Προσέξτε τι ώρα μπαίνετε για ύπνο, αν θέλετε να έχετε καλή υγεία

Date:

Νέα ευρήματα για τις επιδράσεις που έχει το ωράριο του ύπνου. Γιατί πρέπει να τηρείται και τα Σαββατοκύριακα.

Αν θέλετε να διαφυλάξετε την υγεία σας, δεν αρκεί να βεβαιώνεστε απλώς ότι κοιμάστε αρκετά κάθε βράδυ. Εξίσου σημαντικό είναι ο ύπνος σας να είναι καλά ρυθμισμένος, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η τήρηση ενός σταθερού ωραρίου ύπνου είναι πολύ σημαντική για την υγεία. Στην πραγματικότητα, όσο πιο σταθερή ήταν η ώρα που οι εθελοντές τους έμπαιναν για ύπνο και ξυπνούσαν το πρωί, τόσο λιγότερες πιθανότητες είχαν να χάσουν τη ζωή τους στην επόμενη επταετία.

Η μελέτη διεξήχθη σε περισσότερους από 1.700 εθελοντές. Κατά την έναρξή της η ηλικία τους κυμαινόταν από 45 έως 84 ετών.

Ο ανεπαρκής ύπνος το βράδυ κατ’ επανάληψιν έχει συσχετισθεί με χρόνια προβλήματα υγείας, όπως:

  • Η καρδιοπάθεια
  • Η υπέρταση
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης
  • Το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Η παχυσαρκία
  • Η κατάθλιψη

Τα νέα ευρήματα, όμως, υποδηλώνουν ότι ο ύπνος πρέπει να είναι και καλά ρυθμισμένος, για να είναι αποδοτικός. Μάλιστα τα οφέλη που παρατήρησαν οι ερευνητές ήταν ανεξάρτητα από τυχόν συνυπάρχουσες σοβαρές διαταραχές ύπνου στους εθελοντές.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Sleep. Συμμετείχαν 1.759 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ακτιγραφία, δηλαδή φορούσαν επί μία εβδομάδα μία ειδική συσκευή σαν ρολόι στο χέρι τους η οποία κατέγραφε τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης όλο το 24ωρο.

Οι εθελοντές υποβλήθηκαν επίσης σε μελέτη ύπνου κατ’ οίκον, ενώ συμπλήρωσαν και αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον ύπνο τους. Ο ένας στους τρεις (οι 744) είχε ακανόνιστο ωράριο ύπνου.

Στη διάρκεια 7 ετών παρακολούθησης, έχασαν τη ζωή τους 171 από τους συμμετέχοντες. Οι ερευνητές εξέτασαν αν ο ύπνος έπαιζε ρόλο στις πιθανότητες θανάτου. Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν το πιο σταθερό ωράριο ύπνου, διέτρεχαν κατά 42% μικρότερο κίνδυνο θανάτου, σε σύγκριση με όσους έμπαιναν για ύπνο και ξυπνούσαν σε ακατάστατες ώρες.

Η συσχέτιση αυτή παρέμεινε ισχυρή και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν άλλους συμβάλλοντες παράγοντες, όπως:

  • Η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των συμμετεχόντων
  • Ο τρόπος ζωής τους
  • Η κατάσταση της υγείας τους
  • Τυχόν σοβαρές διαταραχές ύπνου

Όπως τα φάρμακα

«Η μελέτη μας έδειξε πως όσοι ακολουθούν καθημερινά ένα σταθερό πρόγραμμα στον ύπνο τους, αποκομίζουν σημαντικά οφέλη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Joon Chung, από τον Τομέα Ιατρικής Ύπνου του Χάρβαρντ. «Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως πρέπει να επεκταθεί η ενημέρωση του κοινού ώστε ο «καλός ύπνος» να συμπεριλαμβάνει και το ωράριο, εκτός από τη διάρκεια».

Το ωράριο αυτό πρέπει να τηρείται όλες τις ημέρες της εβδομάδας, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα και στις αργίες, πρόσθεσε.

«Αν ο ύπνος ήταν χάπι, θα έπρεπε να το λαμβάνουμε σε συγκεκριμένη ώρα κάθε ώρα», είπε χαρακτηριστικά. «Επειδή λοιπόν είναι φάρμακο για τον οργανισμό, πρέπει να έχει ένα ωράριο και όχι να είναι τυχαίος».

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Βανδή: Συγκίνηση στον Λυκαβηττό 23 χρόνια μετά – Η αναφορά στον Βασίλη Καρρά & στην καριέρα της!

Με μία λαμπερή συναυλία στο θέατρο του Λυκαβηττού, η Δέσποινα Βανδή γιόρτασε τα 30 χρόνια παρουσίας της στην ελληνική δισκογραφία.

Δημήτρης Ουγγαρέζος για Λιάγκα: «Δεν μιλάω με τον Γιώργο. Δεν θέλω να συναναστρέφομαι μαζί του»

Ο Δημήτρης Ουγγαρέζος μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και Πάλι» και αναφέρθηκε στους λόγους που τον οδήγησαν να συνεργαστεί ξανά με τη Φαίη Σκορδά.

