Μαρμελάδα βερίκοκο

Date:

Μαρμελάδα βερίκοκο με ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού γεμάτα σε πολύτιμες βιταμίνες και καροτενοειδή.

Η μαρμελάδα είναι ένα άλειμα από φρούτα ή συνδυασμό φρούτων της αρεσκείας μας. Γίνεται με πολύ απλά υλικά, γρήγορα και εύκολα. Διαλέγουμε τα φρούτα, βάζουμε μια γλυκαντική ουσία (ζάχαρη, μέλι, κ.α) και μια όξινη (χυμό λεμονιού).

Τα βερίκοκα είναι από τα φρούτα του καλοκαιριού, πλούσια σε βιταμίνες και καροτενοειδή και υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες. Μια κουταλιά μαρμελάδα βερίκοκο (15γραμμάρια) περιέχει 60 kcal και 0,1 γραμμάρια φυτικές ίνες. Τα φλαβονοειδή που περιέχει το φρούτο στη φρέσκια μορφή παραμένουν και στην μαρμελάδα. Επίσης τα καροτενοειδή (αντιοξειδωτικές ουσίες) που περιέχουν τα βερίκοκα δεν επηρεάζονται από τη θερμική επεξεργασία.

Οι μαρμελάδες γενικά δεν αποτελούν καινούριο τρόφιμο στην σύγχρονη κουζίνα, αφού γεννήθηκαν μέσα από το πνεύμα της οικονομίας και της πρακτικής εφαρμογής στην Αρχαία Ελλάδα. Βέβαια τότε η γλυκαντική ύλη ήταν το μέλι και το φρούτο που κατεξοχήν το έκαναν μαρμελάδα ήταν το κυδώνι. Σήμερα, οι μαρμελάδες καταναλώνονται κυρίως στο πρωινό γεύμα. Επιλέγοντας συγκεκριμένους συνδυασμούς κάνουμε το πρωινό μας πιο θρεπτικό.

Το αποτέλεσμα της γεύσης διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία. Οι ποικιλίες που ξεχωρίζουν όμως για την παρασκευή μαρμελάδας είναι τα Διαμαντοπούλου και τα Μπεμπέκου.

Υλικά που θα χρειαστούμε για την μαρμελάδα βερίκοκο

  • 1 κιλό βερίκοκα ώριμα χωρίς χτυπήματα
  • 500 γραμμάρια ζάχαρη
  • 1 λεμόνι
  • 1 βανίλια άρωμα

Πώς φτιάχνουμε την μαρμελάδα βερίκοκο

Αρχικά, πρέπει να πλύνουμε καλά τα βερίκοκα και να αφαιρέσουμε τα κουκούτσια τους. Τα πολτοποιούμε στο multi και τα βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά.

Καθώς βράζει η μαρμελάδα βερίκοκο, βγαίνει στην επιφάνεια ένας πορτοκαλί αφρός, τον οποίο αφαιρούμε σιγά σιγά με ένα κουτάλι. Δεν αφήνουμε την μαρμελάδα από την προσοχή μας γιατί μπορεί να κολήσει πολύ εύκολα. Ανακατεύουμε σε τακτά διαστήματα.

Μολις συμπληρωθούν 20 λεπτά βρασμού, παίρνουμε με το κουτάλι  μια μικρή ποσότητα και τη ρίχνουμε σε ένα πιατάκι. Περιμένουμε 1 λεπτάκι να κρυώσει και τη χωρίζουμε στη μέση. Αν δεν ενωθούν τα δύο μέρη η μαρμελάδα είναι έτοιμη. Προσθέτουμε τότε την βανίλια άρωμα και 3-4 σταγόνες φρέσκο χυμό λεμονιού. Συνεχίζουμε το βρασμό για 5 λεπτά περίπου και η μαρμελάδα βερίκοκο είναι έτοιμη!

Προτάσεις σερβιρίσματος για να αυξήσουμε την διατροφική αξία της μαρμελάδας
  • Φτιάχνουμε το δικό μας επιδόρπιο γιαουρτιού: ανακατεύουμε ένα κουταλάκι του γλυκού με ένα κεσεδάκι γιαούρτι, πασπαλίζουμε και με λίγο κανέλα και έτοιμη η λιχουδιά μας
  • Αλείφουμε μια φέτα ψωμί ολικής με ταχίνι και απο πάνω προσθέτουμε μαρμελάδα βερίκοκο. Το γευστικό αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Αντί για το ταχίνι μπορούμε να βάλουμε αμυγδαλοβούτυρο ή φιστικοβούτυρο
  • Η μαρμελάδα βερίκο ταιριάζει επίσης ωραία και με γραβιέρα

    - Μαρμελάδα βερίκοκο - Diatrofi.gr.

    Share post:

    Subscribe

    Popular

    More like this
    Related

    Αναστασία για τις κρίσεις πανικού: “Είναι το ψυχολογικό τίμημα της επιτυχίας”

    "Κανενός η ζωή δεν είναι τέλεια. Έχω καθημερινά σκαμπανεβάσματα και αυτό είναι αποδεκτό. Σημασία έχει να μην τα αφήνεις να σε ρίχνουν", εξομολογείται η Αναστασία.

