Νεϊμάρ: Πόσο σοβαρή είναι η ρήξη μηνίσκου και πώς αντιμετωπίζεται

Date:

Γιατί χρειάζεται συνήθως χειρουργική θεραπεία. Πώς αντιμετωπίζεται όταν είναι μεγάλη ή ολική.

Σοκ προκάλεσε στους φιλάθλους του ποδοσφαίρου η είδηση ότι ο βραζιλιάνος σούπερ σταρ Νεϊμάρ υπέστη ρήξη προσθίου χιαστού και ρήξη μηνίσκου στο αριστερό γόνατο και πρέπει να χειρουργηθεί, ενώ θα χρειαστεί πιθανώς οκτώ μήνες έως ότου επιστρέψει στα γήπεδα.

Η ρήξη του πρόσθιου χιαστού είναι πολύ συχνή κάκωση στους αθλητές. Προκαλείται μετά από βίαιη ή ξαφνική στροφική κίνηση ή πλάγια πλήξη του γόνατος. Ωστόσο αναλόγως με την περίπτωση μπορεί να αντιμετωπιστεί και συντηρητικά.

Η ρήξη μηνίσκου, όμως, συνήθως απαιτεί χειρουργική αποκατάσταση. Και αυτό διότι ο μηνίσκος έχει μικρή δυνατότητα αυτοεπούλωσης λόγω της ανεπαρκούς αιμάτωσής του.

Ο ορθοπεδικός Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλόπουλος, διευθυντής της Ε’ Ορθοπεδικής Κλινικής του Νοσοκομείου Υγεία, εξηγεί τι πρέπει να γνωρίζουμε για τους μηνίσκους και την αντιμετώπιση μιας ρήξης σε αυτούς.

Τι είναι ο μηνίσκος;

Ο μηνίσκος είναι δομή στο εσωτερικό του γόνατος που αποτελείται από κολλαγόνο ιστό. Ο ρόλος του είναι να απορροφά και να κατανέμει σωστά τα φορτία, που ασκούνται στις αρθρικές επιφάνειες του γόνατος.

Σε κάθε γόνατο υπάρχουν δύο μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω. Οι μηνίσκοι έχουν σχήμα ημισεληνοειδές και μαλακή σύσταση (σαν μαξιλαράκια). Παρεμβάλλονται μεταξύ των αρθρικών επιφανειών των κονδύλων του μηριαίου οστού και της κνήμης, αυξάνοντας την σταθερότητα του γόνατος.

Πως προκαλείται η ρήξη μηνίσκου;

Ρήξη ενός μηνίσκου μπορεί να συμβεί είτε από τραυματισμό, είτε με την πάροδο του χρόνου. Ειδικότερα μπορεί:

  • Να συμβεί μετά από βίαιη στροφική κάκωση (οξεία ρήξη)
  • Να  δημιουργηθεί προοδευτικά μετά από επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς (χρόνια εκφυλιστική ρήξη)

Από το είδος, το σημείο και την έκταση της ρήξης μηνίσκου θα εξαρτηθεί τόσο το μέγεθος των ενοχλημάτων, όσο και το είδος της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Συνήθως όμως απαιτείται χειρουργική αποκατάσταση, όπως προαναφέρθηκε.

Διαβάστε ακόμα Μάγκνουσον: Πόσο σοβαρή είναι η ρήξη προσθίου χιαστού – Τι πρέπει να γνωρίζουμε

Τι συμπτώματα προκαλεί η ρήξη μηνίσκου;

Τα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν:

  • Άλγος (πόνο) στην έσω ή έξω επιφάνεια της άρθρωσης
  • Αίσθημα αστάθειας («μου φεύγει το γόνατο») ή/και
  • «Μπλοκάρισμα» της κίνησης του γόνατος, αν η ρήξη είναι μεγάλη (ρήξη «δίκην λαβής κάδου»)

Οι μηνισκικές ρήξεις που συνοδεύονται από συνεχές και εντονότερο άλγος, συνοδεύονται και από βλάβες στον χόνδρο. Σε τέτοιες περιπτώσεις καθίσταται ακόμα πιο επιβεβλημένη η επεμβατική αντιμετώπιση.

