Καφεϊνούχα και ενεργειακά ποτά: Τι προκαλούν στο μυαλό και τις συνήθειες 10χρονων παιδιών

Date:

ΠΑΙΔΙ

Η τακτική κατανάλωση καφεϊνούχων αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών δεν είναι διόλου αθώα – Αντίθετα, μπορεί να επηρεάσει τόσο στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών, όσο και στο κατά πόσο θα αναπτύξουν ανθυγιεινές συνήθειες στο μέλλον

ΒΙΚΥ ΒΕΝΙΟΥ

Καμιά φορά οι γονείς, για να κατευνάσουν τη γκρίνια των παιδιών, που προκύπτει ως αποτέλεσμα των περιορισμών και των απαγορεύσεων, κάνουν εξαιρέσεις στους αυστηρούς κανόνες που έχουν θέσει. Μερικές από αυτές τις εξαιρέσεις αφορούν σε διατροφικές «ατασθαλίες», που επιτρέπουν στα παιδιά να καταναλώσουν παραδοσιακά «απαγορευμένα» τρόφιμα, όπως γλυκά και αναψυκτικά.

Νέα μελέτη, ωστόσο, προειδοποιεί για την υπερβολική κατανάλωση καφεϊνούχων και ενεργειακών ποτών από τα μικρά παιδιά, συνδέοντάς την με επιπτώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και με την ανάπτυξη ανθυγιεινών συνηθειών, όπως η χρήση αλκοόλ από πολύ μικρή ηλικία.

Η κορεάτικη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Substance Use & Misuse, διαπιστώνει, ειδικότερα, ότι τα παιδιά ηλικίας 9-10 ετών που καταναλώνουν καθημερινά καφεϊνούχα αναψυκτικά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αρχίσουν την κατανάλωση αλκοόλ μέσα σε ένα χρόνο. Η ίδια μελέτη κατέληξε, επιπλέον, στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που έχουν αυτή τη συνήθεια τείνουν να είναι πιο παρορμητικά και χαρακτηρίζονταν από φτωχότερη μνήμη εργασίας.

Στη μελέτη πήραν μέρος περισσότερα από 2.000 παιδιά από τις ΗΠΑ, με τους ερευνητές να λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό χρήσης ναρκωτικών και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων. Αξιοποιήθηκαν, επιπλέον, δεδομένα από τη Μελέτη Adolescent Brain Cognitive Development (ABCD), τη μεγάλη αμερικανική διαχρονική μελέτη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία του παιδιού.

Ανάλογες συσχετίσεις έχουν γίνει και στο παρελθόν για εφήβους και νεαρούς ενήλικες, ωστόσο η νέα μελέτη τεκμηριώνει ότι η επίδραση είναι η ίδια και στα μικρότερα παιδιά.

Οι ειδικοί θέλησαν να διερευνήσουν τόσο κατά πόσο η κατανάλωση καφεϊνούχων αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών σε μικρή ηλικία σχετιζόταν με πρόωρη κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και πώς αυτή η συνήθεια σχετιζόταν με άλλες γνωστές επιπτώσεις στην υγεία, όπως η μειωμένη μνήμη εργασίας και η παρορμητικότητα.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ανατέθηκε στα παιδιά να εκτελέσουν μια σειρά εργασιών, ενώ παράλληλα καταγραφόταν η εγκεφαλική τους δραστηριότητα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τόσο η υψηλή παρορμητικότητα, όσο και η χαμηλή μνήμη εργασίας συσχετίστηκαν σημαντικά με την καθημερινή κατανάλωση καφεϊνούχων αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών. Γενικότερα, η εγκεφαλική λειτουργία των παιδιών που είχαν υιοθετήσει αυτή την ανθυγιεινή συνήθεια ήταν διαφορετική συγκριτικά με τα συνομήλικα παιδιά που δεν έπιναν τόσο συχνά αναψυκτικά.

Για παράδειγμα, στη διαδικασία ελέγχου των παρορμήσεων, τα παιδιά που κατανάλωναν αυτά τα ροφήματα κατέγραφαν χαμηλότερη δραστηριότητα σε μια περιοχή του εγκεφάλου, στην οποία παρουσιάζουν μειωμένη δραστηριότητα τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητα (ADHD) και άτομα που κάνουν χρήση ουσιών.

