκτόνο φυτοφάρμακο βινκλοζολίνη. Γνωστός ενδοκρινικός διαταράκτης, η βινκλοζολίνη μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων και τη γονιμότητα, καθώς και να καθυστερήσει την εφηβεία.

Η δεύτερη γενιά αρουραίων εκτέθηκε σε ένα μίγμα υδρογονανθράκων που χρησιμοποιείται ως αεροπορικό καύσιμο.

Και τα κυοφορούντα θηλυκά από την τρίτη γενιά εκτέθηκαν στο φυτοφάρμακο διχλωροδιφαινυλτριχλωροαιθάνιο, γνωστό και ως DDT.

Οι ερευνητές εξέθρεψαν τρεις ακόμη γενιές, οι οποίες δεν εκτέθηκαν σε χημικά, πριν εξετάσουν τους αρουραίους. Εν συνεχεία, αναζήτησαν αλλαγές στο επιγονιδίωμά τους, το οποίο αποτελείται από χημικές ουσίες που τροποποιούν το γονιδίωμα, λέγοντάς του «τι να κάνει, πού να το κάνει και πότε να το κάνει» – σχεδόν σαν λογισμικό υπολογιστή.

Το επιγονιδίωμα μπορεί να επηρεαστεί ή να «επαναπρογραμματιστεί» από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως το στρες, η διατροφή, τα φάρμακα, η ρύπανση και οι τοξικές ουσίες. Οι αλλαγές που προκύπτουν μπορούν να μεταβιβαστούν από το ένα κύτταρο στο κύτταρο καθώς διαιρούνται — και από γενιά σε γενιά, μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν σύνθετες επιδράσεις σε ορισμένες παθήσεις με την πάροδο του χρόνου, με την έκθεση σε τοξικές ουσίες να αλλάζει «δραματικά» την επιγενετική κάθε γενιάς. Η επίπτωση της παχυσαρκίας, της νεφρικής νόσου και της νόσου του προστάτη αυξήθηκε σε κάθε επόμενη γενιά μετά την πρώτη έκθεση σε τοξική ουσία. Μέχρι να μεγαλώσουν και οι επόμενες τρεις γενιές που δεν είχαν εκτεθεί σε χημικά, ο κίνδυνος για τέτοιες καταστάσεις είχε αυξηθεί έως και 70%.

Οι προηγούμενες έρευνες εξέτασαν μόνο τις επιπτώσεις της έκθεσης μίας γενιάς σε τοξικές ουσίες, λέει στο Fortune ο Michael Skinner, καθηγητής βιολογίας στο WSU και συντάκτης της μελέτης.

«Διαπιστώσαμε ότι εάν πολλές γενιές έχουν έκθεση σε διαφορετικές ουσίες, τελικά υπάρχει μια ενίσχυση ή σύνθετη επίδραση σε ορισμένες ασθένειες», λέει.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρώπη έχουν ποσοστά παχυσαρκίας περίπου 50% και βρίσκονται τρεις γενιές μετά την την αρχική έκθεση του πληθυσμού στο DDT τη δεκαετία του 1950, επισημαίνει, γεγονός που μπορεί να δείχνει ότι οι αλλαγές στο επιγονιδίωμα που προκλήθηκαν από την έκθεση ολόκληρων γενεών σε τοξικές χημικές ουσίες δημιούργησαν έναν πληθυσμό περισσότερο ευπαθή σε διάφορες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας.

Ένα άτομο σήμερα που τρώει πολλά λιπαρά και ζάχαρη μπορεί κάλλιστα να αναπτύξει παχυσαρκία. Αλλά οι πρόγονοί του που δεν είχαν εκτεθεί σε τέτοιες τοξικές ουσίες μπορεί να μην το έκαναν, ακόμα κι αν έτρωγαν την ίδια ανθυγιεινή διατροφή, ισχυρίζεται.

