Βήχας με φλέματα: Πώς θα καταλάβετε αν κρύβει κάτι σοβαρό

Date:

Τι είναι τα φλέγματα και πότε αυξάνεται η παραγωγή τους. Ο ρόλος του βήχα. Πότε να πάτε στον γιατρό.

Τα φλέγματα είναι ένα από τα συμπτώματα των αναπνευστικών λοιμώξεων της εποχής, αλλά και χρόνιων πνευμονοπαθειών, στα οποία συνήθως δεν δίνουμε την απαιτούμενη σημασία.

Η υπερβολική παραγωγή τους, όμως, δεν είναι απλώς μία δυσάρεστη ενόχληση. Δυσχεραίνει την αναπνοή και αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης η οποία μπορεί να βλάψει τους πνεύμονες. Γι’ αυτό τον λόγο επιβάλλεται η λήψη μέτρων τόσο για την πρόληψη όσο και για την αποβολή τους.

Όπως εξηγεί η πνευμονολόγος-εντατικολόγος Ιωάννα Σιγάλα, διευθύντρια ΕΣΥ στην Α’ Κλινική Εντατικής Θεραπείας-Πνευμονολογίας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, τα πτύελα ή φλέγματα είναι ένας τύπος βλέννας που προέρχονται από τους πνεύμονες.

Είναι πιο παχύρρευστα από τη βλέννα που παράγεται στη μύτη και τα ιγμόρεια, ενώ το χρώμα και η σύστασή τους υποδεικνύει την αιτία δημιουργίας τους.

Την βλέννα αυτή παράγουν ειδικά κύτταρα κατά μήκος της αναπνευστικής οδού και βλεννογόνοι αδένες. Η παραγωγή της είναι απαραίτητη στον οργανισμό, διότι λιπαίνει τους αεραγωγούς και παγιδεύει ερεθιστικούς παράγοντες, όπως:

  • Ιούς
  • Βακτήρια
  • Αλλεργιογόνα

Πότε αυξάνονται

Τα φλέγματα παράγονται σε αυξημένα επίπεδα όταν υπάρξει:

  • Οξεία αναπνευστική νόσος (όπως η γρίπη και το κοινό κρυολόγημα)
  • Χρόνια πάθηση των πνευμόνων (όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, οι βρογχεκτασίες και η χρόνια βρογχίτιδα)
  • Φλεγμονή από κάποιο μικρόβιο
  • Ερεθισμός από γύρη ή καπνό

Αυξημένη παραγωγή πτυέλων προκύπτει επίσης από την αφυδάτωση, την κατανάλωση αλκοόλ και την παραμονή σε χώρους με ξηρή ατμόσφαιρα.

«Η παραμονή των πτυέλων στους πνεύμονες προκαλεί απόφραξή τους, πολλαπλασιασμό των μικροβίων, υπολειτουργία οργάνων, κακή οξυγόνωση, κόπωση, ακόμα και πνευμονία που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τη ζωή. Η αποβολή τους γίνεται μέσω του βήχα», εξηγεί η κυρία Σιγάλα.

Ο ρόλος του βήχα

Τις περισσότερες φορές, ο βήχας δεν είναι ανησυχητικός. Η πίεση που δημιουργείται και η ταχύτητα που παράγεται κατά τη διάρκειά του επιτρέπουν:

  • Να απομακρυνθούν τα φλέγματα
  • Να καθαρίσουν οι αεραγωγοί
  • Να λειτουργήσουν καλύτερα πνεύμονες και καρδιά

Ο έντονος βήχας, όμως, μπορεί να προκαλέσει διάφορες σωματικές επιπλοκές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

  • Αναπνευστικές
  • Καρδιαγγειακές
  • Γαστρεντερικές
  • Μυοσκελετικές
  • Νευρολογικές
  • Οφθαλμολογικές
  • Ουρογεννητικές

Ο χρόνιος βήχας που οφείλεται σε πνευμονική λοίμωξη ή χρόνια φλεγμονή, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ή εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Πέραν των συνεπειών που έχει στον οργανισμό, ο βήχας, ανεξαρτήτως αιτιολογίας, έχει και σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής του ασθενή. Πρόσφατη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, στη Σουηδία, έδειξε ότι μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική απομόνωση και επαναλαμβανόμενα καταθλιπτικά επεισόδια.

Όχι στα αντιβηχικά χωρίς συμβουλή ιατρού

Επομένως, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την αποβολή των πτυέλων και όχι για την καταστολή του βήχα, όπως εσφαλμένως πράττουν πολλές φορές οι ασθενείς, λαμβάνοντας αντιβηχικά φάρμακα χωρίς υπόδειξη γιατρού.

Για να αποβληθούν τα φλέγματα υπάρχουν πολλοί τρόποι, με κύριο τον ελεγχόμενο βήχα. Αυτός «ξεκολλά» τη βλέννα και τη βοηθά να μετακινηθεί μέσω των αεραγωγών. Αντιθέτως, οι ανεξέλεγκτες κρίσεις βήχα μπορεί να την παγιδεύσουν στους αεραγωγούς.

