Σακχαρώδης διαβήτης: Πώς επηρεάζει λοιμώξεις και ανοσοποιητικό

Date:

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις διαβήτη καταγράφονται κάθε χρόνο. Στη χώρα μας πλήττει το 10-12% του πληθυσμού

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα.

Γνωστός ως ο «σιωπηλός δολοφόνος», ο διαβήτης αυξάνεται με γοργό ρυθμό στις ΗΠΑ (και στον κόσμο γενικότερα) και επηρεάζει περισσότερους από 34 εκατομμύρια Αμερικανούς.

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο νέες περιπτώσεις διαβήτη καταγράφονται κάθε χρόνο, ένας δυσοίωνος αριθμός. Στη χώρα μας πλήττει το 10-12% του πληθυσμού, μεταφραζόμενο στον ανησυχητικό αριθμό των 1.000.000 με 1.200.000 συμπολιτών μας.

«Ο διαβήτης δεν επηρεάζει μόνο την καρδιά, τα νεφρά και τον εγκέφαλο, αλλά έχει παρατεταμένη και καταστροφική επίδραση και στο ανοσοποιητικό σύστημα. Ο αρρύθμιστος, μακροχρόνιος διαβήτης αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό και αυξάνει την προδιάθεση για ασθένειες και λοιμώξεις. Είναι αποδεδειγμένο, και το ζήσαμε κατά την πρόσφατη εμπειρία μας με την COVID-19, ότι τόσο η μακροχρόνια καλή ρύθμιση του σακχάρου (ευγλυκαιμία), όσο και κυρίως η καλή ρύθμιση στις πρώτες ημέρες της λοίμωξης παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ευνοϊκή έκβαση της νόσησης. Ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα καθιστά επικίνδυνες τις λοιμώξεις για τα άτομα με διαβήτη και δυστυχώς η παραμικρή μόλυνση τους επηρεάζει δυσμενώς, αυξάνοντας τα ποσοστά νοσηλείας -θνητότητας ενώ παρατείνει το χρόνο αποθεραπείας τους», επισημαίνει ο κ. Αντώνιος Π. Λέπουρας Ειδικός Παθολόγος -Διαβητολόγος, Διευθυντής Παθολογικής – Διαβητολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General.

Οι πέντε μηχανισμοί με τους οποίους ο διαβήτης επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Οι πέντε μηχανισμοί με τους οποίους ο διαβήτης επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγεί σε σχετική ανοσοκαταστολή είναι:

1. Ο Σακχαρώδης διαβήτης μειώνει την ικανότητα του αμυντικού μηχανισμού και των λευκών αιμοσφαιρίων να φτάσουν γρήγορα και σε ικανοποιητικό βαθμό στο σημείο της μόλυνσης

Είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση – μια ασθένεια στην οποία φλεγμονή εντός των αιμοφόρων αγγείων και των αρτηριών δημιουργεί βλάβες γνωστές ως αθηρωματική πλάκα, που με τη σειρά της οδηγεί στη σκλήρυνση και στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Επηρεάζει έτσι σημαντικά την αμυντική ικανότητα του οργανισμού και την προσπάθεια των λευκών αιμοσφαιρίων (τα κύτταρα που καταπολεμούν την ασθένεια) να φτάσουν στο σημείο της μόλυνσης και να παραμείνουν εκεί. Αυτό οδηγεί σε καθυστερημένη επούλωση πληγών ή αυξημένη ευπάθεια σε επακόλουθες λοιμώξεις.

2. Η χρόνια υπεργλυκαιμία επιβραδύνει επιπλέον τη διάχυση του αίματος μέσω των αιμοφόρων αγγείων αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών σε
τραυματισμούς και μολύνσεις

Λόγω της πάχυνσης – γήρανσης των αιμοφόρων αγγείων, παρατηρείται μείωση της ροής του αίματος στο σημείο της μόλυνσης. Εν συνεχεία, η
μειωμένη ροή του αίματος, οδηγεί μικρότερες ποσότητες θρεπτικών ουσιών και άλλων υγιών κυττάρων στο σημείο του τραύματος, από τις απαιτούμενες για την επιδιόρθωσή του. Το δέρμα, βασικό εμπόδιο στην παροχή έμφυτης ανοσίας χάνει την ελαστικότητά του και δεν είναι αρκετά ικανό να παρέχει προστασία από μικροτραυματισμούς, φλεγμονές και λοιμώξεις.