Πώς διαγιγνώσκεται η ρήξη μηνίσκου;

Η διάγνωση θα βασιστεί στο ιστορικό της κάκωσης και στην κλινική εξέταση από τον ορθοπεδικό. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης απαιτεί την εκτέλεση μαγνητικής τομογραφίας. Αυτή θα αποκαλύψει και τυχόν συνυπάρχουσες βλάβες του γόνατος (π.χ. ρήξη χιαστού ή χόνδρινες βλάβες).

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η αρθροσκόπηση του γόνατος αποτελεί τη σύγχρονη μέθοδο αποκατάστασης των ρήξεων ενός μηνίσκου. Η τελειοποίηση των αρθροσκοπικών τεχνικών και των αρθροσκοπικών εργαλείων καθιστούν την επέμβαση γρήγορη, ασφαλή και καλά ανεκτή από τον ασθενή.

Η αρθροσκόπηση πραγματοποιείται συνήθως μέσω δύο πολύ μικρών οπών (μεγέθους 4-5 χιλιοστών) στο γόνατο. Στην περίπτωση που αφαιρείται το κατεστραμμένο τμήμα ενός μηνίσκου (μερική μηνισκεκτομή) ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Σε τέτοια περίπτωση ακολουθεί ένα πολύ σύντομο πρόγραμμα αποθεραπείας.

Σε περίπτωση συρραφής του ραγέντος τμήματος του μηνίσκου (μηνισκοσυρραφή) τοποθετούνται ειδικά ράμματα. Ο ασθενής πρέπει ύστερα να ακολουθήσει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα αποθεραπείας με οδηγίες του θεράποντος ορθοπεδικού.

Η αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξεως μηνίσκου παρουσιάζει υψηλά ποσοστά επιτυχίας, που επιτρέπουν στον ασθενή να επιστρέψει στις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες που είχε πριν τον τραυματισμό.

Τι θεραπευτικές επιλογές υπάρχουν όταν η ρήξη μηνίσκου είναι μεγάλη ή ολική;

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η ρήξη μηνίσκου είναι μεγάλη και δεν είναι δυνατό να συρραφτεί ή έχει καταστραφεί ολόκληρος ο μηνίσκος.

Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αφήνουμε την άρθρωση χωρίς μηνίσκο, διότι η αφαίρεση μεγάλου τμήματος ή ολόκληρου του μηνίσκου οδηγεί σταδιακά στην αρθρίτιδα.

Στην Ελλάδα ο αριθμός των αρθροσκοπικών μηνισκεκτομών ανέρχεται στις 7.000-8.000 ανά έτος. Καταλαβαίνουμε λοιπόν σε πόσο μεγάλο αριθμό ασθενών (νεαρών και δραστήριων, στην πλειονότητά τους) υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθεί πρώιμη οστεοαρθρίτιδα.

Για την πρόληψη της οστεοαρθρίτιδας μετά από μηνισκεκτομή, εφαρμόζονται τεχνικές μερικής ή ολικής αντικατάστασης μηνίσκων με τους πλέον εξελιγμένους και πιστοποιημένους τρόπους. Οι τρόποι αυτοί είναι η τοποθέτηση συνθετικών μηνίσκων, και η μεταμόσχευση μηνίσκων με αλλομοσχεύματα.

