Teen

Γονείς: Πέντε (όχι και τόσο) αθώα συμπτώματα που δε θα πρέπει να αγνοήσετε

Γονείς: Πέντε (όχι και τόσο) αθώα συμπτώματα που δε θα πρέπει να αγνοήσετε

ΠΑΙΔΙ

Ένα μικρό συνάχι ή ο βήχας του παιδιού δε θα προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους γονείς. Τι συμβαίνει, όμως, με συμπτώματα όπως ο συνεχής πονοκέφαλος ή η υπνηλία; Ειδικοί αποκαλύπτουν τα συμπτώματα που δε θα πρέπει να προσπεράσουν οι γονείς

YGEIAMOU.GR TEAM

Όλοι οι γονείς βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή αναφορικά με την υγεία των παιδιών τους και ειδικά για συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι ανησυχητικά. Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να καλέσουν τον παιδίατρο; Ποια είναι εκείνα τα συμπτώματα που θα μπορούσαν να είναι τόσο ανησυχητικά, έτσι ώστε να τους οδηγήσουν μέχρι και  στα επείγοντα;

Τρεις παιδίατροι σημειώνουν τις επικίνδυνες μεταβολές στην υγεία των παιδιών, που δε θα πρέπει να προσπεράσουν οι γονείς.

Υψηλός πυρετός 

Κάθε παιδί θα ανεβάσει πυρετό και συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στα βρέφη κάτω των δύο ετών, καθώς ο πυρετός 38°C ή και υψηλότερος χρήζει ιατρικής παρακολούθησης: «Επειδή τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας είναι πιο ευάλωτα στις λοιμώξεις, ο πυρετός είναι πάντα δυνητικά σοβαρός» αναφέρει σχετικά ο δρ Andrew Adesman, επικεφαλής της αναπτυξιακής και συμπεριφορικής παιδιατρικής στο Steven & Alexandra Children’s Medical Center της Νέας Υόρκης.

Πονοκέφαλος 

Αλλεργίες, κακός ύπνος, προβλήματα όρασης ή απλά πολλές ώρες πίσω από μια οθόνη θα μπορούσαν να εντείνουν την εμφάνιση ενός πονοκέφαλου. Παρόλα αυτά, οι σοβαροί πονοκέφαλοι που δεν βελτιώνονται με παυσίπονα, αυτοί που συνοδεύονται από δυσκαμψία στον αυχένα ή πόνο πρέπει να αξιολογούνται αμέσως στα επείγοντα, επισημαίνει ο δρ Scott Goldstein παιδίατρος στο The Northwestern Children’s Practice στο Σικάγο και κλινικός εκπαιδευτής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern.

Υπνηλία

Εάν το παιδί σας έχει ανάγκη από περισσότερο μεσημεριανό ύπνο ή φαίνεται να πέφτει για ύπνο νωρίτερα από το συνηθισμένο, οι πιθανότητες είναι ότι απλά δεν κοιμάται αρκετά. Πώς λοιπόν θα καταλάβετε εάν η υπερβολική υπνηλία είναι σημάδι για κάτι σοβαρό; «Τα άρρωστα παιδιά συχνά κοιμούνται περισσότερο από ό,τι συνήθως, καθώς η ξεκούραση βοηθά τον οργανισμό να θεραπευτεί. Θα πρέπει όμως να μπορεί να ξυπνήσει εύκολα και να απαντάει στις ερωτήσεις σας ή, αν είναι πολύ μικρό για να το κάνει, τουλάχιστον να εστιάζει σε εσάς», λέει ο Δρ. Goldstein. «Αν αυτό δεν συμβαίνει ή αν έχετε ένα βρέφος που δεν ξυπνάει για να τραφεί, θα πρέπει να καλέσετε αμέσως τον γιατρό σας για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια μπορεί να είναι η αιτία» συμπληρώνει.

Υπερβολική δίψα

Τα παιδιά χρειάζονται αρκετά υγρά για να διατηρούνται ενυδατωμένα όπως απαιτεί η συνεχή δραστηριότητά τους. Ωστόσο, αν ξαφνικά παρατηρήσετε ότι το παιδί σας πίνει πολύ περισσότερο νερό απ’ ότι συνήθως, ιδιαίτερα για αρκετές συνεχόμενες ημέρες, ή αν ξυπνάει τη νύχτα για να ενυδατωθεί, ενημερώστε το γιατρό σας, καθώς θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι διαβήτη (ειδικά αν συνοδεύεται από υπερβολική ούρηση). Με τον διαβήτη, η περίσσεια σακχάρου συσσωρεύεται στο αίμα και ο οργανισμός προσπαθεί να την αποβάλει μέσω της κατανάλωσης και της ούρησης. Η έγκαιρη διάγνωση θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

Μώλωπες

Οι συχνοί μώλωπες δεν είναι σπάνιοι για τα μικρά παιδιά, που τους αποκτούν συνήθως από τις πτώσεις στο παιχνίδι. Παρόλα αυτά, εάν παρατηρήσετε μώλωπες σε περιοχές που δε θα μπορούσαν να εξηγηθούν, όπως στην πλάτη και την κοιλιά, ή αν το παιδί μελανιάζει γρήγορα, «αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ένα αιματολογικό πρόβλημα που κυμαίνεται από το καλοήθες έως το πολύ σοβαρό, όπως η λευχαιμία» προειδοποιεί η Δρ. Joan Bregstein, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια παιδιατρικής στο Columbia University Medical Center.

Διαβάστε επίσης:

Γρίπη – Ιώσεις: 10 τρόποι να μην μας «ρίξoυν» στο κρεβάτι

Κρυολόγημα: Γιατί μας ταλαιπωρεί περισσότερο το βράδυ – 3 tips για καλύτερο ύπνο

Γονείς: Τρεις φυσικοί τρόποι να ρίξετε τον πυρετό του παιδιού

Related posts

Δωρεάν workshop στήριξης γονέων από το «Μαζί για το Παιδί»

admin

Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας – Εγκύκλιος Μακρή για δραστηριότητες από τη Δευτέρα στα σχολεία

admin

Αυτισμός: Το γρήγορο τεστ αντανακλαστικών που αποκαλύπτει τη διαταραχή – Γίνεται και στο σπίτι

admin

O απρόσμενος παράγοντας που θέτει την εγκυμοσύνη σε κίνδυνο

admin

Ούτε ηρωίδα εγώ, ούτε σπάνιος μαχητής ο Φίλιππος – Απλώς ζούμε τη «σπάνια» ζωή

admin

Tροφικές αλλεργίες: Το γνωστό φάρμακο που περιορίζει τις επικίνδυνες αντιδράσεις

admin

Γονείς: Αφήνετε το κινητό να κάνει babysitting στο παιδί; Δείτε που οδηγεί αυτή η τακτική

admin

Αυξητική ορμόνη: Μία ενδοκρινολόγος παίδων απαντά σε όλες τις απορίες των γονιών

admin

Ο κόσμος μέσα από τα μάτια του Γιώργου, ενός παιδιού με δυσλεξία

admin

Θα κολλήσει γρίπη το παιδί; Μάλλον όχι, εάν έχει γενέθλια αυτόν το μήνα του χρόνου! Ενημερωθείτε

admin

ΧΟΠΑ ήρωες: Μαθαίνοντας τα παιδιά να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και να σώζουν ζωές

admin

Άσθμα: Η επιλογή στον τρόπο ζωής που μπορεί να σώσει εκατομμύρια παιδιά από τη νόσο

admin