Δημιουργείται επιπλέον καθυστέρηση στην επούλωση των πληγών αποτελώντας ένα «βολικό» τρόπο για τα βακτήρια να εισέλθουν στο σώμα και
να προκαλέσουν μόλυνση.

3. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης περιορίζουν και απορρυθμίζουν τη σύνθεση ουδετερόφιλων

Τα λευκά ουδετερόφιλα αιμοσφαίρια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμεσολάβηση της ανοσολογικής απόκρισης του ξενιστή σε βακτηριακές λοιμώξεις. Είναι τα πρώτα λευκοκύτταρα που φτάνουν στη μολυσμένη περιοχή και καταπολεμούν τη μόλυνση. Όμως τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης περιορίζουν και απορρυθμίζουν τη σύνθεση των ουδετερόφιλων στο σώμα.

Ο αρρύθμιστος διαβήτης βλάπτει την παραγωγή και την ωρίμανση των ουδετερόφιλων στο μυελό των οστών, οδηγώντας σε μείωση του αριθμού τους στο αίμα. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα εμποδίζει επίσης την ικανότητα των λευκοκυττάρων να κινητοποιηθούν και να φτάσουν στο σημείο της μόλυνσης, ώστε να διεγείρουν την απόπτωση και τη διαδικασία απομάκρυνσης ανεπιθύμητων κυττάρων μέσω προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου.

4. Ο σακχαρώδης διαβήτης οδηγεί σε μειωμένη ανταπόκριση του συμπληρώματος, σημαντικού παράγοντα του αμυντικού μηχανισμού στον οργανισμό

Το σύστημα του συμπληρώματος είναι αναπόσπαστο μέρος του ανοσοποιητικού μας, ενισχύει την ικανότητα των αντισωμάτων και των φαγοκυτταρικών κυττάρων να καταπολεμούν και να εξαλείφουν από το σώμα μας, μικρόβια και ιούς που προκαλούν ασθένειες.

Η υπεργλυκαιμία ή το υψηλό σάκχαρο στο αίμα προκαλεί ελαττώματα στους υποδοχείς του συμπληρώματος και βλάπτει την ικανότητά τους να προκαλούν φαγοκυττάρωση. Αυτή η διαταραχή της φαγοκυττάρωσης, με τη σειρά της, οδηγεί σε αυξημένη μικροβιακή δραστηριότητα στο σώμα και ενισχύει την ευαισθησία στις λοιμώξεις.

5. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα προσφέρει στα βακτήρια το τέλειο περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν και να αναπτυχθούν

Η υπεργλυκαιμία προάγει την παραγωγή καταστροφικών μορίων (AGEs) στο σώμα, τα οποία παρεμβαίνουν στον φυσικό αμυντικό μηχανισμό του σώματος και περιορίζουν την ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις και τις φλεγμονές. Ο εξασθενημένος αμυντικός μηχανισμός ανοίγει χώρο για πιο σοβαρές βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις όταν αυτές βρουν πύλη εισόδου στο σώμα (π.χ. τραυματισμοί-πληγές, αναπνευστικό σύστημα από εισπνοή, πεπτικό σύστημα με κατάποση, ουροποιογεννητικό, κλπ.).

Το αυξημένο σάκχαρο προάγει αυξημένα επίπεδα κετονικών σωμάτων στο σώμα οδηγώντας σε αυξημένη οξύτητα το αίμα, ένα περιβάλλον τέλειο για να ευδοκιμούν ανεξέλεγκτα τα μικρόβια.

Τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί το ανοσοποιητικό;

«Για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ο καλύτερος τρόπος να παραμείνουν προστατευμένοι είναι η ευγλυκαιμία, δηλαδή έλεγχος των επίπεδων σακχάρου στο αίμα και διατήρησή τους εντός των ορίων. Πολύ σημαντικό είναι επίσης η καλή ρύθμιση του σακχάρου ιδίως στην αρχή αλλά και καθ΄ όλη τη διάρκεια μιας λοίμωξης ώστε να αποτραπούν σοβαρές επιπλοκές και προβλήματα», σημειώνει ο κ. Λέπουρας.

Όπως λέει, εξίσου απαραίτητα, βέβαια, είναι:

– Η διακοπή του καπνίσματος.