«Αυτό μας λέει ότι αυτό στο οποίο εκτέθηκαν οι παππούδες σας θα δώσει σε εσάς και στα παιδιά και στα εγγόνια σας διάφορες παθήσεις και θα συνεχίσει στις επόμενες γενιές», προσθέτει. «Δεν είναι η άμεση έκθεση που έχει σημασία, τόσο πολύ», εξηγεί.

Το γονιδίωμα ως δευτερεύων παίκτης

Αυτή η μετάδοση παθήσεων από τη μία γενιά στην άλλη είναι γνωστή ως επιγενετική διαγενεακή κληρονομικότητα, μια «μη γενετική μορφή κληρονομικότητας που τώρα συνειδητοποιούμε ότι υπάρχει», λέει ο Skinner.

Ο αντίκτυπος διαφόρων περιβαλλοντικών παραγόντων -όπως το κλίμα, η διατροφή και οι τοξικές ουσίες- στο επιγονιδίωμα έχει αποδειχθεί ότι εκτείνεται σε δεκάδες εκατοντάδες γενιές στις μύγες των φρούτων και εκατοντάδες γενιές στα φυτά.

Παρ’ όλο που το DNA ενός ατόμου είναι σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη κάποιας πάθησης, δεν είναι τόσο σημαντικό όσο το επιγονιδίωμα, λέει ο Skinner. Παράδειγμα: Γενετικές μεταλλάξεις που βρέθηκαν στα γονίδια BRCA1 και BRCA2, που έγιναν διάσημα από το άρθρο της Angelina Jolie το 2013 στους New York Times, βρίσκονται μόνο στο 1% έως 7% των ασθενών με καρκίνο του μαστού που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό.

«Δεν είναι στην πραγματικότητα αυτό που ρυθμίζει τόσο πολύ τη βιολογία», λέει ο Skinner για τέτοια γενετικά λάθη. Από τις πολυάριθμες μεταλλάξεις του DNA που έχει κάθε άτομο, μόνο το 1% μπορεί να συμβάλει στην ασθένεια.

«Είναι οι αλλαγές στην επιγενετική που μπορούν να σας δώσουν μια ασθένεια ή να σας κάνουν ψηλότερους ή κοντύτερους ή παχύσαρκους ή μη παχύσαρκους», λέει.

Η περίπτωση του καρκίνου του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού προκαλείται από πολύ περισσότερα από ένα γονίδιο, λέει.

«Αν πάρετε το γονίδιο BRAC2, το οποίο είναι ένα από τα πρώτα γονίδια που συσχετίζεται σημαντικά με τον καρκίνο του μαστού, και δείτε 100 άτομα με καρκίνο του μαστού, μόνο ένα από αυτά τα 100 άτομα μπορεί να έχει μετάλλαξη στο BRAC2», τονίζει.

«Η ιδέα ότι ένα και μόνο γονίδιο ή ακόμη και ένας μικρός αριθμός γονιδίων ελέγχουν τη βιολογία δεν είναι ακριβής», προσθέτει. «Χρειάζονται εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, γονίδια» για να καταλήξει κανείς σε οποιαδήποτε ιατρική πάθηση – και όλα τα γονίδια που συμβάλλουν πρέπει να «ενεργοποιηθούν» από το επιγονιδίωμα.

Η μελέτη είναι ένα «καμπανάκι» για τον βαθμό στον οποίο επηρεάζει την υγείας μας η έκθεσή μας σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, λέει ο Skinner – αν όχι την υγεία της γενιάς μας, αναμφίβολα της επόμενης και ίσως στο διηνεκές.

