Παιδιά που είχαν γεννηθεί κωφά απέκτησαν ακοή χάρη σε γονιδιακές θεραπείες

Date:

Τι έδειξαν οι πρώτες δοκιμές τριών γονιδιακών θεραπειών σε παιδιά με συγγενή (εκ γενετής) κώφωση.

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα είχαν τρεις γονιδιακές θεραπείες που αναπτύσσονται για παιδιά τα οποία γεννιούνται με συγγενή κώφωση.

Επιστήμονες από Κίνα και ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι η γονιδιακή θεραπεία που δοκίμασαν αποκατέστησε την ακοή και βελτίωσε την ομιλία των πέντε από τα έξι μικρά παιδιά στα οποία χορηγήθηκε.

Μία ημέρα νωρίτερα είχε γίνει γνωστή ανάλογη βελτίωση σε ένα 11χρονο παιδί που έκανε μία άλλη αντίστοιχη θεραπεία. Και τον περασμένο Οκτώβριο αναφέρθηκαν θετικά ευρήματα στο πρώτο παιδί που υποβλήθηκε στην τρίτη θεραπεία.

Η γονιδιακή θεραπεία για την συγγενή (εκ γενετής) κώφωση της Κίνας αναπτύσσεται από την εταιρεία Refreshgene Therapeutics. Τη σχετική έρευνα πραγματοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στις ΗΠΑ, και το Πανεπιστήμιο Fudan, στην Κίνα. Τα πρώτα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Μετάλλαξη στο γονίδιο OTOF

Στη μελέτη αυτή εντάχθηκαν έξι παιδιά ηλικίας 1-7 ετών. Όλα έπασχαν από συγγενή κώφωση λόγω μετάλλαξης στο γονίδιο OTOF. Το γονίδιο αυτό παράγει μία πρωτεΐνη που λέγεται ωτοφερλίνη (otoferlin). Η πρωτεΐνη αυτή είναι  απαραίτητη για την μετάδοση μηνυμάτων από τα αυτιά στον εγκέφαλο.

Η απώλεια της ακοής προσβάλλει περισσότερο από 1,5 δισεκατομμύριο ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Περίπου 30 εκατομμύρια είναι παιδιά με μειωμένη ακοή λόγω  συγγενών (εκ γενετής) διαταραχών. Η μετάλλαξη του γονιδίου OTOF μπορεί να προκαλέσει ολική κώφωση.

Η ωτοφερλίνη παράγεται από τα κύτταρα του κοχλία – μίας δομής στο έσω ους που έχει τη μορφή σαλιγκαριού. Η δομή αυτή είναι υπεύθυνη για την μετατροπή των κυμάτων του ήχου σε ηλεκτρικούς παλμούς, τους οποίους θα μεταφέρουν στη συνέχεια νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο. Εκεί θα μετατραπούν πάλι σε ήχο, για να μπορέσουμε να ακούσουμε.

Η ωτοφερλίνη παίζει ρόλο στην μετάδοση των ηλεκτρικών παλμών από τα κοχλιακά κύτταρα στα νευρικά. Δίχως αυτήν, τα ηλεκτρικά μηνύματα δεν φτάνουν ποτέ στον εγκέφαλο και ο ασθενής είναι κωφός.

Η νέα μελέτη

Στη μελέτη των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Fudan, τα τέσσερα από τα έξι συμμετέχοντα παιδιά φορούσαν κοχλιακά εμφυτεύματα. Τα εμφυτεύματα αυτά επιτρέπουν διόρθωση της ακοής όσο είναι ενεργοποιημένα. Όταν ήταν σβηστά, τα παιδιά είχαν ολική κώφωση.

Τα δύο μικρότερα παιδιά, ηλικίας 1 και 2 ετών, δεν φορούσαν κοχλιακά εμφυτεύματα.

