Άσθμα και διαβήτης: Πώς το ένα επηρεάζει το άλλο

Date:

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Τα άτομα με άσθμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη και το αντίστροφο.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο ζουν με άσθμα ή διαβήτη. Αν και μπορεί να μην μοιάζουν να σχετίζονται, οι γιατροί συνειδητοποιούν ότι η ύπαρξη μιας από αυτές τις καταστάσεις υγείας μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης της άλλης.

Πώς σχετίζονται το άσθμα και ο διαβήτης

Με την πρώτη ματιά, μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχουν τίποτα κοινό:

  • Το άσθμα είναι μια κατάσταση όπου η φλεγμονή προκαλεί το κλείσιμο των αεραγωγών.
  • Ο διαβήτης είναι μια κατάσταση όπου το σώμα δεν παράγει ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά την ορμόνη ινσουλίνη για να ρυθμίσει φυσικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Παρά το πόσο διαφορετικές ακούγονται αυτές οι συνθήκες, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να συνδέονται.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει επικάλυψη μεταξύ των δύο, συμπεριλαμβανομένης μιας ανασκόπησης του 2021 που βρήκε μια σύνδεση μεταξύ του διαβήτη τύπου 2 και του άσθματος. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε επίσης ότι τα αδέρφια ασθματικών ατόμων διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 1.

Οι ερευνητές έχουν κάποιες θεωρίες σχετικά με το πώς σχετίζονται αυτά τα δύο:

  • Οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν και τις δύο καταστάσεις ως αποτέλεσμα συστηματικής φλεγμονής.
  • Τα στεροειδή φάρμακα μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο.
  • Το οξειδωτικό στρες από το υψηλό σάκχαρο στο αίμα (υπεργλυκαιμία) μπορεί να επηρεάσει τους πνεύμονες.
  • Μπορεί να υπάρχει γενετική σύνδεση.

Πώς συνδέεται η παχυσαρκία τόσο με τον διαβήτη όσο και με το άσθμα

Η παχυσαρκία είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου και για τα δύο. Είναι παρούσα κατάσταση σε πολλούς ανθρώπους και με τις δύο νόσους.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές τι ρόλο μπορεί να διαδραματίσει σε άτομα με άσθμα και διαβήτη.

Η διαχείριση παραγόντων κινδύνου όπως η παχυσαρκία είναι γνωστό ότι συμβάλλει στη βελτίωση των αποτελεσμάτων για ασθματικά και διαβητικά άτομα.

Κάνει το άσθμα πιο δύσκολη τη διαχείριση του διαβήτη;

Το άσθμα μπορεί να κάνει πιο δύσκολο τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, επειδή η υπεργλυκαιμία σχετίζεται με κρίσεις άσθματος.

Αυτό μπορεί να οφείλεται σε στεροειδή φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των κρίσεων άσθματος ή στην αύξηση των ορμονών του στρες κατά τη διάρκεια των κρίσεων άσθματος.

Μπορεί ο διαβήτης να επιδεινώσει το άσθμα;

Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τον τρόπο λειτουργίας των πνευμόνων.

Σύμφωνα με μια μελέτη, αυτό σχετίζεται με μειωμένη πνευμονική λειτουργία. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι προκαλεί την ανάπτυξη υπερβολικής βλέννας στον αεραγωγό.

Εάν έχετε διαβήτη, η αντιμετώπισή του και η διατήρηση των επιπέδων γλυκόζης σε υγιές εύρος μπορεί πραγματικά να βελτιώσει και το άσθμα σας. Η μετφορμίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος.

Γίνεται να πάθω άσθμα επειδή έχω διαβήτη τύπου 2;

Μια μελέτη του 2021 έδειξε συσχέτιση μεταξύ του άσθματος και του διαβήτη τύπου 2. Έχει διατυπωθεί η θεωρία ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε συστηματική φλεγμονή ή στη χρήση κορτικοστεροειδών.

Η παχυσαρκία είναι ένας κοινός παράγοντας κινδύνου και για τα δύο. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα έρευνες δεν έχουν δώσει ξεκάθαρη απάντηση στο τι ρόλο μπορεί να παίξει η παχυσαρκία στη σύνδεση των άλλων δύο παθήσεων.