Στο τεστ εργασιακής μνήμης, επιπροσθέτως, τα παιδιά με την ανθυγιεινή συνήθεια παρουσίασαν λιγότερη ενεργοποίηση σε μια περιοχή του εγκεφάλου, που αποτελεί μέρος του μετωπιαίου λοβού. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μειωμένη ενεργοποίηση στον μετωπιαίο φλοιό σχετίζεται με χαμηλότερη χωρητικότητα μνήμης εργασίας.

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν έντονα μια συσχέτιση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης αναψυκτικών και της χαμηλής μνήμης εργασίας και υψηλής παρορμητικότητας, που αναγνωρίζονται ως παράγοντες κινδύνου για κατάχρηση ουσιών.

Η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Mina Kwon, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, εξηγεί: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφεινούχων αναψυκτικών από τα παιδιά είναι προγνωστική για τη χρήση ουσιών στο εγγύς μέλλον. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι ουσίες που περιέχονται σε αυτά τα ροφήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια τοξικολογική επίδραση στον εγκέφαλο, καθιστώντας το άτομο πιο ευαίσθητο στις ενισχυτικές επιδράσεις σκληρότερων ουσιών, όπως το αλκοόλ».

Πρόκειται για μια επιστημονική θεωρία που υποστηρίζει ότι τα παιδιά που είναι λιγότερο ικανά να ρυθμίζουν τις παρορμήσεις τους, είναι πιο πιθανό να αναζητήσουν ουσίες όπως η καφεΐνη σε νεαρή ηλικία. Στη συνέχεια, καθώς μεγαλώνουν, καθίσταται ευκολότερη η πρόσβαση σε ουσίες, όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων συνιστά μια «κρίσιμη ανάγκη» για μελλοντική έρευνα. «Αναγνωρίζουμε ότι πολλές μεταβλητές, εκτός από την πρόσληψη καφεΐνης, μπορεί να μεσολαβούν στη σχέση μεταξύ νευροσυμπεριφορικών παραγόντων κινδύνου και μελλοντικής χρήσης αλκοόλ. Παρ’ όλα αυτά, είναι ζωτικής σημασίας να αναπτυχθούν συστάσεις βασισμένες σε στοιχεία για την κατανάλωση τέτοιου είδους ροφημάτων από τα παιδιά. Δεν υπάρχει κατανάλωση που να θεωρείται ασφαλής για τα παιδιά, ενώ ορισμένα μπορεί να είναι πιο ευάλωτα στις πιθανές επιπτώσεις», καταλήγει ο καθηγητής Woo-Young Ahn, Διευθυντής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Κλινικής Επιστήμης στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ.

Διαβάστε ακόμη:

Τα πασίγνωστα ποτά που αυξάνουν κατά 53% τα τριγλυκερίδια και απειλούν την καρδιά

Να τι θα συμβεί στην καρδιά και το ήπαρ αν πίνουμε κάθε μέρα αναψυκτικά

Το ποτό που βλάπτει το ανοσοποιητικό όσο το κάπνισμα

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τέιλορ Γουίλι: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός της σειράς «Hawaii 5-0»

Σε ηλικία 56 ετών - Δεν έχουν ανακοινωθεί τα αίτια του θανάτου του 

Τομ Μπρέιντι: Βραζιλιάνικα μέσα τον θέλουν να βγαίνει με το μοντέλο Ιζαμπέλα Σετάνι

Αν και δεν έχουν επιβεβαιώσει τη σχέση τους, λέγεται πως έχουν κάνει πολλές εμφανίσεις μαζί

Όλγα και Νίκη Σκιαδαρέση: Θέλουμε να είμαστε ελεύθερες στο πώς και αν θα γράφουμε

Για την επιλογή τους να μην ανήκουν σε δισκογραφική αλλά και για το πώς γεννήθηκε η ανάγκη τους για τη μουσική μίλησαν σε πρόσφατη συνέντευξή τους η Όλγα και η

Τζένη Ιωακειμίδου: Η επανεμφάνιση της ηθοποιού και το αντίο στην Άννα Παναγιωτοπούλου

Να γυρίσει σελίδα στη ζωή της επέλεξε η Τζένη Ιωακειμίδου η οποία πρωταγωνίστησε σε πολλές τηλεοπτικές παραγωγές των ’00ς.