Για τη διευκόλυνση του ασθενoύς να απαλλαγεί από τα φλέγματα η κυρία Σιγάλα συνιστά:

  1. Την κατανάλωση άφθονου νερού (συμβάλλει στη μείωση της πυκνότητάς τους)
  2. Την παραμονή σε υγρά περιβάλλοντα (η χρήση αφυγραντήρα δεν βοηθά)
  3. Τη λήψη αποχρεμπτικών φαρμάκων (αραιώνουν την πυκνότητα των πτυέλων και διευκολύνουν την αποβολή τους, υπό την καθοδήγηση του θεράποντος πνευμονολόγου)
  4. Την λήψη αντιβιοτικών (εάν η παραγωγή φλεγμάτων οφείλεται σε βακτηριακή λοίμωξη)

Φυσικοθεραπεία και ειδικές συσκευές

Τα φλέγματα μπορούν να αποβληθούν και με τεχνικές φυσικοθεραπείας, αλλά και με συσκευές καθαρισμού αεραγωγών ή φορητές συσκευές θετικής εκπνευστικής πίεσης.

«Οι φορητές συσκευές θετικής εκπνευστικής πίεσης παράγουν ταλαντώσεις. Αυτές αποσπούν και ρευστοποιούν τις βρογχικές εκκρίσεις οι οποίες αποβάλλονται ευκολότερα μέσω του βήχα», εξηγεί η κυρία Σιγάλα.

Υπάρχουν συσκευές που χρησιμοποιούνται από το στόμα και λειτουργούν τόσο ως συσκευές εξάσκησης του αναπνευστικού συστήματος όσο και ως συσκευές αναπνευστικής θεραπείας, σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαίο. Με τη χρήση τους:

  • Διευρύνονται οι αεραγωγοί
  • Βελτιώνεται η ικανότητα των πνευμόνων και η ανταλλαγή αερίων
  • Μειώνεται η δύσπνοια
  • Προλαμβάνονται οι μολύνσεις των κατώτερων αεραγωγών
  • Μειώνεται η ανάγκη για λήψη αντιβιοτικών ή για νοσηλεία

Οι συσκευές αυτές έχουν μικρό μέγεθος και βάρος, ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα στους ασθενείς που βρίσκονται σε κατάκλιση, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε στάση σώματος. Ενδείκνυνται για ασθενείς με οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις ή χρόνιες πνευμονοπάθειες, καθώς και στους καπνιστές.

Οι συσκευές αυτές μπορούν να συνδυαστούν με νεφελοποιητές, η εναπόθεση φαρμάκων στους οποίους επισπεύδει τη θεραπεία.

Πότε να πάτε στον πνευμονολόγο

Ωστόσο τα φλέγματα, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να υποκρύπτουν κάτι σοβαρό. Απαιτείται άμεση εξέταση από τον πνευμονολόγο ιατρό εάν κάποιος πάσχει από οξεία αναπνευστική λοίμωξη και:

  • Ο βήχας επιμένει περισσότερο από 2 εβδομάδες ή
  • Συνοδεύεται από συριγμό/δύσπνοια ή πυρετό ή
  • Τα φλέγματα δεν είναι διαυγή

Από την κλινική εξέταση και τη ανάλυση των πτυέλων είναι εφικτή η σωστή αξιολόγηση και διαχείριση των λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού, όπως και άλλων μακροχρόνιων καταστάσεων υγείας.

«Γενικά, η παρουσία βήχα και πτυέλων που επιμένουν θα πρέπει να θορυβεί τους ασθενείς, διότι πίσω από αυτά μπορεί να κρύβονται πιο σοβαρά, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα», καταλήγει η κυρία Σιγάλα.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

14 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν έως το 2030 χωρίς την ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ

Τα ευρήματα νέας ανάλυσης. Τι προσέφερε από το 2001 έως το 2021 και τι θα κοστίσει η περικοπή της κατά 83%. Το δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ «Η Αμερική πρώτα» που είχε ως συνέπεια να μειώσει δραστικά την ανθρωπιστική βοήθεια προς τις φτωχές χώρες του κόσμου, θα κοστίσει έως το 2030 πάνω από 14 εκατομμύρια ζωές

Καλοκαίρι και εγκεφαλικά: Γιατί αυξάνονται τον Ιούλιο – Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Ανερχόμενη απειλή είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια τον μήνα Ιούλιο, ιδιαίτερα στις θερμές περιοχές. Η επιστημονική τεκμηρίωση για την αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων τον Ιούλιο είναι πλέον σαφής και ανησυχητική. Μεγάλη μελέτη στην Κίνα, που ανέλυσε περισσότερα από 82.000 περιστατικά μεταξύ 2019 και 2021, κατέγραψε σχεδόν διπλασιασμό του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού τις ημέρες που η θερμοκρασία

Εγκυμοσύνη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την σεξουαλική επαφή – Μια γυναικολόγος εξηγεί

