Teen

Κλιματική αλλαγή: Πώς επηρεάζει τα παιδιά – «Ένα στα 3 εκτίθεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα»

ΠΑΙΔΙ

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 135% σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με τη βρετανική ΜΚΟ Save the Children

YGEIAMOU.GR TEAM

Περισσότερα από 27 εκατομμύρια παιδιά σε 12 χώρες, από τις πιο ευπαθείς στην κλιματική αλλαγή, βίωσαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια το 2022, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children.

Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 135% σε σύγκριση με το 2021, σύμφωνα με μια ανάλυση των δεδομένων που έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28), οι εργασίες της οποίας θα ξεκινήσουν την Πέμπτη στο Ντουμπάι.

Συνολικά 57 εκατομμύρια άνθρωποι, με τους μισούς από αυτούς να είναι παιδιά, βρέθηκαν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας πέρσι σε αυτές τις 12 χώρες, λόγω της ξηρασίας, των πλημμυρών και άλλων ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, με βάση τα στοιχεία του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Καταγραφής της Επισιτιστικής Ανασφάλειας (IPC), μιας πρωτοβουλίας του ΟΗΕ και πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων και διεθνών ινστιτούτων στόχος της οποίας είναι να διαπιστώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Τα μισά από τα 27 εκατομμύρια παιδιά που βίωσαν επισιτιστική ανασφάλεια προέρχονται από την Αιθιοπία και τη Σομαλία, σύμφωνα με τη Save the Children. «Όσο τα καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή θα γίνονται πιο συχνά και ακραία, θα βλέπουμε ολοένα και πιο σοβαρές συνέπειες για τη ζωή των παιδιών», προειδοποίησε η γενική διευθύντρια της οργάνωσης, Ίνγκερ Άσινγκ.

Η φιλανθρωπική οργάνωση κάλεσε την COP28 να λάβει μέτρα για την κλιματική αλλαγή αλλά και για τις άλλες αιτίες της επισιτιστικής ανασφάλειας, ζητώντας για παράδειγμα να αποτραπούν οι ένοπλες συγκρούσεις και να ενισχυθούν τα συστήματα υγείας.

Στη Σομαλία οι πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές και οι πλημμύρες εκτόπισαν 650.000 ανθρώπους και οι μισοί από αυτούς ήταν παιδιά. Στο Πακιστάν περισσότερα από 2 εκατομμύρια παιδιά υποσιτίζονται ακόμη, μετά τις πλημμύρες του 2022.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Save the Children υπολογίζει ότι ένα στα τρία παιδιά (774 εκατομμύρια) ζει σε συνθήκες φτώχειας και εκτίθεται σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Σε μια έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα η οργάνωση ανέφερε ότι φέτος 17,6 εκατομμύρια παιδιά θα βρεθούν αντιμέτωπα με συνθήκες λιμού από τη στιγμή της γέννησής τους.

Related posts

Δωρεάν workshop στήριξης γονέων από το «Μαζί για το Παιδί»

admin

Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας – Εγκύκλιος Μακρή για δραστηριότητες από τη Δευτέρα στα σχολεία

admin

Αυτισμός: Το γρήγορο τεστ αντανακλαστικών που αποκαλύπτει τη διαταραχή – Γίνεται και στο σπίτι

admin

O απρόσμενος παράγοντας που θέτει την εγκυμοσύνη σε κίνδυνο

admin

Ούτε ηρωίδα εγώ, ούτε σπάνιος μαχητής ο Φίλιππος – Απλώς ζούμε τη «σπάνια» ζωή

admin

Tροφικές αλλεργίες: Το γνωστό φάρμακο που περιορίζει τις επικίνδυνες αντιδράσεις

admin

Γονείς: Αφήνετε το κινητό να κάνει babysitting στο παιδί; Δείτε που οδηγεί αυτή η τακτική

admin

Αυξητική ορμόνη: Μία ενδοκρινολόγος παίδων απαντά σε όλες τις απορίες των γονιών

admin

Ο κόσμος μέσα από τα μάτια του Γιώργου, ενός παιδιού με δυσλεξία

admin

Θα κολλήσει γρίπη το παιδί; Μάλλον όχι, εάν έχει γενέθλια αυτόν το μήνα του χρόνου! Ενημερωθείτε

admin

ΧΟΠΑ ήρωες: Μαθαίνοντας τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και να σώζουν ζωές

admin

Άσθμα: Η επιλογή στον τρόπο ζωής που μπορεί να σώσει εκατομμύρια παιδιά από τη νόσο

admin