Η ζέστη επηρεάζει την γονιμότητα των ανδρών – Πώς να προστατευθείτε

Date:

Ποιες παράμετροι της ανδρικής γονιμότητας πλήττονται. Πρακτικές συμβουλές για το καλοκαίρι από έναν ειδικό.

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί πρέπει να είναι το καλοκαίρι οι άνδρες που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά, διότι η έντονη ζέστη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη γονιμότητά τους. Και αυτό, διότι επηρεάζει αρνητικά κάθε παράμετρο της ποιότητας του σπέρματος.

Μεταξύ άλλων έχει βρεθεί ότι μπορεί να μειώσει:

 • Την ποιότητα και τον όγκο του σπέρματος
 • Τον αριθμό και τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων
 • Την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων
 • Τα σπερματοζωάρια με φυσιολογική μορφολογία

Οι επιπτώσεις αυτές μόνο αμελητέες δεν είναι. Μελέτες έχουν δείξει, λ.χ., ότι το καλοκαίρι μειώνεται η συγκέντρωση σπέρματος και ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στο περίπου 70% των τιμών που παρατηρούνται τον χειμώνα.

Η σοβαρότητα της βλάβης που θα προκληθεί εξαρτάται από την ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκεια της έκθεσης στη ζέστη. Ωστόσο η ζέστη δεν είναι μόνο η θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Υπάρχουν πολλές συνήθειες και πρακτικές  που προκαλούν θερμική καταπόνηση των όρχεων και εντείνουν το πρόβλημα.

Τα καλά νέα είναι ότι πολλές από αυτές τις επιδράσεις μπορούν να αποφευχθούν με τη λήψη των κατάλληλων μέτρων, μειώνοντας έτσι και τον κίνδυνο υπογονιμότητας.

Η θερμοκρασία των όρχεων

Η υπογονιμότητα των ανδρών μπορεί να οφείλεται σε πολλά αίτια, μεταξύ άλλων σε ορμονικές διαταραχές και ποικίλες παθήσεις. Μεταξύ αυτών, όμως, εξέχουσα θέση κατέχει η ρύθμιση της θερμοκρασίας των όρχεων, διότι από αυτήν εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό η υγιής ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων.

Όπως εξηγεί ο χειρουργός-ουρολόγος ανδρολόγος δρ Αναστάσιος Λιβάνιος, η υπερβολική ζέστη είτε οφείλεται στην εποχή είτε στο επάγγελμα, επηρεάζει πολύ τους όρχεις που παράγουν τα σπερματοζωάρια.

Αυτά φυσιολογικά πολλαπλασιάζονται σε θερμοκρασία τουλάχιστον 2-4 βαθμούς κάτω από εκείνη του υπόλοιπου σώματος. Γι’ αυτό τον λόγο, ο οσχεϊκός σάκος βρίσκεται έξω από το σώμα. Με κάθε αύξηση της θερμοκρασίας των όρχεων κατά 1°C, μειώνεται η σπερματογένεση κατά 14%.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αυξάνουν τη θερμοκρασία των όρχεων. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι συνήθειες, ο τρόπος ζωής, το επάγγελμα και η κλιματική αλλαγή.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαβίωση και η εργασία στη ζέστη έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος και στην ανδρική γονιμότητα. Μελέτη στη Νέα Ορλεάνη, λ.χ., έδειξε ότι οι άνδρες που εργάζονται σε κτίρια χωρίς κλιματισμό το καλοκαίρι είχαν χειρότερη ποιότητα σπέρματος.

Μάλιστα το ποσοστό της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων τους μειωνόταν σημαντικά όταν οι άνδρες εργάζονταν ή κοιμόντουσαν σε θερμό περιβάλλον, κάθονταν κατά μέσο όρο 6 ώρες την ημέρα, φορούσαν στενά εσώρουχα ή χρησιμοποιούσαν κουβέρτες.

«Η διατήρηση μιας διαφοράς θερμοκρασίας μεταξύ του σώματος και των όρχεων είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η παραγωγή φυσιολογικών σπερματοζωαρίων. Και γι’ αυτό χρειάζεται συνειδητή προσπάθεια», επισημαίνει ο κ. Λιβάνιος.

