Η ανθρωπότητα πλήρωσε βαρύ τίμημα (κυρίως σε παιδικές ζωές) στην μείωση των εμβολιασμών κατά της νόσου.
Ραγδαία εξάπλωση παρουσίασε το 2022 η ιλαρά σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας «ιλιγγιώδη» αύξηση σε κρούσματα και θανάτους, αναφέρουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC).
Σε νέα έκθεση που δημοσίευσαν αποκαλύπτουν ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 18% σε έναν χρόνο. Έτσι, από 7,8 εκατομμύρια έφτασαν στα 9,2 εκατομμύρια. Αντίστοιχα οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 43% μεταξύ 2021 και 2022, από 95.000 σε 136.200. Τα θύματα της ιλαράς ήταν στην πλειονότητά τους παιδιά.
Συνολικά, πέρυσι καταγράφηκαν σημαντικές επιδημίες σε 37 χώρες του κόσμου, έναντι 22 χωρών το 2021. Από τις 37 χώρες οι 28 βρίσκονται στην Αφρική και οι έξι στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η νέα έκθεση δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Morbidity and Mortality Weekly Report, που εκδίδουν τα CDC. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού το παγκόσμιο επίπεδο εμβολιασμού των παιδιών για την ιλαρά βρισκόταν σε ικανοποιητικό επίπεδο.
Ειδικότερα, είχε εμβολιαστεί το 86% των παιδιών σε όλο τον κόσμο, έναντι του 72% που ήταν το 2000. Το 2021, όμως, το ποσοστό του εμβολιασμού μειώθηκε στο 81%. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, αναφέρουν οι ειδικοί.
Το 2022 το ποσοστό των εμβολιασμών στα μικρά παιδιά αυξήθηκε σε 83%, αλλά και πάλι είναι χαμηλό. Ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι μειωμένοι εμβολιασμοί της περιόδου 2020-2022 έχουν αφήσει εκατομμύρια παιδιά απροστάτευτα απέναντι στην ιλαρά.
Δεν ήταν απρόσμενο
«Η αύξηση στις επιδημίες και στους θανάτους από ιλαρά είναι ιλιγγιώδης. Δυστυχώς όμως δεν ήταν απρόσμενη, δεδομένης της μείωσης των ποσοστών εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Dr. John Vertefeuille, διευθυντής του Τομέος Παγκόσμιου Εμβολιασμού των CDC.
Η ιλαρά είναι μία από τις πιο μεταδοτικές νόσους στον κόσμο. Μπορεί να προληφθεί με δύο δόσεις εμβολίου. Εν τούτοις, 22 εκατομμύρια παιδιά δεν έκαναν την πρώτη δόση το 2022. Άλλα 11 εκατομμύρια, εξ άλλου, δεν έκαναν την δεύτερη.
Στις αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό του εμβολιασμού των παιδιών είναι απελπιστικά χαμηλό. Κατά μέσον όρο είναι 66%, έναντι του 95% που απαιτείται για να αποτρέπονται οι επιδημίες.
Αυτό είναι ένα «καμπανάκι κινδύνου για άμεση δράση» σε όλες τις χώρες, δήλωσε η διευθύντρια Εμβολιασμών του ΠΟΥ Dr. Kate O’Brien.
Φωτογραφία: iStock