Aνδρέας Γεωργίου και Σιμώνη Χριστοδούλου: Πόζαραν για μια selfie στο Instagram

Aνδρέας Γεωργίου και Σιμώνη Χριστοδούλου: Πόζαραν για μια selfie στο Instagram Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις αρχές του μήνα  Ο Aνδρέας Γεωργίου και η Σιμώνη Χριστοδούλου μοιράστηκαν μια selfie φωτογραφία τους στα κοινωνικά δίκτυα. Το νιόπαντρο ζευγάρι, που επισημοποίησε τη σχέση του την 1η Σεπτεμβρίου σε μια τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο, φαίνεται ότι διανύει μια πολύ

Τηλεθέαση: Ποια πρωινή εκπομπή σάρωσε στην πρεμιέρα της το Σαββατοκύριακο;

Δείτε τι κατέγραψαν οι μετρήσεις της Nielsen για την τηλεθεάση. Την πρώτη καλημέρα για τη φετινή τηλεοπτική σεζόν είπαν το πρωινό του Σαββάτου (21/9) οι «Weekenders» Θανάσης Πάτρας και Δημήτρης Πανόπουλος, η Σίσσυ Χρηστίδου και ο Νίκος Μάνεσης. Οι τρεις εκπομπές ολοκλήρωσαν το παζλ της πρωινής ζώνης (10:00-13:00) του Σαββατοκύριακου και έδωσαν την παρθενική τους

Η Σίσσυ Χρηστίδου έκανε πρεμιέρα στο “Χαμογέλα και πάλι” – “Είμαστε ίδιοι, όπως μας αφήσατε”

Η Σίσσυ Χρηστίδου έκανε πρεμιέρα στο «Χαμογέλα και πάλι» – «Είμαστε ίδιοι, όπως μας αφήσατε» Σάββατο, 21.9.2024, 10:04 Zappit@ZAPPIT_ "Δεν μας αρέσουν πού οι αλλλαγές και νομίζω πως το έχετε καταλάβει όλο αυτόν τον καιρό" τόνισε, με νόημα, η Σίσσυ Χρηστίδου. Ανανεωμένη και λαμπερή επανήλθε η Σίσσυ Χρηστίδου με το μαγκαζίνο «Χαμογέλα και πάλι» στην πρωινή

Γαλάτεια Βασιλειάδη: Έκλεισε τα 29 & γιόρτασε με τούρτα Pokémon-Ο ενθουσιασμός του 6χρονου γιου της!

Τα γενέθλιά της γιόρτασε με τον πιο ξεχωριστό τρόπο η Γαλάτεια Βασιλειάδη, σύζυγος του Γιώργου Παπαδόπουλου.

Άντζελα Δημητρίου: Τα βαφτιστικά που διάλεξε για την βάφτιση της εγγονής της με την Όλγα Κιουρτσάκη!

Η Άντζελα Δημητρίου και η κόρη της, Όλγα Κιουρτσάκη, βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη βάφτιση της εγγονής της τραγουδίστρια.

Νέα Σμύρνη: Ακριβότεροι παιδικοί σταθμοί και … αδελφοποίηση με παλαιστινιακή πόλη !  

Συμφωνία αδελφοποίησης ανάμεσα στον Δήμο Νέας Σμύρνης και την...

«Έχει υπηρετήσει με αφοσίωση την πατρίδα»: Η ανακοίνωση της Γεσθημανής Κουτούζογλου του Survivor στα δημοσιεύματα περί λιποταξίας

Ανακοίνωση εξέδωσε η οικογένεια της Γεσθημανής Κουτούζογλου,  της υπαξιωματικού των Ειδικών Δυνάμεων, που μπήκε στο Survivor, στον απόηχο δημοσιευμάτων ότι μπήκε στο ριάλιτι επιβίωσης χωρίς άδεια. Μάλιστα, χθες, όπως έγραφε το armyvoice.gr, στο αεροδρόμιο της Αθήνας, κατά την επιστροφή της μετά την αποχώρησή της από το Survivor, θα την περιμένει η Στρατονομία για να τη

Ελένη Χατζίδου: “Έχουμε επιλέξει να μην το συζητήσουμε καθόλου, είναι κάτι που με στενοχωρεί”

Ελένη Χατζίδου: «Έχουμε επιλέξει να μην το συζητήσουμε καθόλου, είναι κάτι που με στενοχωρεί» Σάββατο, 21.9.2024, 10:56 Zappit@ZAPPIT_ "Θέλει χρόνο για να απαντήσω, να τα βάλω κάτω και να πω τι νιώθω, τι πιστεύω και πως το αντιλαμβάνομαι" δήλωσε η Ελένη Χατζίδου. Την Ελένη Χατζίδου συνάντησε η κάμερα της εκπομπής Weekenders και ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Ρούτας

Ο Νίκος Μάνεσης επανήλθε στο Σαββατοκύριακο με αναφορά σε Αυτιά και Μαυραγάνη: “Βρήκε το πιο άθλιο όνομα”

Με χιούμορ και ανανεωμένη διάθεση επέστρεψε ο Νίκος Μάνεσης στη νέα και 8η στη σειρά χρονιά για την εκπομπή του.