Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Οι νέες οδηγίες για την αντιμετώπισή της

Date:

Τι ισχύει για τα απλά περιστατικά. Τι πρέπει να γίνει όταν η παλινδρόμηση δεν ανταποκρίνεται στα φάρμακα.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μία χρόνια, συχνή, επίμονη νόσος που προσβάλλει το ανώτερο τμήμα της πεπτικής οδού και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και, μακροπρόθεσμα, επιπλοκές.

Υπολογίζεται ότι ποσοστό έως και 20% του πληθυσμού στη Δύση πάσχει από αυτήν, με την επίπτωσή της να αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Η νόσος οφείλεται στην παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, με συνέπεια να αναπτύσσει ο ασθενής χαρακτηριστικά συμπτώματα (αίσθημα καύσου πίσω από το στέρνο, επιγαστρικός πόνος).

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Μελέτες έχουν δείξει πως όταν η  γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι σοβαρή, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα των πασχόντων στη δουλειά. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον ύπνο, την διατροφή και τις καθημερινές δραστηριότητες.

Μακροπρόθεσμα, εξ άλλου, η γαστροοισοφαγική παλινδρομική νόσος μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως:

 • Στενώσεις
 • Αιμορραγία
 • Αναιμία
 • Απώλεια βάρους
 • Οισοφάγου Barrett (είναι προκαρκινική κατάσταση του καρκίνου του οισοφάγου)

Τα γαστρικά οξέα

Όπως εξηγούν ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας κ. Ιωάννης Κ. Τριανταφυλλίδης και ο γαστρεντερολόγος κ. Γεώργιος Μαλγαρινός, επιστημονικοί συνεργάτες του Νοσοκομείου Metropolitan General, τα συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς οφείλονται στο γαστρικό υγρό.

Το υγρό αυτό περιέχει μεγάλη ποσότητα υδροχλωρικού οξέος. Το οξύ καταστρέφει τον βλεννογόνο – την επιφανειακή στιβάδα ιστού που επιστρώνει το εσωτερικό του. Έτσι προκαλείται ο οπισθοστερνικός καύσος (κάψιμο), το αίσθημα πυρώσεως και οι αναγωγές γαστρικού ή γαστροδωδεκαδακτυλικού περιεχομένου.

Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στα κλινικά συμπτώματα. Η παρουσία φλεγμονής στον οισοφάγο (οισοφαγίτιδα), τεκμηριώνεται ενδοσκοπικά (με γαστροσκόπηση) και ιστολογικά.

Η θεραπεία στηρίζεται στην υιοθέτηση και εφαρμογή ορισμένων κανόνων καθημερινής συμπεριφοράς, καθώς και στη χορήγηση φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς της αντλίας πρωτονίων (Proton Pump Inhibitors – PPIs).

Επειδή υπάρχουν πολλές ασάφειες και αντικρουόμενες απόψεις σχετικώς με τη φαρμακευτική αγωγή, τόσο από τους γαστρεντερολόγους όσο και από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (π.χ. παθολόγους, γενικούς ιατρούς και χειρουργούς κατά κύριο λόγο), οι δύο ειδικοί παραθέτουν τις επικρατούσες συστάσεις για την αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.  Πρόκειται για τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες (guidelines) του Αμερικανικού Κολεγίου Γαστρεντερολογίας (ACG).

Φαρμακευτική θεραπεία για 8 εβδομάδες

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτές ισχύουν τα εξής:

 • Τα φάρμακα της ομάδας των PPIs αποτελούν τη θεραπεία εκλογής για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Με αυτά έχουν έχουν παρατηρηθεί ορισμένες παρενέργειες (κυρίως εντερικές λοιμώξεις λόγω της καταστολής της έκκρισης του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου). Ωστόσο τα οφέλη από τη χορήγησή τους υπερτερούν σημαντικότατα των κινδύνων
 • Σε ασθενείς με κλασικά συμπτώματα οπισθοστερνικού καύσου και παλινδρόμησης αλλά χωρίς συμπτώματα «συναγερμού» (αιμορραγία, αναιμία, απώλεια βάρους, δυσφαγία), συνιστάται θεραπεία 8 εβδομάδων με PPIs. Τα φάρμακα πρέπει να λαμβάνονται μία φορά την ημέρα πριν από το γεύμα. Εάν ο ασθενής ανταποκριθεί, γίνεται προσπάθεια διακοπής του φαρμάκου
 • Διαγνωστική ενδοσκόπηση (γαστροσκόπηση) συνιστάται μόνο σε ασθενείς οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία 8 εβδομάδων με PPIs. Συνιστάται επίσης σε εκείνους των οποίων τα συμπτώματα επανεμφανίζονται όταν διακόπτεται η θεραπεία και σε όσους έχουν συμπτώματα «συναγερμού»
 • Δεν συνιστάται η μανομετρία υψηλής ευκρίνειας αποκλειστικά ως διαγνωστική εξέταση για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Πρόσθετες συστάσεις

Άλλες συστάσεις για αντιμετώπιση της γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι:

 • Απώλεια βάρους
 • Λήψη βραδινού γεύματος τουλάχιστον 3 ώρες πριν από την κατάκλιση
 • Διακοπή καπνίσματος
 • Ανύψωση της κεφαλής του κρεβατιού
 • Οι PPIs να λαμβάνονται 30–60 λεπτά πριν από το γεύμα και όχι πριν από τον ύπνο

Όταν τα φάρμακα δεν ωφελούν

 • Σε ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία, η αλλαγή του PPI μπορεί να βοηθήσει. Όμως σε πολλούς ασθενείς στους οποίους η χορήγηση ΡΡΙ δεν έχει αποτέλεσμα, ο γιατρός (και ο γαστρεντερολόγος ακόμη) τους χορηγεί άλλον PPI. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να περάσουν από πέντε PPIs και να μην ανταποκριθεί ο ασθενής.

Στις περιπτώσεις αυτές οι πρόσφατες οδηγίες συνιστούν να γίνεται μία μόνο αλλαγή σε άλλον PPI. Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, τότε ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε λειτουργική δοκιμασία κατάδειξης ύπαρξης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης νόσου.

Αρκετές μελέτες έδειξαν ότι 75% των ατόμων που δεν ανταποκρίνονται στους PPIs, στην πραγματικότητα δεν έχουν τη νόσο. Αντιθέτως, έχουν λειτουργικό οπισθοστερνικό καύσο ο οποίος δεν αποτελεί σύμπτωμα παλινδρόμησης και αντιμετωπίζεται χωρίς την χορήγηση ΡΡΙ.

Οι γαστρεντερολόγοι πρέπει να έχουν οπωσδήποτε υπ’ όψη τους αυτό το γεγονός. Ειδάλλως, ο ασθενής θα μετακινείται από τον ένα ιατρό στον άλλο, χωρίς αποτέλεσμα.

 • Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι προκαλείται επιδείνωση των συμπτωμάτων που προκαλεί η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μετά από απότομη διακοπή των PPIs.
 • Για ασθενείς με σοβαρή οισοφαγίτιδα η σύσταση είναι η θεραπεία συντήρησης με PPIs να διαρκεί επ’ αόριστον. Εναλλακτικά προτείνεται η αντιπαλινδρομική χειρουργική επέμβαση.
 • Οι αναστολείς των Η2 υποδοχέων του στομάχου δεν συνιστώνται πλέον ως θεραπεία της ΓΟΠΝ.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Συνελήφθη ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ – Όσα αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ για τον 43χρονο σταρ

Στη σύλληψη του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ προχώρησαν οι αρχές το βράδυ της Δευτέρας 17 Ιουνίου καθώς ο διεθνούς φήμης τραγουδιστής οδηγούσε μεθυσμένος

Μενεγάκη: Το μήνυμα στη μαμά της, Ζέτα Μισόκαλου, που κάνει διακοπές – Βλέπεις μανούλα, σε στηρίζω!

Η Ελένη Μενεγάκη αποκάλυψε ότι περιμένει πως και πως τη μητέρα της, Ζέτα Μισόκαλου και έχει κάνει λίστα με τα φαγητά που θέλει να φάει από τα χεράκια της.  Η παρουσιάστρια είπε πως περιμένει τη μαμά της να επιστρέψει στην Αθήνα από το εξοχικό τους: «Αναμένω τη μανούλα μου και σκέφτομαι συνέχεια φαγητά. Λέω πόσες

Μίνα Αρναούτη για Ζήνα Κουτσελίνη: Ήμουν στο κρεβάτι ανήμπορη και μου έχτιζε κακό προφίλ, τη σιχαίνομαι

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν τα όσα είπε η Ζήνα Κουτσελίνη για τον Απόστολο Λύτρα, μετά τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, Σοφίας Πολυζωγοπούλου. Ειδικότερα, η παρουσιάστρια, ανέφερε χθες στον αέρα της εκπομπή της ότι «πλήττεται η καριέρα του» ποινικολόγου, δήλωση που σήμερα προσπάθησε να «μαζέψει» λέγοντας ότι «τίποτα από αυτά που με κατηγορείτε δεν ισχύει για ‘μένα».

