Γιατί να υποθέτουμε ότι έχουμε COVID, ακόμα κι αν τα τεστ είναι αρνητικά

Date:

Τι αναφέρουν ειδικοί από το ΕΚΠΑ, καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση της υποπαραλλαγής JN.1.

Σταδιακή αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα της COVID-19 που οφείλονται στη νέα υποπαραλλαγή JN.1, που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Η υποπαραλλαγή αυτή ως φαίνεται μεταδίδεται ταχύτατα, αλλά τουλάχιστον δεν αυξάνει τον κίνδυνο να βρεθεί κανείς στο νοσοκομείο. Επιπλέον, δεν αυξάνει ούτε τον κίνδυνο θανάτου λόγω της COVID-19.

Ωστόσο τα ποσοστά μόλυνσης από την JN.1 είναι υψηλά. Επομένως, καλό είναι όσοι έχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό να υποθέσουν ότι πάσχουν από COVID-19, ακόμα και εάν τα τεστ βγαίνουν αρνητικά τις πρώτες ημέρες.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνουν οι κυρίες Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής και η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη, από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, παραθέτοντας τα τελευταία δεδομένα για τη νέα υποπαραλλαγή. Τα δεδομένα δημοσιεύθηκαν στις 12 Ιανουαρίου 2024 στην ιατρική επιθεώρηση JAMA.

Όπως εξηγούν οι δύο ειδικοί, η υποπαραλλαγή JN.1 είναι γόνος της παραλλαγής του BA.2.86. Έχει ήδη γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορωνοϊού στις ΗΠΑ – κάτι που η μητρική της παραλλαγή δεν κατάφερε.

Ευτυχώς, αν και τα κρούσματα της COVID-19 έχουν αυξηθεί, οι νοσηλείες και οι θάνατοι από τη νόσο εξακολουθούν να κυμαίνονται σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Πρώτα η ΒΑ.2.86…

Όταν το περασμένο καλοκαίρι αναδύθηκε η παραλλαγή BA.2.86,  φάνηκε ότι ήταν διαφορετική από την πρόγονό της, την BA.2. Σε σύγκριση με τη BA.2, η πρωτεΐνη ακίδας της BA.2.86 έφερε περισσότερες από 30 μεταλλάξεις. Επομένως ίσως θα μπορούσε να εξαπλωθεί πιο εύκολα.

Ωστόσο η BA.2.86 απέτυχε να κυριαρχήσει. Έως τις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, η BA.2.86 δεν ξεπέρασε το 3% μεταξύ των υπόλοιπων υποπαραλλαγών του κορωνοϊού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), των ΗΠΑ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η BA.2.86 αντιπροσώπευε το 8,9% των διαθέσιμων αλληλουχιών του ιού έως τις αρχές Νοεμβρίου 2023, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Εκείνη την περίοδο την ταξινόμησε, μαζί με τις  υποπαραλλαγές της, στις υποπαραλλαγές ενδιαφέροντος.

Σε άρθρο γνώμης (4 Ιανουαρίου 2024), υποστηρίχθηκε ότι η BA.2.86 ήταν μια υποπαραλλαγή τόσο διαφορετική από τις προηγούμενες του Omicron που ο ΠΟΥ θα έπρεπε να την είχε χαρακτηρίσει ως παραλλαγή ανησυχίας και να την ονομάσει με ένα διαφορετικό ελληνικό γράμμα.

…και μετά η JN.1

Τέσσερις εβδομάδες αργότερα, ο ΠΟΥ ταξινόμησε ξεχωριστά την JN.1, λόγω της ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της. Στις αρχές Ιανουαρίου 2024, το ποσοστό κυκλοφορίας της JN.1 μεταξύ των υποπαραλλαγών στις ΗΠΑ είχε εκτιναχθεί στο 61,6%. Δύο εβδομάδες νωρίτερα ήταν μόλις 38,8%, σύμφωνα με τα CDC.

Η πρωτεϊνική ακίδα της JN.1 φέρει μόλις μία (1) επιπλέον μετάλλαξη από την ακίδα της BA.2.86. Αυτή η μετάλλαξη ονομάζεται L455S. Ενισχύει την ικανότητα του ιού να δεσμεύεται στον υποδοχέα του μετατρεπτικού ενζύμου-2 της αγγειοτενσίνης (ACE2). Ο υποδοχέας αυτός είναι η «είσοδος» του κορωνοϊού στα κύτταρα.

