Συνδυασμένη θεραπεία συρρίκνωσε σπάνιο όγκο του εγκεφάλου – Έρευνα με Ελληνίδα επικεφαλής

Date:

Τα ευρήματα από την πρώτη δοκιμή της θεραπείας σε μικρή ομάδα ασθενών. Η έκβασή τους 2 χρόνια αργότερα.

Μία στοχευμένη θεραπεία κατόρθωσε να συρρικνώσει με πρωτοφανή επιτυχία ένα σπάνιο είδος όγκου του εγκεφάλου, που λέγεται θηλώδες κρανιοφαρυγγίωμα και προσβάλλει κυρίως ενήλικες.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ χορήγησαν σε μικρή ομάδα ασθενών τον συνδυασμό δύο φαρμάκων (λέγονται vemurafenib και cobimetinib), διαπιστώνοντας πως μείωσε κατά 91% κατά μέσον όρο το μέγεθος των όγκων που έφεραν.

«Όλοι οι ασθενείς που ολοκλήρωσαν έναν ή περισσότερους κύκλους θεραπείας ανταποκρίθηκαν σε αυτήν», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Priscilla Kalliopi Brastianos, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. «Είναι το υψηλότερο ποσοστό ανταπόκρισης που έχουμε δει με οποιαδήποτε θεραπεία για τους όγκους του εγκεφάλου».

Τι είναι το κρανιοφαρυγγίωμα

Το κρανιοφαρυγγίωμα είναι ένας βραδέως αναπτυσσόμενος όγκος, που συνήθως είναι καλοήθης ή χαμηλής ή αμφίβολης κακοήθειας. Υπολογίζεται ότι ετησίως καταγράφονται έως και 2 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Στο 30-50% των περιπτώσεων, οι πάσχοντες είναι παιδιά και έφηβοι.

Υπάρχουν δύο τύποι κρανιοφαρυγγιωμάτων: τα αδαμαντινώματα και τα θηλώδη κρανιοφαρυγγιώματα. Το θηλώδες κρανιοφαρυγγίωμα εκδηλώνεται κυρίως σε ενήλικες.

Ο όγκος αυτός μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στους ασθενείς. Τυπικά αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση και ακτινοθεραπεία. Η ατελής αφαίρεση του όγκου, όμως, και η τοξικότητα της ακτινοβολίας συχνά αφήνουν τους ασθενείς με χρόνια προβλήματα. Σε αυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνεται:

  • Νευροενδοκρινής δυσλειτουργία
  • Διαταραχή της όρασης
  • Απώλεια μνήμης

Η επιτυχημένη δοκιμή του νέου συνδυασμού δημιουργεί ελπίδες για καλύτερες εκβάσεις στους πάσχοντες.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, προγενέστερες έρευνες είχαν δείξει ότι πάνω από το 90% των θηλωδών κρανιοφαρυγγιωμάτων φέρουν μία παθολογική μετάλλαξη που λέγεται BRAF V600E.

Για την αντιμετώπιση αυτής της μετάλλαξης και μία σχετιζομένης σε ένα άλλο γονίδιο που λέγεται ΜΕΚ, υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα. Και αυτό, διότι οι εν λόγω μεταλλάξεις παρατηρούνται και σε καρκίνους, όπως το μελάνωμα στο δέρμα.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν εάν φάρμακα που καταπολεμούν τα δύο γονίδια θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά για το θηλώδες κρανιοφαρυγγίωμα. Επέλεξαν να τα δοκιμάσουν σε ασθενείς οι οποίοι δεν είχαν κάνει προηγουμένως ακτινοθεραπεία.

Στη μελέτη τους ενέταξαν αρχικώς 16 πάσχοντες από το συγκεκριμένο κρανιοφαρυγγίωμα. Ο ένας εξ αυτών σταμάτησε τη θεραπεία μετά από οκτώ ημέρες λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών. Οι υπόλοιποι έκαναν από τουλάχιστον έναν κύκλο θεραπείας διαρκείας 28 ημερών ο καθένας. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί δύο χρόνια.

