Λέμφωμα Burkitt: Τι είναι και τι συμπτώματα προκαλεί σε παιδιά και ενήλικες

Date:

Οι όγκοι που προκαλεί το λέμφωμα Μπέρκιτ μπορεί να διπλασιαστούν σε μέγεθος εντός ωρών.

Θλίψη σκόρπισε η είδηση ότι έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου 2024 ο 30χρονος ποδοσφαιριστής Γιώργος Ζαγκλιβέρης από τις Σέρρες, ο οποίος έπασχε από λέμφωμα Burkitt.

Ο νεαρός άνδρας είχε συγκινήσει χιλιάδες κόσμου με τις αναρτήσεις που έκανε για την ασθένειά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τη νόσο.

Το λέμφωμα Burkitt (προφέρεται Μπέρκιτ) είναι ένας σπάνιος, ταχέως αναπτυσσόμενος καρκίνος. Τυπικά προσβάλλει παιδιά και λιγότερο συχνά νεαρούς ενήλικες. Ανήκει στα λεγόμενα μη-Hodgkin λεμφώματα από Β-κύτταρα και συχνά αρχίζει στην κοιλιά ή στον σπλήνα.

Επειδή εξελίσσεται γρήγορα, έχει μεγάλη σημασία να αρχίζει αμέσως η θεραπεία. Μελέτες έχουν δείξει πως σε τέτοια περίπτωση επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά ύφεσης της νόσου, αναφέρουν ειδικοί από την Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Τρεις τύποι

Υπάρχουν τρεις τύποι του λεμφώματος Burkitt. Κάθε ένας προσβάλλει με διαφορετικό τρόπο τους ασθενείς, αναλόγως με τον τόπο κατοικίας, την ηλικία και την υποκείμενη κατάσταση της υγείας τους. Οι τύποι αυτοί είναι:

  1. Ο ενδημικός. Είναι ο πιο συχνός τύπος. Τυπικά προσβάλλει παιδιά που ζουν στην Κεντρική Αφρική. Σχετίζεται με τον ιό Epstein-Barr (Έπσταϊν-Μπαρ) ο οποίος προκαλεί λοιμώδη μονοπυρήνωση. Τα παιδιά με ενδημικό λέμφωμα Burkitt συνήθως αναπτύσσουν όγκους στη γνάθο ή τα οστά του προσώπου.
  2. Ο σποραδικός. Ο τύπος αυτός είναι ο συχνότερος στη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη. Προσβάλλει περισσότερα παιδιά, αλλά και ενήλικες. Στα παιδιά αντιπροσωπεύει το 40% όλων των μη-Χότζκιν (μη-Hodgkin) λεμφωμάτων.
  3. Ο σχετιζόμενος με την ανοσοανεπάρκεια. Ο τύπος αυτός επηρεάζει ασθενείς με σύνδρομο επίκτητης ανεπάρκειας του ανοσοποιητικού συστήματος (HIV/AIDS). Σε σπάνιες περιπτώσεις προσβάλλει ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω άλλων ασθενειών ή λόγω ιατρικών θεραπειών.

Πόσο συχνό είναι

Το λέμφωμα Burkitt αντιπροσωπεύει κατά μέσον όρο το 1-5% όλων των μη-Χότζκιν λεμφωμάτων, αν και το ακριβές ποσοστό εξαρτάται όπως προαναφέρθηκε από την ηλικία. Στη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη είναι σπάνιο και συνήθως ανήκει στον σποραδικό τύπο του.

Όπως συμβαίνει με όλα τα λεμφώματα, έτσι και αυτό είναι συχνότερο στους άνδρες. Οι πάσχοντες από αυτό είναι τριπλάσιοι έως τετραπλάσιοι απ’ ό,τι οι γυναίκες ασθενείς, αναφέρουν ειδικοί από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ.

Η μέση ηλικία διαγνώσεως σε Ευρώπη και Β. Αμερική είναι τα 45 έτη. Στις ηλικίες κάτω των 16 ετών, το σποραδικό λέμφωμα Burkitt προκαλεί 4 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο παιδιά. Στους ενήλικες η αντίστοιχη αναλογία είναι 2,5 ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού. Η συνηθέστερη ηλικία διαγνώσεως στους παιδιατρικούς ασθενείς είναι 3-12 ετών.

Ο τύπος του λεμφώματος που σχετίζεται με την ανοσοανεπάρκεια προσβάλλει 22 άτομα ανά 100.000 ασθενείς στις ΗΠΑ.