Η JN.1 φαίνεται να είναι άκρως μεταδοτική, γι’ αυτό οι δείκτες ιικού φορτίου από τον SARS-CoV-2 αυξήθηκαν. Σε έκθεσή τους στις 5 Ιανουαρίου 2024, τα CDC εκτίμησαν ότι σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι:

  • Τα επίπεδα ιικής δραστηριότητας στα λύματα ήταν 27% υψηλότερα
  • Το ποσοστό των θετικών τεστ στα COVID ήταν 17% υψηλότερο

Εν τούτοις, παρά τα φαινομενικά υψηλότερα επίπεδα μόλυνσης, οι δείκτες της COVID-19 που απαιτούν ιατρική και νοσοκομειακή φροντίδα ήταν χαμηλότεροι. Ειδικότερα:

  • Οι επισκέψεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών για την COVID-19 μειώθηκαν κατά 21%
  • Το ποσοστό των θανάτων που αποδόθηκαν στην COVID-19 ήταν 3,6% (839 θάνατοι) για την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου 2023. Την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022, όμως, ήταν 5,2% (3.658 θάνατοι).

Για παν ενδεχόμενο

Δεδομένων των υψηλών ποσοστών μόλυνσης από την JN.1, τα άτομα με συμπτώματα στο αναπνευστικό θα πρέπει να υποθέτουν ότι έχουν COVID-19, ακόμα και αν τα τεστ βγαίνουν αρνητικά τις πρώτες ημέρες. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλείται σοβαρότερη ασθένεια.

Ωστόσο τα υψηλότερα ποσοστά της COVID-19 και οι άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού ώθησαν τα νοσοκομεία σε μερικές πολιτείες των ΗΠΑ να επαναφέρουν την υποχρεωτικότητα της μάσκας. Αυτό συνιστάται τουλάχιστον για το προσωπικό που αλληλεπιδρά άμεσα με τους ασθενείς.

Τι ισχύει για τα εμβόλια

Ευτυχώς τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την COVID-19 δείχνουν να προστατεύουν από σοβαρές ασθένειες, παρότι επικρατεί η υποπαραλλαγή JN.1.

Τα συστατικά του εμβολίου καθορίζονται μερικούς μήνες νωρίτερα, για να δοθεί χρόνος για την παρασκευή και τη διανομή τους. Επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν ταιριάζουν απολύτως με τις τρέχουσες παραλλαγές του κορωνοϊού που κυκλοφορούν.

Τα υπάρχοντα επικαιροποιημένα εμβόλια στοχεύουν την παραλλαγή XBB.1.5 – μία άλλη υποπαραλλαγή της Omicron, η οποία τείνει να εκλείψει. Στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει πια ελάχιστα κρούσματα.

Ευτυχώς, η εργαστηριακή έρευνα και τα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων από COVID-19 υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο XBB.1.5 εξακολουθεί να προστατεύει από τη σοβαρή νόσο παρότι επικρατεί η JN.1.

Η JN.1 φαίνεται να είναι μία από τις υποπαραλλαγές του κορωνοϊού που διαφεύγουν περισσότερο από κάθε άλλη της ανοσίας (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο κανείς δεν ζητά να αλλάξει η σύσταση των εμβολίων. Αντιθέτως, η τεχνική συμβουλευτική ομάδα του ΠΟΥ για τη σύνθεση εμβολίων COVID-19 συνέστησε τον Δεκέμβριο να διατηρηθεί ως έχει.

Το επικαιροποιημένο εμβόλιο που τώρα κυκλοφορεί παγκοσμίως για την COVID-19, μπορεί να μην αποτρέπει σταθερά λοιμώξεις που προκαλούνται από την JN.1 ή από άλλες υποπαραλλαγές της Omicron. Ωστόσο εξακολουθεί να μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα της νόσου σε όσους αρρωσταίνουν.

Ανεπαρκείς οι έως τώρα εμβολιασμοί

Τα εμβόλια, όμως, είναι αποτελεσματικά μόνο εάν οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν. Όπως φάνηκε με το δισθενές εμβόλιο που προηγήθηκε, η πρόσληψη της τελευταίας δόσης για τον COVID-19 ήταν χαμηλή.

