Τι αναφέρουν οι αρμόδιες Αρχές σε ΗΠΑ και Βρετανία όπου έχει πια κυριαρχήσει. Οι παλιές και οι νέες εκδηλώσεις.
Τα κυριότερα συμπτώματα που προκαλεί η παραλλαγή JN.1 η οποία σαρώνει Ευρώπη, ΗΠΑ και ως φαίνεται τη χώρα μας, παραθέτουν σε ανάλυσή τους ειδικοί από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Όπως αναφέρουν η κυρία Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο ιατρός Γιάννης Ντάνασης, η παραλλαγή JN.1 είχε ταχεία εξάπλωση τον Δεκέμβριο του 2023.
Πλέον αποτελεί το πιο κοινό στέλεχος του ιού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Νοσημάτων (CDC). Η εξάπλωσή της αυξάνει τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων και σε μικρότερο βαθμό τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Τα κρούσματα της JN.1 αυξάνονται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ινδία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα (Δεκέμβριος 2023) από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου (UK Office for National Statistics), τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα των πασχόντων από COVID είναι:
- Καταρροή (συνάχι) – αναφέρθηκε από το 31,1% των ασθενών
- Βήχας – 22,9%
- Πονοκέφαλος – 20,1%
- Αδυναμία ή κόπωση – 19,6%
- Μυϊκός πόνος – 15,8%
- Πονόλαιμος – 13,2%
- Προβλήματα ύπνου – 10,8%
- Ανησυχία ή άγχος – 10,5%
Οι διεθνείς υγειονομικές Αρχές επισημαίνουν πως δεν είναι ακόμα σίγουρο εάν οι λοιμώξεις από την JN.1 προκαλούν διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές. Ωστόσο «οι τύποι συμπτωμάτων και το πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου, παρά από ποια παραλλαγή προκαλεί τη μόλυνση», σημειώνουν τα CDC.
Και νέα συμπτώματα
Πολλά από τα συνηθέστερα συμπτώματα (π.χ. καταρροή, βήχας) έχουν αναφερθεί και κατά το παρελθόν σε ασθενείς με COVID. Στη λίστα όμως υπάρχουν μερικές νέες προσθήκες:
- Τα προβλήματα ύπνου
- Το άγχος
Επιπλέον, η απώλεια γεύσης και όσφρησης που κάποτε ήταν σήμα-κατατεθέν της COVID, αναφέρονται πλέον μόνο από το 2-3% των ασθενών.
Η ξαφνική άνοδος της JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική είτε καλύτερη στην αποφυγή του ανοσοποιητικού μας συστήματος (ανοσοδιαφυγή). Ωστόσο, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, δεν φαίνεται να είναι πιο επιθετική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν, σύμφωνα με το CDC.
Τέλος, οι συστάσεις παγκοσμίως για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τουCOVID-19 παραμένουν οι ίδιες:
- Μείνετε προσεκτικοί σε εσωτερικούς χώρους
- Εάν είστε θετικοί, τότε είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι, απομονωμένοι από τους άλλους για κάποιες ημέρες.
Σύμφωνα με τα CDC «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και κατά της υποπαραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η υποπαραλλαγή δεν επηρεάζει τις ισχύουσες συστάσεις».
Φωτογραφία: iStock