Travel

Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Χριστούγεννα: Οι διήμερες αποδράσεις, οι κοντινές αποστάσεις και οι εναλλακτικοί προορισμοί κερδίζουν τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών φέτος τις γιορτές

Οι Έλληνες θα εκδράμουν τις φετινές γιορτές, όπως δείχνουν οι πολύ υψηλές κρατήσεις, τόσο σε κλασικούς χειμερινούς προορισμούς όσο και σε πιο εναλλακτικούς. Οι κοντινοί προορισμοί οι οποίοι περιορίζουν τα έξοδα καυσίμων και διοδίων, αλλά και οι ολιγοήμερες διακοπές των δύο και τριών ημερών είναι τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις επιλογές τους.

«Μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, οι προκρατήσεις κινούνταν στο 60% για το δεκαπενθήμερο 22 Δεκεμβρίου με 7 Ιανουαρίου. Στο αποκορύφωμα των γιορτών, η πληρότητα θα φτάσει το 80% με 100% ανάλογα με την περιοχή και τον προορισμό», λέει στο kathimerini.gr ο Άγγελος Καλλίας, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, δίνοντας τη γενική εικόνα για όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοντινοί στην Αθήνα προορισμοί βγαίνουν κερδισμένοι αφού το υψηλό κόστος μετακίνησης αποθαρρύνει τους Αθηναίους από τα μακρινά ταξίδια.

Ιδιαίτερα ευνοημένη είναι φέτος η περιοχή της Αρκαδίας αλλά και τα Τρίκαλα Κορινθίας, τα Καλάβρυτα, το Καρπενήσι όπως και η Μαγνησία (Βόλος και Πήλιο).

Πιο χαμηλή είναι η κίνηση –από Αθηναίους– σε προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας όπως Ημαθία, Πιερία, Δράμα και Ξάνθη, περιοχές οι οποίες προτιμώνται από επισκέπτες όμορων περιοχών της Μακεδονίας αλλά και της κεντρικής Ελλάδας. «Συμβαίνει ό,τι και τα χρόνια της οικονομικής κρίσης: μέχρι το 2013 το 70% με 80% των κρατήσεων στη Δράμα ήταν από Αθήνα. Στη συνέχεια, αυτό το ποσοστό έπεσε στο 20 με 30%».

Ο κ. Καλλίας αναφέρει ακόμα τις αυξήσεις στα διόδια από 1ης Ιανουαρίου 2024. «Από Αθήνα σε Δράμα, Σέρρες ή Ξάνθη ο ταξιδιώτης χρειάζεται από 240 έως 280 ευρώ πήγαινε-έλα για διόδια και καύσιμα. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με δύο διανυκτερεύσεις σε κοντινό προορισμό. Οι αυξήσεις απέτρεψαν τους πολίτες από πιο μακρινά ταξίδια την εβδομάδα που προηγείται των Φώτων».

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες δημοφιλείς περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα έχουν μειωμένη κίνηση. Αντιθέτως, οι πληρότητες εκεί θα φτάσουν σίγουρα στο 80% στο αποκορύφωμα των γιορτών.

Οσο για τις τιμές στα ξενοδοχεία της χώρας την περίοδο των γιορτών, αυτές κυμαίνονται από 60-65 ευρώ το δίκλινο και φτάνουν μέχρι τα 150, ενώ τα τετράκλινα δωμάτια ξεκινούν από 80 με 90 ευρώ και φτάνουν τα 170-180 ευρώ.

100% πληρότητα στην Αρκαδία

Ο Κωνσταντίνος Μαρινάκος, πρόεδρος των Ξενοδόχων Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, κάνει λόγο για μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική φέτος κίνηση στα ξενοδοχεία του νομού.

