Ψωρίαση: Γιατί δεν έχουν όλοι οι ασθενείς ίδιας βαρύτητας συμπτώματα

Date:

Ένα βήμα πιο κοντά στην εξήγηση γιατί σε ορισμένους ανθρώπους η ψωρίαση είναι πιο ήπια ενώ σε άλλους πιο βαριάς μορφής βρίσκεται η επιστήμη.

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Grossman του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, μέσω μια νέας εξέτασης, χαρτογράφησαν τα φλεγμονώδη χαρακτηριστικά της ψωρίασης, ορμώμενοι από την έλλειψη θεραπειών που να αντιμετωπίζουν τα υποκείμενα αίτια της ψωριασικής νόσου, και όχι μόνο τα συμπτώματα.

Δεδομένου ότι οι γνώσεις μας για το πώς επηρεάζει άλλες περιοχές του σώματος και πώς εξελίσσεται από μια εντοπισμένη δερματική πάθηση σε μια νόσο με πολλές συστηματικές συννοσηρότητες δεν είναι τόσο εκτενείς, οι ερευνητές, συγκρίνοντας ασθενείς με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας της νόσου, ανακάλυψαν ότι σε εκείνους με βαριάς μορφής ψωρίαση η θέση των ινοβλαστών (βασικοί ρυθμιστές της φλεγμονής) και των μακροφάγων (τύπος λευκών αιμοσφαιρίων), ποικίλλει και είναι πιο συχνή στα ανώτερα στρώματα του δέρματος.

Τα ευρήματα προσφέρουν επίσης ενδείξεις ως προς το γιατί η ψωρίαση μπορεί να πυροδοτήσει και άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η καρδιοπάθεια και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

«Η ψωρίαση είναι μια καταστροφική, χρόνια δερματική νόσος. Δημιουργεί, οπουδήποτε στο δέρμα, παχιές, κοκκινωπές, φολιδωτές βλάβες, που ονομάζονται πλάκες, λόγω της πολύ γρήγορης ανανέωσης των δερματικών κυττάρων. Μπορεί να εκδηλωθεί ξαφνικά και δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο αγωγές για την ανακούφιση των ασθενών από τα συμπτώματα. Συχνότερα οι πλάκες σχηματίζονται στους αγκώνες και στα γόνατα, στο τριχωτό της κεφαλής, στο πρόσωπο και στο εσωτερικό του στόματος, στα γεννητικά όργανα, στο κάτω μέρος της πλάτης, στις παλάμες και στα πέλματα όπως και στα νύχια των χεριών και των ποδιών», μας εξηγεί ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Το δέρμα, όπως τονίζει, χάνει τη συνοχή και την υγρασία του προκαλώντας κνησμό και πόνο στον ασθενή. Εάν οι πλάκες ξυθούν στην προσπάθεια ανακούφισης από τη φαγούρα, μπορεί να μολυνθούν και να εμφανιστεί πυρετός και οίδημα.

Η ψωρίαση, όμως, μπορεί να εμφανιστεί και στα νύχια. «Τότε αυτά γίνονται εύθρυπτα, παρουσιάζουν γραμμές, άσπρες κηλίδες ή/και μικρές τρυπούλες στην επιφάνειά τους, κίτρινες ή κόκκινες κηλίδες και πάχυνση του δέρματος κάτω από το νύχι. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί τα προσβεβλημένα νύχια να ξεκολλήσουν από την κοίτη τους και να βγουν. Θεωρείται πολύπλοκη ασθένεια με πολλές συννοσηρότητες, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας και της καρδιαγγειακής νόσου», προσθέτει.

Τι έδειξε μελέτη μέσω νέας μεθόδου

Προκειμένου οι ερευνητές να κατανοήσουν πώς αυτή η δερματική νόσος επηρεάζει το δέρμα αλλά και άλλα όργανα του σώματος, χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο (spatial transcriptomics) για να εξετάσουν δείγματα που πήραν από ασθενείς με ψωρίαση (με ή χωρίς ψωριασική αρθρίτιδα) και από υγιή άτομα, τόσο από περιοχές του δέρματος που είχαν ενεργή φλεγμονή, όσο και από περιοχές που φαίνονταν υγιείς με γυμνό μάτι.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν online στο Science Immunology, παθολογικά χαρακτηριστικά υπήρχαν τόσο στο προσβεβλημένο όσο και στο καθαρό δέρμα, καταδεικνύοντας τις ευρείες επιπτώσεις της ψωριασικής φλεγμονής ακόμη και σε απομακρυσμένα από τις ορατές βλάβες σημεία.

Μέσω της μεθόδου (spatial transcriptomics) κατηγοριοποιήθηκαν επίσης τα δείγματα βάσει της βαρύτητας της κλινικής νόσου, αναδεικνύοντας τις βαθιές αλλαγές στη χωρική οργάνωση του δέρματος κατά την εξέλιξη της ψωρίασης.