«Τώρα συνειδητοποιούμε ότι αυτό που κάνουμε στον εαυτό μας όσον αφορά την έκθεση δεν επηρεάζει εμάς τόσο πολύ, αν και μπορεί», προσθέτει, «αλλά έχει δραματικές επιπτώσεις στις επόμενες γενιές».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μήπως έχετε έλλειψη μαγνησίου; Ποια είναι τα προειδοποιητικά συμπτώματα

Φάρμακα αδυνατίσματος: 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε, σύμφωνα με καθηγητή του Yale

Τον Μάρτιο ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ξεσπά ο Γιώργος Λιάγκας για Μαλλιωτάκη – Σταυράκη: «Σαν να είναι φτιαγμένες με πλαστελίνη, κέρινα ομοιώματα»

Ξεσπά ο Γιώργος Λιάγκας για Μαλλιωτάκη – Σταυράκη: «Σαν να είναι φτιαγμένες με πλαστελίνη, κέρινα ομοιώματα» Παρασκευή, 20.9.2024, 14:07 Zappit@ZAPPIT_ «Δεν είναι ανθρώπινες έτσι. Είναι σαν ξύλινες», είπε ο Γιώργος Λιάγκας Ο Γιώργος Λιάγκας δεν άντεξε και ξέσπασε σήμερα στο Πρωινό, βλέποντας μια κοινή φωτογραφία της Πόπης Μαλλιωτάκη με τη Μαρίνα Σταυράκη. Συγκεκριμένα, πρόκειται για

Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου: “Ζω με 1400 ευρώ το μήνα, έφυγαν τα σπίτια από πάνω μου και ξεχρέωσα την εφορία”

Παρασκευή, 20.9.2024, 13:56 Zappit@ZAPPIT_ "Ζω με έναν φίλο μου γύρω στα 15 χρόνια. Δεν υπάρχει τίποτα ερωτικό μεταξύ μας". Η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου μιλάει αποκλειστικά στο «Happy Day» και τη Σταματίνα Τσιμτσιλή για τον Ανδρέα Παπανδρέου, το σημερινό ΠΑΣΟΚ που δεν θυμίζει σε τίποτα το κόμμα των ένδοξων χρόνων, τον Νίκο Ανδρουλάκη, ενώ αποκαλύπτει και

Ο θηλασμός ζωτικής σημασίας για τη διαμόρφωση του μικροβιώματος και της υγείας των πνευμόνων

Το μητρικό γάλα ρυθμίζει το μικροβίωμα του μωρού κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής του και αυτό με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο να αναπτύξει το παιδί άσθμα. Αυτό διαπιστώνει μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές του NYU Langone Health και του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα στον Καναδά, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell. Οι ερευνητές μελέτησαν

Νότης Σφακιανάκης: Δεν επιστρέφω, δεν με κατανοούν – Η πρώτη δήλωση μετά από καιρό 

Πιο ξεκάθαρος από ποτέ ήταν ο Νότης Σφακιανάκης στην πρώτη, ύστερα από πολύ καιρό, δημόσια δήλωσή του. Ο γνωστός τραγουδιστής δεν έχει πρόθεση να επιστρέψει ούτε στις πίστες ούτε στη δισκογραφία. Τον τελευταίο καιρό, υπάρχει έντονη φημολογία ότι ο Νότης Σφακιανάκης σχεδιάζει την επιστροφή του στη νυχτερινή ζωή και ετοιμάζεται να εμφανιστεί σε νυχτερινό κέντρο.

Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου: Εδώ και χρόνια δεν ψηφίζω ΠΑΣΟΚ – Ζω με έναν μισθό 1400 ευρώ

Λίγο πριν τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, η Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου, παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής (20.09.2024) μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στη Σταματίνα Τσιμτσιλή και το «Happy Day». Η Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, δε θα μπορούσε να μη σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται στο ΠΑΣΟΚ λόγω της εσωκομματικής κούρσας, λέγοντας πως η ίδια εδώ

Νέα γενιά φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας – Bραβευμένη ερευνήτρια προειδοποιεί για την κατάχρησή τους

Τα νέας γενιάς φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, που μέσα σε λίγα χρόνια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, «δεν είναι θαυματουργά και δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται για αισθητικούς λόγους», προειδοποιεί η χημικός Svetlana Mojsov, μία από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα για την ανάπτυξή τους. Μαζί με δύο ακόμη ερευνητές, τους Joel Habener και Lotte