Οι προορισμοί που επιλέγονται κατά κόρον είναι οι κλασικοί αγαπημένοι του κοινού – Βυτίνα, Δημητσάνα, Λαγκάδια, Στεμνίτσα. «Ανήμερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα ξεπεράσουμε το 90% σε πληρότητα. Τις ενδιάμεσες ημέρες η κίνηση είναι πιο χαμηλή. To ποσοστό των διήμερων διακοπών είναι ενισχυμένο έναντι των τετραήμερων» σημειώνει ο κ. Μαρινάκος.

Οι τιμές στην εν λόγω περιοχή κυμαίνονται για ένα δίκλινο δωμάτιο από τα 75-80 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 150 ευρώ. Τα τετράκλινα οικογενειακά ξεκινούν από 100-120 ευρώ και μπορούν να ξεπεράσουν τα 200 ευρώ.

Χριστούγεννα

Ο κ. Μαρινάκος σημειώνει επίσης πως η ανάγκη για εύρεση ενός δωματίου σε μια κοντινή στην Αθήνα περιοχή, οδήγησε σε ποσοστό προκρατήσεων που έφτασε το 60% ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν κατά τον ίδιο και πιο εναλλακτικοί προορισμοί του νομού, όπως το Λεβίδι, τα Μαγούλιανα, η Ζάτουνα και το Χρυσοβίτσι. «Ως πιο οικονομικοί αλλά και λόγω του καλού οδικού δικτύου από Αθήνα σε Αρκαδία, κερδίζουν διαρκώς έδαφος» σημειώνει ο κ. Μαρινάκος.

Η έκπληξη του Βόλου και του Πηλίου

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι όμως τα νέα και από Βόλο και Πήλιο. Ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, λέει στο kathimerini.gr πως τα ξενοδοχεία σε Βόλο, Πορταριά, Μακρινίτσα, αλλά και σε άλλες περιοχές σε κεντρικό και ανατολικό Πήλιο, λειτουργούν κανονικά.

«Είχαμε τεράστιο πρόβλημα με τις πλημμύρες και ο κόσμος δεν μας επισκεπτόταν όλο το προηγούμενο διάστημα» σημειώνει, προσθέτοντας πως στις γιορτές «υπάρχει μια αλλαγή κλίματος».

«Η προσπάθεια που έκαναν η Ενωση των ξενοδόχων της περιοχής αλλά και το Επιμελητήριο, μέσα από καμπάνιες, φαίνεται πως απέφερε καρπούς. Αλλωστε, ένα σημαντικό μέρος των περιοχών που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες, επανέκαμψε, ενώ και το δίκτυο επιδιορθώθηκε. Αυτή τη στιγμή είμαστε γύρω στο 70% σε κρατήσεις σε αυτές τις περιοχές, αλλά το ποσοστό ανεβαίνει διαρκώς και βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα στις κρατήσεις της “τελευταίας στιγμής”» λέει ο ίδιος.

Χριστούγεννα

Οι τιμές στην εν λόγω περιοχή σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, είναι ίδιες με αυτές του 2010. Αρχίζουν για το δίκλινο από 60 έως 150 ευρώ και για κάθε έξτρα άτομο ανεβαίνουν κατά 20 ευρώ, ανάλογα με το ξενοδοχείο.

Μεγάλη η προτίμηση και στα καταλύματα Airbnb

Ανάρπαστα έχουν γίνει όμως στις φετινές γιορτές και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Δικτύου, αναφέρει για παράδειγμα την πόλη των Ιωαννίνων, την οποία θα προτιμήσουν σε μεγάλο βαθμό λόγω εγγύτητας οι Θεσσαλονικείς και οι κάτοικοι του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η πόλη έχει 501 εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στην αρχή του Δεκεμβρίου οι προκρατήσεις άγγιζαν το 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και το 96% για την Πρωτοχρονιά. Το κόστος διαμονής για τετραμελή οικογένεια κυμαίνεται από 564 ευρώ για τέσσερις διανυκτερεύσεις.