Στην Ελλάδα η Ρέμπελ Γουίλσον – Επισκέφθηκε την Ακρόπολη

Η Ρέμπελ Γουίλσον επισκέφτηκε την Ελλάδα για τις καλοκαιρινές της διακοπές και δεν έχασε την ευκαιρία να δει από κοντά ένα από τα πιο διάσημα μνημεία του πλανήτη. Την Ακρόπολη. Η γνωστή ηθοποιός φωτογραφήθηκε τόσο μόνη της, όσο και με περαστικούς που την αναγνώρισαν και τη σταμάτησαν για ένα στιγμιότυπο μαζί της. «Ακρόπολη τώρα! (Οι

Πλιάτσικας: «Δεν ξέρω αν η καλλιτεχνική μας πορεία θα ήταν η ίδια αν ο Καρράςδεν έλεγε το τραγούδι»

Η βιογραφία του Βασίλη Καρρά παρουσιάστηκε στο Θέατρο Άλσος σε κλίμα συγκίνησης. «Όταν ο Βασίλης βγήκε από την εντατική μου έδωσε ένα σημείωμα για τη γυναικά του να το βάλω στο βιβλίο μου αν δεν ήταν κοντά μας. Έλεγε: Χριστίνα, σε αυτό το ταξίδι δε θα σε πάρω μαζί μου. Να μείνεις πίσω να βοηθάς

Ανούκ Εμέ: Εφυγε από τη ζωή η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός

Η Γαλλίδα ηθοποιός Ανούκ Εμέ , πρωταγωνίστρια ταινιών όπως οι « Ενας άνδρας και μία γυναίκα », « Λόλα » και « Ντόλτσε Βίτα », πέθανε σήμερα, 18 Ιουνίου στο...

Απόστολος Λύτρας: Φωτογραφία ντοκουμέντο χωρίς χειροπέδες κι αστυνομικό

Φωτογραφία ντοκουμέντο από την ειδική μεταχείριση που είχε ο Απόστολος Λύτρας από τις Αρχές έφερε στο φως η εκπομπή Tlive και ο δημοσιογράφος, Ιάσονας

Σοφία Πολυζωγοπούλου: “Δεν φοβάμαι τίποτα”

Σοφία Πολυζωγοπούλου: «Δεν φοβάμαι τίποτα» Διαβάστε περισσότερα. Η Σοφία Πολυζωγοπούλου, δύο ημέρες μετά τον άγριο ξυλοδαρμό από τον Απόστολο Λύτρα, μίλησε στην Τατιάνα Στεφανίδου. Η 37χρονη δικηγόρος που έδειξε ένα αδιανόητο ένστικτο επιβίωσης, που όταν πήγε στο νοσοκομείο ζήτησε βοήθεια με συγκεκριμένο τρόπο, απάντησε σε μήνυμα που της έστειλε η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του T-live.

Ο Justin Timberlake συνελήφθη στη Νέα Υόρκη επειδή οδηγούσε μεθυσμένος

Μπελάδες για τον διάσημο τραγουδιστή Justin Timberlake καθώς συνελήφθη επειδή οδηγούσε μεθυσμένος στα Χάμπτονς στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με το ABC News, η σύλληψη του Justin Timberlake έγινε το βράδυ της Δευτέρας (17/06/2024) στην περιοχή Σαγκ Χάρμπρ στη Νέα Υόρκη και αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα (18/06/2024) στα δικαστήριο. Ο 43χρονος τραγουδιστής έχει δύο προγραμματισμένες συναυλίες

Ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ συνελήφθη – Οδηγούσε μεθυσμένος

Ο τραγουδιστής Τζάστιν Τίμπερλεϊκ συνελήφθη και κατηγορείται για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης στο Hamptons, μεταδίδει το abcnews. Η σύλληψη έγινε το βράδυ της Δευτέρας και ο ποπ σταρ θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο σήμερα Τρίτη. BREAKING: Justin Timberlake has been arrested for driving while intoxicated in the Hamptons, a law enforcement official told ABC News.

Νέα ανάρτηση των Coldplay για το βιντεοκλίπ στο Ηρώδειο: «Πρέπει να το δείτε εάν έρθετε σε μία από τις συναυλίες μας»

Σε νέα ανάρτηση προχώρησαν οι Coldplay για το βιντεοκλίπ του νέου τους τραγουδιού με τίτλο «Feels Like I’m Falling In Love», που γυρίστηκε στο Ηρώδειο. Οι Coldplay ήρθαν στην Αθήνα για πρώτη φορά και με δύο φαντασμαγορικές συναυλίες χάρισαν στους θεατές που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ μια ανεπανάληπτη εμπειρία. Την επόμενη μέρα εξέδωσαν ανακοίνωση πως περίμεναν

Νέα ανάρτηση των Coldplay με το βίντεο κλιπ από το Ηρώδειο – Παγκόσμια προβολή για την Ελλάδα

Ένα ακόμη απόσπασμα από το βίντεο κλιπ του νέου του τραγουδιού με τίτλο «Feels Like I’m Falling In Love» που γυρίστηκε στο Ηρώδειο, ανέβασαν στους λογαριασμούς στα social media οι Coldplay. Το πασίγνωστο βρετανικό συγκρότημα προέτρεψε τους θαυμαστές του να δουν το βίντεο εφόσον σκοπεύουν να παρακολουθήσουν κάποια συναυλία τους το φετινό καλοκαίρι. «Πρέπει να