COVID-19: Συνδυασμός από αιθέρια έλαια κρητικών βοτάνων μειώνει με φυσικό τρόπο τη διάρκεια των συμπτωμάτων της

Date:

Εντυπωσιακά ευρήματα από νέα σημαντική ελληνική μελέτη. Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Ο συνδυασμός των αιθερίων ελαίων από τρία αρωματικά κρητικά βότανα μπορεί να μειώνει σημαντικά τη διάρκεια και την ένταση των συμπτωμάτων που προκαλεί η COVID-19, σύμφωνα με νέα ελληνική μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης χορήγησαν τον συνδυασμό σε ασθενείς που νόσησαν ήπια σε όλα τα κύματα της πανδημίας στη χώρα μας, διαπιστώνοντας πως επισπεύδει σημαντικά την ανάρρωσή τους.

Προγενέστερες μελέτες έχουν ήδη αποδείξει ότι ο συνδυασμός αυτός ασκεί ιδιαίτερα σημαντική δράση έναντι συγκεκριμένων ιών που ευθύνονται για λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, όπως:

 • Οι ιοί Α και Β της γρίπης
 • Ο ρινοϊός HRV14 (είναι συχνή αιτία κοινού κρυολογήματος)

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ο συγκεκριμένος συνδυασμός των αιθερίων ελαίων θα μπορούσε να αποτελέσει ένα φυσικό, συμπληρωματικό βοήθημα και για τους ασθενείς με ήπια COVID-19.

Τα τρία βότανα είναι το δίκταμο, το θυμάρι και το φασκόμηλο. Οι επιστήμονες τα χρησιμοποίησαν σε συγκεκριμένες αναλογίες σε συνδυασμό με extra παρθένο ελαιόλαδο και βιταμίνη D3, δημιουργώντας ένα φυσικό ιδιοσκεύασμα το οποίο χορήγησαν στους ασθενείς τους.

Η νέα μελέτη

Τα ευρήματα της μελέτης τους δημοσιεύθηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Diseases και παρουσιάσθηκαν στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Forum Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής. Η μελέτη διεξήχθη από πολυπληθή ομάδα επιστημόνων/ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Χρήστο Λιονή.

Πρόκειται για μία μελέτη παρατήρησης σε σύγκριση με εικονικό φάρμακο, η οποία διεξήχθη σε δύο φάσεις. Η πρώτη ήταν από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο του 2020. Η δεύτερη από τον Αύγουστο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2022. Κατ’ αυτό τον τρόπο άλλοι από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν COVID-19 λόγω του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού (του Alpha) και άλλοι λόγω των επομένων στελεχών που επικράτησαν (Beta, Delta, Omicron). Από το Νοέμβριο του 2021 έως και σήμερα επικρατούν διάφορα στελέχη Omicron, επομένως τα ευρήματα καλύπτουν όλο το εύρος των μικροβιακών στελεχών.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, όλοι οι συμμετέχοντες είχαν εκδηλώσει ήπια μορφή της COVID-19. Οι ερευνητές τους χώρισαν τυχαία σε δύο ομάδες, χορηγώντας μόνο στη μία τον συνδυασμό των αιθερίων ελαίων. Η άλλη ήταν η ομάδα ελέγχου.

Το 52% των συμμετεχόντων που έλαβαν τα αιθέρια έλαια και το 55% της ομάδας ελέγχου ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν 38 και 42 ετών αντιστοίχως. Το 34% και το 29% αντιστοίχως κάπνιζαν, ενώ τουλάχιστον ένα χρόνιο νόσημα είχε το σχεδόν 37% και το 29%. Επιπλέον, το 50% των συμμετεχόντων που πήραν τον συνδυασμό των αιθερίων ελαίων και το 35% της ομάδας ελέγχου δεν είχαν εμβολιαστεί για την COVID-19.

