Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς: Μπορούμε να αποφύγουμε τα 8 στα 10 εμφράγματα και εγκεφαλικά

Date:

Τι αναφέρουν ειδικοί από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία & το ΕΚΠΑ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.

Περισσότερα από 18,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως από καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Ωστόσο,  ο ένας στους τρεις από αυτούς τους θανάτους είναι  πρόωρος, ενώ πολλοί θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.

Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς (WHF), σε ετήσια βάση 35 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παθαίνουν οξύ στεφανιαίο ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ωστόσο το 80% της καρδιαγγειακής νόσου μπορεί να αποτραπεί.

Ειδικοί από το ΕΚΠΑ και από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) εξηγούν όσα πρέπει να γνωρίζουμε, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς, η οποία εορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου κάθε έτους.

«Το εφετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς είναι «Χρησιμοποιήστε την καρδιά. Γνωρίστε την καρδιά». Αυτή η ημέρα είναι μια υπενθύμιση σε όλους να φροντίζουν τις καρδιές τους. Η εκστρατεία εστιάζει στο πόσο ουσιαστικό είναι να γνωρίσουμε την καρδιά μας και την καρδιαγγειακή μας υγεία», αναφέρει ο καθηγητής Καρδιολογίας Γ. Κοχιαδάκης, πρόεδρος της ΕΚΕ.

«Με δεδομένο ότι σε σημαντικό μέρος του πληθυσμού, οι γνώσεις για την υγεία της καρδιάς είναι ακόμα περιορισμένες, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία στοχεύει συστηματικά να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες για τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νόσων και για το πώς πρέπει να φροντίζουν την καρδιά και την υγεία τους συνολικά».

«Ας είναι η 29η Σεπτεμβρίου μία ευκαιρία για όλους μας να αντιληφθούμε τον μοναδικό ρόλο της καρδιάς για τη ζωή και την υγεία. Και ας αποτελέσει αφορμή για να αντιμετωπίσουμε τους φόβους και τους παράγοντες κινδύνου οργανωμένα και σε ειδικά ιατρεία Προληπτικής Ιατρικής – Καρδιολογίας με στόχο να κερδίσουμε χρόνια ζωής και να μειωθούν στο άμεσο μέλλον τα καρδιαγγειακά συμβάντα», τονίζει ο καθηγητής Καρδιολογίας Γεράσιμος Σιάσος, πρύτανης του ΕΚΠΑ.

Τι είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Με τον όρο καρδιαγγειακά νοσήματα περιγράφονται παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται:

  • Η στεφανιαία νόσος
  • Η ισχαιμική καρδιακή νόσος
  • Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
  • Η περιφερική αρτηριοπάθεια
  • Τα ανευρύσματα και ο διαχωρισμός της αορτής κ.ά.

Η συχνότερη απ’ όλα αυτά τα νοσήματα είναι η στεφανιαία νόσος. Μπορεί να εκδηλωθεί είτε οξέως είτε χρονίως, προκαλώντας:

  • Συμπτώματα στηθάγχης (πόνου στο στήθος) με
  • Συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας (δύσπνοια, εύκολη κόπωση, κακή ανοχή στην άσκηση, οιδήματα -πρήξιμο- των άκρων) και με
  • Αρρυθμίες

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε αυτά τα ύποπτα συμπτώματα ώστε όταν έχουμε την εκδήλωση κάποιου οξέος επεισοδίου να αντιμετωπιστεί άμεσα και σε επείγουσα βάση χωρίς καθυστέρηση. Αντίστοιχα, σε χρόνια συμπτώματα να αναζητήσουμε έγκαιρα την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή», επισημαίνει ο κ. Σιάσος.

Πώς προκαλούνται τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Στις περισσότερες περιπτώσεις το υποκείμενο αίτιο των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι η αθηροσκλήρωση. Με τον όρο αυτό περιγράφεται η συσσώρευση αθηρωματικού υλικού στα αγγεία και η στένωση αυτών.