  • Η τοποθέτηση συνθετικών μηνίσκων συνίσταται στην εισαγωγή συνθετικού ικριώματος στη θέση του κατεστραμμένου τμήματος ή ολόκληρου του μηνίσκου. Στο ικρίωμα αυτό θα αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου νέος μηνισκικός ιστός. Η επέμβαση πραγματοποιείται αρθροσκοπικά και ο ασθενής φεύγει από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα. Οι συνθετικοί αυτοί μηνίσκοι παρουσιάζουν ικανή μηχανική αντοχή στα πρώιμα στάδια εμφύτευσης. Διαμορφώνονται σε μέγεθος ίσο με αυτό που αφαιρέθηκε και βοηθούν την αναγέννηση του μηνίσκου με ιδιότητες ίδιες με τον φυσιολογικό.
  • Η αρθροσκοπική μεταμόσχευση αλλομοσχεύματος μηνίσκου, που εφαρμόζεται στο Υγεία, γίνεται με μηνίσκους από ιστικές τράπεζες μοσχευμάτων των ΗΠΑ ή της Ευρώπης. Τα μοσχεύματα πληρούν όλους του κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή μετάδοσης νοσημάτων. Τα αλλομοσχεύματα μηνίσκων επιλέγονται ώστε να ταιριάζουν απόλυτα στην ανατομία του γόνατος.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Λινού για εμβόλιο AstraZeneca: Μελέτες έδειχναν ότι υπήρχε υψηλότερη πιθανότητα να πάθει θρόμβωση μια γυναίκα στην ηλικία των 30-40

Στην απόφαση της AstraZeneca να αποσύρει το εμβόλιο της για τον κορονοϊό αλλά και στη στάση την οποία η ίδια είχε κρατήσει την περίοδο της πανδημίας, μίλησε το πρωί της Παρασκευής 10/5 η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. Σε συνέντευξή της εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» είπε πως αισθάνθηκε δικαιωμένη για την αποφασιστικότητα που

Η Μαρίνα Σάττι χασμουριόταν την ώρα που έδινε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του Ισραήλ

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει ένα βίντεο που δείχνει τη Μαρίνα Σάττι να χασμουριέται την ώρα που δίνει συνέντευξη η εκπρόσωπος του Ισραήλ στην Eurovision. Με το που ολοκληρώθηκαν οι παρουσίες των συμμετοχόντων, οι εκπρόσωποι των χωρών που κατάφεραν να προκριθούν, έκανανδηλώσεις στους δημοσιογράφους. Όταν έφτασε η σειρά της Εντέν Γκολάν, η οποία εκπροσώπησε το Ισραήλ με το τραγούδι «Ηurricane»

5 Πανέμορφα μαγιό από τα ABOUT YOU για να βγεις στην παραλία με στυλ

Μπήκε το καλοκαίρι και ψάχνεις να βρεις τα ωραιότερα μαγιό για την γκαρνταρόμπα σου; Ήρθες στο κατάλληλο μέρος! Έψαξα στα ABOUT YOU και βρήκα για εσένα μερικές πανέμορφες προτάσεις για μαγιό! Με αυτά τα μοναδικά μπικίνι και ολόσωμα μαγιό θα εντυπωσιάσεις και έχεις το στυλ που επιθυμείς φέτος το καλοκαίρι! Πιο κάτω μπορείς να δεις

Λιάγκας για Eurovision: «Αυτή είναι η Ελλάδα; Είναι η ταράτσα με τα σώβρακα και τις κιλότες;»

«Σκληρή» κρητική άσκησε ο Γιώργος Λιάγκας στην εμφάνιση της Μαρίνας Σάττι στον ημιτελικό της Eurovision κάνοντας λόγο για «ναυάγιο», ενώ διερωτήθηκε αν η Ελλάδα είναι «η ταράτσα με τα σώβρακα και τις κιλότες;». Αρχικά ο Γιώργος Λιάγκας είπε: «Πάμε τώρα στο εθνικό μας ναυάγιο. Το πρόβλημα είναι ότι είναι μια πολύ καλή τραγουδίστρια που χθες

Άρης Σοϊλέδης: Οι φωτογραφίες με τη νέα του σύντροφο, μετά το ταξίδι τους στη Μύκονο

Άρης Σοϊλέδης: Οι φωτογραφίες με τη νέα του σύντροφο, μετά το ταξίδι τους στη Μύκονο GALA Άρης Σοϊλέδης σύντροφος Μύκονος Άρης Σοϊλέδης: Οι φωτογραφίες με τη νέα του σύντροφο, μετά το ταξίδι τους στη Μύκονο Το ζευγάρι πέρασε τις διακοπές του Πάσχα στο νησί των Ανέμων 10.05.2024, 11:08 Μία σειρά από νέες φωτογραφίες του Άρη