Στις ΗΠΑ, όλα τα άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω ήταν κατάλληλα για το δισθενές εμβόλιο, το οποίο ήταν διαθέσιμο από τον Σεπτέμβριο του 2022. Εν τούτοις, το έκανε μόνο το 17% του πληθυσμού έως τις 10 Μαΐου 2023, σύμφωνα με τα CDC.

Τώρα, περίπου το 29% των ενηλίκων των ΗΠΑ έχουν κάνει το επικαιροποιημένοεμβόλιο για την COVID-19. Αντίστοιχα, το 47% έχουν λάβει το εμβόλιο της γρίπης, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Και στις ΗΠΑ, οι ασθενείς που νοσηλεύονται σήμερα είναι γενικά άτομα στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου που δεν έχουν επωφεληθεί από το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Αναπόφευκτα, η JN.1 θα κορυφωθεί άμεσα (αν δεν το έχει ήδη κάνει), καθώς την αντικαθιστούν νεότερες, πιο «έξυπνες» παραλλαγές του κορωνοϊού.Καθώς τους επόμενους μήνες, πολλοί άνθρωποι θα μολυνθούν από την JN.1, το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη θα έχει εμβολιαστεί ή θα έχει μολυνθεί ή και τα δύο.

Καθώς αποκτούν ανοσία κατά της JN.1, ο κορωνοϊός θα εξελιχθεί για να την αποφεύγει. Ο ιός βρίσκεται υπό πίεση στο να συνεχίσει να μεταλλάσσεται, για να μπορεί να αποφύγει την ανοσία και να μολύνει καλύτερα τον άνθρωπο. Έτσι είναι πιθανό το φθινόπωρο του 2024 να χρειασθούμε ένα νέο, επικαιροποιημένο εμβόλιο για την COVID-19.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ραγίζει καρδιές το αντίο της Λένας Παπαληγούρα: «Τώρα είναι κι οι δυο μαζί, κάπου στο σύμπαν»

Λένα Παπαληγούρα - Βαθιά συγκίνηση προκάλεσε στον καλλιτεχνικό κόσμο η είδηση του θανάτου του Κοσμά Φουντούκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ώρες

Η Τούνη στο πάρτι της απόλυτης χλιδής στο Λας Βέγκας – Η Λιμουζίνα, οι σαμπάνιες & το strip show!

Η Ιωάννα Τούνη συνεχίζει να μοιράζεται με τους followers της στιγμές από το ταξίδι της στο Λας Βέγκας, όπου βρέθηκε για να γιορτάσει το bachelorette party της κ

Ιωάννα Τούνη: Το νέο φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι της στο Λας Βέγκας και η επίσκεψη σε κλαμπ με στρίπερ

Νυφούλα ετοιμάζεται να ντυθεί η Στέλλα Πάσσαρη και έτσι ταξίδεψε μαζί με την κολλητή της, Ιωάννα Τούνη και τις φίλες τους στο Λας Βέγκας για το bachelorette party. Μπορεί εδώ και μία ημέρα η παρέα να έχει επιστρέψει, ωστόσο η γνωστή influencer μοιράζεται με… δόσεις στιγμιότυπα από το ταξίδι τους. Το βράδυ της Κυριακής (19.10.2025)

Ποσειδώνας Γιαννόπουλος: «Αν μου έδιναν εκπομπή στην ΕΡΤ και έκανα 2% τηλεθέαση, θα είχα παραιτηθεί από μόνος μου»

O Ποσειδώνας Γιαννόπουλος παραχώρησε δηλώσεις στην κάμερα της εκπομπής “Χαμογέλα και πάλι” και τη δημοσιογράφο Ρέα Ιωάννου, το πρωινό της Κυριακής, στο MEGA. Μέσα σε όλα, μάλιστα, ο έμπειρος ραδιοφωνικός παραγωγός κλήθηκε να σχολιάσει τόσο όσους μίλησαν για την πρόσφατη αποχώρηση του από το Πρωινό του ΑΝΤ1 όσο και στα πολυσυζητημένα πια νούμερα τηλεθέασης της

Τάσος Ιορδανίδης: «Διαπίστωσα ότι με διατροφή και άθληση καταπολέμησα σε μεγάλο βαθμό την ψωρίαση»

Για το αυτοάνοσο νόσημα από το οποίο πάσχει αλλά και για τη σχέση του με τη σύζυγό του, Θάλεια Ματίκα, μίλησε πρόσφατα ο Τάσος Ιορδανίδης. Ο πρώην πρωταγωνιστής της «Γης της ελιάς» και παρουσιαστής της εκπομπής «Καλημέρα είπαμε;» έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ και τον δημοσιογράφο Αστέρη Κασιμάτη. Μάλιστα, ο Τάσος Ιορδανίδης αναφέρθηκε και στην