Όσον αφορά τα αίτια εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης, σημειώνεται ότι είναι πολυπαραγοντικά. Αυτό σημαίνει ότι αναγνωρίζονται πολλαπλοί παράγοντες κινδύνου που δρουν αθροιστικά και μπορεί σε αυτούς να αποδοθεί έως και το 80% της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης. «Οφείλουμε, λοιπόν, να γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου και να τους περιορίζουμε/θεραπεύουμε προκειμένου να προστατεύσουμε την υγεία της καρδιάς μας», υπογραμμίζει ο κ. Σιάσος.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ορισμένοι από αυτούς (λ.χ. το οικογενειακό ιστορικό), δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Εν τούτοις, άλλοι (όπως ενδεικτικά η υπέρταση) «μπορούν να τροποποιηθούν μέσω παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής και θεραπείας», εξηγεί ο κ. Κοχιαδάκης.

Κάθε άτομο που έχει έναν παράγοντα κινδύνου δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα εκδηλώσει καρδιαγγειακή νόσο. Ωστόσο, όσο περισσότεροι παράγοντες κινδύνου υπάρχουν, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να εκδηλωθούν καρδιαγγειακά νοσήματα. Εκτός κι εάν ληφθούν μέτρα και γίνει συντονισμένη προσπάθεια ώστε να αποτραπούν οι  παράγοντες κινδύνου που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία της καρδιάς.

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου, σύμφωνα με τον κ. Σιάσο, είναι:

  • Η υπέρταση
  • Η υπεροχληστερολαιμία
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Η παχυσαρκία
  • Το κάπνισμα
  • Η ανθυγιεινή διατροφή
  • Η χρόνια νεφρική νόσος
  • Η καθιστική ζωή
  • Η έκθεση σε καυσαέρια

Πώς να προστατευθείτε από τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Ο κ. Κοχιαδάκης παρέχει τις εξής συμβουλές προστασίας από τα καρδιαγγειακά νοσήματα:

  • Να ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία από μη επεξεργασμένα και φρέσκα τρόφιμα. Συνιστώνται άφθονα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής, ξηροί καρποί. Να τρώτε επίσης τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι. Πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί με τα επεξεργασμένα τρόφιμα (συχνά περιέχουν πολύ αλάτι) και να πίνετε πολύ νερό.
  • Να γυμνάζεστε τακτικά. Χρειάζεστε 30 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, πέντε ημέρες την εβδομάδα. Οι ενήλικες (ηλικίας 18-65 ετών) και οι ηλικιωμένοι (65+) πρέπει να επιδιώκουν να κάνουν την εβδομάδα τουλάχιστον 150 λεπτά μετρίας έντασης σωματική δραστηριότητα ή τουλάχιστον 75 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας. Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να κάνουν καθημερινά μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα.
  • Διατηρήστε υγιές σωματικό βάρος. Η μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας συνήθως περιλαμβάνει α) μείωση του αριθμού των θερμίδων που καταναλώνονται από λίπη και σάκχαρα, β) αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής, ξηρών καρπών και γ) τακτική άσκηση.
  • Αποφύγετε τη χρήση καπνού και κάθε καπνικού προϊόντος. Εάν σταματήσετε το κάπνισμα, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου θα μειωθεί κατά το ήμισυ εντός 1 έτους. Θα  επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα με την πάροδο του χρόνου. Να αποφεύγετε τους χώρους με καπνό τσιγάρων. Η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Όλες οι μορφές καπνού είναι επιβλαβείς και δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον καπνό. Εάν δυσκολεύεστε να κόψετε το κάπνισμα, μιλήστε με το γιατρό σας για την ανάπτυξη ενός σχεδίου διακοπής προσαρμοσμένου στις ανάγκες σας.