Οι επιστήμονες έκαναν σε όλα εγχύσεις ενός αβλαβούς ιού που περιείχε υγιή κόπια του γονιδίου OTOF. Ο ιός μολύνει τα κύτταρα-στόχους και εισαγάγει το υγιές γονίδιο στο DNA τους. Έτσι, τα κύτταρα αρχίζουν να παράγουν την πρωτεΐνη που λείπει.

Οι επιστήμονες περίμεναν 4-6 εβδομάδες πριν ελέγξουν την ακοή των παιδιών. Όπως διαπίστωσαν, τα πέντε από τα έξι είχαν αισθητή βελτίωση της ακοής τους, η οποία εντεινόταν με την πάροδο του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, 26 εβδομάδες (6 μήνες) μετά τις εγχύσεις, τα τρία μεγαλύτερα παιδιά μπορούσαν να κατανοούν και να ανταποκρίνονται στην ομιλία, ακόμα και με απενεργοποιημένα κοχλιακά εμφυτεύματα. Τα δύο από αυτά μπορούσαν να ακούν την ομιλία και σε πολύβουο χώρο. Μπορούσαν επίσης να συνομιλούν στο τηλέφωνο.

Τα πιο μικρά παιδιά επίσης έδειχναν βελτιωμένη ικανότητα στην αναγνώριση της ομιλίας. Ήταν όμως πολύ μικρά για να υποβληθούν σε ορισμένα τεστ. Ωστόσο οι ερευνητές είδαν, λ.χ., ότι το μωράκι του 1 έτους άρχισε να αντιδρά στα ερεθίσματα και να εκφέρει απλές πρώτες λέξεις, όπως «μαμά».

Τα περισσότερα παιδιά είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν βελτιώσεις πριν από τον πρώτο έλεγχο των 4 εβδομάδων. Το ένα από αυτά, όμως, δεν έδειξε καμία βελτίωση, για άγνωστους έως στιγμής λόγους.

Ελπίδες και για άλλες μορφές

«Η μελέτη αυτή δίνει ελπίδες για την ανάπτυξη θεραπειών και για άλλα είδη γενετικής κώφωσης», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Zheng-Yi Chen, καθηγητής Ωτολαρυγγολογίας, Χειρουργικής Κεφαλής & Τραχήλου στο Χάρβαρντ. «Η μελέτη μας αποδεικνύει την θεωρία μας και τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε ταχύτερα τις κλινικές μελέτες».

Την Τρίτη, ξεχωριστή ομάδα επιστημόνων είχε ανακοινώσει αποκατάσταση της ακοής και σε 11χρονο με κώφωση λόγω της μετάλλαξης του γονιδίου OTOF. Ο 11χρονος είναι ο πρώτος που έλαβε αντίστοιχη γονιδιακή θεραπεία την οποία αναπτύσσει η εταιρεία Eli Lilly.

Τον περασμένο Οκτώβριο, εξ άλλου, η εταιρεία Regeneron Pharmaceuticals ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα ασφαλείας και αποτελεσματικότητας για το πρώτο παιδί που έλαβε την δική της αντίστοιχη γονιδιακή θεραπεία.

Αναθεωρημένα αποτελέσματα από όλες αυτές τις μελέτες θα παρουσιασθούν τον Φεβρουάριο, σε συνέδριο της Εταιρείας Έρευνας Ωτολαρυγγολογίας (ARO), αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

«Αποτελεσματική θεραπεία για την κώφωση είχε να αναπτυχθεί 60 χρόνια. Η τελευταία φορά ήταν τα κοχλιακά εμφυτεύματα», είπε ο Dr. Chen. «Τα νέα ευρήματα αποτελούν ορόσημο που ανοίγει νέα εποχή στην αντιμετώπιση όλων των μορφών βαρηκοΐας».