Eurovision 2024: Τα χασμουρητά της Μαρίνας Σάττι την ώρα που δίνει συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του Ισραήλ

Eurovision 2024: Τα χασμουρητά της Μαρίνας Σάττι την ώρα που δίνει συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος του Ισραήλ Το βίντεο έχει σχολιαστεί πολύ στα social media Ένα βίντεο που δείχνει τη Μαρίνα Σάττι να χασμουριέται την ώρα που δίνει συνέντευξη η εκπρόσωπος του Ισραήλ στη Eurovision, κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Λίγο μετά την παρουσίαση όλων των

Η Τσιμτσιλή εξήγησε γιατί η εκπομπή της δεν θα ασχοληθεί με την κόντρα Λιάγκα – Κούγια

Η Σταματίνα Τσιμτσιλή ενημέρωσε τους τηλεθεατές πως η εκπομπή «Happy Day» δεν θα ασχοληθεί με την κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Αλέξη Κούγια και τον Γιώργο Λιάγκα. Σημειώνεται ότι ο ποινικολόγος εξαπόλυσε χθες, 9 Μαΐου, σφοδρή επίθεση εναντίον του Γιώργου Λιάγκα, τονίζοντας πως πρέπει άμεσα ο Θοδωρής Κυριακού να τον απολύσει. Με δελτίο Τύπου

Η έκτη αίσθηση της Κέιτ Χάντσον: Έβλεπα φαντάσματα όπως η μητέρα μου, Γκόλντι Χον

«I see dead people» φαίνεται να αναφώνησε η γνωστή ηθοποιός Κέιτ Χάντσον σε συνέντευξή της και παραδέχτηκε πως έχει κληρονομήσει αυτήν τη μεταφυσική ιδιότητα από την διάσημη μητέρα της Γκόλντι Χον. Μιλώντας στο «Howard Stern Show» η Κέιτ Χάντσον υποστήριξε πως μαζί με την Γκόλντι Χον έχουν μια διαφορετική σχέση και μπορούν να συνδεθούν με

Παλμοί καρδιάς: Οι φυσιολογικές τιμές ανά ηλικία και τι να προσέχετε

Η καρδιά δεν κτυπά μονότονα. Επιταχύνεται και επιβραδύνεται για να προσαρμόζεται στις ανάγκες του οργανισμού. Οι παλμοί της καρδιάς είναι ένα από τα ζωτικά σημεία που ελέγχει ο γιατρός σε κάθε επίσκεψή μας σε αυτόν. Η μέτρηση μπορεί να γίνει κλινικά ή με τη βοήθεια ιατρικών συσκευών (π.χ. πιεσόμετρο, οξύμετρο) και παρέχει σημαντικές πληροφορίες για

Άρης Σοϊλέδης: Το ταξίδι στη Μύκονο με τη νέα του σύντροφο & η αποκάλυψη της Τσιμτσιλή

H εκπομπή, Happy Day εξασφάλισε νέες φωτογραφίες του Άρη Σοϊλέδη με τη νέα του σύντροφο μετά τον χωρισμό του από τη Μαρία Αντωνά και η Σταματίνα Τσιμτσιλή...

Πέτρος Ιακωβίδης: Κάθε άντρας σε μια σχέση ψάχνει τη μαμά του, δηλαδή να του λύνει τα προβλήματα

Ο Πέτρος Ιακωβίδης μίλησε στην κάμερα του Happy Day για τους γονείς του και ξεκαθάρισε τι εννοούσε όταν είπε ότι κάθε άντρας σε μια σχέση ψάχνει τη μαμά του...

Ο Αλέξης Κούγιας απαντά στην ΕΣΗΕΑ για τον Γιώργο Λιάγκα

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε ο Αλέξης Κούγιας για τον Γιώργο Λιάγκα, με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.