Ο Έρως χρόνια δεν κοιτά: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Γιώργου Πατούλη με την 30 χρόνια μικρότερη σύντροφό του Νάνσυ Κοίλου

Ενδιαφεροντα ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΟΥΛΗΣ Ο Έρως χρόνια δεν κοιτά: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Γιώργου Πατούλη με την 30 χρόνια μικρότερη σύντροφό του Νάνσυ Κοίλου Την πρώτη δημόσια εμφάνιση με τη σύντροφό του, Νάνσυ Κοίλου μετά την αποκάλυψη ότι θα γίνουν γονείς πραγματοποίησε ο Γιώργος Πατούλης Τζωρτζίνα Φράγκου 20.09.2024 | 15:24 Την πρώτη δημόσια εμφάνιση με

Η Ελένη Μενεγάκη αγκαλιά με τον γιο της, Άγγελο Λάτσιο, στην παραλία – Δείτε τη φωτογραφία

Η Ελένη Μενεγάκη απολαμβάνει τις διακοπές στην Άνδρο και μάλιστα έκανε μια ανάρτηση στο προφίλ της στο Instagram, ποζάροντας στον φωτογραφικό φακό αγκαλιά με τον γιο της, Άγγελο Λάτσιο στην παραλία. «Έναν τον έχω αλλά κάνει για πολλούς! Ο γιος μου που με κάνει ευτυχισμένη και περήφανη κάθε μέρα!», σημείωσε η Ελένη Μενεγάκη στη λεζάντα

Ozempic, Wegovy, Zepbound: Πως «άνοιξαν τον δρόμο» για νέα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το Ozempic προειδοποιούν για την κατάχρηση των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας και τις παρενέργειες. Τα νέας γενιάς φάρμακα κατά της παχυσαρκίας, που μέσα σε λίγα χρόνια έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, όπως το Ozempic, «δεν είναι θαυματουργά και δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνονται για αισθητικούς λόγους», προειδοποιεί η χημικός Svetlana Mojsov, μία

Κατερίνα Παπουτσάκη: Έχασα πολλά κιλά, πέρασα ένα ζόρι για κάτι που δεν μπορούμε να συζητήσουμε

 Η Κατερίνα Παπουτσάκη ήταν καλεσμένη στο «Happy Day» και αποκάλυψε στη Σταματίνα Τσιμτσιλή τον λόγο που την έκανε να χάσει αρκετά κιλά. «Πρώτη φορά στη ζωή μου γυμνάστηκα συστηματικά πέρυσι τον Ιανουάριο για ένα τρίμηνο. Δεν προσέχω τη διατροφή μου, αλλά η αλήθεια είναι ότι γύρω στον Μάιο δεν πέρασα καλά ψυχικά. Όταν παθαίνω αυτά τα δικά

Festival Alzheimer 2024 στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: «Δίνουµε το σωστό στίγµα για την άνοια!»

Άτομα με άνοια και φροντιστές! Αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές στο Festival Alzheimer 2024 που διοργάνωσε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος Συνάνθρωποι μας που δεν δίστασαν να μιλήσουν  δημόσια για τα βιώματα και τις προκλήσεις της ζωής τους, αντιμετωπίζοντας το στίγμα που συνοδεύει τη νόσο. Και επικυρώνοντας το

Αρνίσια παϊδάκια

Προσθήκη στα αγαπημένα Από τον σεφ Παντελή Σοφοκλέους ΥΛΙΚΑ 15 αρνίσια παϊδάκια 10 γρ. φρέσκια ρίγανη 10 γρ. δεντρολίβανο φρέσκο 10 γρ. θυμάρι φρέσκο 5 γρ. μαντζουράνα φρέσκα 5 γρ. φασκόμηλο φρέσκο 4 σκελίδες σκόρδο 20 γρ. αλάτι 100 ml ελαιόλαδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα αρωματικά σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το