Οι ορμόνες μια γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει την διάθεση αλλά και την σεξουαλική της λειτουργία. Είναι ασφαλές να έχετε σεξουαλικές επαφές κατά την εγκυμοσύνη; Πότε να ξεκινήσετε και πότε να σταματήσετε και τι να προσέχετε; Η μαιευτήρας/γυναικολόγος Ολουγουατόσιν Γκότζε, MD, συνεργάτης της Κλινικής του Κλίβελαντ, απαντά σε μερικές από τις πιο συνηθισμένες

Ενδοσκοπική επέμβαση αφαίρεσης όγκων από το κρανίο: Τέλος στα ανοιχτά χειρουργεία

Χωρίς ανοιχτό χειρουργείο στο κεφάλι , αλλά ενδοσκοπικά, μέσα από τη μύτη, αφαιρούνται πλέον με μεγάλη επιτυχία οι καρκινικοί όγκοι της βάσης του κρανίου. Η ριζική αυτή αλλαγή στη  χειρουργική αντιμετώπιση  των όγκων της βάσης του κρανίου – και συγκεκριμένα στον πρόσθιο κρανιακό βόθρο –  πραγματοποιείται   χάρη στην αλματώδη πρόοδο της ιατρικής τεχνολογίας. Αποτελέσματα τέτοιων

Καρκίνος: Νέα μελέτη δείχνει πως επηρεάζει την οικονομική και κοινωνική ζωή των ασθενών

Ο καρκίνος δεν επηρεάζει μόνο την υγεία. Συχνά έχει σημαντικό αντίκτυπο και στην οικονομική και κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ο καρκίνος δυσκολεύει την οικονομική και κοινωνική ζωή της πλειοψηφίας των ασθενών σε όλη την Ευρώπη, όπως δείχνει μια νέα μεγάλη έρευνα. Μια ιστορική μελέτη, με επικεφαλής το Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό

Καρκίνος: Νέο τεστ DNA δείχνει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί στη χημειοθεραπεία

Υπολογίζεται ότι το 20% έως 50% των ασθενών δεν ανταποκρίνονται στα χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Μία νέα εξέταση που μπορεί να προβλέψει με μεγάλη αποτελεσματικότητα εάν η χημειοθεραπεία θα αποδώσει στους ασθενείς ή όχι, ανέπτυξαν επιστήμονες από την Ισπανία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ. Το νέο τεστ εξετάζει τη δομή του γενετικού υλικού (DNA) των κυττάρων

Γυαλιά ηλίου: Τα μεγάλα λάθη που κάνουμε όταν τα αγοράζουμε και όταν τα χρησιμοποιούμε

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν τα διαλέγουμε και που δεν πρέπει να αποθηκεύουμε. Τι λέει ένας Έλληνας καθηγητής. Δεν ελέγχουμε αν είναι προστατευτικά. Δεν μας απασχολεί το μέγεθός τους. Τα φυλάμε όπου να ‘ναι. Αυτά είναι λίγα μόνον από τα λάθη που κάνουμε με τα γυαλιά ηλίου, τα οποία σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουμε δεν

5 ασκήσεις γιόγκα για επίπεδη κοιλιά και καύση του λίπους

FITNESS FITNESS Η πρακτική της γιόγκα δεν προσφέρει μόνο μεγαλύτερη ευλυγισία και ισορροπία του νου, αλλά κα αποτελεσματική καύση του λίπους στην κοιλιά, ειδικά εάν επαναλάμβανετε αυτές τις 5 θέσεις της  Παρότι η γιόγκα δεν είναι η πρώτη μορφή άσκησης που μας έρχεται στο μυαλό για την καύση του λίπους, αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο για

Με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα πάνω από 84 εκατ. Ευρωπαίοι – Τι προτείνουν οι ειδικοί

Διακήρυξη του ΠΟΥ και της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας για τις στρατηγικές πρόληψής τους. Διακήρυξη για τις Στρατηγικές Πρόληψης για τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα εξέδωσαν από κοινού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία, σε επιστημονική συνάντηση στο Δουβλίνο. Η συνάντηση διεξήχθη στις 16 Ιουνίου 2025. Την χώρα μας εκπροσώπησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ

Τα νέα φάρμακα για το αδυνάτισμα συνδέονται με τέσσερις παθήσεις των ματιών

Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες. Πόσο συχνές είναι αυτές οι επιπλοκές. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς. Τα νέα φάρμακα για τον διαβήτη και το αδυνάτισμα, όπως η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη, μονοπωλούν το ενδιαφέρον των ασθενών με παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2, καθώς μπορούν να τους βοηθήσουν να θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο

Ψητές τσιπούρες με κόλιανδρο και πράσινες ελιές

Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚΑ Για τη σος: 2 κ. γ. κόλιανδρο ξηρό, ολόκληρο 1/2 κ. γ. σπόρους μαύρου πιπεριού 1 λεμόνι 1 σκελίδα σκόρδο 1 φλ. φρέσκο μαϊντανό 10 πράσινες «τσακιστές» ελιές ή πράσινες ελιές καλαμών, χωρίς κουκούτσι 1/3 φλ. ελαιόλαδο Για το ψάρι: 2 μέτριες τσιπούρες (να χωρούν στο ταψί σας), Blue Island 20