Οι αιτίες

Ουδείς γνωρίζει τι ακριβώς προκαλεί το λέμφωμα αυτό. Οι επιστήμονες που το έχουν μελετήσει, το συσχετίζουν με αλλαγές σε ορισμένα γονίδια (μεταξύ αυτών το MYC) που ελέγχουν ορισμένες πλευρές της ανάπτυξης των κυττάρων. Ακόμα, όμως, δεν γνωρίζουν τι προκαλεί μετάλλαξη σε αυτά τα γονίδια, οδηγώντας στο συγκεκριμένο λέμφωμα.

Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι μερικοί ασθενείς με λέμφωμα Burkitt είναι φορείς του ιού Epstein-Barr. Αυτό όμως δεν ισχύει για όλους, ούτε το εκδηλώνουν όλοι όσοι μολύνονται από αυτόν τον ιό.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που προκαλεί διαφέρουν σε παιδιά και ενήλικες. Το κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι η αιφνίδια εκδήλωσή τους και η ταχύτατη επιδείνωσή τους. Στην πραγματικότητα, οι όγκοι που προκαλεί αυτό το λέμφωμα μπορεί να διπλασιαστούν σε μέγεθος εντός ωρών.

Η ένταση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων μπορεί να αποτελεί ένδειξη της ταχύτητας με την οποία αναπτύσσονται οι όγκοι. Πολλά από τα συμπτώματα που προκαλεί θυμίζουν άλλες, κοινές ασθένειες. Εν τούτοις, οι γιατροί της Cleveland Clinic συνιστούν άμεση επικοινωνία με τον γιατρό εάν παιδί ή ενήλικας παρουσιάσει οποιονδήποτε συνδυασμό των συμπτωμάτων που παρατίθενται στη συνέχεια ο οποίος επιδεινώνεται γρήγορα.

Μερικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα στα παιδιά είναι:

  • Πόνος στην κοιλιά
  • Ναυτία και έμετος
  • Ανορεξία
  • Αδυναμία και κόπωση
  • Διόγκωση των λεμφαδένων

Αντίστοιχα, μερικά συνηθισμένα συμπτώματα στους ενήλικες είναι:

  • Αδυναμία και κόπωση
  • Πυρετός
  • Αθέλητη απώλεια βάρους
  • Σοβαρή νυχτερινή εφίδρωση (ο ασθενής γίνεται μούσκεμα στον ιδρώτα)

Διάγνωση και θεραπεία

Το λέμφωμα Burkitt διαγιγνώσκεται με βιοψίες λεμφαδένων ή μυελού των οστών. Ο ιατρός μπορεί επίσης να συστήσει πρόσθετες εξετάσεις για να μάθει περισσότερα για τη νόσο ενός ασθενούς. Τέτοιες εξετάσεις είναι αξονική τομογραφία, τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET scan), κυτταρολογική εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού κ.λπ.

Η αντιμετώπιση συνίσταται στην άμεση έναρξη χημειοθεραπείας, με συνδυασμό πανίσχυρων φαρμάκων. Στόχος είναι να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα και να παρεμποδιστεί η περαιτέρω ανάπτυξη όγκων.

Οι περισσότεροι ασθενείς που διαγιγνώσκονται γρήγορα και αρχίζουν αμέσως θεραπεία έχουν μακροχρόνια ύφεση. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί για καιρό να μην έχουν ενδείξεις καρκίνου. Τα παιδιά είναι πιθανότερο να επιτύχουν μακροχρόνια ύφεση απ’ ό,τι οι ενήλικες.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τα 200 ωραιότερα θρυλικά αυτοκίνητα ξανά στον Άλιμο

Σε ατμόσφαιρα γιορτής και ύφος μονοήμερης εκδρομής, επιστρέφουν στον Άλιμο, για πέμπτη χρονιά την Κυριακή 26 Μαΐου, οι θρύλοι της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας

Παντελής Τουτουντζής για Κώστα Φραγκολιά: “Δεν έχεις λόγο να το κάνεις αυτό”

Ο Παντελής Τουτουντζής μίλησε στην κάμερα της «Super Κατερίνα» και απάντησε στα σχόλια του Κώστα Φραγκολιά για τη συμμετοχή του στο «Tv

Γιάννης Πουλόπουλος: Οι γονείς μου δεν με ρώτησαν ποτέ για τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό

Γιάννης Πουλόπουλος: Οι γονείς μου δεν με ρώτησαν ποτέ για τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό Γιάννης Πουλόπουλος: Οι γονείς μου δεν με ρώτησαν ποτέ για τον σεξουαλικό μου προσανατολισμό Δεν χρειάστηκε να κάνω αυτή την κουβέντα γιατί έτυχε να είμαι πάρα πολλά χρόνια με έναν άνθρωπο και κάποια στιγμή το κατάλαβαν, αποκάλυψε Ο Γιάννης Πουλόπουλος μίλησε

