Ο Κώστας Κατσαφάδος έδειξε έμπρακτα με το έργο ως Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής πόσο αγαπά την ελληνική ναυτιλία αλλά και τον Πειραιά και τους κατοίκους του. Σήμερα ο Κώστας Κατσαφάδος μιλά στο okmag για τους μελλοντικούς στόχους του και ζητάει τη στήριξη των πολιτών την Κυριακή με τη ΝΔ, στην Ά Πειραιώς & Νήσων.

Μιλά για όσα κατάφερε να κάνει τα 2 αυτά χρόνια στο υπουργείο ενώ συγκινεί λέγοντας τη στιγμή που έμεινε πιο έντονα στη μνήμη του: “Κρατώ όμως τις έντονες στιγμές που βίωσα όταν πήγα στο Ιράν για να απελευθερώσουμε τα πληρώματα των ναυτικών μας, που κρατούνταν από τις αρχές της χώρας αυτής. Τα ευχαριστώ αυτών των οικογενειών και των ναυτικών μας τα κρατάω για πάντα στη μνήμη μου”.

O κλάδος της ναυτιλίας είναι από αυτούς για τους οποίους η χώρα μας μπορεί να υπερηφανεύεται για τα οικονομικά της επιτεύγματα αλλά και τη διεθνή της φήμη. Κρατικά και νομικά είναι ένας κλάδος που είχε σωστή στήριξη για να ενισχυθεί και να εξελιχθεί;

Δεν υπάρχει ακμαία ναυτιλία χωρίς ακμαία κοινωνία. Στο νέο τοπίο κερδισμένη θα είναι η πατρίδα μας η οποία πρώτη ξανά θα υψώσει στα πλοία της τη σημαία της εξέλιξης, του πράσινου εκσυγχρονισμού. Οι πρώτοι που θα το αντιληφθούν θα είναι κερδισμένοι. Σήμερα καλούμαστε να επιστρέψουμε σε μία ναυτιλία η οποία σταδιακά θα γίνει ενεργειακά ουδέτερη. Ναι, έχει σημειωθεί πρόοδος. Ένας πιο πράσινος στόλος δεν αφορά μόνο την προστασία του περιβάλλοντος αλλά αποτελεί και σημαντική επενδυτική ευκαιρία . Και οι άνθρωποι της ελληνικής ναυτοσύνης το έχουν αποδείξει στο πεδίο ότι μπορούν να τα βγάζουν πέρα χωρίς ποδηγέτηση και να φτάνουν στην κορυφή του κόσμου και της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Τον Φεβρουάριο ψηφίστηκε «ο νέος Κώδικας ιδιωτικού δικαίου», ο οποίος άλλαξε μετά από 65 χρόνια. Θεωρείται πως είναι μια τομή για τον κλάδο της ναυτιλίας;

Πράγματι ο νέος Κώδικας, ο οποίος άλλαξε μετά από 65 χρόνια, φέρνει το ρυθμιστικό πλαίσιο της ναυτιλίας στον 21ο αιώνα. Είναι αντάξιος της δυναμικής της ναυτιλίας των Ελλήνων και δημιουργεί αν όχι το πλέον πρωτοποριακό πλαίσιο λειτουργίας μιας σύνθετης και ιδιαίτερης βιομηχανίας όπως η ναυτιλία, σίγουρα ένα από τα πλέον σύγχρονα παγκοσμίως.

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές που φέρνει αυτό το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, για να καταλάβουμε και εμείς που δεν ασχολούμαστε με τον χώρο;

Μεταξύ των μεταρρυθμιστικών αξόνων του νέου ρυθμιστικού πλαισίου δίνεται ξεχωριστή βαρύτητα στη θέση του ναυτικού όπου διασφαλίζονται και προστατεύονται τα δικαιώματά του. Επιτυγχάνεται ο αναγκαίος διεθνής προσανατολισμός της εθνικής ναυτικής νομοθεσίας, ενισχύοντας την διαφάνεια των βασικών δικαιοπραξιών που αφορούν το νομικό καθεστώς των πλοίων και την εκμετάλλευσή τους. Ρυθμίζοντας οι σύγχρονες μορφές ναυτιλιακής δραστηριότητας που αγνοούνταν παντελώς από τον ισχύοντα ΚΙΝΔ (χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κλάδος των εμπορευματοκιβωτίων), ενώ αναμορφώνονται υφιστάμενες ρυθμίσεις που αποδείχθηκαν στην πράξη ατελείς, μη επαρκείς ή παρωχημένες (χαρακτηριστικό παράδειγμα τα καθεστώτα της θαλάσσιας ασφάλισης και της ναύλωσης πλοίων).