– Η προσοχή στο βάρος: Η παχυσαρκία ή το υπερβολικό σωματικό βάρος, θέτει σε υψηλό κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 (ο συχνότερος τύπος) ενώ βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνει τη φλεγμονή και επιδεινώνει την βαρύτητα των λοιμώξεων όπως και άλλες χρόνιες παθήσεις. Τα παχύσαρκα άτομα χωρίς προβλήματα υγείας κατά την πανδημία της COVID-19, είχαν τον ίδιο ή και υψηλότερο κίνδυνο να διασωληνωθούν και να πεθάνουν με την ομάδα υψηλού κινδύνου όπως είναι τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

– Η τακτική άσκηση: Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την ινσουλίνη βοηθώντας την καλή ρύθμιση, μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνοντας σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Η καλή φυσική κατάσταση (fitness), εκτός του ότι είναι απαραίτητο συστατικό μακροζωίας και ευζωίας, έχει αποδειχθεί σε πολλές μελέτες πως βελτιώνει το ανοσοποιητικό όπως και τις εκβάσεις αλλά και τον χρόνο νόσησης σε όλες τις λοιμώξεις.

– Η σωστή διατροφή: Μία σωστή μεσογειακή διατροφή με φρούτα, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, π.χ. ολικής αλέσεως τρόφιμα (χωρίς υπερβολές, αλλά με μέτρο), λαχανικά, πρωτεΐνες με χαμηλά λιπαρά π.χ. γαλακτοκομικά, ψάρι, κρέας (κατσίκι, μοσχάρι, πουλερικά κ.λ.π.) μαγειρεμένα σε χαμηλές θερμοκρασίες, βοηθά αποδεδειγμένα σύμφωνα με μελέτες. Προσοχή, δεν βοηθούν η υπερκατανάλωση βιταμινών π.χ. βιταμίνη C ή D, ή διαφόρων συμπληρωμάτων που διαφημίζονται ως ενισχυτικά του ανοσοποιητικού, αντιθέτως μπορεί να προκαλέσουν
σοβαρές επιπλοκές και βλάβες στον οργανισμό.

«Να μην λησμονούμε ότι η σωματική ευεξία είναι μαζί με την ψυχική ευεξία και τη θετική στάση ζωής, οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος αποτελεσματική, απλή και ταυτόχρονα πολύ δύσκολη συνταγή για τη βελτίωση όχι μόνο του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά και της ποιότητας της ζωής μας», καταλήγει ο κ. Λέπουρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο διακοπτόμενος ύπνος στα 30-40 συνδέεται με γνωστικά προβλήματα 10 χρόνια μετά [μελέτη]

Η σύφιλη κάνει τραγική επανεμφάνιση στις ΗΠΑ

Ξεκούραση δεν είναι μόνο ο καναπές

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τζένη Μπότση: Η σπάνια φώτο με τον Αλέξανδρο Μιχαλά και την κόρη τους, Αλίκη

Η Τζένη Μπότση δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram μία σπάνια φωτογραφία με τον σύντροφό της, Αλέξανδρο Μιχαλά και την κόρη τους, Αλίκη.

Κομμάτα – Σαμαράς: Η κόρη τους έγινε 3 χρονών – Το πάρτι γενεθλίων & οι οικογενειακές φώτο

Η κόρη της Κωνσταντίνας Κομμάτα και του Γιώργου Σαμαρά είχε γενέθλια.  Η μικρή έγινε τριών χρονών και η μαμά της τής διοργάνωσε ένα υπέροχο πάρτι. Η γνωστή ηθοποιός δημοσίευσε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram απίθανα στιγμιότυπα από το πάρτι γενεθλίων! Η μικρή απόλαυσε κάθε στιγμή με τους φίλους της και με τους δύο υπέροχους

Μπέττυ Μαγγίρα: Πιστεύω ότι σαν εκπομπή αρέσουμε, αλλά το θέμα είναι να τα φέρνουμε και στο ταμείο

Τα κανάλια είναι επιχειρήσεις, αν μια εκπομπή τα φέρνει, συνεχίζει, είπε η παρουσιάστρια

Η Cate Blanchett και οι άλλες στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών

Για τρίτη φορά η Κέιτ Μπλάνσετ συνεργάστηκε με την καλλιτεχνική διευθύντρια ρολογιών και κοσμημάτων του Louis Vuitton, Francesca Amfitheatrof για την εμφάνισή της στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ των Καννών. Όπως είπε η Cate Blanchett συνεργάζεται με την Francesca έτσι ώστε να βρει όσο το όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους για να χρησιμοποιήσει τα κοσμήματα.