Τα ευρήματα

Ο μέσος αριθμός των κύκλων θεραπείας που έκαναν οι ασθενείς ήταν οκτώ. Μετά από τέσσερις κύκλους, παρατηρήθηκε συρρίκνωση των όγκων τους κατά 68% έως 99% (μέσος όρος: 91%). Επιπλέον:

  • Οι επτά από τους ασθενείς δεν έκαναν άλλη θεραπεία μετά την ολοκλήρωση της στοχευμένης θεραπείας.
  • Οι έξι δεν είχαν ενδείξεις εξέλιξης της νόσου τους στον επανέλεγχο που έκαναν 2 χρόνια αργότερα.
  • Σε κανέναν ασθενή το θηλώδες κρανιοφαρυγγίωμα δεν παρουσίασε εξέλιξη όσον καιρό διαρκούσε η συνδυασμένη θεραπεία.
  • Κανένας ασθενής δεν έχασε τη ζωή του.
  • Συνολικά, το 87% των ασθενών δεν είχαν παρουσιάσει εξέλιξη της νόσου τους στους 12 μήνες από την έναρξη της θεραπείας.
  • Το 58% εξακολουθούσαν να έχουν σταθερή νόσο στους 24 μήνες.

Τρεις ασθενείς έκαναν λίγους κύκλους θεραπείας (κάτω από τέσσερις) λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών. Ο ένας, λ.χ., εκδήλωσε αναφυλαξία (σοβαρή αλλεργική αντίδραση) και οξεία νεφρική νόσο. Οι υπόλοιποι είχαν καλή αντοχή στα φάρμακα.

«Αυτά τα πρωτοφανή ευρήματα υποδηλώνουν ότι με τον κατάλληλο στόχο και τα κατάλληλα φάρμακα, η Ιατρική Ακριβείας μπορεί να έχει δραματικό αντίκτυπο στους όγκους του εγκεφάλου», επισήμανε η Dr. Brastianos.

Οι μελέτες συνεχίζονται για να καθοριστεί ο ιδανικός αριθμός κύκλων θεραπείας που πρέπει να γίνεται στους πάσχοντες από θηλώδες κρανιοφαρυγγίωμα.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αναστασία Γιάμαλη: “Έχει αλλάξει, πριν γίνω περισσότερο γνωστή θα λάμβανα d…k pics και υβριστικά μηνύματα”

Παρασκευή, 20.9.2024, 00:00 Zappit@ZAPPIT_ "Μετά από αυτή τη σχετική αναγνωρισιμότητα και αφού κατέστη σαφές ότι εγώ απαντάω στα υβριστικά και υποτιμητικά σχόλια και το κάνω δημόσια, κι ας κρύβω τα στοιχεία του παραβιαστή, μειώθηκαν πάρα πολύ τα d..k pics και τα σχόλια που λαμβάνω είναι πιο ευγενικά" δήλωσε η Αναστασία Γιάμαλη. Η Αναστασία Γιάμαλη έδωσε

Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Ο λόγος που δεν δέχτηκε να παίξει σε ταινία με τη Βουγιουκλάκη – Τελικά επιλέχθηκε ο Αλεξανδράκης

Ο Μάκης Δελαπόρτας κάθισε στον καναπέ του Στούντιο 4 το απόγευμα της Πέμπτης και μίλησε για την κόντρα που είχαν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και

Γιώργος Σαμπάνης για Ιωάννα Σαρρή: Κουφέτα θα φάτε κάποια στιγμή και από εμένα

Όσα είπε ο τραγουδιστής για το ενδεχόμενο γάμου με τη σύντροφό του 

Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη

Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη Δελαπόρτας: Ο Παπαμιχαήλ είχε σχέση για ένα διάστημα με την εθνική σταρ της Τουρκίας, η Βουγιουκλάκη είχε γίνει έξαλλη Επίσης, αποκάλυψε ότι μία από τις αιτίες σύγκρουσης των δύο ηθοποιών ήταν ποιανού το όνομα θα μπει

Άννα Κουρή: Με τον σύζυγό μου είμαστε 30 χρόνια μαζί! Τέλειο για μας, βαρετό για τον κόσμο

Για την προσωπική της ζωή και πώς έχει καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια να την κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, μίλησε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Άνν

Χρήστος Μάστορας: Η ανάρτηση για την Σοφία Πετρούνια-Ευχές & αδημοσίευτα βίντεο με τη βαφτιστήρα του

