Υλικά:
- 1 μεγάλο χταπόδι
- ξύδι καλης ποιοτητας
- λάδι
- νερό
- 1 φύλλο δάφνης
- 4-5 μπαχάρια
Για τη γαρνιτούρα:
- 160γρ. κρίταμο τουρσί
- 240γρ. ανάμεικτα φρέσκα λαχανικά
Πως να φτιάξεις το χταπόδι ξυδάτο:
- Πλένουμε καλά το χταπόδι και το τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
- Το σκεπάζουμε με νερό περίπου ένα δάχτυλο.
- Ρίχνουμε ένα γεμάτο ποτήρι κρασιού ξύδι, δάφνη, τα μπαχάρια και το βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, για 45′ περίπου ή και παραπάνω μέχρι να τσιμπιέται άνετα με το πηρούνι. Να δούμε, δηλαδή, ότι έχει μαλακώσει.
- Μόλις το χταπόδι είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα, το αφήνουμε να κρυώσει.
- Το κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια και πετάμε το μάτι του, που βρίσκεται εκεί που τελειώνουν τα πλοκάμια και αρχίζει η σακούλα του.
- Στη συνέχεια τεμαχίζουμε το χταπόδι ξυδάτο σε κομμάτια μεγέθους μικρής μπουκιάς και το σερβίρουμε με κρίταμα και ανάμεικτα φρέσκα λαχανικά !
Καλή σας όρεξη!
- Χταπόδι ξυδάτο - Diatrofi.gr.