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως ο πατενταρισμένος συνδυασμός των αιθερίων ελαίων από τα 3 κρητικά βότανα, σε συγκεκριμένες αναλογίες ώστε να λειτουργούν συνεργικά, μείωνε σημαντικά τον αριθμό και τη συχνότητα συμπτωμάτων, όπως:

 • Η γενικευμένη κόπωση
 • Η αδυναμία
 • Ο πυρετός
 • Οι πόνοι στους μυς (μυαλγίες)

Στην πραγματικότητα, την έβδομη ημέρα από την έναρξη της λοίμωξης οι ασθενείς που έπαιρναν τα αιθέρια έλαια (CAPeo) είχαν κατά μέσον όρο 1,4 συμπτώματα έναντι 4,7 που είχαν την πρώτη ημέρα.

Οι ασθενείς, όμως, που δεν τα λάμβαναν εξακολουθούσαν να έχουν 3,1 συμπτώματα, κατά μέσον όρο. Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν ακόμα εντονότερη την 14η ημέρα από την έναρξη της λοίμωξης, με τους ασθενείς που έπαιρναν τον συνδυασμό των αιθερίων ελαίων από τα 3 κρητικά βότανα να έχουν αναρρώσει σχεδόν πλήρως αλλά εκείνους της ομάδας ελέγχου να ταλαιπωρούνται ακόμα από 2,9 συμπτώματα κατά μέσον όρο ο καθένας.

Επιπλέον, σημαντική βελτίωση υπήρχε στην ομάδα που λάμβανε το μείγμα των αιθερίων ελαίων από τα κρητικά βότανα και στην ένταση των συμπτωμάτων, η οποία μειωνόταν ολοένα περισσότερο με την πάροδο των ημερών.

Η πρακτική σημασία τους

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο συνδυασμός των αιθερίων ελαίων από τα τρία συγκεκριμένα κρητικά βότανα «διαθέτει ισχυρή δράση εναντίον του κορωνοϊού», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. «Η πρώιμη και αποτελεσματική επίδρασή του στην ανακούφιση από βασικά συμπτώματα της COVID-19 υποδηλώνει ότι το πατενταρισμένο μίγμα (CAPeo) των αιθερίων ελαίων μπορεί να δρα ως φυσικός, συμπληρωματικός παράγοντας για τους ασθενείς με ήπια COVID-19».

«Ο συνδυασμός όχι μόνο επισπεύδει την ανάρρωση σε περιπατητικούς ασθενείς με ήπια συμπτώματα της νόσου COVID-19, αλλά ασκεί και προληπτική/προφυλακτική δράση στην παράτασή τους», τόνισαν οι ερευνητές στο συνέδριο. Και επισήμαναν πως «αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, εάν αναλογιστεί κανείς τον μεγάλο αριθμό ασθενών που ταλαιπωρούνται επί μήνες ή και χρόνια από εμμένοντα συμπτώματα (η λεγόμενη long COVID)».

Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με τα αποτελέσματα προγενέστερων μελετών για τους άλλους ιούς του ανώτερου αναπνευστικού που προαναφέρθηκαν (Α/Η1Ν1, γρίπη Β, ρινοϊός).

COVID

Ο συνδυασμός που χρησιμοποιήθηκε

Στη νέα μελέτη χρησιμοποιήθηκε o πατενταρισμένος συνδυασμός αιθέριων ελαίων από 3 κρητικά βότανα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο CRETAN IAMA. Είναι η 8η κλινική μελέτη που διεξάγεται με αυτό και δημοσιεύεται σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Την ερευνητική ομάδα του CRETAN IAMA συνθέτουν καθηγητές πανεπιστημίων και συνεργάτες τους. Οι καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι:

 • Ο κ. Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής & Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας,
 • Ο κ. Ηλίας Καστανάς, καθηγητής Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας
 • Ο κ. Στέργιος Πυρίντσος, καθηγητής Βιολογίας και επιστημονικά υπεύθυνος του Βοτανικού κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης
 • Ο κ. Γεώργιος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας και διευθυντής του Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας ΠΑΓΝΗ
 • Η κυρία Μαριλένα Καμπά, καθηγήτρια Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας
 • Ο κ. Εμμανουήλ Συμβουλάκης,  αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Και από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο κ. Ιωάννης Καρακασιλιώτης, αναπληρωτής καθηγητής Βιολογίας.