Μπορούν οι συσκευές εισπνοής άσθματος να προκαλέσουν διαβήτη;

Είναι πιθανό ότι η χρήση συσκευών εισπνοής άσθματος αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη, αλλά δεν είναι αποδεδειγμένο ακόμα.

Έρευνα του 2014 εξέτασε την πιθανότητα τα άτομα με αναπνευστικές παθήσεις που χρησιμοποιούν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης και εξέλιξης διαβήτη. Οι ερευνητές επισήμαναν τότε την ανάγκη για περισσότερη έρευνα σε αυτόν τον τομέα.

-: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχω ξερόβηχα και ο γιατρός μου λέει ότι έχω άσθμα. Είναι δυνατόν;

Προσοχή, ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο για άσθμα μετά τα 40

Σήμα κινδύνου ο διαβήτης για καρκίνο στο πάγκρεας, τι πρέπει να γνωρίζουμε

Ο διαβήτης προκαλεί σοβαρές επιπλοκές στα πόδια: Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

-

[penci_related_posts title=”ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:” number=”8″ style=”grid” align=”none” displayby=”cat” orderby=”random”]

SUPER ΠΡΟΣΦΟΡΑ!

ΔΕΚΑ ΤΥΧΕΡΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΕΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΝ 

ΔΩΡΟΕΠΙΤΑΓΕΣ HONDOS ΤΩΝ 100€ Η ΚΑΘΕΜΙΑ!!!

Στείλε COOL3 (κενό) το Ον/μο σου στο 54222

AMAZE Χρέωση €0,68/SMS με ΦΠΑ και τέλος κινητής τηλεφωνίας

Όροι συμμετοχής στο http://coollife.gr/terms-2/. Εξ. Πελατών 2111885488

Δωροεπιταγή για όλους απο το instawin.gr 

Share post:

Subscribe

Popular

More like this
Related

Ρεπόρτερ από την Καλαμάτα παράτησε τη ζωντανή σύνδεση, γδύθηκε και έφυγε με jet ski

Ο δημοσιογράφος, Γιώργος Μαρκόπουλος, άφησε τους παρουσιαστές της πρωινής ενημερωτικής εκπομπής του Action 24 με το στόμα ανοιχτό.

Ματίνα Παγώνη για Παύλο Πολάκη: “Δεν μπορείς να κάνεις τον καμπόσο όταν ο άλλος δεν μπορεί να μιλήσει”

Για το περιστατικό που σημειώθηκε στη Βουλή με τον Παύλο Πολάκη, o οποίος επιτέθηκε στη συνεργάτιδα του Άδωνη Γεωργιάδη, τοποθετήθηκε η Ματίνα Παγώνη.

Νίκος Ψαρράς: «Με κάποιους ανθρώπους οι ζωές μας μπλέκονται και είναι σαν μια ζωή»

Ο ταλαντούχος πρωταγωνιστής Νίκος Ψαρράς μιλά για την αγαπημένη του σύζυγο, τη σκηνοθέτιδα Έλενα Καρακούλη, με την οποία συμπορεύεται 12 χρόνια. Πόσα χρόνια είσαι μαζί με τη σε τη σκηνοθέτιδα Ελενα Καρακούλη; Νίκος Ψαρράς στο gossip-tv: «Ο ηθοποιός παίζει στο φως - Εκτίθεται και άρα... κρίνεται» Με την Έλενα είμαστε μαζί δώδεκα χρόνια και έντεκα

Μάρα Ζαχαρέα: Κάνει ηλιοθεραπεία στην εντυπωσιακή βεράντα της στην Πάρο – Η θέα από το σπίτι της!

Η Μάρα Ζαχαρέα θέλησε να περάσει το καλοκαίρι της μακριά από τους γρήγορους ρυθμούς ζωής της Αθήνας!

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Γάλλος σκηνοθέτης… εξαφάνισε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο – Η αντίδραση της ΕΡΤ στο σκηνοθετικό λάθος

Παρασκευή, 26.7.2024, 23:50 Zappit@ZAPPIT_ Αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια στα social media από τη γενικότερη εικόνα της διοργάνωσης. Η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα το βράδυ της Παρασκευής (26/7). Παρά την καταρρακτώδη βροχή, οι Γάλλοι διοργανωτές κατάφεραν να φέρουν εις πέρας ένα φαντασμαγορικό show που για πρώτη φορά έλαβε χώρα

Ρένα Μόρφη σε πρωτοφανή επίθεση προς τους δημοσιογράφους: “Για μένα ήταν ο απόλυτος βιασμός, με τσάκισε”

"Μαθεύτηκε πολύ νωρίς. Ήταν μια είδηση πολύ προσωπική που προσπάθησα να την κρατήσω. Τελικά, δεν τη σεβάστηκαν και την έβγαλαν", περιγράφει η Ρένα Μόρφη.