Η Κέιτ Μπλάνσετ έβαλε φόρεμα με τα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης – Η εμφάνιση στις Κάννες

Απίθανοι τύποι που δεν δυσκολεύτηκαν να γίνουν viral Ελεύθερος αφέθηκε ο οδηγός λεωφορείου που συνελήφθη για βιασμό μετά την καταγγελία 27χρονης Η Κέιτ Μπλάνσετ έβαλε φόρεμα με τα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης – Η εμφάνιση στις Κάννες Αυτή η νύχτα… έμεινε σε μπουζουξίδικο της Λάρισας, το διασκέδασαν μέχρι το πρωί – Φωτογραφίες από το

Η Καμίλα Καμπέγιο περιέγραψε την πρώτη φορά που έκανε σεξ 

Η Καμίλα Καμπέγιο μίλησε για την πρώτη φορά που έκανε σεξ. Σε συνέντευξη που έδωσε στο podcast «Armchair Expert», η 27χρονη τραγουδίστρια αποκάλυψε πως έκανε για πρώτη φορά σεξ στα 20 της. Η Καμίλα Καμπέγιο είχε σχέση τότε με τον life coacher, τον Μάθιου Χάσι. «Τον πλησίασα και του είπα ότι είμαι μεγάλη θαυμάστρια. Έτσι, πήγαμε για

Κολύμπι Vs τρέξιμο: Ποια είναι η καταλληλότερη άσκηση για εσάς;

Το κολύμπι ενισχύει τον καρδιακό ρυθμό, ενδυναμώνει τους μυς σε όλο το σώμα και καίει θερμίδες, παραμένοντας χαμηλής έντασης άσκηση. Το τρέξιμο ενδυναμώνει το κάτω μέρος του σώματος, βάζει φωτιά στις θερμίδες, ενώ βοηθά στην αποτροπή της απώλειας οστικής μάζας. Αν βρίσκεστε σε δίλημμα σχετικά με το ποιο από τα δύο να επιλέξετε, σας παρουσιάζουμε

Πρέπει να πλένετε το ρύζι πριν το μαγείρεμα; Τι απαντούν οι σεφ και η επιστήμη

Εσείς πλένετε το ρύζι πριν το μαγειρέψετε; Αν και είναι μία συνηθισμένη και συνιστώμενη πρακτική να πλένετε το ρύζι πριν το μαγειρέψετε, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για… να μην το κάνετε. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και το πλύσιμο του ρυζιού είναι συνιστώμενο για πολλούς λόγους, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, αν το ρύζι που

Άντζελα Γκερέκου: «Φτάσαμε στον πάτο με τον Τόλη αλλά ξανασηκωθήκαμε… Η κόρη μου πέρασε δύσκολα»

Μεγάλη Εικόνα: Καλεσμένη της Νίκης Λυμπεράκη ήταν η Άντζελα Γκερέκου και μίλησε για όλους και για όλα σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης. Η γνωστή ηθοποιός υποδέχθηκε τη Νίκη Λυμπεράκη στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κέρκυρα και μίλησε για όλους και για όλα. «Σε αυτό το σπίτι ζήσαμε με τον Τόλη από την αρχή της

Λένα Παπαδοπούλου στο gossip-tv: Η θεία της Πίτσα & η συνεργασία με τον Βοσκόπουλο: «Ένας πρίγκιπας»

Η Λένα Παπαδοπούλου είναι μία από τις πιο αγαπημένες Ελληνίδες τραγουδίστριες. Με πολλές διαχρονικές επιτυχίες στο ενεργητικό της και σπουδαίες συνεργασίες, είναι γεμάτη και πλήρης όμως ορεξάτη για νέα βήματα και νέα ξεκινήματα. Η Λένα Παπαδοπούλου, μιλά στο gossip-tv.gr για τα επαγγελματικά και τα προσωπικά της, αναφέρεται στις συνεργασίες που έχει κάνει επισημαίνοντας πως δεν

Συσκευή βοήθησε δεκάδες τετραπληγικούς ασθενείς να κινήσουν ξανά τα χέρια τους

Η συσκευή προκαλεί ηλεκτρική διέγερση στο νωτιαίο μυελό. Ελπίζεται ότι θα αποκαθιστά και την ικανότητα βάδισης. Μία εκπληκτική συσκευή που προκαλεί ηλεκτρική διέγερση στο νωτιαίο μυελό μέσω του δέρματος, επέτρεψε σε δεκάδες πάσχοντες από τετραπληγία να ανακτήσουν την κίνηση στα χέρια τους. Η συσκευή λέγεται ARC-EX. Λειτουργεί μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο δέρμα και ως