Λεπτοσπείρωση: Στα νησιά του Ιονίου η μεγαλύτερη συχνότητα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια

Date:

Εφέτος έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σε Κέρκυρα και Ζάκυνθο. Τα κρούσματα από το 2004.

Ανησυχία έχει προκληθεί στη βόρεια Κέρκυρα, καθώς τους τελευταίους μήνες δύο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από λεπτοσπείρωση. Και οι δύο κατοικούσαν στο χωριό Καρουσάδες. Ο πρώτος ασθενής κατέληξε τον περασμένο Μάιο και ο δεύτερος την περασμένη Παρασκευή.

Τον Μάιο υπήρξε και δεύτερο κρούσμα, με τον ασθενή να μεταφέρεται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο των Αθηνών. Ωστόσο η κατάστασή του βελτιώθηκε και διέφυγε τον κίνδυνο.

Τα δύο κρούσματα του Μαϊου ήταν ένας ηλικιωμένος άνδρας και ένας αλλοδαπός τον οποίο είχε ως υπάλληλο για δουλειές στα χωράφια. Ο ηλικιωμένος έχασε τελικά τη ζωή του.

Τα περιστατικά επιβεβαίωσε το Νοσοκομείο της Κέρκυρας και ενημέρωσε σχετικώς τον ΕΟΔΥ, ο οποίος έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που περιλαμβάνουν επιδημιολογική έρευνα στην περιοχή αλλά και απολυμάνσεις και μυοκτονία.

Διαβάστε ακόμα: Ζάκυνθος: Θάνατος από λεπτοσπείρωση – Επί 15 μέρες στη ΜΕΘ ο 57χρονος άνδρας

Νωρίτερα εφέτος (τον Ιανουάριο) είχε χάσει τη ζωή του από λεπτοσπείρωση και ένας 57χρονος στη Ζάκυνθο.

1,52 κρούσμα ανά 100.000 κατοίκους

Σύμφωνα με έκθεση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μας από το 2004 έως το 2022, τα νησιά του Ιονίου είναι η περιφέρεια της χώρας με την μεγαλύτερη μέση ετήσια συχνότητα.

Η αναλογία είναι 1,52 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού. Σε απόλυτους αριθμούς έχουν καταγραφεί 58 κρούσματα σε μία περιοχή που έχει 204.532 μόνιμους κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2021. Και αυτό τη στιγμή που τις ίδιες χρονιές, σε ολόκληρη την Ελλάδα καταγράφηκαν συνολικώς 434 κρούσματα.

λεπτοσπείρωση

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία 19 χρόνια το 13,3% όλων των κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης στην Ελλάδα σημειώνεται στα Ιόνια νησιά.

Επιβιώνει πολύ καιρό στο περιβάλλον

Η λεπτοσπείρωση προκαλείται από το βακτήριο λεπτόσπειρα (Leptospira). Το βακτήριο αυτό εκ φύσεως φέρουν τα άγρια τρωκτικά, αναφέρει ο ΕΟΔΥ. Μπορεί, όμως, να αποικίζει και πολλά είδη ζώων από τα οποία αποβάλλεται συνήθως με τα ούρα.

Το βακτήριο έχει την ικανότητα να επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο περιβάλλον όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (υγρασία, οργανική ύλη, όχι ακραίες θερμοκρασίες). Ο άνθρωπος μολύνεται με τρεις τρόπους:

  • Μέσω της επαφής του βακτηρίου με πληγή στο δέρμα
  • Μέσω της επαφής του βακτηρίου με τους βλεννογόνους (μάτια, στοματική κοιλότητα)
  • Με την κατάποση υγρού ή τροφής που περιέχει ζωντανή λεπτόσπειρα

Ποιοι κινδυνεύουν

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ για την περίοδο 2004-2022, λεπτοσπείρωση κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν οι μεσήλικες άνδρες. Στην πραγματικότητα, οι άνδρες αντιπροσωπεύουν το 82,5% των κρουσμάτων. Η δε μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 52,4 έτη.

λεπτοσπείρωση

Το επάγγελμα επίσης είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Η πλειονότητα των ανθρώπων  που εκδήλωσαν λεπτοσπείρωση (το 56,7%) είχαν αγροτική ή κτηνοτροφική ενασχόληση. Πολλοί άλλοι έκαναν άλλα επαγγέλματα υψηλού κινδύνου. Αναλυτικότερα οι ασθενείς ήταν:

  • Αγρότες (ποσοστό 47,7% των κρουσμάτων)
  • Κτηνοτρόφοι (9%)
  • Εργάτες σε αποχετεύσεις (1,7%)
  • Κρεοπώλες (0,5%)
  • Άλλα επαγγέλματα με κίνδυνο αυξημένης έκθεσης (6,1%)

Επιπλέον, από τους ανθρώπους που νόσησαν χωρίς να έχουν ιστορικό επικίνδυνης επαγγελματικής δραστηριότητας, περισσότεροι από ένας στους δέκα (το 12,1%) είχαν επαφή με τη φύση, καθώς:

  • Είχαν κατασκηνώσει στη φύση
  • Είχαν κάνει σπορ σε στάσιμα νερά ή λίμνες
  • Είχαν ασχοληθεί με το κυνήγι

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Σπίλοι: Πότε η «αθώα» ελιά στο δέρμα γίνεται θανατηφόρα απειλή

Οι σπίλοι, γνωστοί ως ελιές, είναι συχνοί και συνήθως ακίνδυνοι, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σηματοδοτούν καρκίνο του δέρματος, ιδίως μελάνωμα. Ενώ οι περισσότεροι σπίλοι είναι καλοήθεις, είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να αναγνωρίζουμε πότε οι αλλαγές σε μια ελιά μπορεί να απαιτούν ιατρική φροντίδα. «Οι σπίλοι σχηματίζονται όταν τα κύτταρα που παράγουν

Πάσχα στην εξοχή: Αλλεργίες, έντομα και άλλοι ανοιξιάτικοι κίνδυνοι – Οδηγός επιβίωσης

Το Πάσχα στην εξοχή είναι για τους περισσότερους συνώνυμο της αναγέννησης. Το πράσινο οργιάζει, τα λουλούδια μοσχοβολούν και οι αισθήσεις γιορτάζουν. Πίσω από την ομορφιά της εποχής, ωστόσο, και τον ρομαντισμό των πασχαλινών εξορμήσεων, κρύβονται μικροί και ύπουλοι κίνδυνοι για την υγεία. Αλλεργίες, τσιμπήματα εντόμων, και ερεθιστικά φυτά μπορούν να μετατρέψουν την πιο ανέμελη Κυριακή

Έλλειψη ύπνου: Πώς επηρεάζει τη μνήμη μας και τι μπορούμε να κάνουμε

Ειδικός σε θέματα ύπνου εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι με δυσκολίες ύπνου αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης. Ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται όσο θα ήθελε, με συνέπεια να υπονομεύει την ασφάλεια και την υγεία του. Ταυτοχρόνως μπορεί να πλήττει τη μνήμη του, καθώς ολοένα περισσότερες μελέτες υποδηλώνουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να τη διαταράξει. Η έλλειψη

Έκζεμα: Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει την φαγούρα στο δέρμα – Πως να το αντιμετωπίσετε

Τα συμπτώματα που προκαλεί το έκζεμα και η σοβαρότητά τους μπορεί να διαφέρει πολύ από τον ένα άνθρωπο στον άλλο και ανάλογα την αιτία. Το έκζεμα που προκαλείται από το άγχος μπορεί να κάνει το δέρμα σας ξηρό, ερεθισμένο και να κάνει έντονη τη φαγούρα. Το άγχος μπορεί να αφήσει τα «σημάδια του» στους αγκώνες

Η δύναμη της θρησκευτικής Πίστης: Είναι όντως θεραπευτική; Τι λέει η επιστήμη

Η Μεγάλη Παρασκευή, είναι μια μέρα βαθιάς περισυλλογής και πένθους, η οποία μας φέρνει πιο κοντά στην πίστη μας και μας καλεί να αναλογιστούμε τη δύναμη της. Η ιδέα ότι η πίστη μπορεί να έχει θεραπευτικές ιδιότητες έχει πιστούς ακολούθους εδώ και αιώνες. Από τις παραδοσιακές θρησκευτικές πρακτικές μέχρι τα παραδοσιακά μυστικά που μεταδίδονται από

Βιταμίνες «με το κιλό»: Η μόδα της «αυτοθεραπείας» που ανησυχεί τους γιατρούς – Δείτε παρενέργειες

Βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη χρήση τους, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Ένα νέο life style υγείας με …. βιταμίνες έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια μέσω των social media, με τους γιατρούς να χτυπούν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τη νέα μόδα της «αυτοδιάγνωσης» και της ευκολίας να

Πάσχα: Συμβουλές προστασίας από τα ατυχήματα στον Επιτάφιο και την Ανάσταση – Οι πρώτες βοήθειες

Το Θείο Δράμα κορυφώνεται σήμερα με την Σταύρωση και την Ταφή του Ιησού Χριστού. Το απόγευμα θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου, με τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα και τους πιστούς να προσδοκούν πλέον την Ανάσταση του Κυρίου. Ωστόσο κάθε Πάσχα καταγράφονται και αρκετά ατυχήματα, πολλά από τα οποία έχουν δυσάρεστη κατάληξη. Για να αποφύγουμε

Άνοια: Σε ποια συνηθισμένο πρόβλημα μετά τα 55 οφείλεται ένα στα τρία κρούσματα

Η αντιμετώπισή του μπορεί να την καθυστερήσει για χρόνια. Οι μισοί πάσχοντες από αυτό όμως δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Η απώλεια ακοής ευθύνεται για πολύ περισσότερα κρούσματα άνοιας απ’ ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες και η αντιμετώπισή της μπορεί να καθυστερήσει για χρόνια την εκδήλωση της νοητικής διαταραχής, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Πώς εξηγούμε στα μικρά παιδιά το Πάσχα

Πάσχα: άλλη μία αγαπημένη παιδική γιορτή, εφόσον συνδυάζεται με δώρα και λαμπάδες, με το νονό και τη νονά, με το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών, με το ψήσιμο του αρνιού, με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά που προσφέρουν εξαίσιο θέαμα, αν και τα περισσότερα μικρά παιδιά φοβούνται τους κρότους. Το Πάσχα όμως δεν είναι μόνο γιορτή. Έχει και