Κατερίνα: Το μόνο που με ενοχλεί πραγματικά στο επάγγελμα μου είναι η νύχτα, το βιολογικό μου ρολόι καταστρέφεται εντελώς

Την Αθηναϊδα Νέγκα συνάντησε η κόρη του Γιάννη Πλούταρχου, Κατερίνα στο τελευταίο επεισόδιο για την εκπομπή «Καλύτερα αργά» αυτής της εβδομάδας που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action 24. Μεταξύ άλλων, δε, η νεαρή τραγουδίστρια κλήθηκε να αποκαλύψει όλα όσα νιώθει πως την δυσκολεύουν σε αυτά τα πρώτα της βήματα στον χώρο του τραγουδιού. Πιο συγκεκριμένα, η Κατερίνα εκμυστηρεύτηκε

Πάτρικ Ντέμπσι: Θα πρωταγωνιστήσει στο prequel της σειράς «Dexter»

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο του κατά συρροή δολοφόνου, Ντέξτερ Μόργκαν θα έχει ο Πάτρικ Γκίμπσον

Κώστας Τσουρός: «Η Ζήνα Κουτσελίνη μόνη της γελοιοποίησε το θέμα με τα χάμπουργκερ»

Ο Κώστας Τσουρός και οι συνεργάτες του ασχολήθηκαν σήμερα με την υπόθεση του Απόστολου Λύτρα, αλλά και με τις αντιδράσεις που...

Μαρία Μπακοδήμου: Το υπονοούμενο στον αέρα του ΣΚΑΙ

Μαρία Μπακοδήμου: Το υπονοούμενο στον αέρα του ΣΚΑΙ Σάββατο, 22.6.2024, 13:51 Zappit@ZAPPIT_ Δείτε τι έγινε με τη Μαρία Μπακοδήμου. Το τηλεοπτικό ρεπορτάζ «τρέχει» ήδη εδώ και αρκετό καιρό και όσον αφορά την επόμενη σεζόν, αλλά και το καλοκαίρι. Με αφορμή, λοιπόν, ορισμένα σενάρια που έχουν να κάνουν με τον ΣΚΑΙ, η Μαρία Μπακοδήμου, πηγαίνοντας σε

Άντζελα Γκερέκου: «Ήταν μια κατάφορη αδικία απέναντι στον Τόλη, έμαθα την αλήθεια, αλλά δεν θα την πω»

Καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής «Ακόμα δεν είδες τίποτα» ήταν το μεσημέρι του Σαββάτου η Άντζελα Γκερέκου. Η ηθοποιός μίλησε για την ενασχόλησή της με την πολιτική, αλλά και την παραίτησή της το 2010 από την θέση της υφυπουργού Πολιτισμού, μετά από ορισμένα δημοσιεύματα σχετικά με τον σύζυγό της, Τόλη Βοσκόπουλο. Είμαι πάντα ανήσυχη, δημιουργική, με

Τζένη Διαγούπη: «Με έχουν απορρίψει σε δουλειά για το σωματότυπο μου»

Στην κάμερα της εκπομπής «Γεια σου» μίλησε η Τζένη Διαγούπη το πρωινό του Σαββάτου 22/6. Η ηθοποιός αποκάλυψε πως έχει δεχθεί απόρριψη λόγω… κιλών ή μαλλιών σε δουλειά.  «Έγινε πολύ συζήτηση τον τελευταίο καιρό για τα κιλά, με τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο να κάνει λόγο για την υγεία των κιλών και πόσο κρίνουμε τους άλλους» σχολίασε χαρακτηριστικά ο

Extra σπάνιο: Όταν οι μητέρες της Αλίκης, της Βίσση και της Χρονοπούλου βρέθηκαν στην ίδια εκπομπή

Ένα σπάνιο βίντεο σας παρουσιάζουμε σήμερα όταν η Εμυ Βουγιουκλάκη, η Σοφία Βίσση και η Κατερίνα Χρονοπούλου βρέθηκαν μαζί στην ίδια τηλεοπτική εκπομπή