ψωρίαση

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σε δείγματα δέρματος από ασθενείς με μέτρια έως βαριάς μορφής ψωριασική νόσο, η δραστηριότητα των γονιδίων αυξήθηκε σε πολλές μοριακές οδούς που συνδέονται με τον μεταβολισμό και τον έλεγχο των επιπέδων των λιπιδίων, παράγοντες που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με τον διαβήτη και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Αυτή η αυξημένη γονιδιακή δραστηριότητα εμφανίστηκε ακόμη και σε καθαρό δέρμα μακριά από τις βλάβες.

«Στόχος της μελέτης ήταν να μπορούμε να προβλέψουμε ποιος ασθενής είναι πιθανότερο να αναπτύξει σοβαρή μορφή της νόσου αλλά και τις διαταραχές που συνήθως συνοδεύουν την ψωρίαση, όπως για παράδειγμα την ψωριασική αρθρίτιδα από την οποία πάσχει 1 στους 5 ασθενείς με ψωρίαση, προκειμένου να λαμβάνονται εγκαίρως μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεών της», τόνισε ο ειδικός.

«Η ψωρίαση δεν θεραπεύεται»

Σήμερα, όπως προσθέτει δεν υπάρχει τρόπος να θεραπευτεί η ψωρίαση, παρά μόνο να δοθούν αγωγές για την ύφεση των συμπτωμάτων, τα οποία θα επανέλθουν αργά ή γρήγορα στο μέλλον. Ούτε μπορούν να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές (όπως διαβήτης παχυσαρκία υψηλή χοληστερίνη, εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή), παρά μόνο να γίνονται τακτικές ιατρικές εξετάσεις για τον κατά το δυνατόν ταχύτερο εντοπισμό τους.

Η μείωση του κινδύνου ή η παράταση της περιόδου χωρίς έντονα συμπτώματα μπορεί να επιτευχθεί με την πλήρη αφοσίωση σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, στην περιποίηση του δέρματος και στην αποφυγή των παραγόντων που μπορεί να τα πυροδοτήσουν.

«Κυρίως, όμως, απαιτείται η πιστή εφαρμογή της θεραπείας», σημειώνει ο γιατρός και προσθέτει πως η τήρηση της θεραπείας, εξαρτάται από τον εντοπισμό και την έκταση των βλαβών, την ηλικία και τη συνολική υγεία των ασθενών.

«Στη διάθεσή μας έχουμε και πολλά μέσα για την ανακούφισή τους, όπως στεροειδείς κρέμες, φάρμακα για την επιβράδυνση της παραγωγής κυττάρων του δέρματος ενυδατικές κρέμες για το ξηρό δέρμα, κρέμες με βιταμίνη Α ή ρετινοειδή, ανοσοθεραπείες. Όταν αυτές δεν αποδίδουν ή αντενδείκνυνται, αλλά και συνδυαστικά με αυτές, προτείνεται η φωτοθεραπεία η οποία μπορεί να επιβραδύνει την ταχεία ανάπτυξη των δερματικών κυττάρων, να καταστείλει το υπερδραστήριο ανοσοποιητικό σύστημα, να μειώσει τη φλεγμονή στο δέρμα και να μειώσει ή να εξαλείψει τον κνησμό», καταλήγει ο δρ Χρήστος Στάμου.

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Μαλέσκου: Πόζαρε για πρώτη φορά στο Instagram με τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Δανιά και την κόρη τους

Μια ιδιαίτερη και σπάνια στιγμή από την προσωπική της ζωή μοιράστηκε η Ιωάννα Μαλέσκου, η οποία τα τελευταία χρόνια κρατά χαμηλούς τόνους όσον αφορά την οικογενειακή της καθημερινότητα. Η παρουσιάστρια δημοσίευσε για πρώτη φορά μια τρυφερή φωτογραφία με τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Δανιά, και την μικρή τους κόρη. Η εικόνα, που δημοσιεύτηκε σε story στο

Μελίτα Κούρκουλου: Η σπάνια εμφάνιση με τον σύζυγό της και η τρυφερή εξομολόγηση για τον πατέρα της!

Η Μελίτα Κούρκουλου, κόρη του αείμνηστου Νίκου Κούρκουλου, έχει επιλέξει όλα αυτά τα χρόνια να διατηρεί χαμηλό προφίλ, μακριά από τη δημοσιότητα.