Επίσης καθίσταται το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο ελκυστικότερο και φιλικότερο προς τους συναλλασσόμενους, ώστε να επιλέγεται συχνότερα ως εφαρμοστέο από τα συμβαλλόμενα μέρη και να συμβάλει, στο μέτρο που του αναλογεί, στην ενδυνάμωση της ελληνικής σημαίας.

Μετά από 2 χρόνια στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερό σας επίτευγμα και ποια θέματα πρέπει να λυθούν στο μέλλον;

Μπορώ να σας αναφέρω μια σειρά από πράγματα που πετύχαμε. Από τα πλωτά ασθενοφόρα του λιμενικού που βάλαμε στα νησιά μας και σώσουν ζωή, μέχρι την ψηφιακή και τη πράσινη μετάβαση και τα μέτρα στήριξης των ναυτικών μας. Από τον εκσυγχρονισμό των λιμανιών μας, μέχρι τα προγράμματα στήριξης των ναυτικών και των νησιωτών μας. Κρατώ όμως τις έντονες στιγμές που βίωσα όταν πήγα στο Ιράν για να απελευθερώσουμε τα πληρώματα των ναυτικών μας, που κρατούνταν από τις αρχές της χώρας αυτής. Τα ευχαριστώ αυτών των οικογενειών και των ναυτικών μας τα κρατάω για πάντα στη μνήμη μου.

Είστε γέννημα θρέμμα Πειραιώτης. Σπουδάσατε στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ασχοληθήκατε με την τοπική αυτοδιοίκηση και αργότερα οι Πειραιώτες σαν εξέλεξαν βουλευτή με τη ΝΔ στην Α’ Πειραιώς. Τι ήταν αυτό που από τα φοιτητικά σας χρόνια σας ώθησε να ασχοληθείτε με την πολιτική και τα κοινά;

Με ενοχλούσε η αδικία και αυτό ήταν που ήθελα να διορθώσω μπαίνοντας στην πρώτη γραμμή της πολιτικής. Μικρότερος ήθελα να αλλάξω τον κόσμο, σε μια νύχτα. Τώρα με την εμπειρία της διαδρομής, βλέπω ότι ο κόσμος αλλάζει με μικρά και καθημερινά βήματα κάθε φορά.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που έχετε συναντήσει στην πολιτική σας διαδρομή;

Η μεγαλύτερη πρόκληση μιας πορείας στην πολιτική, για μένα, είναι να κρατήσω ζωντανή τη σχέση μου με τους πολίτες. Μια σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας. Διότι αυτη η σχέση είναι που μένει στο τέλος της ημέρας.

Είστε ο πρώτος από την οικογένειά σας που ασχολήθηκε με την πολιτική ή είχατε κάποια παράδοση;

Δεν προέρχομαι από κάποιο πολιτικό τζάκι. Αλλά τα κοινά και η πολιτική ήταν στο περιβάλλον μου αλλά και στα ενδιαφέροντά μου από μικρός.

Το 2013 παντρευτήκατε τη Νόρα Μιχαλολιάκου. Πως γνωριστήκατε; Τι ήταν αυτό που σας κέρδισε σε εκείνη;

Με τη Νόρα, γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και πολλά χρόνια πριν παντρευτούμε. Υπήρξαμε μαζί σε κοινές παρέες και έχουμε όπως ξέρετε και την ίδια καταγωγή από τη Μάνη. Βρεθήκαμε κάποια στιγμή κοντά και της είπα από την πρώτη στιγμή ότι θέλω να γίνει γυναίκα μου. Οσο για την επίσημη πρόταση γάμου της, την έκανα στην Σαντορίνη. Ένα νησί που της αρέσει πολύ. Η Νόρα με κέρδισε με την φροντίδα, την προσοχή της και την αγάπη της, αλλά κυρίως με την δύναμη και την αντοχή της στα δύσκολα.