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

ECDC για εγκαυματίες της Βόρειας Μακεδονίας: Η περίπτωση της Ρουμανίας που προβληματίζει τους ειδικούς

Τι συνέβη το 2015 με τους νέους που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα σε πυρκαγιά σε κλαμπ της Ρουμανίας. Συναγερμό έχει σημάνει το ECDC στις χώρες που δέχθηκαν εγκαυματίες από τη Βόρειο Μακεδονία, καθώς είναι πολύ πιθανό οι ασθενείς να έχουν μολυνθεί από επικίνδυνα μικρόβια, με μεγάλη ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά. Οι ασθενείς αυτοί είναι περισσότεροι από 55

Οι έφηβοι είναι πολύ θυμωμένοι – Πώς να διαχειριστούν οι γονείς την εφηβική οργή

Οι έφηβοι είναι πολύ θυμωμένοι – Πώς να διαχειριστούν οι γονείς την εφηβική οργή ΠΑΙΔΙ Τον ρόλο του θυμού στην εφηβεία αναλύει ο Νίκος Γιώτας, Κοινωνικός Λειτουργός – Ψυχοθεραπευτής της Γραμμής 115 25 & του Συμβουλευτικού Κέντρου του Μαζί για το Παιδί, εξηγώντας πώς λειτουργεί ως μοχλός αποσυμπίεσης των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νέοι σε

Βάρος στο στήθος: Καρδιακή πάθηση, άγχος ή πνευμονία – Όλες οι πιθανές αιτίες

Οι άνθρωποι συχνά συνδέουν ένα βαρύ αίσθημα που μπορεί να έχουν στο στήθος με καρδιακά προβλήματα, αλλά μπορεί να είναι σημάδι άγχους ή κατάθλιψης. Το σφίξιμο ή το βάρος στο στήθος μπορεί να προκύψει από διάφορες ψυχικές και σωματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του στρες, της μυϊκής καταπόνησης και των επιπλοκών των πνευμόνων. Μπορεί επίσης να είναι

Διάγνωση του καρκίνου με μια απλή αιματολογική εξέταση: Το παράδειγμα του 70χρονου Τζέφρι Μουρ

Ολοένα και πιο κοντά βρίσκονται οι επιστήμονες στην δημιουργία ενός απλού αιματολογικού τεστ, το οποίο θα διαγιγνώσκει τον καρκίνο χωρίς τις επίπονες και χρονοβόρες βιοψίες. Τέλος στις πολύπλοκες απεικονιστικές εξετάσεις, τις βιοψίες, ή τους μήνες αγωνίας μέχρι να επιβεβαιωθεί μια διάγνωση επιδιώκουν να δώσουν οι επιστήμονες, οι οποίοι εργάζονται πάνω σε μια καινοτόμο διαγνωστική μέθοδο

Πώς θα αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητά σας αν «κάνατε κράτει» τον χειμώνα

Σας περιμένουν καλύτερη υγεία, καλύτερη διάθεση, καλύτερη ισορροπία και ένα πλήθος άλλων πλεονεκτημάτων. Ποιος μπορεί να σας κατηγορήσει αν με τα κρύα είχατε εγκαταλείψει κάθε σωματική δραστηριότητα; Αλλά η έλλειψη δραστηριότητας δεν κάνει καλό ούτε στο σώμα ούτε στο μυαλό. Οπότε, τώρα που είναι άνοιξη, καλό είναι να αρχίσετε να γυμνάζεστε. Κι αν δεν είστε

Προσοχή στα fake παυσίπονα στο Ίντερνετ: Πέθανε νεαρός άνδρας στην Ολλανδία

Ο άτυχος ασθενής αγόρασε χωρίς ιατρική συνταγή ένα σκεύασμα που νόμιζε ότι περιείχε ισχυρό παυσίπονο φάρμακο. Πανευρωπαϊκό συναγερμό έχουν σημάνει οι υγειονομικές Αρχές της Ολλανδίας, καθώς ένας νεαρός άνδρας στο Άμστερνταμ έχασε τη ζωή του όταν πήρε ψευδεπίγραφο αναλγητικό (παυσίπονο) που προμηθεύτηκε μέσω διαδικτύου. Ο άτυχος 30χρονος αγόρασε χωρίς ιατρική συνταγή ένα σκεύασμα που πίστευε