Το CRETAN IAMA  είναι ένα βραβευμένο φυσικό προϊόν, το οποίο διακρίνεται για τη μοναδικότητά του στη συνεχιζόμενη έρευνα και ανάπτυξη (R&D) προϊόντος, τη διαδικασία επιλογής και σταθερότητας της πρώτης ύλης, τις μεθόδους παραγωγής υψηλής ακρίβειας και την καταξιωμένη διεθνώς επιστημονική τεκμηρίωσή του.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ο Στέφανος Πιτσίνιαγκας εξομολογείται: “Πλήρωσα το τίμημα της επιτυχίας, ξαφνικά έμεινα στα αζήτητα”

"Πέρασα μια μίνι κατάθλιψη. Κλείστηκα στον εαυτό μου και φοβόμουν να κυκλοφορήσω", παραδέχεται ο Στέφανος Πιτσίνιαγκας.

Σωκράτης Ελ Γκαμαλί: “Είδα στο τηλέφωνο πως με έκλεβαν και πήγα σαν ταύρος εν υαλοπωλείω στο σπίτι μου”

Σωκράτης Ελ Γκαμαλί: «Είδα στο τηλέφωνο πως με έκλεβαν και πήγα σαν ταύρος εν υαλοπωλείω στο σπίτι μου» Τετάρτη, 12.6.2024, 13:58 Zappit@ZAPPIT_ "Πήδηξε από το μπαλκόνι, διέφυγε και μου πήρε όλα μου τα ρολόγια και κάποια χρήματα" περιγράφει ο Σωκράτης Ελ Γκαμαλί. Ο Σωκράτης Ελ Γκαμαλί παραχώρησε συνέντευξη στην κάμερα της εκπομπής Super Κατερίνα και τη δημοσιογράφο

Εύκολη τυροκαυτερή με λιαστές ντομάτες

Προσθήκη στα αγαπημένα Υλικά 500γρ φέτα 200γρ στραγγιστό γιαούρτι 100γρ λιαστές ντομάτες (σε λάδι) 1 κουταλιά σούπας ξύδι 1 κοφτό κουταλάκι τσαγιού πάπρικα (καυτερή ή γλυκιά) Εκτέλεση Χτυπάμε μαζί σε μπλέντερ τη φέτα, το γιαούρτι και τις λιαστές ντομάτες, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτουμε το ξύδι και την πάπρικα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αν θέλουμε

Σπαγγέτι ολικής με ψαρονέφρι

Προσθήκη στα αγαπημένα Υλικά 250 γρ. σπαγγέτι ολικής αλέσεως 1 κουταλάκι λάδι σουσαμιού ή ελαιόλαδο 350 γρ. ψαρονέφρι κομμένο σε μικρές λωρίδες. 1 κουταλάκι κινέζικο μείγμα μπαχαρικών (Chinese 5 spice powder) 1 κουταλιά κορν φλαόυρ 1 κουταλιά σόγια σος 1 κουταλιά ξηρό σέρι ή λευκό κρασί 1 κουταλάκι καστανή ή κρυσταλλική ζάχαρη 3 κουταλιές ελαιόλαδο

Survivor: Την πέταξαν στον τάκο γιατί οι δυο τους θέλουν να είναι παρέα

Ανησυχία προκάλεσε χθες ο ξαφνικός τραυματισμός της Κατερίνας Δαλάκα στο Survivor. Οι συμπαίκτες της αναρωτιούνταν αν θα καταφέρει

Σοφία Μουτίδου: “Το Booth θα γίνει στο Open τέλη Αυγούστου με την ίδια σύνθεση”

Τετάρτη, 12.6.2024, 15:50 Zappit@ZAPPIT_ "Έχουμε εντολή όντως ότι θα γίνει. Θα είμαστε όλοι. Μας το έχουν πει κανονικότατα". «Το Booth θα γίνει όντως;», ρώτησε η Φαίη Σκορδά την καλεσμένη της. Η απάντηση που έδωσε η Σοφία Μουτίδου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ήταν πολύ συγκεκριμένη. «Κοίταξε, εμείς έχουμε όντως εντολή. Έχουμε εντολή όντως ότι θα γίνει

Τζένη Καζάκου: Θα μου ανοίξουν και πέντε πόρτες παραπάνω αλλά το θέμα είναι εγώ τι θα κάνω

«Δεν μπορώ με την αγένεια, έχω αλλεργία», είπε, μεταξύ άλλων, η Τζένη Καζάκου στην εκπομπή της ΕΡΤ «Πρωίαν σε είδον» με τον Φώτη Σεργουλόπουλο. Καλεσμένη της ΕΡΤ και του «Πρωίαν σε είδον», η Τζένη Καζάκου μίλησε στον Φώτη Σεργουλόπουλο για την οικογένειά της, αλλά και το εάν την επηρεάζουν τα αρνητικά σχόλια που μπορεί να

Survivor 2024: Κλείδωσαν οι τρεις μονομάχοι, αλλάζουν οι ασυλίες – Δείτε βίντεο

Οι Κόκκινοι μείωσαν σε 2-1 τις ασυλίες κατακτώντας την 3η την 23η εβδομάδα του Survivor 2024 και οι Μπλε έριξαν στην αρένα ξανά τη Δώρα Νικολή, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με τους Γιώργο Γκιουλέκα και Χριστόφορο Ταξίδη για την παραμονή της στο ριάλιτι επιβίωσης του ΣΚΑΙ. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε ο Γιώργος Λιανός από την

Survivor – Δαλάκα για την ανησυχία της Δώρας για τον τραυματισμό της: Το θεωρώ λίγο υπερβολικό όλο αυτό

Καταλαβαίνω ότι είναι μαμά και νοιάζεται για όλους μας, αλλά θεωρώ ότι κάποιες φορές έχει παραπάνω άγχος από ό,τι πρέπει, πρόσθεσε

The 2Night Show: Μαργαρίτα Αλεξιάδη και Ανέστης Μαντάς ανοίγουν τα χαρτιά τους στον Γρηγόρη Αρναούτογλου

«The 2Night Show»: Κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 24:00 στον ΑΝΤ1.

Ψυχοκόρες: Ο Τάσος αποκαλύπτει στην Νέλλα τη συμφωνία του με τον Κοσμά

Ψυχοκόρες: Ο Τάσος αποκαλύπτει στην Νέλλα τη συμφωνία του με τον Κοσμά Τετάρτη, 12.6.2024, 16:11 Zappit@ZAPPIT_ Ψυχοκόρες, απόψε στις 21:00 στον ΑΝΤ1. Ψυχοκόρες, Τετάρτη 12/6 (21:00, ΑΝΤ1) – Η Δεσποινιώ αποφασίζει να εγκαταλείψει τη Βικτωρία γιατί δεν θέλει να δουλέψει ως ένα από τα κορίτσια της Μαρί. Η Αρχοντούλα δεν νιώθει καλά. Η Βασιλική αρνείται να

Γιάννης Μπρατάκος – Έλενα Ράπτη: Η πρώτη φωτογραφία από τον γάμο τους και η αποκάλυψη για την περιπέτεια υγείας

Ο Γιάννης Μπρατάκος δημοσίευσε για πρώτη φορά μία φωτογραφία από τον πολιτικό γάμο του με την Έλενα Ράπτη. Το μυστήριο τελέστηκε, ως γνωστόν, τα περασμένα Χριστούγεννα στο δημαρχείο Αθηνών με κουμπάρο τον Κώστα Μπακογιάννη. Στην ανάρτησή του στο Facebook, ο Γιάννης Μπρατάκος θέλησε να ευχαριστήσει δημόσια τη γυναίκα της ζωής του, Έλενα Ράπτη. Η υφυπουργός