Μαριέττα Χρουσαλά: Ξέγνοιαστες στιγμές στη Μύκονο με τον σύζυγό της, Λέοντα Πατίτσα

Παρέλαση επωνύμων γίνεται κάθε βράδυ στα Ματογιάννια, με celebrities και jet setters να «ανακατεύονται» με τα πλήθη των τουριστών. Η Μαριέττα Χρουσαλά και ο Λέων Πατίτσας έκαναν βραδινή έξοδο σε γνωστό μπαρ του νησιού όπου και τους κατέγραψε η κάμερα του Mykonos Live TV. Η πρώην παρουσιάστρια και ο εφοπλιστής είναι από τα πιο ερωτευμένα

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η εμφάνιση του Slimane και η ερμηνεία του «Mon Amour» της Eurovision

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Με διαφορετικό τρόπο ερμηνεύτηκε ο εθνικός ύμνος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης. Έκπληξη όμως αποτέλεσε η εμφάνιση του Slimane, νωρίτερα. Φαντασμαγορική είναι η παρέλαση, που για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι πλωτή, και πραγματοποιείται κατά μήκος του Σηκουάνα. Πλήθος κόσμου έχει γεμίσει τις κερκίδες που έχουν

Power of Love: Ποιο αγόρι θα αποχωρήσει;

Παρασκευή, 26.7.2024, 13:29 Zappit@ZAPPIT_ Διαβάστε περισσότερα... Απόψε είναι το Gala του Power of Love και ένα αγόρι θα δει την πόρτα της εξόδου από το παιχνίδι. Η Νίκη και ο Jason είναι εκείνοι που φορούν την κονκάρδα στα δύο σπίτια αφού ψηφίστηκαν ως οι δημοφιλέστεροι χαρακτήρες της εβδομάδας. Τις περισσότερες ψήφους συγκέντρωσε η Νίκη η οποία

Ο Μίμης Πλέσσας κλείνει 100 χρόνια ζωής με μία μεγάλη γιορτή στο Θέατρο Παλλάς

Διαβάστε λεπτομέρειες... Μια ανεπανάληπτη μουσική γιορτή αφιερωμένη στα εκατοστά γενέθλια του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίμη Πλέσσα, έρχεται στο Θέατρο Παλλάς από τον μετρ των μουσικοθεατρικών επιτυχιών Γιώργο Βάλαρη. Μια επέτειος-σταθμός για την ελληνική μουσική με τις σπουδαιότερες κινηματογραφικές επιτυχίες του μυθικού συνθέτη και ένα πλούσιο επιτελείο 30 και πλέον καλλιτεχνών μαζί με πολυμελή ζωντανή ορχήστρα.

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ

Lady Gaga για την εμφάνισή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων: Είναι ένα δώρο που δεν θα ξεχάσω ποτέ Δείτε τη δημοσίεση που έκανε λίγο μετά την εντυπωσιακή performance H  Lady Gaga  τραγούδησε στην τελετή έναρξης των  Ολυμπιακών Αγώνων 2024  στο Παρίσι, με μια εντυπωσιακή εμφάνιση εμπνευσμένη από τα καμπαρέ, με μία ομάδα 8 χορευτών.

Μπέτι Μίντλερ: Η ηθοποιός και ο σύζυγός της κοιμούνται σε χωριστά υπνοδωμάτια εδώ και 40 χρόνια

H Μπέτι Μίντλερ αποκάλυψε το μυστικό της για τον 40χρονο γάμο της με τον σύζυγό της Μάρτιν φον Χάσελμπεργκ. Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι το ζευγάρι κοιμάται σε «ξεχωριστές κρεβατοκάμαρες» από τότε που παντρεύτηκε στο Λας Βέγκας στις 16 Δεκεμβρίου 1984. Όσον αφορά στον λόγο, η Μίντλερ μιλώντας στο «Entertainment Tonight», απάντησε: «Ο σύζυγός μου ροχαλίζει».