Αλκοόλ, άγχος, εξετάσεις και φάρμακα

Για προστασία από τα καρδιαγγειακά νοσήματα απαραίτητα είναι ακόμα τα εξής μέτρα, κατά τον κ. Κοχιαδάκη:

  • Αποφύγετε το αλκοόλ. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο στην κατανάλωσή του. Οι επιβλαβείς επιπτώσεις του υπερτερούν κατά πολύ των δυνητικών προστατευτικών οφελών. Ενώ το να πίνετε λιγότερο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, τα στοιχεία δείχνουν ότι η ιδανική κατάσταση για την υγεία είναι να μην πίνετε καθόλου. Ακόμη και οι μέτριοι πότες παρατηρούν οφέλη στην υγεία τους, όταν σταματούν να πίνουν αλκοόλ.
  • Διαχειριστείτε το άγχος σας. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει σύσφιξη των αρτηριών, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Η άσκηση, οι βαθιές αναπνοές, η χαλάρωση των μυών σας και το να αφιερώνετε χρόνο για τα πράγματα που αγαπάτε, μπορεί να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος σας.
  • Να ελέγχετε συνολικά την καρδιαγγειακή υγεία. Μάθετε κατ’ αρχάς να κάνετε σωστές μετρήσεις. Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων χοληστερόλης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε τακτική βάση είναι σημαντικός για τον προσδιορισμό και τον έλεγχο του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Απαραίτητο είναι, τέλος, να λαμβάνετε τυχόν φάρμακα που σας χορηγεί ο γιατρός για τα καρδιαγγειακά, όπως σας έχουν συνταγογραφηθεί. Βεβαιωθείτε ότι τηρείτε την θεραπεία σας.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Τα συμπτώματα της long Covid μπορεί να διαρκούν ακόμα και δύο χρόνια μετά

Σχεδόν ένας στους τέσσερις που μολύνθηκαν με τον ιό SARS-CoV-2 ανέπτυξε μακροχρόνια Covid (long Covid) και σε περισσότερους από τους μισούς τα συμπτώματα επέμειναν δύο χρόνια μετά, διαπιστώνει έρευνα, με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) και κύριο συγγραφέα τον Έλληνα ερευνητή του Ινστιτούτου, καθηγητή Μανόλη Κογεβίνα. Η long Covid εκδηλώνεται με συμπτώματα

Η έκθεση στο φως του ήλιου επιφέρει οφέλη για την υγεία που αλλάζουν τη ζωή, τονίζουν οι ειδικοί

Μπορεί να μας έχουν τρομάξει οι προειδοποιήσεις για τις αρνητικές συνέπειες του ήλιου, αλλά το να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, σύμφωνα με τις έρευνες Με την άνοιξη να έχει κάνει αισθητή την παρουσία της και την άνοδο της θερμοκρασίας, η έκθεση στο φως του ήλιου μπορεί

Γιατί οι ανοιξιάτικες αλλεργίες αναμένεται να είναι εντονότερες και να κρατήσουν περισσότερο φέτος

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσής σας στη γύρη και σε άλλα αλλεργιογόνα Μπορεί να αποχαιρετάμε σιγά-σιγά την περίοδο έξαρσης των κρυολογημάτων και της γρίπης, αλλά τη σκυτάλη παίρνει ένας άλλος παράγοντας που προκαλεί επίσης μπούκωμα και φτέρνισμα: οι ανοιξιάτικες αλλεργίες. Οι εποχιακές αλλεργίες φαίνεται, μάλιστα, να γίνονται εντονότερες και να επιμένουν

H τακτική άσκηση βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη [μελέτη]

Η άσκηση, κυρίως η αερόβια, μπορεί να βελτιλωσει τη ροή του αίματος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Η τακτική αερόβια άσκηση και οι προπονήσεις με αντιστάσεις μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία σε άνδρες που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. «Η μελέτη

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Η σημασία της έγκαιρης αντίδρασης και o κανόνας «ΧΟΠΑ»

Ο Χ.Ο.Π.Α. (Χέρι, Ομιλία, Πρόσωπο, Ασθενοφόρο) σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο βοηθάει στην γρήγορη αναγνώριση των συμπτωμάτων. Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μια από τις σοβαρότερες ιατρικές καταστάσεις, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η άμεση μεταφορά στο νοσοκομείο μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ πλήρους

Κι όμως ο γάμος παχαίνει: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα για τη σχέση του γάμου με την παχυσαρκία

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιολογίας στη Βαρσοβία, οι παντρεμένοι άνδρες έχουν τριπλάσιο κίνδυνο παχυσαρκίας, σε σύγκριση με τους ανύπαντρους. Έρευνες έχουν συνδέσει εδώ και καιρό τον γάμο με καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τους άνδρες, αλλά μια νέα έρευνα από την Πολωνία αμφισβητεί αυτή την υπόθεση. Η μελέτη, η οποία

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου: Το 1/3 των ενηλίκων έχουν κάποια διαταραχή – Που μπορεί να οδηγήσει η έλλειψη

«Αναπνέω σωστά, Κοιμάμαι καλά, Ζω καλύτερα», είναι φέτος το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, η οποία είναι σήμερα Παρασκευή 14 Μαρτίου. Η Ομάδα Εργασίας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) για τη «Μελέτη διαταραχών αναπνοής στον ύπνο » σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας, αναλαμβάνουν πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τις

Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο για την γυναικεία καρδιά – Οι ασθενείς με το μεγαλύτερο όφελος

Πόσα βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο για την γυναικεία καρδιά – Οι ασθενείς με το μεγαλύτερο όφελος ΕΥΕΞΙΑ Τον μαγικό αριθμό ημερήσιων βημάτων που μειώνουν κατά 40% τον κίνδυνο θνησιμότητας σε γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων, νέα μελέτη Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο “Epidemiology and Prevention –

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Προσοχή στις «θαυματουργές» θεραπείες για τον καρκίνο και άλλες νόσους

Προειδοποίηση από τον ΕΜΑ για μη εγκεκριμένα προϊόντα, όπως η θεραπεία με δενδριτικά κύτταρα. Προειδοποίηση προς το κοινό για τους κινδύνους που κρύβουν οι μη εγκεκριμένες, προηγμένες θεραπείες για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες, απευθύνουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και οι επικεφαλής των Εθνικών Οργανισμών Φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν

Πάρκινσον – Αλτσχάιμερ: Το κοινό σύμπτωμα που εκδηλώνουν οι ασθενείς πολλά χρόνια πριν τη διάγνωση

Τι αναφέρει καθηγητής Νευρολογίας από τον Καναδά. Πώς εκδηλώνεται σε κάθε ασθένεια. Οι ασθενείς με νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Πάρκινσον και η νόσος Αλτσχάιμερ, μπορεί να εκδηλώνουν πολλά χρόνια (αν όχι δεκαετίες) πριν τη διάγνωση ένα κοινό σύμπτωμα, αναφέρει ένας ειδικός από τον Καναδά. Το σύμπτωμα αυτό είναι η διαταραχή της όσφρησης, η οποία

Είναι 92, αλλά αισθάνεται 50! Το μυστικό μιας super ager για μια ζωή γεμάτη ενέργεια

Φανταστείτε να είστε 92 ετών και να πηγαίνετε 4 φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο, να κάνετε βαθιά καθίσματα με ευκολία και να ανεβαίνετε τις σκάλες με μερικές δρασκελιές. Κάπως έτσι είναι η ζωή για την Edna Giordano, μητέρα 5 παιδιών, γιαγιά 21 και προγιαγιά 4 παιδιών. Για την Giordano, η κίνηση είναι ζωή. «Δεν σκέφτομαι

SOS για τον κορονοϊό, τη γρίπη και τις ιώσεις – Αυξάνονται τα κρούσματα

Μέχρι τις αρχές Απριλίου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει το εκρηκτικό κοκτέιλ γρίπης, ιώσεων και κορονοϊού σύμφωνα με όσα τονίζει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Παράλληλα σύμφωνα με τη νέα εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 03-09/03, επτά ασθενείς νοσηλεύονται με κορονοϊό, ενώ καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι. Όσον αφορά τη γρίπη, καταγράφηκαν επτά