Τι συμβαίνει στη σπονδυλική στήλη καθώς μεγαλώνουμε

Date:

Τι προβλήματα μπορούν να δημιουργηθούν και πως επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Η σπονδυλική στήλη έχει πολύπλοκη δομή και στηρίζει το βάρος όλου του σώματος, με συνέπεια να εκδηλώνει πλήθος προβλημάτων με την πάροδο του χρόνου.

Τα προβλήματα αυτά δημιουργούν μυοσκελετικές διαταραχές, ενώ συχνά προσβάλλουν ευαίσθητα ανατομικά στοιχεία, όπως ο νωτιαίος μυελός και οι νευρικές ρίζες. Η συνέπεια είναι η ανάπτυξη ποικίλων συμπτωμάτων τα οποία υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Όπως εξηγεί ο επίκουρος καθηγητής Ορθοπεδικής Παναγιώτης Ζουμπούλης, η γήρανση της σπονδυλικής στήλης μπορεί να οδηγήσει:

  • Σε πόνο στην πλάτη ή/και στη μέση
  • Δυσκολία στην ισορροπία
  • Διαταραχές στη βάδιση
  • Άλλα συμπτώματα

Μία από τις συνηθέστερες αιτίες προβλημάτων στη σπονδυλική στήλη είναι η οστεοπόρωση, που εξασθενεί τα οστά. «Υπολογίζεται ότι σήμερα το 30% του πληθυσμού με οστεοπόρωση είναι άνω των 65 ετών», επισημαίνει ο κ. Ζουμπούλης. «Μέχρι το 2050 το ποσοστό αυτό προβλέπεται να αυξηθεί στο 45%, απασχολώντας ένα στα δύο άτομα».

Άλλα προβλήματα που επέρχονται με την ηλικία και επηρεάζουν τη σπονδυλική στήλη και το μυοσκελετικό είναι:

  • Η απώλεια μυϊκής μάζας
  • Τα νευρολογικά προβλήματα
  • Οι ρευματολογικές παθήσεις κ.ά.

Η βοήθεια έρχεται από τους ειδικούς ιατρούς στους οποίους πρέπει να απευθύνονται εγκαίρως οι ασθενείς, ώστε να γίνει νωρίς η διάγνωση αυτών των προβλημάτων. «Όσο πιο έγκαιρα διαγνωστούν, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορούν να αντιμετωπιστούν», τονίζει ο ειδικός.

Οι πιθανές θεραπείες

Η προληπτική δράση συμπεριλαμβάνει παρεμβάσεις στις συνήθειες και στη διατροφή, κινησιοθεραπεία και άσκηση, χορήγηση των κατάλληλων φαρμάκων κ.ά. Στόχος της είναι να μην υποβαθμιστεί η ποιότητα της ζωής των πασχόντων.

Ακόμα, όμως, και αν κριθεί ότι αυτό που θα βοηθούσε περισσότερο θα ήταν μια χειρουργική επέμβαση, τα νέα δεδομένα είναι εξαιρετικά. Και αυτό διότι εφαρμόζεται πλέον ένας συνδυασμός ο οποίος περιλαμβάνει:

  • Νέες χειρουργικές τεχνικές
  • Νέες επεμβάσεις μικρής παρεμβατικότητας
  • Ρομποτικά υποβοηθούμενες επεμβάσεις
  • Νέες αναισθησιολογικές τεχνικές
  • Ιατρούς υψηλής εξειδίκευσης και μεγάλης εξοικείωσης με το αντικείμενο

Ο συνδυασμός αυτός «οδηγεί σε ασφαλείς χειρουργικές επεμβάσεις για προβλήματα στην σπονδυλική στήλη», τονίζει ο κ. Ζουμπούλης.

Υψηλό επίπεδο

Το επίπεδο των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών στο πεδίο αυτό είναι πολύ υψηλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 15ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Σπονδυλικής Στήλης (Νοέμβριος 2022) συνδιοργανώθηκε με την Παγκόσμια Εταιρεία Σπονδυλικής Στήλης (WSCS).

Μάλιστα στο πλαίσιο του Συνεδρίου, οργανώθηκε εκδήλωση ανοιχτή προς το κοινό και με ελεύθερη είσοδο. Σε αυτήν παρουσιάσθηκαν με απλό τρόπο τα προβλήματα στην σπονδυλική στήλη και η βοήθεια που μπορούν να παράσχουν οι ειδικοί ιατροί.

«Τα συμπτώματα της γηράσκουσας σπονδυλικής στήλης μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χωρίς να χρειαστεί χειρουργείο», αναφέρει ο ιατρός. «Αρκεί να ζητήσουμε τη βοήθεια των ειδικών εγκαίρως. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που μια επέμβαση κριθεί αναγκαία, μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια και αποτελεσματικά, επιτρέποντας γρήγορη κινητοποίηση του ασθενούς και την επιστροφή στην καθημερινότητά του με λιγότερους περιορισμούς και καλύτερη ποιότητα ζωής».

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Βανδή: Συγκίνηση στον Λυκαβηττό 23 χρόνια μετά – Η αναφορά στον Βασίλη Καρρά & στην καριέρα της!

Με μία λαμπερή συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού, η Δέσποινα Βανδή γιόρτασε τα 30 χρόνια παρουσίας της στην ελληνική δισκογραφία.

