Κορωνοϊός: Πόσο να μας ανησυχεί το νέο, υπερμεταλλαγμένο στέλεχος ΒΑ.2.86

Date:

Τι γνωρίζουν θετικά έως τώρα οι επιστήμονες και τι τους προβληματίζει. Τι λένε οι αρμόδιες Αρχές.

Σε έναν άτυπο αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι ειδικοί ανά τον πλανήτη, προσπαθώντας να καταλάβουν πόσο έχει εξαπλωθεί ένα νέο, υπερμεταλλαγμένο στέλεχος που δημιούργησε ο κορωνοϊός και πόσο προστατευμένοι θα είμαστε εναντίον του από την ανοσία που ήδη έχουμε.

Το νέο στέλεχος ονομάστηκε ΒΑ.2.86 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Πήρε επίσης το παρατσούκλι Pirola (από έναν αστεροειδή) από τους «κυνηγούς παραλλαγών» (variants hunters) των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ΠΟΥ έσπευσε να το κατατάξει στις «παραλλαγές υπό παρακολούθηση» (VUM) αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα τρία πρώτα κρούσματα στον κόσμο.

Οι παραλλαγές αυτές αντιστοιχούν στο χαμηλότερο από τρία επίπεδα συναγερμού. Το αμέσως επόμενο είναι οι «παραλλαγές ενδιαφέροντος» (VOI). Προς το παρόν σε αυτό το επίπεδο συναγερμού βρίσκονται οι παραλλαγές:

  • Κράκεν (ΧΒΒ.1.5)
  • Αρκτούρος (ΧΒΒ.1.16)
  • Έρις (EG.5, η νεότερη προσθήκη)

Το ύψιστο επίπεδο συναγερμού είναι οι «παραλλαγές ανησυχίας» (VOC). Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι εντελώς ξεχωριστές παραλλαγές που επικρατούν και οι οποίες περιγράφονται με ένα γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου.

Η τελευταία προσθήκη σε αυτή την κατηγορία είναι το στέλεχος Όμικρον που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Στο στέλεχος αυτό ανήκουν όλες οι προαναφερθείσες παραλλαγές (Κράκεν, Αρκτούρος, Eris, Pirola).

Υπερβολικά πολλές μεταλλάξεις

Ο νέος, υπερμεταλλαγμένος κορωνοϊός ΒΑ.2.86 πλέον αριθμεί 6 επιβεβαιωμένα περιστατικά, σε τέσσερις χώρες του κόσμου. Τρία έχει η Δανία και από ένα Ισραήλ ΗΠΑ και Βρετανία. Η παρουσία του, δε, έγινε αντιληπτή για πρώτη φορά μόλις τον περασμένο μήνα (στις 24 Ιουλίου 2023).

Αυτό που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα είναι κατ’ αρχάς ο αριθμός των μεταλλάξεων που φέρει. Είναι τόσο πολλές, ώστε ήδη μερικοί ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει το νέο στέλεχος Πι (Pi).

Το νέο στέλεχος φέρει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις μόνο στην πρωτεΐνη-ακίδα του, σε σύγκριση με τον κοντινότερο πρόγονό του, την υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον, κατά τον καθηγητή Dr. Jesse Bloom, ο οποίος μελετά την εξέλιξη των ιών στο φημισμένο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson, στο Σηάτλ.

Το γεγονός αυτό «αντιστοιχεί σε ένα εξελικτικό άλμα συγκρίσιμο σε μέγεθος με εκείνο που αρχικώς οδήγησε στην ανάπτυξη του στελέχους Όμικρον», έγραψε στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου του.

«Είναι ασυνήθιστο να αλλάζει τόσο πολύ ο κορωνοϊός ώστε να αναπτύσσει 30 νέες μεταλλάξεις. Την τελευταία φορά που είδαμε τόσο σημαντική αλλαγή, ήταν όταν εμφανίστηκε το στέλεχος Όμικρον», συνηγόρησε ο Dr. Morten Rasmussen, ερευνητής στο κέντρο Statens Serum Institut, που ανίχνευσε τα κρούσματα της Δανίας.