Eurovision: Η αντίδραση της Ελένης Φουρέιρα στην πρόκριση της Κύπρου

Η 16χρονη Silia Kapsis εντυπωσίασε την τραγουδίστρια με την ερμηνεία της 

Σαν ψέμα: Ο Πέτρος εκνευρίζεται με τη Ζωή

Σαν ψέμα: Ο Πέτρος κινδυνεύει να χάσει το βραβείο, λόγω του περιστατικού με τον κριτή. Έτσι εκνευρίζεται με τη Ζωή, που τη θεωρεί υπεύθυνη και

Άναυδη η Ελένη Μενεγάκη στον αέρα: Άφησε την Αντιγόνη Κουλουκάκου κι έφυγε τρέχοντας από το πλατό

Άναυδη η Ελένη Μενεγάκη στον αέρα: Άφησε την Αντιγόνη Κουλουκάκου κι έφυγε τρέχοντας από το πλατό Δείτε τι έγινε με την Ελένη Μενεγάκη και την Αντιγόνη Κουλουκάκου. Την Αντιγόνη Κουλουκάκου υποδέχθηκε σήμερα η Ελένη Μενεγάκη στο πλατό της εκπομπής της. Η ηθοποιός είχε φέρει στο στούντιο και τον δύο μηνών γιο της, κάτι που η

Αφρικανική σκόνη: Νέα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας – Πώς πρέπει να προφυλαχθούμε

Νέες οδηγίες προστασίας από την αφρικανική σκόνη εξέδωσε το υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια των πρόσφατων μετεωρολογικών προγνώσεων για την εμφάνισή της αύριο, Πέμπτη (9/5). Με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο παρέχονται συστάσεις και γενικά μέτρα προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού εξαιτίας της επιβάρυνσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Ακολουθεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας με

Η Δήμητρα Ματσούκα με λεοπάρ μαγιό στην παραλία – Ανέμελη με την οικογένειά της η ηθοποιός

Η Δήμητρα Ματσούκα φόρεσε το λεοπάρ μαγιό της και απόλαυσε τον ηλιόλουστο καιρό στην παραλία, παρέα με την αδελφή της, Μαρία, και τον ανιψιό της, Ραφαήλ, τον οποίο έχει βαφτίσει. Oι τρεις τους απόλαυσαν χαλαρές στιγμές κάτω από την ομπρέλα που έστησαν και η φωτογραφία τους δημοσιεύτηκε στο προφίλ της Μαρίας Ματσούκα στο Instagram. H

Δέσποινα Βανδή: Η αντίδραση για το δαχτυλίδι που της έδωσε ο Βασίλης Μπισμπίκης & η πρόταση γάμου

H Δέσποινα Βανδή μετά τις πασχαλινές της διακοπές στη Μύκονο με τον Βασίλη Μπισμπίκη μίλησε στο Πρωινό για τα επαγγελματικά της σχέδια, αλλά και για το...

Ελένη Μενεγάκη: Ανάστατη μετά τις διακοπές – «Πήρα τηλέφωνα με τον Μάκη για να μας πουν…»

Η Ελένη Μενεγάκη επέστρεψε από τις πασχαλινές διακοπές της χθες 7 Μαΐου, όμως δεν πρόλαβε να μπει στο σπίτι της στα Μελίσσια και… μία ταραχή την πήρε!

Φώτης Σεργουλόπουλος: Η αποκάλυψη για τον όρο που είχε βάλει η Σερτάμπ στη συνέντευξή της με τον παρουσιαστή

Φώτης Σεργουλόπουλος: Η αποκάλυψη για τον όρο που είχε βάλει η Σερτάμπ στη συνέντευξή της με τον παρουσιαστή Φώτης Σεργουλόπουλος: Η αποκάλυψη για τον όρο που είχε βάλει η Σερτάμπ στη συνέντευξή της με τον παρουσιαστή 21 χρόνια μετά, ο παρουσιαστής μοιράστηκε μερικές λεπτομέρειες για τη συνάντησή του με την Τουρκάλα νικήτρια της Eurovision του

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το backstage βίντεο από τα γυρίσματα του Maestro

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Το backstage βίντεο από τα γυρίσματα του Maestro GALA Χριστόφορος Παπακαλιάτης Maestro Maestro 2 Ο 2ος κύκλος θα κυκλοφορήσει στις 16 Μαΐου 08.05.2024, 14:23 Λίγες ημέρες πριν κυκλοφορήσει ο 2ος κύκλος του «Maestro», ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης έκανε μια ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Instagram. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης ανέβασε ένα βίντεο από τα