Η τραγική οικογενειακή ιστορία του Τζούλιαν ΜακΜάχον: H δύσκολη παιδική ηλικία, οι εντάσεις και οι δικαστικές διαμάχες

Ο αγαπητός ηθοποιός του Nip/Tuck, έφυγε από τη ζωή στα 56 του χρόνια πριν μερικές ημέρες από καρκίνο

Η Ντούα Λίπα θέλει να κάνει παιδιά με τον Κάλουμ Τέρνερ

Η Ντούα Λίπα θέλει να κάνει παιδιά με τον Κάλουμ Τέρνερ Η Ντούα Λίπα θέλει να κάνει παιδιά με τον Κάλουμ Τέρνερ «Θα ήθελα πολύ να κάνω παιδιά», αποκάλυψε η 29χρονη ποπ σταρ και δείχνει πιο ευτυχισμένη από ποτέ στο πλευρό του Βρετανού ηθοποιού Τη σκέψη της να γίνει μητέρα μοιράστηκε δημοσίως η Ντούα Λίπα

Διακοπές στις Σπέτσες για τη Σία Κοσιώνη

Η Σία Κοσιώνη απολαμβάνει ήρεμες και γαλήνιες στιγμές στο ιστορικό νησί του Αργοσαρωνικού. Οι πρώτες φωτογραφίες της.

Route 360: Οι φόβοι για πειρατεία και η αλλαγή πλεύσης στο δεύτερο επεισόδιο

Κυριακή, 13.7.2025, 19:16 Zappit@ZAPPIT_ Όσα έγιναν στο δεύτερο επεισόδιο της ταξιδιωτικής εκπομπής «Route 360» Route 360 – Ο Γιάννης Αποστολάκης και το πλήρωμά του, την τρίτη ημέρα του ταξιδιού τους, έφυγαν από τις ακτές της μαγευτικής Ιταλίας με προορισμό την Ισπανία, καθώς η νυχτερινή καταιγίδα άλλαξε τα πλάνα. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, εξήγησε την

Πυρ και μανία η Καίτη Γαρμπή: «Θα φάνε μια μήνυση που θα ‘ναι όλη δική τους!»

Πυρ και μανία έγινε η Καίτη Γαρμπή με βίντεο που δημιουργήθηκε από AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) και δημοσιεύτηκε στο YouTube με τίτλο «Η Καίτη Γαρμπή ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΟΚ – Τι την οδήγησε στην κατάρρευση;». Δείτε το βίντεο του Youtube το οποίο προκάλεσε την οργή της τραγουδίστριας H γνωστή τραγουδίστρια, που φέτος περιοδεύει με τον σύζυγό της, Διονύση Σχοινά σε

Η Ελλάδα ως κόμβος καινοτομίας στις βιοεπιστήμες

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για επενδύσεις στις βιοεπιστήμες και ο κίνδυνος η Ευρώπη να μείνει πίσω σε έρευνα, καινοτομία και κλινική ανάπτυξη, ήταν το κύριο θέμα του πάνελ «Unlocking Greece’s Potential as a Life Sciences Innovation Hub», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025, στο πλαίσιο του 29th Annual Government Roundtable, Walking steadily across a tightrope

Το φως που της έκλεβε τον ύπνο: Η επιστήμη πίσω από την αληθινή ιστορία της Puan

Το σώμα μας είναι ρυθμισμένο να ακολουθεί το φως της ημέρας και το σκοτάδι της νύχτας. Ωστόσο, ο ύπνος αποδεικνύεται πιο δύσκολη υπόθεση. Η σύγχρονη καθημερινότητα έχει μπερδέψει το βιολογικό μας ρολόι -και ως εκ τούτου και τον ύπνο μας- και το τίμημα, σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, μπορεί να είναι πολύ βαρύτερο απ’ όσο φανταζόμαστε. Μια

Καναπεδάκια σολομού

Απαραίτητος ο καπνιστός σολομός, που δίνει μια νότα πολυτέλειας στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δοκιμάστε αυτή την εξαίρετη συνταγή που γίνεται με πατέ σολομού και καπνιστό σολομό. Χρόνος: 25 λεπτά + 1 ώρα αναμονή Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο Υλικά (για 8-12 άτομα): 250 γρ. φιλέτα σολομού χωρίς πέτσα (ξεπαγωμένα αν είναι κατεψυγμένα) 125 γρ. ( ½ φλ.) τυρί

Φριτάτα µε κολοκυθάκια και πατάτες

ΥΛΙΚΑ 4 µέτριες πατάτες ξεφλουδισµένες σε ροδέλες 2 µέτρια κολοκυθάκια σε ροδέλες 3 κουταλιές ελαιόλαδο 8 αβγά 1 χούφτα φύλλα δυόσµου ψιλοκοµµένα 200 γρ. κεφαλοτύρι, περασµένο από χοντρό τρίφτη (2 φλ. περίπου) Αλάτι, πιπέρι ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βράζετε τις πατάτες σε αλατισµένο νερό για 6-8 περίπου λεπτά, να µαλακώσουν λίγο και τις στραγγίζετε. Τις αφήνετε να κρυώσουν

Οι Oasis ετοιμάζουν ένα μεγάλο πάρτι για την επανένωσή τους – Οι φαν ανησυχούν ότι τα διάσημα αδέρφια θα τσακωθούν ξανά

Οι Γκάλαχερ σχεδιάζουν ένα πολυτελές πάρτι αξίας 200.000 λιρών για να γιορτάσουν το τέλος του πρώτου σκέλους της περιοδείας