Η έντονη κινητικότητα στους χειμερινούς προορισμούς του νομού Αρκαδίας επιβεβαιώνεται και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τις ημέρες των Χριστουγέννων, οι προκρατήσεις στη Δημητσάνα αγγίζουν το 100%, στη Βυτίνα το 93%, στη Στεμνίτσα το 88% και στα Λαγκάδια το 90%.

Οι «νέοι» προορισμοί έχουν και αυτοί υψηλά ποσοστά κρατήσεων. Στο Λεβίδι αγγίζουν το 90%, στη Ζάτουνα το 100%, στην Καρύταινα το 100% και στη Βλαχέρνα το 85%.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, οι άνωθεν προορισμοί δεν διαθέτουν υψηλή δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά φαίνεται ότι λόγω της υψηλής ζήτησης αναδεικνύονται νέοι προορισμοί που δειλά δειλά μπαίνουν στον χάρτη των χειμερινών αποδράσεων.

Το Καρπενήσι επίσης επιβεβαιώνει την κίνηση που καταγράφουν και οι ξενοδόχοι. Πρόκειται για μια περιοχή που προτιμούν λόγω εγγύτητας τόσο οι Αθηναίοι όσο και κάτοικοι της Φθιώτιδας και των όμορων νομών. Οι προκρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν αγγίξει το 100%.

Στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας με τα «Μαγικά» Χριστούγεννα, καταγράφονται προκρατήσεις της τάξεως του 95%, με το κόστος για τέσσερις διανυκτερεύσεις να διαμορφώνεται από 568 ευρώ για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα τα Χριστούγεννα.

Τέλος, η Καστοριά με το θεματικό πάρκο, τις συναυλίες και τα παραδοσιακά Ραγκουτσάρια, κατα- ποσοστά προκρατήσεων που αγγίζουν το 96% τα Χριστούγεννα και το 98% την Πρωτοχρονιά. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 940 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 658 ευρώ έως και 846 ευρώ για την Πρωτοχρονιά.

- φωτογραφιών & cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

  • Μετέτρεψε το σπίτι του σε πελώριο χριστουγεννιάτικο δώρο και έγινε viral στο TikTok
  • Χριστούγεννα 2023: Aνακοινώθηκαν τα μέτρα της Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο

Ακολούθησε το - στο Google News για να μαθαίνεις πρώτος τις ειδήσεις!

ΔΕΣ ΑΚΟΜΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS – ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  

  

  

  

  

ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΕΔΩ..

Related posts

Το ελληνικό νησί που αναδείχθηκε ως κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

admin

Λειψοί: Το νησί με τις παραλίες χωρίς ξαπλώστρες γίνεται αφιέρωμα στον Διεθνή Τύπο

admin

Το National Geographic επιλέγει τα καλύτερα νησιά για διακοπές το 2024

admin

Κρήτη: 11 πράγματα που μπορείς να κάνεις μέσα σε τρεις μέρες με αφετηρία το Ηράκλειο

admin

Airbnb: Πού ταξίδεψαν οι Έλληνες την άνοιξη – Ποιοι είναι οι κορυφαίοι προορισμοί

admin

Καθαρά Δευτέρα 2024: Τρεις κοντινοί προορισμοί στην Αθήνα για εκδρομές της τελευταίας στιγμής

admin

Απόκριες 2024: Δέκα ιδανικοί προορισμοί για να «καρναβαλιστείς»

admin

EL PAIS: Η Άνδρος στο top 10 των εναλλακτικών προορισμών της Ευρώπης

admin

Αγίου Βαλεντίνου 2024: Οι Ιταλοί ψηφίζουν τους πέντε ιδανικούς ρομαντικούς ελληνικούς προορισμούς

admin

Μία ελληνική παραλία ανάμεσα στις 20 καλύτερες του κόσμου

admin

Χανιά: Σε πρώτο πλάνο ο θεματικός τουρισμός

admin

Το ελληνικό νησί που πρέπει να επισκεφτείς εάν θέλεις να ξεφύγεις από όλους (και όλα)

admin