Πόσο σημαντική είναι για εσάς η στήριξη της συζύγου στους πολιτικούς σας αγώνες;

Θέλω με την ευκαιρία που μου δίνετε να την ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για τα όσα κάνει για μένα και την οικογένειά μας. Για την στήριξή της όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα σε δύσκολες και απαιτητικές περιόδους, όπως είναι η προεκλογική περίοδος. Της οφείλω πολλά για την κατανόηση, τον δυναμισμό και κυρίως την υπομονή της.

Ο Κώστας Κατσαφάδος με την σύζυγό του Νόρα Μιχαλολιάκου

Έχετε αποκτήσει μια κόρη. Ποια είναι τα μεγαλύτερα μαθήματα ζωής που έχετε πάρει από τότε που γίνατε πατέρας;

Το συναίσθημα όταν γίνεσαι πατέρας δεν περιγράφεται. Οπως και η ευθύνη του να έχεις ένα παιδί. Οι αγωνίες δεν τελειώνουν ποτέ. Νομίζω ότι έχω γίνει πιο ευαίσθητος και σκέπτομαι πολύ περισσότερα θέματα που αφορούν την οικογένεια και τα παιδιά, ώστε μέσω της πολιτικής να βοηθάω στο να βρίσκουμε λύσεις και να στηρίζουμε τα παιδιά αλλά και τους γονείς, ώστε να έχουν χρόνο να είναι κοντά τους. Διότι κανένα παιδί δεν μεγαλώνει στον…αυτόματο πιλότο.

Προβληματίζεστε για τα πρότυπα και τις προσλαμβάνουσες των μικρών παιδιών σήμερα; Που από το δημοτικό ακούν τραπ, παίζουν online παιχνίδια που σκοτώνει ο ένας τον άλλο και μοιάζουν να έχουν εξοικειωθεί με τη βιαιότητα;

Νομίζω το όσα βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, δυστυχώς και στη χώρα μας, πρέπει να μας προβληματίσουν και να καθίσουμε ως κοινωνία να βρούμε τρόπους να τα αντιμετωπίσουμε. Η βία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση και με καμία μορφή να γίνεται αποδεκτή. Δυστυχώς στην προεκλογική συζήτηση απουσιάσουν αυτά τα θέματα που θα έπρεπε να είναι κυρίαρχα. Θέλω να πιστεύω ότι από την επομένη πρέπει να είναι προτεραιότητά μας,γιατί είναι σημαντικό να μεγαλώνουμε υγιή και ψυχικά παιδιά αλλά κυρίως να τους μαθαίνουμε την αξία του διαλόγου και της συμμετοχής και της κοινωνικότητας.

Έχει αντιληφθεί η μικρή σας κόρη την ενασχόλησή σας με την πολιτική; Σας έχει συνοδεύσει σε κάποια ομιλία; Πώς αντιδρά όταν ξένοι σας χαιρετούν στο δρόμο;

Νομίζω ότι είναι ένα παιδί που ζει και μεγαλώνει μέσα σε ένα σπίτι που η πολιτική είναι η καθημερινότητά του. Οσο μεγαλώνει αρχίζει και καταλαβαίνει περισσότερα πράγματα. Σε πολλές από τις ομιλίες μου ήταν μαζί με μένα και με τη μητέρα της. Και στην τελευταία μεγάλη μου προεκλογική συγκέντρωση στον Πειραιά, ήταν εκείνη που μόλις τελείωσα την ομιλία μου ανέβηκε και μου πρόσφερε λουλούδια. Σίγουρα ως παιδί θέλει αποκλειστικότητα και περισσότερο χρόνο για εκείνη. Να είναι μόνη της μαζί μου. Και τον διεκδικεί με τον δικό της τρόπο. Αυτό όμως δεν την εμποδίζει να χαρεί τις στιγμές όταν βρισκόμαστε με κόσμο.

Πως σας αρέσει να περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας; Πως αποφορτίζεστε; Έχετε κάποιο χόμπι;

Το να παίζω μπάσκετ με φίλους, με βοηθάει να αποφορτίζομαι από τις εντάσεις. Όπως και να το διαβάζω ένα βιβλίο ιστορίας. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

-