Adolescence: Η σειρά που σφίγγει το στομάχι – Γιατί το πιο επικίνδυνο μέρος για έναν έφηβο είναι το δωμάτιό του

ΠΑΙΔΙ Η σειρά Adolecence παρουσιάζει αριστουργηματικά και σοκαριστικά την αγριότητα της σύγχρονης ψηφιακής εποχής, σε συνδυασμό με το γιγάντιο επικοινωνικό χάσμα γονέων - έφηβων. Δύο ειδικοί αναλύουν την οδυνηρή σειρά όπου η εφηβεία χάνει την αθωότητά της Τέσσερα επεισόδια ήταν αρκετά για να χτυπήσουν σαν γροθιά στο στομάχι όσων μεγαλώνουν παιδιά στην εφηβεία – ή

Ινομυαλγία: Συμπτώματα και τρόποι αντιμετώπισης μιας «αόρατης» αλλά εξουθενωτικής πάθησης

Η ινομυαλγία είναι στην πραγματικότητα αρκετά συχνή, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν έχουν καν ακούσει ποτέ γι' αυτήν, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μια επώδυνη κατάσταση Τι είναι η ινομυαλγία Όπως αναφέρει και η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα – ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α., η ινομυαλγία είναι ένας τύπος ρευματοπάθειας που επηρεάζει τους μύες και τους συνδέσμους, αλλά όχι τις αρθρώσεις.

Εφηβεία: Ο ρόλος των social media στις νεανικές φιλίες δεν είναι αυτός που νομίζαμε – Έρευνα αποκαλύπτει

ΠΑΙΔΙ Η συνδεσιμότητα και η ευκολία στην επικοινωνία που προσφέρουν οι κοινωνικές πλατφόρμες επικαλύπτονται από άλλες ιδιότητες, όχι και τόσο... φιλικές για τους εφήβους Σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τα ψηφιακά μέσα, οι έφηβοι είναι ίσως οι πρωταγωνιστές της σύγχρονης διαδικτυακής πραγματικότητας. Όσο, όμως, κι αν αυτό τους επιτρέπει να επικοινωνούν ευκολότερα και πιο

Ένας στους τρεις ζει σε σπίτι με εσωτερική ρύπανση από σόμπες και τζάκια

Ποιες είναι οι συχνότερες πηγές εσωτερικής ρύπανσης και με ποια προβλήματα υγείας σχετίζονται. Ένας στους τρεις ανθρώπους σε όλο τον κόσμο εκτίθενται σε εσωτερική ρύπανση στα σπίτια τους, λόγω των μέσων που χρησιμοποιούν για μαγείρεμα και θέρμανση, σύμφωνα με νέα μελέτη. Η εσωτερική ρύπανση είναι επικίνδυνη για την υγεία και κοστίζει ετησίως εκατομμύρια ζωές, προειδοποιούν

Υπνηλία την ημέρα: Ο άγνωστος κίνδυνος που κρύβει στους ηλικιωμένους

Τα ευρήματα νέας μελέτης σε μερικές εκατοντάδες 80χρονες εθελόντριες. Τι λένε οι ερευνητές. Η αυξανόμενη υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας δεν είναι μία αθώα κατάσταση, τουλάχιστον για τους ηλικιωμένους, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως όταν εκδηλώνεται σε προχωρημένη ηλικία, σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο

Challenges: Όλο και μικρότερα τα παιδιά που συμμετέχουν – Τι να προσέξουν παιδιά και γονείς

ΠΑΙΔΙ Η πρόσφατη περιπέτεια μιας 7χρονης στις ΗΠΑ, που κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της μετά από ένα ακραίο challenge, επαναφέρει τη συζήτηση για την ασφάλεια του διαδικτύου και την ορθή χρήση των κοινωνικών δικτύων Aκόμα  ένα περιστατικό σοβαρού τραυματισμού παιδιού μετά από κάποια πρόκληση στα κοινωνικά δίκτυα ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Η μόλις