Ραμόνα Βλαντή: «Όσο σχετική είμαι εγώ με την μουσική τόσο είναι η Έλενα Χριστοπούλου με την μόδα»

Η Ραμόνα Βλαντή παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής “Πρωινό Σαββατοκύριακο” και τον δημοσιογράφο Αρτ Αντιμιάν, το πρωινό της Κυριακής, στην ΑΝΤ1. Ανάμεσα σε άλλα, μάλιστα, το γνωστό μοντέλο μίλησε αφενός για τις κριτικές επιτροπές των ριάλιτι μόδας και αφετέρου για τις ενδυματολογικές επιλογές της Έλενας Παπαρίζου και της Καίτης Γαρμπή. Ειδικότερα, η Ραμόνα Βλαντή σημείωσε χαρακτηριστικά

ChatGPT και wearables στην αυτοφροντίδα μας: «Η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει συνείδηση, ούτε ευθύνη»

Ο σύγχρονος άνθρωπος ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό του στο smartwatch, αναζητά πληροφορίες στο ChatGPT και προσπαθεί να ερμηνεύσει τα δεδομένα για την υγεία του. Οι νέες τεχνολογίες υπόσχονται μια εποχή αυτοφροντίδας, όπου ο καθένας μπορεί να παρακολουθεί την υγεία του και να παίρνει αποφάσεις. Όμως, όπως συμβαίνει συχνά με τις υποσχέσεις της τεχνολογίας, η πραγματικότητα

Νέα δοκιμαστική θεραπεία μείωσε κατά 38% τον κίνδυνο επιδείνωσης επιθετικού καρκίνου του μαστού

Ελπίδα για εκατοντάδες γυναίκες που έχουν έναν από τους πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου του μαστού, φέρνει νέα κλινική μελέτη, η οποία έδειξε ότι πειραματική θεραπεία μείωσε κατά 38% τον κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου. Η μελέτη αφορούσε ασθενείς με προχωρημένο τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού (TNBC), έναν ιδιαίτερα δύσκολο τύπο στην αντιμετώπιση, με περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα 5 βασικά βήματα πριν τη θεραπεία, που εξασφαλίζουν επιτυχία

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου πλέον αντιμετωπίζεται πολύ αποτελεσματικά με τις νέες χειρουργικές μεθόδους, αρκεί να ακολουθούνται ορισμένοι κανόνες. Μετράμε περισσότερα από 200 χρόνια μετά την 1η επέμβαση παχέος εντέρου το 1823 στη Lyon της Γαλλίας και τώρα οι ασθενείς μπορούν πλέον να νιώθουν ότι υπάρχει και ελπίδα και λύση στο πρόβλημα τους. Οι κακοήθειες

Formula 1: Το 19ο Grand Prix του Όστιν απευθείας στον ΑΝΤ1

Το 19ο Grand Prix του φετινού Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, έρχεται στην πίστα «Circuit of the Americas» στο Όστιν των ΗΠΑ, και θα μεταδοθεί την Κυριακή, 19

Σίσσυ Χρηστίδου – Το σχόλιο για την προσωπική ζωή της Φαίης Σκορδά και ο αινιγματικός διάλογος στον αέρα: «Να παίρνουν σειρά κι άλλες»

Τα παραλειπόμενα από τη συνέντευξη που παραχώρησε η Μάρω Κοντού στη Φαίη Σκορδά σχολίασαν το πρωί της Κυριακής (19/10) η Σίσσυ Χρηστίδου και οι συνεργάτες

Δήμος Βερύκιος: «Πουλάω» γιατί είμαι αληθινός – Η κόντρα μου με τη Μεσσαροπούλου ήταν αληθινή, μου χάλαγε τον ειρμό της σκέψης μου

Ο Δήμος Βερύκιος παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» του Mega, όπου μίλησε για τις τηλεοπτικές κόντρες στο «Happy Day», τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και το ενδεχόμενο να παρουσιάσει δική του εκπομπή. Ο δημοσιογράφος μίλησε για την παρουσία του στην τηλεόραση και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις: «Πουλάω γιατί είμαι αληθινός, είμαι της αμερικάνικης σχολής, αν