    Πάνος Σταθακόπουλος: “Δεν πρόκειται να συνεργαστώ ποτέ ξανά με τον Πέτρο Φιλιππίδη”

    Πάνος Σταθακόπουλος: «Δεν πρόκειται να συνεργαστώ ποτέ ξανά με τον Πέτρο Φιλιππίδη» Παρασκευή, 3.5.2024, 17:54 Zappit@ZAPPIT_ "Με έχουν πληγώσει πάρα πολύ άνθρωποι που δεν το περίμενα, κυρίως στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου. Δεν θέλω όμως να πω περισσότερα". Για όλους και για όλα μιλά ο Πάνος Σταθακόπουλος στην εφημερίδα OnTime και τη δημοσιογράφο Σίσσυ

    Eurovision: H Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στα προγνωστικά του televoting

    Eurovision: H Ελλάδα βρίσκεται πολύ ψηλά στα προγνωστικά του televoting Τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα για τον μεγάλο νικητή του διαγωνισμού Οι πρόβες των χωρών που διεκδικούν τη θέση τους στον μεγάλο τελικό της Eurovision έχουν ολοκληρωθεί κι όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στους ημιτελικούς που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Ανάμεσα στα στοιχήματα

    Το Netflix ετοιμάζει σόου όπου κωμικοί θα… κράζουν live τον Τομ Μπρέιντι

    Το «Κράξιμο στον Τομ Μπρέιντι» θα κυκλοφορήσει την Κυριακή του Πάσχα

    Συγκινεί η Ρίτσα Μπιζόγλη για την απώλεια του πατέρα της

    Η κοινή φωτογραφία και το λιτό αποχαιρετιστήριο μήνυμα της δημοσιογράφου.

    Ο Τάσος Ιορδανίδης δίνει το απόλυτο spoiler για τον ρόλο του στη “Γη της Ελιάς”

    Θα δούμε τον ηθοποιό στην 4η σεζόν της σειράς; Ο Τάσος Ιορδανίδης αποκαλύπτει τα πάντα στο περιοδικό MyTV και τη δημοσιογράφο Μαίρη Καράμπελα.

    Μουρατίδης για Παπακαλιάτη: Είναι συνώνυμο της επιτυχίας, είναι ένας άνθρωπος-ορχήστρα κυριολεκτικά

    Η δεύτερη πολυαναμενόμενη σεζόν του Maestro έρχεται στις 16 Μαΐου στο MEGA και ο Φάνης Μουρατίδης μιλά στην εφημερίδα Secret και τη δημοσιογράφο Σπυριδούλα Τριάντου. Ο δημοφιλής ηθοποιός αναφέρεται στη συνεργασία του με τον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, που τον έφτασε σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης μέσα από την πλατφόρμα του Netflix. «Ήξερα από την αρχή

    Δείτε πώς είναι σήμερα οι ηθοποιοί της θρυλικής σειράς «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»

    Η πιο μεγαλοπρεπής θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της τηλεόρασης, «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ», είναι ένα ογκώδες και oλoκληρωμέvo έργο, σκηvoθετημέvo με μαεστρία και απλότητα από τov κορυφαίο δημιουργό Φράvκo Τζεφιρέλι. Ο Ιταλός σκηvoθέτης απέδωσε με ευλάβεια και θρησκευτική προσήλωση τα Πάθη του Κυρίου, αναπαριστώντας τα γεγονότα με  πίστη στις Γραφές και απόλυτο σεβασμό στην

    Κατερίνα Γερονικολού: Πολύ συχνά έχω πει «το έκανα, το έζησα, ήταν η τελευταία φορά»

    “Καμιά φορά μπορεί να μπλέξεις και να μην το καταλάβεις” ομολογεί η Κατερίνα Γερονικολού. Τόσο για τις τοξικές συνεργασίες στον καλλιτεχνικό χώρο όσο και για τις ψυχοθεραπευτικές ιδιότητες του θεάτρου μίλησε η Κατερίνα Γερονικολού στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Τηλέραμα και τον δημοσιογράφο Βασίλη Ανδριτσάνο. Αποφεύγεις συνεργασίες που έχουν… τοξικά στοιχεία; Καμιά φορά μπορεί

    Αποστολάκης: Η φωνή μου δημιουργήθηκε με νύχτα, κατάπτωση, υπερβολή και ποτό

    Την Αθηναϊδα Νέγκα συνάντησε ο Κώστας Αποστολάκης στο πλατό της εκπομπής του Action 24, Καλύτερα Αργά. Ο δημοφιλής πρωταγωνιστής αναφέρθηκε, μάλιστα, στο εξώκοσμο που νιώθει ο ίδιος σε σημεία της τεχνολογίας, όσον αφορά την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και την πλέον χαρακτηριστική του φωνή. «Η φωνή σου είναι κάτι από το οποίο μπορείς να ξεφύγεις; Γιατί

    Ελιόπιτες με πολτό μαύρης ελιάς

    ΥΛΙΚΑ 3 φλ. (450γρ.) αλεύρι Χωριάτικο½ κουταλάκι αλάτι2 κουταλάκια μπέικιν πάουτερ Blossom1/3 φλ. ελαιόλαδο½ φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι1/3 φλ. νερό χλιαρό Για τη γέμιση 1 βαζάκι (300γρ.) πολτός μαύρης ελιάς Blossom Για την επικάλυψη 1/3 φλ. σουσάμι1 κουταλιά μαυροσούσαμο ή μαυρόκοκκο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το γάντζο και προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι

    Οφτόν της τερατσιάς

    Προσθήκη στα αγαπημένα ΥΛΙΚA • 1 αρνίσιο ή κατσικίσιο μπούτι ή σπάλα (περίπου 2 1/2 κιλά)• Αλάτι• Κλαδιά τερατσιάς (χαρουπιάς) ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε τα κλαδιά, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα ταψί (προτιμούμε να έχει καπάκι). Πλένουμε και στεγνώνουμε το κρέας, το αλατίζουμε και το βάζουμε πάνω στα κλαδιά. Καλύπτουμε και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο