Ο καρκίνος δεν ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη για τους περισσότερους ασθενείς, λέει κορυφαίος ογκολόγος

Date:

Τα ποσοστά επιβίωσης έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ακόμα και για τις δύσκολες μορφές.

Ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος και η διάγνωσή του δεν ισοδυναμεί πια με θανατική καταδίκη για τους περισσότερους ασθενείς, λέει ένας κορυφαίος Βρετανός ογκολόγος.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε πολλές μορφές της νόσου, η επιβίωση έχει αυξηθεί κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες. Τη δεκαετία του ’70, λ.χ., μόλις ο ένας στους τέσσερις ασθενείς επιζούσε για 10 χρόνια με καρκίνο του προστάτη.

Σήμερα, ο καρκίνος του προστάτη αντιμετωπίζεται καλύτερα παρά ποτέ και το 75% των ασθενών φτάνουν και ξεπερνούν την 10ετή επιβίωση.

Ανάλογες βελτιώσεις έχουν καταγραφεί και σε άλλες μορφές. Μόλις χθες οι ειδικοί ανακοίνωσαν ότι ο καρκίνος του μαστού που ανιχνεύεται νωρίς έχει ποσοστό ιάσεως πάνω από 95%. Και αυτό ισχύει ακόμα και όταν ο όγκος έχει αρχίσει να εξαπλώνεται στους σύστοιχους μασχαλιαίους λεμφαδένες.

Διαβάστε ακόμα Καρκίνος του μαστού: Τον ξεπερνούν πλέον σχεδόν όλες οι γυναίκες όταν ανιχνεύεται νωρίς

Ακόμα και όγκοι με φτωχή πρόγνωση, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος, αντιμετωπίζονται σήμερα καλύτερα απ’ ό,τι κατά το παρελθόν. Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονταν με αυτή τη μορφή το 1970 είχαν μόλις μία στις 100 πιθανότητες να την ξεπεράσουν. Σήμερα, οι αντίστοιχες πιθανότητες είναι μία στις 20, χάρη στην πρόοδο της Ιατρικής που επιτρέπει πιο πρώιμη διάγνωση και καλύτερη φροντίδα των ασθενών.

Η μέση ίαση ξεπέρασε το 51%

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει ο καθηγητής Karol Sikora, παγκοσμίου φήμης ογκολόγος ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει διατελέσει διευθυντής του Ογκολογικού Προγράμματος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως λέει στην εφημερίδα Daily Mail, οι ασθενείς με καρκίνο έχουν σήμερα πολύ περισσότερους λόγους να ελπίζουν, απ’ ό,τι παλαιότερα. «Κάποτε, λιγότεροι από ένας στους τρεις ασθενείς με καρκίνο ξεπερνούσαν τη νόσο τους», λέει. «Σήμερα, το ποσοστό ιάσεως (για όλες τις μορφές μαζί) έχει υπερβεί το 51%. Πρόκειται για μία τεράστια αλλαγή, που συνέβη σε μόλις μία γενεά ιατρών».

Ακόμα καλύτερα, δε, το ποσοστό αυτό βελτιώνεται συνεχώς. «Στην περίπτωση του καρκίνου, τα καλά βρίσκονται μπροστά μας», τονίζει. «Όλα βελτιώνονται χρόνο με το χρόνο, δεκαετία με τη δεκαετία. Ο καρκίνος δεν ισοδυναμεί πλέον με θανατική καταδίκη, όπως νομίζουν πολλοί ασθενείς».

Ακόμα και για τους ασθενείς με πολύ σοβαρή νόσο, όπως ο καρκίνος του παγκρέατος με ηπατικές μεταστάσεις, υπάρχουν σχεδόν 3 στις 100 πιθανότητες να φθάσουν στο ορόσημο της πενταετούς επιβιώσεως. «Υπάρχουν ασθενείς που καταφέρνουν να νικούν όλες τις προγνώσεις», τονίζει ο καθηγητής. «Όλες οι καμπύλες επιβίωσης, όσο φτωχές κι αν είναι, έχουν στο κάτω μέρος τους μία μικρή «ουρά» που δείχνει ότι κάποιοι επιβιώνουν. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος για όλους τους ασθενείς».

Μετράνε πια την 10ετή επιβίωση

Πόσο μάλλον που για τους συχνότερους καρκίνους οι καμπύλες αυτές μόνο φτωχές δεν είναι. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ πριν από μερικές δεκαετίες η επιβίωση μετριόταν σε βάθος 5ετίας (είναι το ορόσημο της ίασης), τώρα πια τα δεδομένα ανάγονται στην 10ετία.

Όπως προαναφέρθηκε, ο καρκίνος του προστάτη έχει 75% επιβίωση στη 10ετία. Αυτό σημαίνει ότι το 75% των ασθενών φτάνουν και ξεπερνούν τα 10 χρόνια από τη διάγνωση.

Λίγο μικρότερο ποσοστό έχει ο καρκίνος του μαστού, ενώ λίγο μεγαλύτερο το μελάνωμα στο δέρμα. Ο καρκίνος στη μήτρα είναι περίπου στο 72% και το μη-Χότζκιν λέμφωμα στο σχεδόν 58%. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι περίπου 55%. Οι καρκίνοι κεφαλής & τραχήλου πλησιάζουν το 60% και ο καρκίνος του νεφρού το 53%.

Αυξάνονται επίσης σταδιακά οι 10ετείς επιβιώσεις και σε δύσκολους καρκίνους, όπως του πνεύμονα και του παγκρέατος.

Διακύμανση από ασθενή σε ασθενή

Αν και οι στατιστικές αυτές είναι ενθαρρυντικές, οι πιθανότητες ιάσεως παρουσιάζουν διακύμανση από ασθενή σε ασθενή. Και αυτό διότι υπεισέρχονται παράγοντες όπως:

  • Η ηλικία
  • Αν ο ασθενής πάσχει και από άλλα νοσήματα
  • Τα μοναδικά χαρακτηριστικά του όγκου του

Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, ακόμα και στις πιο σοβαρές, ο καθηγητής Σικόρα λέει πως έχει μεγάλη σημασία να μην απελπίζεται ο ασθενής.

Εξίσου σημαντικό είναι όμως να γίνεται εγκαίρως αντιληπτός ο καρκίνος. Επομένως πρέπει όλοι να κάνουμε τις απαιτούμενες προληπτικές εξετάσεις, ιδίως μετά την πανδημία που εγκαταλείφθηκαν σε σημαντικό βαθμό. Και αυτό διότι η έγκαιρη διάγνωση κάνει τη διαφορά στην επιβίωση, τουλάχιστον στις πιο συχνές μορφές της νόσου.

Φωτογραφία: iStock

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Αρνίσια παϊδάκια

Προσθήκη στα αγαπημένα Από τον σεφ Παντελή Σοφοκλέους ΥΛΙΚΑ 15 αρνίσια παϊδάκια 10 γρ. φρέσκια ρίγανη 10 γρ. δεντρολίβανο φρέσκο 10 γρ. θυμάρι φρέσκο 5 γρ. μαντζουράνα φρέσκα 5 γρ. φασκόμηλο φρέσκο 4 σκελίδες σκόρδο 20 γρ. αλάτι 100 ml ελαιόλαδο ΕΚΤΕΛΕΣΗ Πλένουμε και ψιλοκόβουμε όλα τα αρωματικά σε ένα μπολ. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το

Το Μαγικό Χαλί

Δεν είναι απίστευτο και συνάμα υπέροχο το πόσο εύκολα και γρήγορα μας ταξιδεύει το φαγητό; Σε τόπους μακρινούς, μυστήριους και εξωτικούς, χωρίς σύνορα και εμπόδια… Με τη φαντασία να μας καθοδηγεί και τις αισθήσεις μας επιβάτες, θα δημιουργήσουμε ένα πολυδιάστατο πιάτο με αραβικές επιρροές. Θα απλώσουμε μια ρόδινη, ξεροψημένη πίτα για μαγικό χαλί και θα

Ντέιβιντ Σουίμερ: Ο λόγος που η Ελίζαμπεθ Τέιλορ είχε χαρίσει στη μητέρα του ένα κολιέ της

Η πρώτη επαφή του Ντέιβιντ Σουίμερ με το Χόλιγουντ δεν ήταν τα «Friends», αλλά οι υποθέσεις της μητέρας του που συνεργαζόταν με της ελίτ της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ο ηθοποιός των «Friends» εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας εμφάνισης στο podcast «Origins with Cush Jumbo» ότι η μητέρα του Αρλίν ήταν «μια μεγάλη, ισχυρή δικηγόρος διαζυγίων» που

Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά

Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά Ανδρέας Γεωργίου για Σιμώνη Χριστοδούλου: Θέλουμε να κάνουμε πολλά παιδιά Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να με πετάξει στα τάρταρα και να με ανεβάσει στα ουράνια μέσα σε δευτερόλεπτα, ανέφερε ο σκηνοθέτης Λίγο καιρό μετά τον γάμο του με τη Σιμώνη Χριστοδούλου, βρέθηκε καλεσμένος ο

Η Κατερίνα Παπουτσάκη αποκαλύπτει: “Την άνοιξη πέρασα ζόρια ψυχικά, έχασα κιλά”

"Πέρασα ζόρι για κάτι που δεν μπορούμε να συζητήσουμε, όλα καλύτερα τώρα. Κάνω ψυχοθεραπεία", εξομολογείται η Κατερίνα Παπουτσάκη.

Κατερίνα Καινούργιου: Γιατί έκανε δύο φορές έναρξη στη σημερινή της εκπομπή;

Κατερίνα Καινούργιου: Γιατί έκανε δύο φορές έναρξη στη σημερινή της εκπομπή; Παρασκευή, 20.9.2024, 10:17 Zappit@ZAPPIT_ "Να ξανανέβω μέχρι επάνω τόσες σκάλες; Δεν με λυπάστε;". Με έναν… ανορθόδοξο τρόπο ξεκίνησε τη σημερινή της εκπομπή η Κατερίνα Καινούργιου. Η παρουσιάστρια του Alpha δεν ενθουσιάστηκε με το τραγούδι του Σάκη Ρουβά, με το οποίο επέλεξε ο ηχολήπτης να

Σπύρος Μπιμπίλας: Δεν υπάρχει το «το» κατά την άποψή μου – Τι προσδιορίζει, αντικείμενο;

Μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε στην εκπομπή «Buongiorno» ο Σπύρος Μπιμπίλας. Ο ηθοποιός έχει εκλεγεί βουλευτής με την Πλεύση Ελευθερίας από τον Ιούνιο του 2023 και μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη. «Εγώ αυτόν τον άνθρωπο τον έχω γνωρίσει λίγο, για μένα είναι

Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Όσα έγιναν στη συγκινητική βραδιά αφιερωμένη στη μνήμη της – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Στο κατάμεστο Ηρώδειο κάτω από τον βραδινό Αττικό ουρανό πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου μουσική παράσταση μνήμης και τιμής αφιερωμένη στην οικουμενική ελληνίδα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που με τη ζωή και το ανεκτίμητο ανθρωπιστικό της έργο άγγιξε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων προσφέροντας απλόχερα αγάπη, ελπίδα και φως. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την οικογένεια Βαρδή Ι.

Καρκίνος του εγκεφάλου: Αντικαταθλιπτικό φάρμακο φαίνεται «πολλά υποσχόμενο» στη θεραπεία των όγκων

Οι ογκολόγοι αναζητούν εντατικά εδώ και καιρό καλύτερα φάρμακα που μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο και να εξαλείψουν τον όγκο. Σε μιας μεγάλης κλίμακας έρευνα φαρμάκων εντοπίστηκε ότι ένα εγκεκριμένο αντικαταθλιπτικό φάρμακο, η βορτιοξετίνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, φαίνεται να αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς παράγοντες κατά του γλοιοβλαστώματος, ενός επιθετικού

Βαριατρική επέμβαση: Με ποιο τρόπο συμβάλλει στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2

Η βαριατρική χειρουργική είναι πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική αγωγή και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής για την μακροπρόθεσμη ίαση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Στη μεγαλύτερη τυχαιοποιημένη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα ανά τον κόσμο, την νέα έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Pittsburgh (ΗΠΑ), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βαριατρική χειρουργική βελτίωσε

Μάνος Πίντζης: Σάλος μετά τη δήλωσή του – «Αν είσαι ρε φίλε χοντρός, κάνε κάτι να γίνεις αδύνατος»

 Μία δήλωση στο Πρωινό Σου Σου έκανε ο Μάνος Πίντζης και έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Με αφορμή τον Μάρκο Σεφερλή και την πολιτική ορθότητα, είπε μεταξύ άλλων ο Μάνος Πίντζης: «Είναι πραγματικά χουντική λογοκρισία. Αν είσαι ρε φίλε χοντρός, είσαι χοντρός και κάνε κάτι να γίνεις αδύνατος. Εγώ γιατί κάνω οτιδήποτε θέλω για να είμαι έτσι

Κώστας Πρέκας: Παντρεύεται, παρά τις διαφωνίες, με την Μαίρη Βιντιάδου

Ο Κώστας Πρέκας αποκάλυψε ότι μέχρι το τέλος του 2024 θα παντρευτεί με την αγαπημένη του, Μαίρη Βιντιάδου. «Με το χέρι στην καρδιά, ναι, θα παντρευτώ! Πολύ σύντομα θα γίνει αυτό. Παρά τις διαφωνίες μου, ο στόχος είναι αυτός. Να παντρευτούμε μέσα στο 2024 και αυτό η Μαίρη θα το μάθει μέσα από την Espresso.