Τι να προσέχετε το καλοκαίρι

Ο ειδικός έχει μερικές πρακτικές συμβουλές για να προστατεύσετε τη γονιμότητά σας από τη ζέστη. Να τι συνιστά:

 • Να αποφεύγετε να παραμένετε με τις ώρες ακίνητοι σε καθιστή θέση. Η συμβουλή αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική το καλοκαίρι, διότι ήδη κάνει πολλή ζέστη. Η κίνηση διεγείρει την κυκλοφορία του αέρα και τη διασπορά της θερμότητας. Αντιθέτως, η πολύωρη καθιστή στάση (οι όρχεις βρίσκονται ανάμεσα στους μηρούς) και η παρατεταμένη κατάκλιση (οι όρχεις στηρίζονται στους μηρούς) αυξάνουν τη θερμοκρασία στην περιοχή.
 • Να προτιμάτε καθίσματα που δεν διατηρούν τη θερμότητα. Να αποφεύγετε τα καθίσματα που είναι ήδη ζεστά από την εξωτερική θερμοκρασία ή τον ήλιο.
 • Αν δεν θέλετε να αποχωριστείτε τον υπολογιστή σας ούτε στην παραλία, μην τον χρησιμοποιείτε τοποθετημένο ψηλά στους μηρούς σας. Αφ’ ενός εκπέμπει θερμότητα, αφ’ ετέρου απαιτεί την ένωση των μηρών για να στηριχθεί στα πόδια. Και τα δύο αυξάνουν τη ζέστη στους όρχεις.
 • Ασχοληθείτε με καλοκαιρινά σπορ που μειώνουν τη θερμοκρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπως το κολύμπι. Να αποφεύγετε άλλα που είναι επιβαρυντικά (π.χ. ποδηλασία). Να θυμάστε πως η στάση του σώματος και η καθιστή θέση  αυξάνουν τη θερμοκρασία του οσχέου, ιδίως όταν η άσκηση είναι πολύωρη και με ενδυμασία που εμποδίζει την μείωση της θερμοκρασίας που αναπτύσσεται.
 • Στις διακοπές δεν χρειάζεται να δοκιμάζετε όλα τα τοπικά εδέσματα. Ούτε είναι απαραίτητο να ξεδιψάτε πίνοντας μπίρες, ιδίως εάν δεν έχετε φυσιολογικό βάρος. Οι συνήθειες αυτές ευνοούν την αύξηση του βάρους και οι υπέρβαροι/παχύσαρκοι άνδρες δεν έχουν καλή ορχική θερμορρύθμιση.
 • Να πίνετε άφθονο νερό. Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την υγεία των σπερματοζωαρίων (αποτελούνται κατά 90-95% από νερό). Η αφυδάτωση καθιστά το σπέρμα παχύρρευστο και προκαλεί σημαντική μείωση του όγκου του και του αριθμού των σπερματοζωαρίων.
 • Προσπαθήστε να μένετε κατά το δυνατόν σε κλιματιζόμενους χώρους, όταν έχει πολλή ζέστη

Για όλες τις εποχές

 • Να μην κάθεστε σταυροπόδι. Προτιμότερο είναι να διατηρείτε τα πόδια σας με αρκετή απόσταση μεταξύ τους στο ύψος των γονάτων.
 • Να επιλέγετε ρούχα που βοηθούν την καλή ροή του αέρα. Πρέπει να είναι φαρδιά και άνετα και από υφάσματα που δεν αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
 • Να χρησιμοποιείτε άνετα εσώρουχα τύπου μπόξερ. Έχει διαπιστωθεί ότι η χρήση στενών εσωρούχων εμποδίζει την καλή κυκλοφορία του αέρα. Μελέτες έχουν δείξει πως με τα μπόξερ μπορεί να αυξηθεί η συγκέντρωση σπέρματος και ο ολικός αριθμός των σπερματοζωαρίων. Μπορεί επίσης να μειωθεί η ορμόνη FSH στον ορό (τα υψηλά επίπεδα είναι δείκτης υπογονιμότητας).

«Εάν διαπιστωθεί οποιαδήποτε αλλαγή στην παραγωγή ή στην ποιότητα του σπέρματος, καλό είναι να αναζητάτε ιατρική συμβουλή από ανδρολόγο ο οποίος μετά από τη διεξαγωγή εξετάσεων θα μπορέσει να αποφανθεί για την αιτία και να συστήσει την κατάλληλη αγωγή σε άνδρες αναπαραγωγικής ηλικίας που επιθυμούν και επιδιώκουν να αποκτήσουν παιδιά» καταλήγει ο κ. Λιβάνιος.

Φωτογραφία: iStock

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η Μάρα Ζαχαρέα όπως δε την έχουμε ξαναδεί – Απολαμβάνει τη θάλασσα με το πιο iconic beach look!

Η Μάρα Ζαχαρέα θέλησε να περάσει λίγες μέρες μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής της Αθήνας! Η γνωστή δημοσιογράφος φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκε το τριήμερα του Αγίου Πνεύματος για να ηρεμήσει και να χαλαρώσει από την πιεστική καθημερινότητα και τις πολλαπλές υποχρεώσεις της δουλειάς της. Ευρωεκλογές 2024-Ενοχλημένη η Ζαχαρέα με καλεσμένο: «Δεν μπορείτε να συνεχίσετε να το

Το νέο… διαμάντι του «Μπρίτζερτον»

Αυτή φαίνεται πως είναι η νέα φιλοδοξία της δούκισσας του Γιορκ, καθώς η τρίτη σεζόν της δημοφιλούς σειράς του Netflix έφτασε στο τέλος της. Σάρα Φέργκιουσον: Η κατάρα του παλατιού χτύπησε ξανά την πρώην νύφη του βασιλιά Καρόλου - Η νέα μάχη «Ζήτησα από τον ατζέντη μου να με βάλει με κάποιον τρόπο στο "Μπρίτζερτον"!»

Η Δέσποινα Βανδή αυτοτρολάρεται κατά την επίσκεψη της στον οφθαλμίατρο – Μετράει την πρεσβυωπία της

Η Δέσποινα Βανδή ανέβασε ένα αστείο βίντεο στον λογαριασμό της στο Tik Tok. Η τραγουδίστρια είναι ιδιαίτερα δραστήρια στα social media τα τελευταία χρόνια, δημοσιεύοντας βίντεο από την καθημερινή της ζωή, με τους φίλους, την κόρη και τον σύντροφό της. Αποφάσισε να κάνει λίγο χιούμορ με τον εαυτό της και, με αφορμή την επίσκεψή της

Τζάνετ Τζάκσον: Ζήτησε από τους δημοσιογράφους να σταματήσουν να της ζητούν συνεντεύξεις – Δεν μου αρέσει να μιλάω, λέει

Η τραγουδίστρια παραδέχτηκε δημόσια ότι δεν της αρέσει καθόλου να δίνει συνεντεύξεις 

Σμαράγδα Καρύδη – Θοδωρής Αθερίδης: Κάνουν βόλτα με το σκάφος στις διακοπές τους – Δείτε φωτογραφίες

Σμαράγδα Καρύδη - Θοδωρής Αθερίδης: Κάνουν βόλτα με το σκάφος στις διακοπές τους - Δείτε φωτογραφίες GALA Σμαράγδα Καρύδη Θοδωρής Αθερίδης Σμαράγδα Καρύδη - Θοδωρής Αθερίδης: Κάνουν βόλτα με το σκάφος στις διακοπές τους - Δείτε φωτογραφίες Παπαγαλάκια σε μικρούτσικη κρουαζιέρα με βάρκα, γράφει η ηθοποιός σε ανάρτησή της στο Instagram 17.07.2024, 23:20 Η Σμαράγδα

Κ. Παπουτσάκη για τον ρόλο της Βουγιουκλάκη: Ήταν τόσο τραυματικό, είχα πάθει με το έντερο μου ολόκληρη ιστορία

Η Μαρία Σολωμού φιλοξένησε στο νέο επεισόδιο τη διαδικτυακή της εκπομπή την Κατερίνα Παπουτσάκη και ηθοποιός μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε όταν υποδύθηκε την Αλίκη Βουγιουκλάκη και πόσο της επηρέασαν οι άσχημες κριτικές που δεχόταν. «Με τη σειρά Αλίκη έκλαψα πάρα πολύ. Ήταν δύσκολα γιατί το υλικό των πρώτων 5 επεισοδίων ήταν ότι

Ντορέττα Παπαδημητρίου: «Αν τα παιδιά μου είναι πρόβλημα για τον άλλον άνθρωπο, είναι αυτόματα ακατάλληλος»

Για τους δυο γιους της και για το γεγονός ότι έγινε πολύ νέα μητέρα, μίλησε η Ντορέττα Παπαδημητρίου, στο «Καλύτερα Αργά» με την Αθηναΐδα Νέγκα στο Action 24. «Αν είναι πρόβλημα τα παιδιά για τον άλλον άνθρωπο, είναι αυτόματα ακατάλληλος. Για εμένα προφανώς και δεν ήταν πρόβλημα, αλλά ήταν πάντα προτεραιότητα στις επιλογές και στο

«Το κορίτσι μου το όμορφο, η καρδιά μου» – Συγκινεί η μητέρα της Σάνεν Ντόχερτι

«Το κορίτσι μου το όμορφο, η καρδιά μου. Η οικογένειά μας θέλει να ευχαριστήσει όλους όσοι έδειξαν την αγάπη και την υποστήριξή τους για τη Σάνεν μας σε όλη της τη ζωή. Είμαστε πραγματικά ευγνώμονες» αναφέρει η μητέρα της Σάνεν Ντόχερτι, Ρόζα, σε μια σύντομη δήλωσή της στο People, μετά τον θάνατο της πολυαγαπημένης της

Βίγκο Μόρτενσεν: Αποκάλυψε τον λόγο που δεν έχει συμμετάσχει σε κινηματογραφικό franchise μετά τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Βίγκο Μόρτενσεν: Αποκάλυψε τον λόγο που δεν έχει συμμετάσχει σε κινηματογραφικό franchise μετά τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών Απλώς αναζητώ ενδιαφέρουσες ιστορίες, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο ηθοποιός Ο Βίγκο Μόρτενσεν αποκάλυψε γιατί δεν έχει πρωταγωνιστήσει σε μεγάλη κινηματογραφική σειρά του Χόλιγουντ μετά την τριλογία «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών». Ο Μόρτενσεν, ο οποίος υποδύθηκε τον Άραγκορν στην

«Τι έχει αυτό το γάλα σου;» – Ξέσπασε η Κατερίνα Στικούδη με τα σχόλια για το βάρους του γιου της

Με μια οργισμένη ανάρτηση στο TikTok απάντησε η Κατερίνα Στικούδη προς τους επικριτές του δεύτερου γιου της, που σχολιάζουν τα κιλά ενός μωρού παιδιού. Η γνωστή τραγουδίστρια, αφού αναφέρθηκε στις απαράδεκτες ερωτήσεις που δέχεται στα κοινωνικά δίκτυα, μίλησε με αυστηρό ύφος στην κάμερα και τόνισε ότι δεν πρέπει να λέμε ένα βρέφος χοντρό. «Α είναι

Κατερίνα Στικούδη: Έξαλλη για τα σχόλια που δέχεται για τα κιλά του γιου της – «Ο καθένας θα τρώει ότι θέλει»

Η Κατερίνα Στικούδη, πέρα από μία επιτυχημένη τραγουδίστρια, show woman και παρουσιάστρια, είναι και μανούλα δυο παιδιών. Μόλις πριν περίπου πέντε μήνες, η Κατερίνα Στικούδη έφερε στον κόσμο το δεύτερο παιδί της, καρπό του έρωτά της με τον Βαγγέλη Σερίφη. Παρότι είναι μητέρα και το επαγγελματικό της πρόγραμμα είναι αρκετά επιβαρυμένο, η Κατερίνα Στικούδη φροντίζει να παραμένει