Χωρίς ιστορικό ταξιδιού

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Statens Serum Institut, το νέο στέλεχος που δημιούργησε ο κορωνοϊός  φέρει 34 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του, έναντι της υποπαραλλαγής ΒΑ.2. Φέρει επίσης 58 μεταλλάξεις σε σύγκριση με τον αρχικό κορωνοϊό, που προκάλεσε την πανδημία.

Όσον αφορά τα τρία κρούσματα που ανιχνεύθηκαν στη Δανία, προέρχονται από διαφορετικές περιοχές της χώρας. Επιπλέον δεν φαίνεται να έχουν οποιαδήποτε επαφή μεταξύ τους.

Η μη επαφή μεταξύ τους επίσης προβληματίζει. Το ίδιο και το γεγονός ότι σχεδόν ταυτοχρόνως εμφανίστηκε σε τέσσερις χώρες της Δύσης. Συν βεβαίως το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού στο εξωτερικό.

Όπως ανακοίνωσε η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA), ο ασθενής αυτός βρέθηκε θετικός σε νοσοκομείο του Λονδίνου. Το δείγμα του υποβλήθηκε σε γενετική ανάλυση στο πλαίσιο βασικής γονιδιωματικής έρευνας.

Η UKHSA τονίζει ότι το νέο στέλεχος που δημιούργησε ο κορωνοϊός διαφέρει σημαντικά τόσο από την υποπαραλλαγή ΒΑ.2, όσο και από τις υποπαραλλαγές ΧΒΒ.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Η εντυπωσιακή εμφάνιση της Φουρέιρα on stage & η Σάττι που ξεσήκωσε το κοινό με το Ζάρι!

Η Ημέρα Θετικής Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε χθες στο ΟΑΚΑ ήταν το απόλυτο μουσικό γεγονός της χρονιάς! Για περισσότερες από 6 ώρες, το κοινό απολάμβανε εκρηκτικές ερμηνείες και δυνατούς ρυθμούς. Παρουσιάστριες της βραδιάς ήταν οι Dat Lilly και Venetia Kamara, που ενθουσίασαν με τη ζωντάνια τους, ενώ backstage hosts ήταν οι Γιάννης Τσιώρας και Upinthehype, προσθέτοντας

Βαρύ πένθος για την Ερασμία Μάνου! Έφυγε από τη ζωή ο πατέρας της, πρώην σύζυγος της Σοφίας Βόσσου

Σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί η Ερασμία Μάνου αφού έφυγε από τη ζωή ο πατέρας της!

Αλέξης Κούγιας στη Σίσσυ Χρηστίδου: Είχατε πολύ στενή σχέση στο παρελθόν με τα μπουζούκια, εκεί εργαζόταν ο σύζυγός σας

Στα μπουζούκια πηγαίνεις όταν έχεις ντέρτια κυρία Χρηστίδου, εμείς είμαστε από λαϊκές γειτονιές, ο Λύτρας έχει ντέρτια, να πάει να διασκεδάσει, δήλωσε

Μαρία Κωνσταντάκη: Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, γράφει σε φωτογραφίες της από τη θάλασσα

Μαρία Κωνσταντάκη: Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, γράφει σε φωτογραφίες της από τη θάλασσα GALA Μαρία Κωνσταντάκη Instagram Μαρία Κωνσταντάκη: Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται, γράφει σε φωτογραφίες της από τη θάλασσα Δείτε την ανάρτηση 21.09.2024, 11:33 Η Μαρία Κωνσταντάκη έκανε μια νέα ανάρτηση στον λογαριασμό της στο Instagram. Η ηθοποιός και ραδιοφωνική παραγωγός, που είναι αρκετά

Να αρχίσω πιλάτες ή γιόγκα;

Ως πιστοποιημένη δασκάλα στη μέθοδο πιλάτες και γιόγκα, πολλοί φίλοι και μαθητές μου με ρωτούν ποιο προτιμώ από τα δύο. Τη μέθοδο πιλάτες τη γνώρισα ως μαθήτρια το 2000, πέρασε όμως μία δεκαετία μέχρι να εκπαιδευτώ. Η γιόγκα μπήκε αργότερα στη ζωή μου. Πιστεύω ότι κάθε πράγμα έρχεται στη ζωή μας όταν είναι η κατάλληλη