Μία πάρα πολύ τρυφερή ανάρτηση έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram ο Χρήστος Μάστορας για τη βαφτιστήρα του, Σοφία Πετρούνια. Ο frontman των Μελισσών, έχει βαφτίσει την κόρη του Λευτέρη Πετρούνια και της Βασιλικής Μιλλούση και θέλησε να της ευχηθεί και δημόσια για τα γενέθλιά της - αν και καθυστερημένα. Ο Χρήστος Μάστορας πόσταρε

Μάικλ Μάντσεν: Παίρνει διαζύγιο από τη σύζυγό του μετά από 28 χρόνια – Πιστεύει ότι οδήγησε τον γιο τους στην αυτοκτονία

Μάικλ Μάντσεν: Παίρνει διαζύγιο από τη σύζυγό του μετά από 28 χρόνια - Πιστεύει ότι οδήγησε τον γιο τους στην αυτοκτονία Ο ηθοποιός και συχνός συνεργάτης του Κουέντιν Ταραντίνο είχε πρόσφατα συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία Ο Μάικλ Μάντσεν υπέβαλε αίτηση διαζυγίου από τη σύζυγό του, ΝτεΆννα Μάντσεν, μετά από 28 χρόνια γάμου. Ο πρωταγωνιστής του

Μελ Γκίμπσον: Ψάχνει τοποθεσίες στην Ευρώπη για να γυρίσει το σίκουελ του Passion of the Christ

Ο Μελ Γκίμπσον βρίσκεται στην Ευρώπη και αναζητά τοποθεσίες για τη συνέχεια της άκρως επιτυχημένης ταινίας του 2004, «Passion of the Christ», κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι το σίκουελ θα γίνει πραγματικότητα. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ο Γκίμπσον φέρεται να περιηγήθηκε στη Μάλτα με μια ομάδα παραγωγής και στη συνέχεια έφτασε στη νότια

Γεώργιος Τσιούλος: Ο Εύζωνας δάκρυσε και μαζί του όλη η χώρα – Το βίντεο που έγινε viral

Ενδιαφεροντα ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΙΟΥΛΟΣ ΕΥΖΩΝΑΣ Γεώργιος Τσιούλος: Ο Εύζωνας δάκρυσε και μαζί του όλη η χώρα – Το βίντεο που έγινε viral Γεώργιος Τσιούλος: Δάκρυσε όλη η Ελλάδα στο «αντίο» του Εύζωνα Γεωργίου Τσιούλου από την Προεδρική Φρουρά Τζωρτζίνα Φράγκου 20.09.2024 | 00:19 Γεώργιος Τσιούλος: Δάκρυσε όλη η χώρα από το «αντίο» του Εύζωνα Γεωργίου Τσιούλου

Survivor: «Άρχισαν τα όργανα» στους πράσινους – «Στήνει αυτί και έχει πονηριά, δεν μας ξεγελάς αγάπη μου»

«Άναψαν τα αίματα» στην ομάδα των πράσινων στο Survivor με τον Απόστολο Μιχαήλ να ξεσπά κατά της Αγγελικής λέγοντας ότι «κρυφακούει για να έχει το προβάδισμα». «Μετά από περίπου μία εβδομάδα μπορώ να διακρίνω με ποια άτομα είμαι εντελώς άσπρο μαύρο κι ένα από αυτά είναι η Αγγελική. Δεν ταιριάζουμε καθόλου γιατί συνεχώς πετά κακίες

Δανάη Παππά: Εντυπωσιακή στην πρώτη της δημόσια εμφάνιση μετά τον ντόρο για τον χωρισμό

Στην avant premiere της σειράς Άγιος Έρωτας βρέθηκαν οι δημοσιογράφοι, το βράδυ της Πέμπτης 19/9 και το gossip-tv δεν θα μπορούσε να λείπει από εκεί.

Κατερίνα Καινούργιου: Νέα βραδινή έξοδος – Ποζάρει ερωτευμένη στην αγκαλιά του Παναγιώτη Κουτσουμπή

Μία νέα βραδινή έξοδο πραγματοποίησε η Κατερίνα Καινούργιου, το βράδυ της Πέμπτης 19/9, ενώ νωρίτερα είχε πάει και στο Ζάππειο.