Δημήτρης Ουγγαρέζος για Λιάγκα: «Δεν μιλάω με τον Γιώργο. Δεν θέλω να συναναστρέφομαι μαζί του»

Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» και αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να συνεργαστεί ξανά με τη Φαίη Σκορδά.

Aνδρέας Γεωργίου και Σιμώνη Χριστοδούλου: Πόζαραν για μια selfie στο Instagram

Aνδρέας Γεωργίου και Σιμώνη Χριστοδούλου: Πόζαραν για μια selfie στο Instagram Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις αρχές του μήνα  Ο Aνδρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου μοιράστηκαν μια selfie φωτογραφία τους στα κοινωνικά δίκτυα. Το νιόπαντρο ζευγάρι, που επισημοποίησε τη σχέση του την 1η Σεπτεμβρίου σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, φαίνεται ότι διανύει μια πολύ

Τηλεθέαση: Ποια πρωινή εκπομπή σάρωσε στην πρεμιέρα της το Σαββατοκύριακο;

Δείτε τι κατέγραψαν οι μετρήσεις της Nielsen για την τηλεθεάση. Την πρώτη καλημέρα για τη φετινή τηλεοπτική σεζόν είπαν το πρωινό του Σαββάτου (21/9) οι «Weekenders» Θανάσης Πάτρας και Δημήτρης Πανόπουλος, η Σίσσυ Χρηστίδου και ο Νίκος Μάνεσης. Οι τρεις εκπομπές ολοκλήρωσαν το παζλ της πρωινής ζώνης (10:00-13:00) του Σαββατοκύριακου και έδωσαν την παρθενική τους

Η Σίσσυ Χρηστίδου έκανε πρεμιέρα στο “Χαμογέλα και πάλι” – “Είμαστε ίδιοι, όπως μας αφήσατε”

Η Σίσσυ Χρηστίδου έκανε πρεμιέρα στο «Χαμογέλα και πάλι» – «Είμαστε ίδιοι, όπως μας αφήσατε» Σάββατο, 21.9.2024, 10:04 Zappit@ZAPPIT_ "Δεν μας αρέσουν πού οι αλλλαγές και νομίζω πως το έχετε καταλάβει όλο αυτόν τον καιρό" τόνισε, με νόημα, η Σίσσυ Χρηστίδου. Ανανεωμένη και λαμπερή επανήλθε η Σίσσυ Χρηστίδου με το μαγκαζίνο «Χαμογέλα και πάλι» στην πρωινή

Γαλάτεια Βασιλειάδη: Έκλεισε τα 29 & γιόρτασε με τούρτα Pokémon-Ο ενθουσιασμός του 6χρονου γιου της!

Τα γενέθλιά της γιόρτασε με τον πιο ξεχωριστό τρόπο η Γαλάτεια Βασιλειάδη, σύζυγος του Γιώργου Παπαδόπουλου.

Άντζελα Δημητρίου: Τα βαφτιστικά που διάλεξε για την βάφτιση της εγγονής της με την Όλγα Κιουρτσάκη!

Η Άντζελα Δημητρίου και η κόρη της, Όλγα Κιουρτσάκη, βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη βάφτιση της εγγονής της τραγουδίστρια.

Νέα Σμύρνη: Ακριβότεροι παιδικοί σταθμοί και … αδελφοποίηση με παλαιστινιακή πόλη !  

Συμφωνία αδελφοποίησης ανάμεσα στον Δήμο Νέας Σμύρνης και την...

«Έχει υπηρετήσει με αφοσίωση την πατρίδα»: Η ανακοίνωση της Γεσθημανής Κουτούζογλου του Survivor στα δημοσιεύματα περί λιποταξίας

Ανακοίνωση εξέδωσε η οικογένεια της Γεσθημανής Κουτούζογλου,  της υπαξιωματικού των Ειδικών Δυνάμεων, που μπήκε στο Survivor, στον απόηχο δημοσιευμάτων ότι μπήκε στο ριάλιτι επιβίωσης χωρίς άδεια. Μάλιστα, χθες, όπως έγραφε το armyvoice.gr, στο αεροδρόμιο της Αθήνας, κατά την επιστροφή της μετά την αποχώρησή της από το Survivor, θα την περιμένει η Στρατονομία για να τη

Ελένη Χατζίδου: “Έχουμε επιλέξει να μην το συζητήσουμε καθόλου, είναι κάτι που με στενοχωρεί”

Ελένη Χατζίδου: «Έχουμε επιλέξει να μην το συζητήσουμε καθόλου, είναι κάτι που με στενοχωρεί» Σάββατο, 21.9.2024, 10:56 Zappit@ZAPPIT_ "Θέλει χρόνο για να απαντήσω, να τα βάλω κάτω και να πω τι νιώθω, τι πιστεύω και πως το αντιλαμβάνομαι" δήλωσε η Ελένη Χατζίδου. Την Ελένη Χατζίδου συνάντησε η κάμερα της εκπομπής Weekenders και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Ρούτας

Ο Νίκος Μάνεσης επανήλθε στο Σαββατοκύριακο με αναφορά σε Αυτιά και Μαυραγάνη: “Βρήκε το πιο άθλιο όνομα”

Με χιούμορ και ανανεωμένη διάθεση επέστρεψε ο Νίκος Μάνεσης στη νέα και 8η στη σειρά χρονιά για την εκπομπή του.