FY για Αλεξία Κεφαλά: Το να αποκτήσουμε οικογένεια δεν είναι εκτός πλάνων

Έχουν ξεκινήσει οι ετοιμασίες του γάμου μου, αποκάλυψε ο τράπερ

Διονύσης Πρώιος: Τον αποχαιρετούν ο Λάκης Γαβαλάς και πρώην συμπαίκτες του στο MasterChef

Διονύσης Πρώιος: Τον αποχαιρετούν ο Λάκης Γαβαλάς και πρώην συμπαίκτες του στο MasterChef Ο πρώην παίκτης του μαγειρικού ριάλιτι έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα - Δείτε τα συλλυπητήρια μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα  Θλίψη σκόρπισε ο ξαφνικός θάνατος του Διονύση Πρώιου σε τροχαίο δυστύχημα. Ο πρώην παίκτης του MasterChef έφυγε από τη ζωή μετά

O Boy George διαθέτει προς ενοικίαση την έπαυλή του στο Βόρειο Λονδίνο προς 65.000 στερλίνες τον μήνα

Η εντυπωσιακή γοτθική έπαυλη του διάσημου τραγουδιστή των «Culture Club», Boy George, σε μία από τις πιο αριστοκρατικές γειτονιές του βόρειου Λονδίνου, στο Hampstead, διατίθεται προς ενοικίαση για 65.000 λίρες τον μήνα. Ο εκκεντρικός ποπ σταρ αγόρασε το ακίνητο στην οδό Well Road με θέα το Χάμστεντ Χιθ, στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 μετά την επιτυχία

Έρικ Ρόμπερτς: Η δημόσια συγγνώμη στην Τζούλια Ρόμπερτς – «Ελπίζω να τη δεχτεί, ήταν ανόητο αυτό που είπα για εκείνη»

Ο Έρικ Ρόμπερτς ζήτησε συγγνώμη από την αδερφή του, Τζούλια Ρόμπερτς, στα νέα του απομνημονεύματα με τίτλο «Runaway Train», για ένα σχόλιο που είχε κάνει στο παρελθόν αναφορικά με την καριέρα της ηθοποιού. Η σχέση του Έρικ Ρόμπερτς με την αδερφή του έχει περάσει από «40 κύματα», αφού για αρκετά χρόνια ο ηθοποιός είχε επιλέξει

Έρικ Ρόμπερτς: Η δημόσια συγγνώμη από την Τζούλια Ρόμπερτς – «Ελπίζω να τη δεχτεί, ήταν ανόητο αυτό που είπα»

Ο Έρικ Ρόμπερτς ζήτησε συγγνώμη από την αδερφή του, Τζούλια Ρόμπερτς, στα νέα του απομνημονεύματα με τίτλο «Runaway Train», για ένα σχόλιο που είχε κάνει στο παρελθόν αναφορικά με την καριέρα της ηθοποιού. Η σχέση του Έρικ Ρόμπερτς με την αδερφή του έχει περάσει από «40 κύματα», αφού για αρκετά χρόνια ο ηθοποιός είχε επιλέξει

Το viral Χριστουγεννιάτικο δέντρο της Μυκόνου που στολίστηκε μέσα στο «κατακαλόκαιρο»

Μόλις ο Αύγουστος φύγει και παρόλο που η θερμοκρασία παραμένει στους 30 βαθμούς Κελσίου, για πολλούς ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τα… Χριστούγεννα με τους κατοίκους της Μυκόνου να μην αποτελούν εξαίρεση. Ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο, το οποίο ήδη έχει γίνει viral κοσμεί τα Ματογιάννια της Μυκόνου. Παρόλο που είναι πολύ νωρίς ακόμη και η εορταστική

Συγκινεί ο Νίνο για τα παιδιά του: «Έγιναν από πολλή αγάπη & έρωτα. Eίμαι ένας καλός μπαμπάς»

Ο Νίνο άνοιξε την καρδιά του στη διαδικτυακή εκπομπή της Μαρίας Σολωμού, μιλώντας για την καριέρα του αλλά και την οικογένειά του.